Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos Schonning
Medlem sedan: 2003-01-13
Senaste uppdatering: 2023-11-06 10:13:12
 Har 251 bilder i galleriet     141 filmer i filmsamlingen    skrivit 148 inlägg i forumet
 Schonnings forumprofil
 Galleri (251)  Filmsamling (141)  Gästbok (0)  Mina omdömen
Produkt-Tester Hembiobyggbilder
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Kommentarer      Anmäl detta album

Här samlar jag alla mina produkt-tester och recesioner på häftig utrustning.

Produkter i albumet:
Benq W1070 (Projektorer )
Benq W2000 (Projektorer )
XTZ SUB 10.17 (Subwoofers )
Ologe Acoustic Five (Golvhögtalare )
Ologe Acoustic Twenty (Subwoofers )
Detaljer
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Testobjekten
Jag fick frågan från BenQ om jag var intresserad av att testa nya W2000 och sätta den näsa mot näsa med min trotjänare W1070. En lång regnig söndag i augusti så drog jag igång mitt test:

BenQ W1070 vs BenQ W2000

Introduktion
När jag, Hösten 2014, började med mitt biografprojekt i huset så letade jag efter en prisvärd projektor med full HD. Marknaden är stor och priserna varierar, men eftersom jag hade en relativt begränsad budget så jag tittade på projektorer under 10.000kr. Jag fastnade för BenQ W1070. Den hade allt jag ville ha och dessutom till ett väldigt bra pris. Den är fortfarande en av de mest populära budget-projektorerna på marknaden. Med all rätta, för det är en bra projektor som inte skäms för sig på något sätt.

Efter ett reportage om min hembio “Cinematica” i Hemmabiotidningen frågade BenQ om jag var intresserad av att prova efterföljaren till min projektor, W2000. Självklart var jag det, men jag var ärligt lite skeptisk till att den skulle vara SÅ mycket bättre som påstods, men jag var så klart ivrig att få prova. Efter någon vecka kom projektorn på posten, och jag for och hämtade den. Några dagar senare installerade jag W2000 i mitt biorum, kalibrerade och började titta. Jag blev glatt överraskad. Ja, faktiskt - det kunde bli bättre i mitt biorum. En värdig uppgradering, helt klart. Vad är då skillnaderna mellan de två projektorerna. vad får man för de ca 3000kr extra?

Båda projektorerna är har kort kastvinkel (short throw) - så de passar bra även i vardagsrum. Båda har Full-HD, dubbla HDMI in och en del andra anslutningar som knappast används flitigt numera.

Jag utförde min test i ett svartmålat biorum med Manuell 120” rullduk från Elite Screens, Onkyo BD-SP309 och Yamaha RX-V775. Filmen jag främst testade med var säsong 2 av Game of Thrones på Bluray.

Jag körde med W2000 några veckor under sommaren, då jag ville att den skulle få lite tid på sig att “spela in sig” så i slutet av semestern så kopplade jag in båda projektorerna, satte på en Bluray och började titta, och växlade med hjälp av “blank”-funktionen. Här är mina iaktaganden och några åsikter i ärendet W1070 vs W2000.

Fysik
Den fysiska skillnaden på BenQ:s två projektorer är slående. W2000 är kraftigt mycket större. designen är rundare och fetare. Det som slår en vid första ögonkastet är dock att w2000 har en rätt liten öppning och linsen är mycket mindre än på w1070. Detta är dock inte fallet, men eftersom w1070 är mindre så upplevs linsen större.

Där w1070 har en öppning för rattarna för focus och zoom har w2000 en lucka som döljer reglagen. En detalj som på w1070 är lite dum är att power-lampan inte sitter vid på/av knappen, utan vid menyknappen. detta är dock åtgärdat på w2000.
vad gäller anslutningar m.m. så upplevs ingen skillnad mellan enheterna. De är båda fullgott fungerande och av god kvalitet.

Bild
BenQ hävdar att de kraftigt förbättrat bildhanteringen i w2000 jämfört med w1070. bättre färger och högre dynamiskt omfång. Även kontrasten skall ha ökat markant.

När jag köpte W1070 så gick jag från en 60” plasma till projektorn med 120” duk. Plasma-tv är erkänt bra när det gäller kontrast så jag var med andra ord rätt bortskämd. Ändå gjorde inte w1070 bort sig. Speciellt med tanke på att den kostade mindre än vad TV:n hade kostat. Mitt biorum var då inte ens färdigt, utan jag hade helt vita väggar som reflekterade mycket av ljuset från projektorn och ströljuset förstörde svärtan speciellt. Den gjorde ändå inte bort sig. När jag senare byggde klart biorummet och det blev målat mörkt så blev bilden klart bättre. Ändå så upplevde jag en enorm skillnad när jag installerade w2000. Det som imponerade mest var svärtan. Att en projektor för under 10.000kr kunde leverera så krispig bild var imponerande. Hur som helst blev det faktiskt ännu bättre när jag gjorde en bildkalibrering. Jag använde THX-kalibratorn på Terminator 2 Bluray. Det blev verkligen en förbättring. Det var mycket enkelt att göra inställningarna som är nödvändiga för optimerad bild.

Vid A/B testning märks det stor skillnad mellan projektorerna. Det skall sägas att min w1070 har gått över 1000 timmar i eco-mode så lampan är inte ny, medan mitt exemplar av w2000 är helt nytt. W2000 ger kraftiga härliga färger, djup svärta i kontrasten. I början upplevde jag en aning differens mellan färgerna vid t.ex rutmönster, men det finns inte längre. Speciellt färger som guld och turkos ger ett naturtroget skimmer och ser mycket bättre ut på W2000.

Upplevelse (fjärr, ljud, m.m.)
Förutom bildegenskaperna så finns det andra skillnader mellan dessa projektorer. Fjärren till exempel. Den var det förstaförbättring jag upptäckte. Den taktila känslan är kraftigt förbättrad. Det känns ett litet klick när man trycker på knapparna som är ovanligt tillfredsställande. I övrigt är fjärren trevlig. Båda modellerna ligger bra i handen och har upplysta knappar. På W1070:s fjärrkontroll är både av- och på-knapparna röda, på W2000 är på-knappen Grön, gör egentligen inte så mycket skillnad, men är ett förtydligande.

Ljudnivån är acceptabel på båda maskinerna. Jag upplever w2000 som något tystare än w1070, men skillnaden är försumbar. Båda projektorerna är relativt tysta, men inte tystast på marknaden. Jag stör mig emellertid inte på fläktljudet på någon av dem under pågående film eftersom ljudet från fläkten helt drunknar i filmens ljud och dialog.

Paketeringen är liknande för båda projektorerna, men lådan till w2000 är naturligtvis avsevärt större, eftersom projektorn är större. De ligger i en skyddande påse och monterad i en ram av skumplast som skyddar väl från stötar och skakningar vid transport. Absolut inget finns att klaga på.

Hantering och Installation
Installationen av båda projektorerna är mycket enkel. Då jag har ett dedikerat biorum så hänger utrustningen i taket. Båda maskinerna har tre fästpunkter och det var ganska enkelt att hitta vikt-centrum för en smidig upphägning, Kanske något lättare på W2000 eftersom den är större. Om man skall använda dem på ett bord så finns två fötter längst bak och en justerbar fot längst fram. En av fötterna lossnade när jag packade upp w1070 första gången, den fastnade i förpackningen på något sätt. Den gick inte att laga eller sätta tillbaka, men det har inte stört mig eftersom den hänger upp och ned i taket.

En lite negativ sak är att båda projektorerna är långsamma vad gäller HDMI-sökningen. Det är nog egentligen inte projektorns fel i första hand utan HDCP-handskakningen som tar tid. Speciellt är detta irriterande när blurayspelaren går från meny (ingen HDCP) till när den skall starta en film, då hdcp-handskakningen mellan Blurayspelaren, förstärkaren och projektorn skall ske. Vissa gånger kan det ta så pass lång tid att filmen hinner börja spela innehåll, dvs 4-5 sek. Jag upplever W2000 som långsammare i detta fallet. W1070 synkar något snabbare.

Menyerna på båda maskinerna är snarlika och placeringen av menypunkterna är samma. Den är inte exklusiv på något sätt, utan funktionell och allt ligger rätt. OSD popup meddelandena är lite snyggare på W2000 men större och kan ibland blockera innehåll, men de visas inte länge.

En personlig notering är att jag önskar att det gick att få projektorerna i svart också, då jag har svart tak och väggar i rummet, en vit projektor sticker ut ganska mycket.

Slutord
Båda dessa projektorer är kompetenta och prisvärda. W1070 var, när jag köpte den, helt oslagbar i pris-prestanda och har fungerat mycket bra och tillfredsställande. W2000 ligger i en högre prisklass där konkurrensen är större, men klarar sig mycket bra.

W1070 är en bra och kompetent projektor och har varit mycket populär i många år, och kommer garanterat att fortsätta vara populärt begagnatköp för många i många år till.

W2000 är en fullfjädrad hemmabioprojektor med riktigt bra bild, fantastikt trevlig färgåtergivning som W1070 inte kommer i närheten av. Bra användarvänlighet och en mycket trevlig fjärrkontroll. (2016-08-22 17:34:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Benq W1070,  Benq W2000

Testobjekt 1
W2000

Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2016-08-22 17:32:24) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Benq W2000

Testobjekt 2
BenQ W1070

Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2016-08-22 17:37:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Benq W1070

Kalibrering av W2000
Jag använde THX optimizer på min Terminator 2 Bluray

Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2016-08-22 17:35:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Benq W2000

Five+Twenty
Resension av Ologe Acoustic Five + Twenty

Jag fick låna hem en häftig uppsättning med högtalare från Kipnis Studio Standard (www.jeremykipnis.se)

Ologe Five är en flexibel LCR-högtalare av den högre skolan som kan stå på golvet som på bilden, monteras på stativ, eller fästas direkt på väggen. På framsidan finns två stycket vippströmbrytare som gör att man kan ställa nivån på Diskanten och man kan ställa in "boundry" dvs om högtalaren står eller hänger mot en vägg. Om man ställer in boundry så begränsas basen en aning för att inte orsaka akustiska förstärkningar av basen. På baksidan sitter ett par kabelanslutningar och det finns 4st hål för Ologes egna väggfästen. Dessa fanns inte tillgängliga för provning, men jag tror att det skulle bli mycket snyggt med dessa högtalare på väggen. den lätt trapezoida formen ger ett luftigt uttryck som påminner om en flygplansvinge.

En Ologe Acoustic Five har två st. 5,25" midbas/mellanregister och 3st soft dome diskanter. Antal och placeringen av elementen har nog uträknats för att ge ett minimum av differens för lyssnaren. Lådorna är mycket tunga och är snyggt lackade i Svart pianolack. Hela högtalaren andas kvalitet och gediget hantverk. För att högtalaren skulle kunna stå på golvet monterade jag den medföljande foten, den skruvas fast under högtalaren med två rejäla skruvar med spikes som är upphängda i gummibussningar. Foten verkar vara av gjutjärn eller liknande och är otroligt tung. Längst bak på foten sitter en ensam spike som är justerbar så man kan justera vinkeln på högtalaren en aning.

Anslutningarna är snygga och ger ett solitt intryck. Jag använder guldpläterade banankontakter på Van Den Hul högtalarkabel och jag blev lite förvirrad först då det inte fanns något hål för bananerna, men jag upptäckte att om man skruvade ut dem ända ut så kunde man ansluta banankontakten innanför istället (se bild) anslutningen var stabil och inte på något sätt vinglig eller sladdrig.

Jag testade först bara ett par Five till min Förstärkare i vardagsrummet, En XTZ A-100 D2.

Det som direkt slog mig var att jag fick vrida på en del för att få samma volym som mina vanliga högtalare. Känsligheten är inte lika hög, men vilket ljud man får. Jag vet inte om jag någonsin hört något liknande. Det är mycket direkt och otroligt klart. Varenda detalj i inspelningen går att urskilja. Varenda anslag från en puka, eller fret-ljud från gitarren. Keith Don't Go av Nils Lofgren och Sailing to Philadelphia av Mark Knopfler är två av mina favoriter när det kommer till att lyssna på nya högtalare och jag blev inte besviken.

Första sekunderna tyckte jag att ljudet var mer än en aning påträngande, men då jag är van vid det engelska, mer bakåtlutade ljudet i mina Rega RS5. Känslan gick snabbt över till haksläpp. Det spelade ingen roll vilken musik jag spelade. Jag upptäckte hela tiden nya detaljer i musiken som jag aldrig tänkt på förut, i låtar som jag lyssnat på hundratals gånger. Jag bjöd även in några vänner och utan att avslöja för mycket så lät jag dem lyssna. Alla sade ungefär samma sak: "wow". Vi satt tre HIFI-intresserade män i soffan, helt tysta och lyssnade, analyserade varenda ljudvåg som nådde öronen utan att höra några fel eller missfärgningar av ljudet. Imponerande men Five är inte i första hand högtalare för musik utan en del av ett mycket avancerat surroundsystem. Jag lyfte ner högtalarna i min biograf och fortsatte min provlyssning, denna gång med filmer.

I min biograf har jag satsat på massivt ljud snarare än helt stramt exakt ljud så jag har kört Cerwin Vega XLS-215 som fronthögtalare. Det är nog slöseri med tid att försöka beskriva skillnaden mellan dessa otroligt olika högtalare. Det som direkt framstod som det bästa med Five i film-sammanhang är dialogens tydlighet. Med CV blir dialogen lätt grötig och försvinner lite in i annat filmljud, men med dessa Ologe så hördes varenda stavelse tydligt och ändå fanns auran av ambience från inspelningsplatsen där samtidigt. Jag märkte dock snabbt att de behövde lite stöd i basen. Det finns en del bas nedåt och under 60hz men jag skulle nog helst dela dem vid 80 och avnjuta dem tillsammans med Subbasen Twenty. Då fyller det ut ordentligt och ljudet som från början var påträngande växer till en full ljudbild och Twenty gräver rätt djupt.

Vid action-sekvenserna i Transformers - age of extinction skakade rummet på ett härligt kontrollerat sätt som även skulle vara tillfredställande för en bashungrig tonåring men utan att gå till överdrift och bli störande. Responsen går ner till 28hz -1dB så jag skulle tro att den snuddar 20hz vid -3dB (där de flesta seriösa producenter markerar sina baslådor.)

Twenty är en något udda designad Subwoofer med dubbla 10" koner och en förstärkare med avancerade filter. Formen är relativt platt och bred. den är byggd för att kunna stå nära en vägg.

För att kunna optimera ljudet för ditt rum finns det 2st Equalizers. Man kan koppla in både LFE och L/R kanaler för optimerat ljud. Crossovern går att ställa från 40hz till 200hz och fasen 0-180grader steglöst, vilket är bra om man vill ha mer än en subwoofer. Det finns 2x6st inputs. 5kanaler plus LFE. Den möjligheten har jag aldrig sett tidigare på en subwoofer. Twenty är byggd för att stå på 4st ben liggande på långsidan.

Det skulle vara mycket kul att testa en komplett uppsättning 5.2 med "Five" som Vänster/höger, en "Zero" som Centerhögtalare och "One" som surround kompletterat med 2st Twenty.

Dock fanns varken Zero eller One att tillgå i Sverige vid tidpunkten för testerna.

Min slutgiltiga bedömning är att detta handlar om High-End Hembio-ljud. Det faktum att Jeremy Kipnis, en av de stora namnen inom High-end hembio i USA själv rekommenderar dem och säljer dem i sitt företag säger en hel del om dess akustiska egenskaper. Så för dig som ser M&K som för simpelt och som gärna betalar för att få en skicklig akustiker att sätta ihop ditt rum så tror jag att Ologe är rätt väg att gå. Se bara till att ha bra med ström i förstärkarna för Five vill ha en kraftfull förstärkare som kan leverera många fler ampere än vad någon integrerad surroundförstärkare klarar av. (2017-04-25 23:52:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five,  Ologe Acoustic Twenty

Ologe Five
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:52:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five

Five
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:54:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five

Ologe Twenty - Filter settings
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:53:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Twenty

Ologe Twenty
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:53:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Twenty

Twenty Subwoofer
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:54:22) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Twenty

Five + XTZ A100D2
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:55:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five

Five
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:56:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five

five
Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:57:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five


Läs hela testet i galleribeskrivningen ovan (2017-04-25 23:57:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Ologe Acoustic Five

Nya XTZ 10.17
En riktigt trevlig bekantskap med 500W rms ger den övertygande mängd kontrollerad bas.

Fick mina två nya XTZ SUB 10.17 i fredags och kopplade in dem ganska omgående.

Ljudet:
direkt ur lådan spelar de djupt och fint, kanske lite okontrollerat men efter bara två timmars inspelning så börjar det låta bra. Jag har labbat med inställningarna en del och hittat ett bra läge till mitt rum. Det finns många inställningsmöjligheter för ljudet. Dels så det passar ditt rum men också så det passar dina önskemål. Jag föredrar båda portarna pluggade, volymen på "ref" och EQ på Normal. Då tycker jag att ljudet blir optimalt i mitt rum och till den musik jag lyssnar på. Om jag kör film så tar jag ur den vänstra pluggen och sätter Volymen på +1 för att få en härlig filmupplevelse med mycket djupbas.

Utseende:
Otroligt snygga subbasar. XTZ har tagit ett rejält kliv upp i kvalitetskänsla sedan förra generationen. Otroligt läcker sammetssvart låda. Elementet är supersnyggt med sin XTZ-relief.

Anslutningar och reglage:
Mycket generösa anslutningar av hög kvalitet. Både RCA och XLR förpliktigar. Rattar och switchar känns bra och har rätt känsla. Speciellt det lilla klicket på volymratten när man ställer den i "ref"-läge.

Positivt
* Snygg design
* Rejäla anslutningar
* imponerande djup och definition på basen.
* trevlig upplevelse i uppackningen.

Negativt
* Ingenting jag har hittat än.

Slutsats.
Även om priset på 10" basen har dragit iväg en hel del jämfört med tidigare generation så ligger .17 på en annan kvalitetsnivå och faktiskt ändå ger mycket ljud för pengarna i sann XTZ-anda. Den är helt ensam i prisnivån med att ha så mycket som 500W rms i slutsteget. Ett klart köpläge om du söker maximalt med subbas för dina 5000kr. (2015-11-09 12:54:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ SUB 10.17

Unboxing XTZ
Även på packmaterialet har XTZ lyft nivån rejält på nya 17-serien.
instruktionsboken är av glättat papper, det följer med små söta handskar och strömkabeln, som är av god normalkvalitet ligger i en liten box istället för en påse. (2015-11-09 12:59:38) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ SUB 10.17

XTZ närbild
Mycket fin finish på detta bygge!
Efter tre dagars inspelning och test kan jag bara rekommendera dem! (2015-11-09 12:57:38) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ SUB 10.17


 
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Visa lista
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
 Kommentarer (0 st)
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.