Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 
Hemma hos Jensen
Super-moderatorer - "Något bra citat" Medlem sedan: 2003-04-15
Senaste uppdatering: 2014-02-17 21:45:45
 Har 68 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 4920 inlägg i forumet
 Jensens forumprofil
 Galleri (68)  Filmsamling (0)  Annonser (0)  Gästbok (65)  Mina omdömen  Poäng
DIY Ljudabsorbent  Övriga byggbilder
Viktat medelbetyg:  (7.00) (baserat på 1 st)      2383 besökare       Kommentarer      Anmäl detta album
Då jag har lite problem i vardagsrummet med ljudet, så gjorde jag som så många andra har gjort, nämligen en ljudabsorbent med lite träbitar, minerallull och lite tyg. Blev helt ok! Om inte annat så gjorde det en hel del av helhetsintrycket i rummet när man fick upp något på väggarna.
Produkter i albumet:
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
En del av virket är inköpt.
Dessa bitar gick på runt en 350 kr. 2 bitar använde jag inte ens.. :s (2011-05-30 15:18:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Uppsågat.
Förbannat att man inte kan bo i ett hus och ha ordentliga verktyg! Men det gick ju bra till slut iallafall.. Dom minsta bitarna användes aldrig. (2011-05-30 15:19:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ena rampen klar.
2 skruvar i varje ändå, och så fräste jag ut ett spår så mittenpinnen skulle sitta lite bra. :) (Ja, fräsen var lite overkill, men måste ju använda den ibland :) (2011-05-30 15:21:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Båda ramarna klara!
Jo.. (2011-05-30 15:22:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mineralullet är instoppat.
Glömde ju så klart fota baksidan innan, men där är det ett tyg uppspänt nu iallafall.. (2011-05-30 15:23:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tyget är på!
Tyget är bra spänt och häftat till överdrift! (2011-05-30 15:24:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Baksidan.
Här man se att det sitter ett gammalt lakan på baksidan som håller in ullet. Nästa gång kanske vi spänner tyget på framsidan först, och sedan baksidan över, men o andra sidan så kommer baksidan aldrig att synas. (2011-05-30 15:25:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

På plats.
Det är 49 cm från överkanten till taket, och det är 49 cm från underkanten till golvet. :)
Resultatet blev riktigt bra! Ljudmässigt så vart det en lite skillnad, dock inte så stor som jag hade hoppats på. Men skam den som ger sig. :) (2011-05-30 15:27:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


 
Viktat medelbetyg:  (7.00) (baserat på 1 st)  Visa lista
metalmackan    2011-05-30 15:31:28
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
Elfsberg   2012-04-12 22:48:29 Anmäl
Den skulle göra mer nytta direkt bakom högtalaren :o det tar en stund innan den där reflexen når dig, om någonsin.
Sounds Of Science   2011-06-01 06:47:34 Anmäl
Här lite mer om DIY ljudabsorbent från följande tråd i akustikforumet:

[url="http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=283211"]http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=283211[/url]

[b]Fyllning: [/b]Mineralull (samlingsbegrepp för glasull och stenull) är ganska klassiskt. Dock kanske man inte vill ha det i ett rum om man vistas mycket i, även om man klär in det med tyg. Det finn nog en anledning till varför mineralull är inpackat i tättslutande plast samt att det dessutom förvaras utomhus i bygghandeln. Dessutom skall man ju använda skyddskläder när man hanterar det, enligt tillverkarna. Ett alternativ är ju att klä din absorbent i ett tunt lager tättslutande plastfilm men då kommer den inte att absorbera de högre frekvenserna, något som iofs kan vara av godo om du redan har mycket mattor och möbler i rummet. Ej att rekommenderar om du är ute efter förstareflexerna, dock. Sedan finns det ju olika former av "skum" (foam) men skum har en lägre absorberande förmåga (lägre absorptionskoefficient) än mineralull. Om du jämför vikten så förstår du varför. Polyesterfiber är ett bra alternativ till mineralull då det inte brottas med samma dammproblem. Samma sak gäller träfiberull.

[b][u]Tjocklek:

Då din absorbent enbart kommer att arbeta med absorption och inte innehåller några membran eller liknande så beror tjockleken helt på hur djupt ner i frekvensbandet du vill nå. Absorption sker bäst vid 1/4 våglängd och uträkningsmodellen är enligt följande:

Exempelfrekvens 200 Hz

Våglängd: Ljudhastigheten i luft/önskad frekvens = 340/200 = 1,7 meter
Optimal absorption: 1,7/4 = 0,425 meter

Slutsats av beräkning ovan: Om du vill absorbera 200 Hz [i]optimalt[/i] så bör din absorbent vara 42,5 cm djup. (bild) Som tur är så är inte det hela sanningen men en väldigt viktig bit. Vad man kan lära av detta är att man skall sträva efter att sätta det effektiva materialet så långt från väggen som möjligt men också att närmast väggen behöver man egentligen inte sätta någonting alls. Så bygg din absorbent så att ditt effektiva material finns både långt och längst ut.

Det är här luftspalt kommer in i bilden och det är den som skall göras djup, inte materialet, om man vill nå ner i frekvensbandet. Men, återigen, allt beror ju på hur djupt ner i frekvenserna du hoppas komma med din absorption.

[u][b]Storlek:

[url="http://sofsci.com/sv/HiFi-HemmaBio"]Var klar över att för förstareflexer så behöver du, till exempel med spegelmetoden, finna de punkter i rummet där ljudet reflekteras in mot din lyssningsposition, något som enklast görs med spegelmetoden.[/url] Detta är oftast ett flertal punkter. För absorption av de lägre frekvenserna så krävs både djupa bredbandsabsorbenter samt över en rätt stor yta.

[u][b]Kanter:

Ja, det är bra om du [b]borrar upp hål i sidorna[/b] då dessa är de mest effektiva delarna av en bredbandsabsorbent, eftersom ljud som träffar absorbenten från sidan måste färdas igenom ett mycket längre lager av absorberande material. En absorbent med heltäckande sidor både minskar i yta samt effektivitet vad gäller lägre frekvenser.
Jensen   2011-05-31 18:39:15 Anmäl
Då ska jag göra detta, dock dröjer det ett tag då det alltid är en massa annat.. :S
daho   2011-05-31 13:30:46 Anmäl
"Luftspalten, funderar på att sätta list runt, även göra så att listen sticker ut en bit på baksidan. Kan det hjälpa något? Det är ca 5 mm luftspalt nu."

Absolut. All luftspalt du kan åstakomma kommer att göra skillnad. Ja är man flera i huset så gäller det ju att alla ska vara nöjda. Men testa en liten spalt och om det inte hjälper så testa ytterligare en liten bit.
destructiondays   2011-05-30 19:15:03 Anmäl
Snygga absorbenter! Jag har bygget några liknande, med luftspalt. Kolla in mitt album så kan du se hur jag löste det!
Jensen   2011-05-30 17:13:32 Anmäl
Daho, kloka råd, som jag givetvis ska ta till mig! Dock så kan jag inte hänga dom för långt ut, för fönstret kommer i vägen och frugan tycker inte det såg fint ut.
Luftspalten, funderar på att sätta list runt, även göra så att listen sticker ut en bit på baksidan. Kan det hjälpa något? Det är ca 5 mm luftspalt nu.
daho   2011-05-30 16:42:39 Anmäl
Om du vill få mer ljudmässig skillnad så kan du testa att placera den längre ifrån högtalaren, så att ljudet har hunnit breda ut sig lite eller så hänger du dem på motsatt vägg mot högtalaren. Tänk på att hänga den med en distans mot väggen så du får en luftspalt mellan väggen och absorbenten, det är det viktigaste att det finns en luftspalt där ljudet kan studsa och reflektera en gång till, på så vis absorberas ljudvågorna 2 gånger kan man säga...

Men snygga blev de ju iaf.
metalmackan   2011-05-30 15:31:26 Anmäl
Snyggt.
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Prisjakt © 2000 - 2014 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.