Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos basiqfuxx
Medlem sedan: 2011-10-29
Senaste uppdatering: 2024-04-03 09:36:17
 Har 344 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 0 inlägg i forumet
 basiqfuxxs forumprofil
 Galleri (344)  Filmsamling (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen
Hemmabio Hembioanläggning
Viktat medelbetyg:  (9.14) (baserat på 6 st)  Kommentarer      Anmäl detta album

Nu är bion klar!

Jag har köpt en Epson LS-11000W projektor och byggt en egen duk i lycra (spandex) som levererar bild av hög klass. Kör dessutom dubbelsub (10 tum ultimax + 12 tum PA, två element av varje typ i egen låda), en hög och en låg så basen är helt otroligt bra i mitt tycke. Nu är det äkta 7.2.4 med 135 tums bild och frontarna är optimalt placerade bakom den ljudtransparenta duken.

 

Det är nu svårt att göra några stora förbättringar utan att göra om rummet och vem…

  Läs hela
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Äntligen klar och nöjd med min bio.
Så här bra blev det till slut. Nya duken levererar härliga färger, bra detaljer där man inte kan se några pixlar hur man än bär sig åt. Bilden flyter så fint och jag är väldigt nöjd med mitt bygge. Kopplade in två 12 tum PA-basar som högbas för att få lite mer tryck i det övre basområdet och det funkar så bra ihop med mina andra subbasar som inte gillar att gå högt. Efter kalibrering så gjorde förstärkaren nästan inga justeringar alls på basen med den parametriska eq:n. Det var nog bra som det är helt enkelt. Nu ska det njutas framöver, blir ju att kolla om alla filmer på nytt, är ju en helt annan upplevelse nu. (2023-11-23 09:38:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

DIY bioduk på plats
Då var min bioduk klar, tre meter bred och ca 135 tum i 16:9. Den kunde varit mer reflekterande men den funkar. Var ett himla meck att bygga och spänna tyget (lycra vit matt och svart matt från AG textil) i två lager men med en budget runt 2000kr så tycker jag att jag fått valuta för pengarna. (2023-11-23 09:34:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Jag har en ny projektor!
Slog till på en ny projektor,en Epson EH-LS11000W, med den så kan jag lätt fylla hela duken, ska bygga en ramspänd spandex-duk snart på 135 tum (16:9), tyget har kommit och detta är bara en provisorisk lösning, men det funkar över förväntan för 100kr. (2023-09-14 09:24:11) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Dayton Audio UM10-22,  XTZ Sub Amp SA-1

Epson EH-LS11000W
Priset på den här maskinen började åka jojo på hembiobutiken där jag spanat på den så när den dök upp som demo (de hade öppnat lådan, tydligen inget mer) så vågade jag inte vänta och slog till. Hade byggt en hylla till den redan innan så det var bara att lyfta den på plats när det landade i min lägenhet. Den är stor, för mina mått mätt. Men lättare än väntat, kanske tog till i överkant på hyllan men den lär hålla trots att den endast sitter på en enkelgipsvägg. Har inte byggt ny duk än, så lite jobb kvar men jag kunde få ut mesta möjliga av mitt provisoriska lakan, blev betydligt bättre än min gamla mini proj, går ju inte jämföra alls. Har inte gjort några justeringar mer än storlek och eco mode (den dånar om man vrider upp ljuset tycker jag) och är nöjd så länge. (2023-09-14 09:00:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Epson EH-LS11000

Början till ny hemmabio
Jag håller på att bygga om vardagsrummet till en riktigt hemmabio med stor bild. Denna test är 2.5m bred och när jag bygger en riktigt ramspänd duk i spandex ska den bli tre meter jämt i 16:9. Har investerat i nya Supra kablar och deras fina kontakter samt en ny 10m hdmi för att ha till framtida projektor. Just nu kör jag med en tio år gammal 720p mini projektor med ok bild men inte mer. Kräver att jag får det riktigt mörkt i dagsläget men det blir nog mindre känsligt med en riktigt laser projektor, tittat en del på Epson LS11000 som går att få för överkommliga pengar, om än inte billigt. Att jag testar detta nu är för att få lite känsla för om det är värt det eller inte att ha så här stor bild i ett så här litet rum. Så här långt är jag väldigt nöjd öven om bilkden inte är perfekt så är det häftigt med stor bild så jag kommer investera i detta vad det lider men först ska jag bygga en bättre duk och förbättra rummet lite. Jag har mörkläggningsgardiner som jag styr med homekit och det blir väldigt dunkelt även mitt på dagen, med en projektor som har lite mer ljus så kommer det funka i alla lägen. (2023-08-25 09:53:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Dayton Audio UM10-22,  XTZ Sub Amp SA-1

Stag för upphängning av duk
Köpte billiga stag på Biltema, de är starka och jag kunde skriva med långa träskruvar in i väggen, lär hålla vad jag än hänger upp i dukväg. De måste komma ut en bit då högtalarna ska få plats bakom duken. (2023-08-25 13:51:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Förstärkar placering
Ställde förstärkaren och alla spelarna till vänster i mitten av rummet, kanske inte optimalt men jag har inte så mycket val då jag har datorer vid bakväggen och dörr på högersidan samt att jag inte ville ha dem framför så de stör när man sitter och kollar film. Det blev en bra bunt kablar som kom från båda hållen. De är noga märkta så det ska aldrig bli något problem i alla fall. (2023-08-25 13:43:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Fronthögtalarkabel
Till frontarna drog jag ut två meter för att ha lite frihet med framtida placering. Så skönt att slippa se kablarna på golvet kors och tvärs. (2023-08-25 13:41:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Supra Classic 2.5 2x2,5mm

Atmos kabelanslutning
Så här fint blev det i atmoshögtalarna, försökte få så lite kabel som möjligt så de sitter ganska trångt men de rör ju inte på sig heller, kommer nog att hålla. Passformen i kontakten var god, greppar utan glapp eller annat fuffens. (2023-08-25 13:39:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Kabelkanale från bauhaus
Limmade upp de olika kanalerna, körde no-more-nails limmet från samma ställe, funkade väldigt smidigt. Körde svarta i vertikala ledet och vita i horizontella ledet. Vill inte ha vita linjer på vägarna och jag har ingen lust att dra alla kablar till hörn så tre går ner mitt på väggen i rummet. (2023-08-25 13:35:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Supra Classic 2.5 2x2,5mm

Färdig kabel
Här är första färdiga kabeln med märkning och allt. (2023-08-25 13:34:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Första kontakterna krimpade
Från första till sista utan fel, väldigt fin tång och kontakterna höll perfekta mått hela tiden. Ska jag säga något så var det ibland svårt att få in alla trådarna, men när det var som värst så fick jag ta av en tio tunna trådar men den höll bra ändå. (2023-08-25 13:31:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Supra banankontaker i delar
Jag byggde ihop mina egna kablar i optimerad längd för varje högtalare. Det blev totalt 44 kontakter, jag tog hem 50 men inte en enda gick fel i arbetet. De håller mycket hög kvalitét så det blev lätt att få till krimpningen korrekt. (2023-08-25 13:28:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Supra Krimp Bananstift M6 Guld

Krimptång
Köpte supras egen tång för att passa så bra som möjligt ihop med de banankontakter som skulle krimpa på sladden. Allt funkade över förväntan när jag väl började jobba med den. (2023-08-25 13:10:24) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Supra Krimp Bananstift M6 Guld

Ny högtalarkabel till alla högtalarna
Jag har räknat med ungefär 80 meter kabel, supra classic 2.5 isblå, ska ha den i kabelkanaler så färgen spelar mindre roll. Det var en mjuk och följsam konstruktion som var lätt att jobba med. Gick väldigt lätt att skala i ändarna med min tång. (2023-08-25 13:07:02) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Supra Classic 2.5 2x2,5mm

Nya högtalare - M&K150S Kloner
Fick en idé i vintras och började skissa på vad jag hade liggande och vad man kunde göra av det. Låg en hög diskanter och ett antal basar kvar sedan senaste bygget. Visste om en del intressanta liknande högtalare och hittade till och med ett filter från en B&W högtalare som verkade matcha mina behov rätt bra. Fick dock modifiera vissa värden i filtret för att bättre passa till mina element och mål men det var inte så svårt. De mäter några db för högt i toppen ovanför 2-3K Hz men det är inget problem för det löser processorn efter att man mätt in dem. De blir i stort sett helt platta i kurvan med väldigt lite eq, Högtalarna är delade runt 1800Hz mellan bas och diskanter och de två diskanterna under och över jobbar upp till 8000Hz. Basarna har inga problem med att jobba ner till 50Hz men de får en standard brytning vid 80Hz som är brukligt och jobbar inte så hårt ens när man drar på. De spelar mer detaljerat, i alla fall i mellanregistret där röster befinner sig än mina högtalare som står bakom och som jag faktiskt gillar. De har fin spridning av ljudet i rummet och skapar en luftig bred ljudbild med fina panoreringar i sidled. Hittar inget att klaga på direkt, lådorna är väl dämpande och stagade så inga missljud, slutna på runt 30 liter och det räcker för den bas de ska prestera. Har lyssnat in dem en månad nu och harmonin med övriga högtalare i rummet är bättre. Känsligheten ligger på samma nivå och ljudbubblan blir mer exakt i alla lägen. Tror jag kommer köra på dessa framöver då de har allt jag saknat om än är lite nedtonade i dynamiken om man ska säga något negativt jämfört med de tidigare högtalarna. (2022-05-10 09:41:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Vardagsrum Juli 2021
Så här rummet ut idag och jag har även fått färdigt mina hifi högtalare (IKEA Gnedby Grande) på vänster sida som drivs av min hypex klass D kit förstärkare. Det är möjligt att jag byter ut de tre frontarna mot en högtalare som är mer lik mina surrounder. Vill ha lite mer harmoni i systemet. Står en prototyp till höger om tv:n som inte låter dumt trots att det bara är kartonger och hitte-filter i den. Med en riktigt låda och lite nya komponenter i filtret kan de nog låta riktigt mysigt. Finns även lite planer på att bygga akustik paneler av stoppning och gamla äggkartonger, har börjat spara dessa på hög. Satte subbarna på varsin sida om centern och min gamla sub i hörnet, tycker nog att basen är bra i hela rummet, känns väldigt häftigt när lågbasen trycker på kan jag lova (2021-08-11 17:05:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Nya subbasar
Fick hem två ultimax 10:or från BRL innan sommaren 2020. De är fetare i verkligenheten än på bild. Gjorde en låda av spillmaterial och helt utan skruvar. Försänkte in riktiga fästen så jag kunde dra fast elementen utan träskruv. Ville ha en låda som kunde klara alla låga frekvenser utan problem så baffeln är typ 10 cm tjock och i botten av lådan finns ett stagverk som heter duga. Botten är 5 cm men det räcker till då stagen håller fast allt. Lådorna är dock inte klara, de ska kläs med ett lager mdf och få ett fronttyg samt ska jag hänga på mina plate ampar från xtz bakom. (2021-07-08 14:45:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Dayton Audio UM10-22

Samsung UE75NU7105
Stor och prisvärd TV, inget monster i bildkvalité men det räknade jag inte med heller. Ville ha en billig stor tv tills vidare då jag lutar åt projektor i framtiden. Detta får duga ett tag. Bilden är betydligt bättre än min tio år gamla 55 tummare från samma tillverkare och i samma prisklass. Fick bygga upp en riktig hylla för att få den på plats och det var ingen jätte marginal i djupled men det gick fint och den står stadigt. (2019-04-05 15:43:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Panasonic DP-UB9000
En riktigt bra maskin,stabilt bygge men app systemet suger. Ibland står den där i fem minuter innan den kommer in och då syns inga appar alls. Trots att jag har 8st installerade som standard. Bilden från skivor är dock mycket bra och samma sak med ljudet. Går ju inte vara missnöjd med en spelare i den här klassen och med lite uppdateringar av app systemet så blir det nog riktigt bra. Köpte den ju för att spela skivor i första hand. (2019-04-05 15:35:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Panasonic DP-UB9000

Surround och Atmos prototyper
Nu kör jag äkta 7.1.4 i min hembio och om jag är nöjd till våren så ska jag slutföra finishen på de här åtta nya högtalarna. Det låter redan så bra att jag inte tvivlar på att just så blir fallet.

Det finns en enklare bygglogg här inne:
https://www.minhembio.com/basiqfuxx/374871/

(2019-01-07 13:58:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Tectonic TEBM46C20N-4B

Nytt slutsteg
Det nya slutsteget kan äntligen ge mig möjligheten att köra 7.1.4 fullt ut, men första ska jag bygga lite högtalare i jul, vill nog ha platta vägghängda modeller. Gärna lite större yta men små element, kommer sprida ljudet fint. (2018-12-18 08:27:36) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Ny front setup
Byggde lite nya högtalare under julen och tanken är att de ska ta plats bakom en bioduk i framtiden (när jag sparat ihop till detta). Har kört en hel del film och serier nu under ett par veckor och är på det hela taget väldigt nöjd med hur det låter. Elementen är Beyma SM212 och 18Sound XD125, delat runt 2125Hz om beräkningen stämmer. Hornet borde inte jobba så långt ner men då jag dämpat det med 9db och inte spelar så högt i min lägenhet så har det fungerat bra. Dynamiskt och levande ljud med härlig tydlighet i alla register oavsett volym. Kan faktiskt spela lägre nu än tidigare och ändå höra allt tydlig och när det kommer toppar så drar de på så man tappar hakan ibland. Kommer att göra ett separat album då jag försökte fota hela bygget med alla steg. Till våren ska jag lacka dem mattsvarta så de inte syns genom en ljudtransparent bioduk. Tyvärr måste TVn stå lite högt tills vidare men det var enda sättet för att inte kompromissa mer än nödvändigt med högtalarna. Mina DF-8or spelar nu som surround med bravur. (2017-01-29 18:19:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Min vy
Så här ser min vy ut just nu när jag njuter av hembion. (2016-07-25 10:09:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Ommöblering av prylarna
Ville få ner slutstegen framför bilden och kunna utnyttja mina dyrare kablar till frontarna samt få bättre plats till alla källor i stapeln. Nu får allt plats och det blev betydligt bättre på alla vis. Dessutom verkar inte mitt larm längre störa in i hembion. Tror den är gsm baserad och troligen gick signalen direkt in i ett slutsteg men då de nu är lite längre bort så hörs inget alls längre av detta. Finns plats till ett slutsteg till underst dessutom. Ska försöka få in en multikanalare där i framtiden. (2016-07-25 09:40:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Gör sig bra överst på hyllan.
Ska köra 6.1 uppsättning ett tag men jobbar på att hitta fler slutsteg. Kanske blir det en multikanalare eller ett antal AP100 till. Det lär visa sig längre fram men detta funkar helt klart ihop. (2016-07-01 15:21:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  XTZ Class AP100,  Yamaha CX-A5100

Ny förstärkning i bion
Efter att ha nollat öronen med enbart stereoljud några månader så tog jag tag i saken och slog till på en fin maskin som jag tror kommer lyfta taket här hemma. (2016-07-01 07:38:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Yamaha CX-A5100

Stereo med Bi-amp
Ville testa något nytt så jag Bi-amp kopplade mina stora golvare DF-8 över mina tre slutsteg. Dac Magic Plus fördelar signalen som går balanserat till det nedre slutsteget som driver topp delen och sedan via vanliga rca till de andra två stegen som är bryggkopplade. Flyttade även in högtalarna så avståndet dem i mellan skulle bli optimalt. Väldigt skönt ljud och det får stå så här en stund framöver tror jag. Känner inte att jag saknar subben så mycket, kontrollen i basen är bra och hela ljudbilden väldigt njutbar. (2016-04-08 08:31:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Gästspel Sub2 Klon
Har gjort en Sub 2 klon som ska testas lite, finns ett helt album för detta om du kollar runt. Kör numera enbart med Dynavoice då jag sålt de stora MBR/Dipol högtalarna. De var helt enkelt för tunga för rummet. Lägenheten är inte tillräckligt isolerad så grannarna fick lida onödigt mycket. Det gick helt enkelt inte spela tyst på dem. (2016-03-29 11:47:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Ny lägenhet
Då har starten gått i nya lägenheten. Just nu med gästspel av mina nya tvåvägshögtalare. Allt jag byggt på bilderna har ett eget album om du vill veta mer om just den delen.

Kan inte säga om det låter bättre eller sämre än förra lägenheten men det duger, vågar dock inte spela lika högt här. Äldre hus med mindre ljudisolering är inte så roligt. Ingen som klagat än efter några veckor men jag tar det lite försiktigt än.

Tänkte få upp en ridå bakom tvn så man kan mörklägga med fjärrkontrollen, men allt har sin tid. (2015-09-27 16:44:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Bakhögtalare
Ska bygga höga stativ till bakhögtalarna. Tänkte först att hänga dem på väggen men ångra mig då jag inte stannar nöjd så länge är det bättre att inte göra märken i väggarna det första man gör. Just nu väldigt provisoriskt men det funkar.

Har även skaffat sköna elmanövrerade recliner stolar så man sitter som en kung. Lite ont om plats dock men det är en ganska liten lägenhet så man får anpassa sig till omständigheterna. (2015-09-27 16:49:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Tectonic TEBM65C20F-8

Andra sidan
(2015-09-27 16:52:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Tectonic TEBM65C20F-8


 
Viktat medelbetyg:  (9.14) (baserat på 6 st)  Visa lista
Erik_N    2023-11-24 08:47:27
whollahii    2023-09-14 12:58:38
Zacabeb    2021-08-11 17:20:21
Unregistered2ef9a1b1    2019-04-07 14:26:34
juan    2016-09-05 14:40:55
Degpojken    2016-04-08 12:03:27
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
basiqfuxx   2023-11-30 09:50:23 Anmäl
Tackar för tipsen, har lite planer för rummet framöver, tar med mig dina tips @arcspin.
arcspin   2023-11-24 06:06:38 Anmäl
Riktigt bra bygge!
Den där duken kommer definitivt att förhöja bioupplevelsen.

Det du kan göra för att ytterligare förhöja den upplevda kvalitén på bilden är att skruva upp några gardinskenor på vänster och höger vägg och hänga upp svarta ljusabsorberande tyger (molton/sammet). Sedan, då du är händig, fixera svart ljusabsorberande tyg 1,5 meter ut från duken.
När jag gjorde det lyftes bioupplevelsen ännu mer.

Degpojken   2016-04-08 12:03:58 Anmäl
en tia från farbror! du ser ut att hå fått till det väldigt bra med relativt små medel :-)
basiqfuxx   2016-03-30 08:23:25 Anmäl

Riktigt underhållande läsning i dina album! Ska bli kul att se hur du gör med nya stativen till bakhögtalarna-har du bestämt dig för hur de ska se ut?

 

Eftersom jag bytt tillbaka till Dynavoice vet jag inte hur mina framtida bakhögtalare kommer se ut ens. Det blir nog inte med de där rören som finns på bilderna då de nog kommer användas som ljudledare till den nya subbaslådan. Framtiden är oviss som tur är. :)

stefunge   2016-03-30 07:45:59 Anmäl
Riktigt underhållande läsning i dina album! Ska bli kul att se hur du gör med nya stativen till bakhögtalarna-har du bestämt dig för hur de ska se ut?

Mvh
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.