Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Canon SX1 IS

Skriven av: nima01  |  Datum: 2008-12-16

Detta är en liten recension av Canons ny superzoom SX1 IS. Lillebror SX10 IS har ju funnits på marknaden ett litet tag men SX1an är helt ny. Några få exemplar har kommit till en affär men majoriteten av affärer får vänta till efter julhandel då de beräknas komma in i januari.

Canon SX1 IS är den första kompaktkameran som har en CMOS-sensor i sig. Lillebror SX10 har en traditionell CCD-sensor i sig. Canon har haft CMOS-sensorer i sina DSLR-kameror men nu börjar de hitta ner till de billigare kamerorna. Denna typ av sensor gör det möjligt att filma högupplöst i 1080 med 30 bilder per sekund. Mer om det senare.

Jag skaffade mig en digital systemkamera för ett år sedan ungefär (Olympus E-510). För att få lite bättre zoom än de två objektiv som följde med skaffade jag mig en Olympus 70-300 som var en riktig pärla. Jag har varit väldigt nöjd med både kamera och objektiv MEN…Det har varit för mycket att släpa på. Jag har kommit på mig själv att släpa med mig kameran men tyckt att det har varit för bökigt att släpa på en väska med tre objektiv samt att byta objektiv mellan vidvinkel- och zoom-bilderna. Jag vet att digitala systemkameror har en bättre bildkvalitet speciellt i med lite högra ISO-tal, men det jag ville ha var en kamera som var lite lättare, hade en bra inbyggd zoom, gav bra bildkvalitet för en kompaktkamera.

För ett tag sedan började jag därför leta lite efter en kamera som hade dessa egenskaper. Gick det även att filma med kameran var det ett plus.

Den första jag tittade på och som ska vara duktiga på superzoom kameror var Panasonic och deras modell FZ-28. Den skulle ha hög kvalitet på bilderna speciellt med max zoom. Den skulle även vara bra på att filma. Dock gillade jag den inte riktigt. Inget fel på bildkvaliteten men den kändes inte helt rätt i mina ganska stora händer. Den kändes väldigt liten och plastig faktiskt. Sen hade den inte heller möjlighet till att sätta på en extern blixt vilket jag gärna ville att kameran skulle klara av.

Jag tittade även på Casios EX-F1 som också har en CMOS-sensor samt möjlighet till höghastighetsfotografering med upp till 60 bilder per sekund! Den hade också en intressant förinspelningsläge där kameran inte bara tar bilder när man trycker på avtryckaren utan även innan man gör det. En ganska kul finess tycker jag. Dock hade kameran bara 12x zoom samt att den ”bara” var på 6 megapixlar. Kände också att höghastighetsläget inte var nåt som jag troligtvis skulle använda speciellt ofta så kameran gick bort även den.

Blev sen lite nyfiken på vad Canon hade att erbjuda. En kollega till mig hade en Canon G9 som tog fantastiska bilder för att vara en kompaktkamera. Nu var även en uppföljare på väg G10 med 14 MP. Började läsa på mer om Canon och blev mer och mer sugen på en G10a. Dock var ju inte zoomen den allra bästa på den.

Då av en slump läste jag om Canons nya SX1 och SX10. Det är i princip en G9/G10a fast med superzoom. Intressant! Såg snart att det var SX1 som var den mest intressanta av de två. SX1an hade ju en CMOS-sensor vilket inte SX10an har. Den kunde filma i högupplöst kvalitet samt att den hade 20x zoom. Dock var den så ny så att det inte fanns en enda recension på kameran. Det började komma tester på lillebror SX10 som var rätt så positiva. Kameran var inte bra på allt med den var faktiskt helt ok i prisklassen.

 

 

Kameran började dyka upp borta i Asien men de affärerna ville ha cirka 5500-6000 kr för den. Lite dyrt och bökigt om det blir nåt fel på kameran och man måste lämna in den. Canon har ingen världsgaranti utan bara en Europagaranti. Efter några veckor började kameran dyka upp i Storbritannien men de affärerna skeppade inte kameran utanför UK. Ytterligare några dagar senare började kameran dyka upp i tyska onlineshoppar. Fast med den rekorddyra euron så var de inte speciellt billiga tyvärr. Sen var det lite sisådär med mailsupporten. Flera affärer hörde inte av sig alls. Plötsligt en dag dök kameran upp i en Stockholmsaffär. Jag var på direkt och högg en av fem kameror som hade kommit till Sverige.

Tänkte nu därför gå igenom kameran lite samt skriva ner mina första intryck. Jag har inte använt kameran jättelänge så fler intryck kommer med tiden.

 

ZOOM

Kameran är som sagt en 10 MP CMOS-kamera med 20x zoom. Den har även en väldigt bra vidvinkel. Dessa motsvarar cirka 28-580 mm på en ”vanlig” kamera. Själva linsen är en 5.0-100.0 mm lins med samma USM (Ultrasonic) motor som Canons andra objektiv. Här används den dock till att styra själva zoomen och inte till att ställa fokus. Zoomen var väldigt tyst och snabb mellan ändlägena. Tystheten gillar jag speciellt då det kan vara bra när man plåtar djur. Man vill ju inte att zoomen skall skrämma bort motivet.

Här är tre bilder som visar max vidvinkel, max zoom samt max, optiskt + digital zoom:

 

SKÄRMEN

Skärmen är på 2,8 tum och 230 000 punkter. Den har två olika inställningar på ljusstyrkan vilket är bra. Det absolut fiffigaste med skärmen är att den går att fälla ut samt snurra runt med. Detta tycker jag är perfekt när man ska ta foton i knepiga vinklar som t.ex. makro och i folkmassor. Använder man bara den optiska sökaren så kan man även fälla in skärmen så att man inte kladdar ner den med näsan. Skärmen är väldigt klar och ljusstark. Någon dag med lite sol ska jag testa hur den klarar av detta. SX10an har en 2,5 tums-skärm.

 

Den optiska sökaren är en skärm med 148 000 punkter. Den går att ställa in i -6 till +2 dioptrier. Storleken på denna är 0,44 tum. Det är bara att glömma att den optiska sökaren sparar batteritid. Max 3% säger Canon själva.

 
VIKT/BYGGKVALITET

Kameran är lite store och tyngre än vad tex Panasonics FZ-28 är. Kamerans mått och vikt är 124.0 x 88.3 x 86.9mm samt 560g. Kameran är 110 gr tyngre än föregångaren S5IS. Den är dock mindre än Canons EOS450 till måtten. Att kameran är lite tyngre gör inte alls något. Den jättebra i handen och den känns väldigt bra avvägd. Kvalitetskänslan i rattar och knappar är väldigt bra. Detta går ju igen från G9/G10 som också de är stabila och välbyggda.

 
BILDSTABILISATORN

SX1an har en väldigt användbar optisk bildstabilisator. Detta är väldigt bra att ha på en superzoom-kamera då det lätt blir skakigt på långa avstånd. Stabilisatorn fungerar utmärkt och det märks väldigt tydligt om man har den på eller av, speciellt på längsta zoom-läget. Det finns flera olika lägen för detta på kameran. Kontinuerlig: då är den på hela tiden, Endast avtryckare: här är den på bara när man tar själva fotot och tillsist: Panorering: här används bara den ena axeln eftersom läget ska användas när man gör snabba panoreringar. Jag har hittills bara använt Kontinuerligt-läget.

 
CMOS-SENSORN

Kameran har som jag har skrivit en CMOS-sensor. Detta gör att kameran även kan filma högupplöst i 1080 med 30 bilder i sekunden. Eftersom sensorn är så snabb så kan den även ta 4 bilder per sekund vilket är bra! Sensorns storlek är 1/2.3 tum. Både i filmläge och i bildläget så går det att byta mellan 4:3 resp. 16:9-läge. I 4:3-läget tar kameran bilder på max 10 MP och i 16:9-läget max 8 MP. I filmläget så tar kameran bara 640x480 filmer. Ska man filma högupplöst så måste man byta till wide-screen läget. Det finns en dedikerad knapp för detta på kamerans baksida. Tyvärr finns inget 720p-läge. Det skulle jag ha tyckt varit väldigt trevligt då det inte alltid är nödvändigt att film i 1080.

 

 

 

 

DiG!C4

Detta är bildprocessorn i kameran. Det är samma som den som sitter i G10an. Den har några finesser som jag skulle vilja nämna för er:

 · Face Detection Technology

En finess som känner av ansikten i en bild och försöker fokusera på dem. Funkar kanonbra tycker jag!

 

· Face Select & Track

När man tar en bild på någon som tex springer emot en så håller kameran hela tiden reda på ansiktet och ställer hela tiden in kameran optimalt gällande fokus, ISO etc.

 

· Face Self-timer

När man ska ta ett gruppfoto så slipper man köra med Timer-funktionen. Kameran känner av när ett nytt ansikte kommer in i bilden och tar då en bild (med en lite fördröjning förstås).

 

· i-Contrast control

Detta är också något helt nytt. Det är en funktion som ska ta fram detaljer i lågdagrar utan att förstöra högdagrarna. Jag har inte provat detta själv men sett lite bilder på det och det jag såg då var att det verkade funka bra med att ta fram detaljerna i de mörka partierna. Kändes dock som om det faktiskt inte klarade av ordentligt att låta bli de ljus partierna i bilderna.

VIDEO

Videoläget fungerar jättebra tycker jag. Det sitter en röd knapp på baksidan med vilken man börjar filma. Under filmningen kan man zooma fullt ut och den optiska bildstabilisatorn fungerar även under filmning. Detta är riktigt bra! Dock ska man inte förvänta sig att det är lika bra kvalitet på filmen som från en dedikerad FullHD-videokamera. Det blir inte lika bra men fullt acceptabelt tycker jag. En sak att notera är att kameran spelar in i H.264 och .MOV-format. Detta format har jag märkt kan vara lite trickigt att spela upp i datorerna. Quicktime klarade av att spela upp filmerna men det hackade lite på min inte helt nya dator. Kan tänka mig att det kan bli lite tungt att redigera filmerna som man tar. Dock experimenterade jag lite med ett program som heter Boilsoft MOV Converter. Detta program konverterar .MOV-filer till MPEG, WMV eller AVI-formatet istället. Jag provade att konvertera en filmsnutt på 1 minut och fick ner storleken på råfilen från ca 300 meg till cirka 60 meg. Fortfarande 1920x1080 som format. Bitraten på kameran är ca 42 Mbit vilket är väldigt högt. På den komprimerade filen hade jag lagt mig på 10 Mbit vilket räckte till tyckte jag. Med filen i .AVI-format var det mycket lättare att få filmen att spela upp utan hack. Jag har inte provat att redigera i AVI-formatet än så det får jag återkomma med.

Ljudet under filmningen är i stereo, låter ganska bra faktiskt. En anan liten rolig detalj är att makroläget funkar utmärkt när man filmar så det får att filma riktigt nära. Bildstabilisatorn och zoomen går också utmärkt att använda då man filmar. Det går också att under filmningen ta en stillbild på nåt som vanligt om man skulle vilja.

 

Som många videokameror så behöver man även här bra ljus. Är det mörkt inomhus märker man att bruset ökar ordentligt på filmen.

 

DiG!C4 gör också att man får en elektronisk teleconverter när man filmar. Den dubblar den optiska zoomen utan bildförluster. Dock begränsas upplösningen lite då.

 
MINNESKORT
 

Kameran tar så kallade SDHC-kort. Jag har inte kollat hur stora kort den tar men det jag kör med är ett Sandisc SDHC Extreme III på 8 GB. Jag tänker köra med ett till som reserv. Varför jag valde just detta kort trots att de är lite dyrare var att jag ville ha ett snabbt minneskort då jag filmar i FullHD. Cirka 24 minuter FullHD-film ryms på ett 8 GB-kort.

 

BATTERIER

Kameran behöver fyra stycken AA-batterier. De sitter som på många andra kameror i själva handgreppet. Det finns många åsikter om det är bra med sådana batterier eller om man ska köra med Lithium-jon batterier eller ej. Jag gillar det här med AA-batterier då de går att få tag på överallt när man är ute och reser t.ex. Batterierna skall enligt Canon räcka ca 500 bilder. Vi får se om det stämmer. Jag har till kameran köpt den nya generationens uppladdningsbara batterier som inte laddar ur sig hela tiden som den gamla sortens batterier gjorde. Dessa håller sig hela tiden på över 70-80 % när de inte används. Kanon tycker jag!

 

 

KABLAR

De kablar som följer med kameran är en vanlig AV-sladd vilken lämpar sig bäst för 640-filmer. Det följer också med en USB-sladd som gör att du kan koppla kameran direkt till datorn när du ska flytta över bilder. Det som inte följer med är en HDMI-kabel för att kunna kika på filmerna direkt på TVn. Lite dåligt tycker jag.

 

 

 

BLIXT

Den inbyggda blixten poppar inte upp själv i tid och otid utan den får man själv fälla upp. Blixten hamnar ganska långt bort från själva linsen vilket är bra. Kameran har också en sk hästskokontakt för externa blixtar som tex Canons egna 430ExII och 580ExII. Detta tycker jag är väldigt bra av Canon.

 
BILDLÄGEN

Kameran ha helt automatlägen för nybörjare, men också alla möjligheter till billägen som en DSLR har (P, Tv, Av och M). Den har också ett Custom-läge (C). Här kan du ställa in det mesta som den håller i minnet. 12 stycken automatiska bildlägen finns: Porträtt, Landskap, Kvälls-snapshot, Sport, Kvällsmotiv, Inomhus, Solnedgång, Höstbilder, Snö, Strand, Fyrverkeri, Lång slutartid, Akvarium, ISO3200, Färgaccent samt Färgbyte. De första fyra ställer man in via ratten på ovansidan.

Kameran har också nåt den kallar ”Mina färger”. Det är 11 olika färginställningar som Kraftig, Neutral, Sepia, Svartvitt, Ljusare hudton etc.

Gällande andra saker som förhandsgranskning, autofokusmöjligheter mm så funkar de som på alla andra kameror.

 
MAKRO

Makron på denna kamera är riktigt bra. Som alltid gäller det att ha bra ljus. Har man det blir det riktigt bra bilder. Närgränsen med denna kamera är faktiskt 0 cm!

 
MEDFÖLJANDE PROGRAMVAROR

Det följer bara med två program med kameran, ZoomBrowser EX och Photostitch. Ganska tunt med program tycker jag. Inget program som hanterar FullHD-video tex. Manualen ligger som pdf på en skiva. Den finns på svenska också.

 
SLUTSATSER

Mina första intryck av kameran är väldigt positiva. Den tar väldigt klara och skarpa bilder tycker jag. Bilderna är skarpa ända ut i kanterna även på max zoom. Det märks att kameran inte gör så mycket med bilden när man precis tagit en bild. Vissa andra kameror har ganska kraftig bildbearbetning. Jag gillar detta. Vill man göra några förändringar kan man göra detta själv i andra program.

Gällande bilder tagna med högre ISO så tycker jag att man kan ana lite brus i ISO400. ISO800 börjar bli lite grynigt och kornigt. Men det är som många har sagt förut, det funkar bra om man inte måste dra upp storleken på bilderna. Allt under ISO400 ser väldigt bra ut.

Canon-kameran är väldigt snabb på att starta upp och även mellan bilderna märker man att detta är en snabb kamera. Det tar cirka en sekund från det man sätter på kameran till det är klart att ta en bild.

Autovitbalansen tycker jag funkar jättebra, speciellt inomhus. Här är den klart bättre än min Olympus.

En annan lite kul finess tycker jag finns i bildvisningsläget. Det finns en skärm där som visar bilden samt en del av bilden uppförstorad. Detta gör det enkelt att se om bilden man nyss tagit blev skarp och bra.

Kameran har lite purpur i bilden (CA) när man tar en bild på saker mot en ljusbakgrund tex och då speciellt med zoomen längst ut. Det finns lite men är inget jag stör mig på. Andra kanske kommer att störa sig på detta, så det är bäst att kolla upp detta.

En sak som är lite trist är att man i Tv-läget inte kan ställa in tider på längre än 1 sekund. Vill man ha detta så måste man gå in i bildläget ”Lång slutartid”. Dock kan man där inte ställa in så mycket. Slutartiden är här max 15 sekunder.

En annan sak som jag skulle vilja ha och det är att ratten på baksidan hade lite hack i sig när man snurrar på den. Som det är nu snurrar den bara. Kontrollen skulle vara bättre då tror jag. Ratten har dock en bra funktion och det är den Manuella Fokusen. Bra att det finns den funktionen på en sån här kamera.



Allmän produktfakta

Anslutningar

HD-utgång Ja
Typ HDMI
Mikrofoningång
PictBridge Ja
TV-ut Ja
USB-kontakt Ja
USB-version 2.0

Bildegenskaper

Bildstabilisator Optisk & ISO-antiskak/Elektronisk
Blixt Inbyggd och extern
Brännvidd (motsvarande för 35mm-film) 28 560 mm
Filformat (Stillbild) JPEG RAW
Ljuskänslighet (grund-ISO) 80 1600 ISO
Manuell inställning (bländare/slutartid) Ja
Max bländaröppning (vidvinkel-tele) 2.8 5.7
Max upplösning (Stillbild) 3648x2736
Optisk zoom 20 x
Sensorformat 1/2,3"
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar) 10 megapixlar
Videoinspelning Ja
Max bildhastighet (högsta upplösning) 30 fps
Max bildhastighet (oavsett upplösning)
Max upplösning (högsta bildhastigheten)
Max upplösning (video) 320x240 pixlar
Videofilformat

Design

Design (format) Systemkameraformat
Tillgängliga färger Svart Silver

Dimensioner

Bredd 127.5 mm
Djup 87.7 mm
Höjd 88.3 mm
Produktvikt 585 g

Display & Sökare

Antal pixlar (skärm) 230000 pixlar
Pekskärm Nej
Skärmstorlek 2.8 tum
Sökare Skärm (LCD/OLED) EVF (elektronisk)
Vridbar skärm Ja

Funktioner

Allvädersskydd (damm/fukttålig) Nej
Funktioner Sekvenstagning

Kommunikation

Bluetooth Nej
GPS Nej
NFC Nej
Trådlöst nätverk (Wi-Fi) Nej

Kompatibilitet

Filtergänga Nej

Lagring

Kompatibla minneskort MultiMediaCard (MMC) Secure Digital (SD) Compact Flash (CF) Secure Digital HC (SDHC) MultimediaCard Plus (MMC Plus)

Strömförsörjning

Batterityp R6(AA)
Laddningsbart batteri (medf./inbyggt) Nej

Övrigt

Keyword
Lanseringsår 2008

Länkar

Varumärkets produktsida
Bruksanvisning
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.