Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos basiqfuxx
Medlem sedan: 2011-10-29
Senaste uppdatering: 2024-04-03 09:36:17
 Har 344 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 0 inlägg i forumet
 basiqfuxxs forumprofil
 Galleri (344)  Filmsamling (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen
Klothögtalare DIY Övriga byggbilder
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Kommentarer      Anmäl detta album

Här kommer en liten bygg beskrivning på hur man gör sin egen klothögtalare. Hoppas någon finner den informativ, lärorik och kanske lite rolig.

 

Element jag valde är Wavecor balanced Drive WF120BD01 som bas och Peerless Full Range 830983 (hade kanske funkat bättre med en diskant av bra kvalité).

 

Lådorna är i stort sett klara när man får dem från IKEA. De har tre storlekar alla i serien "Blanda". Just nu är de gjorda i bambu vilket verkar vara ett bra material rent akustiskt,…

  Läs hela
Produkter i albumet:
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Detta är grunden
Köpte in de olika delarna under en längre tid och lät projektet gro i bakhuvudet ett år, men sen blev det fart på mig under julhelgen 2014. (2015-01-17 14:03:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Håltagning
För att kunna montera högtalarelementen måste skålarna få hål. Detta är inget lätt projekt i sig. Ytan på skålarna är hala och man får inget grepp att hålla fast dem med utan att göra märken. Detta var en av anledningarna att det dröjde så lång tid innan jag satte igång med bygget. Till slut hade jag funderat ut en metod för att få det hela på plats. Jag skulle bygga jiggar som håller skålarna på plats. Detta kunde göras med gammal spillmaterial jag hade liggande efter andra byggen (kolla min baslåda med många basar så förstår du bilden). Jag sågade med snedställt blad ut ett hål som var lite mindre än största diametern på lådan och slipade sen med en rasp ner det så det blev perfekt. När jag placerade jiggen på skålen hade jag runt 5mm ner till plattan under och det bedömde jag som perfekt. (2015-01-17 14:05:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Jiggen på plats
Här är jiggen på plats på skålen och visar hur det hela ska sättas samman. (2015-01-17 14:11:26) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Fixering
Genom att dra fyra skruvar genom jiggen så spändes skålen mot plattan under. Sedan fick jag lägga en till platta under då skruvarna stack igenom lite och jag ville inte skada bänken. Satte en tving för att hålla paketet på plats och det var verkligen ett deadlock. (2015-01-17 14:12:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Dosfräs för håltagning
Jag beslutade att enda sättet att få perfekta hål var att köpa dyra dosfräsar i rätt storlek och så blev det. Skulle kanske kunna fogsvansa av botten på skålen men jag kan inte hantera det med precision så det var aldrig något alternativ. Jag fick slänga pengar på problemet i stället, nått som nästan alltid funkar. Jag använde linjerna och en linjal för att hitta mittpunkten på skålen och göra ett litet märke med ett vasst verktyg avsett för just detta. Ja, jag har en himla massa små prylar som är bra att ha, kommer inte fota varenda liten sak. Lite får ni fundera ut själva. (2015-01-17 14:14:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Hålet klart
Ni kan tro att dosfräsen slet i det hårda materialet men det höll och den satt som i ett skruvstäd. Dock var kanten vass så jag fick slita fram min bandslip och dra några vändor för att det skulle bli en liten avsats så elementet skulle gå att skruva fast. (2015-01-17 14:18:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Bra passform
Så här såg det ut innan slipning och det funkar ju inte att montera på det viset. (2015-01-17 14:20:44) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda,  Tymphany Full Range 830983

Bättre passform
Efter slipning så såg det ut så här vilket är helt perfekt. Hela elementet ligger mot den slipade kanten. fick prova några gånger och slipa vidare innan detta uppnåddes. (2015-01-17 14:21:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Två klot ska det bli
Sen var det bara att göra om samma sak igen så de blev så lika det bara går. Tror jag lyckades ganska bra. Filade lite på insidan också då en liten kant hade bildats vid håltagningen men sånt löser man på två minuter med en vanlig fil. (2015-01-17 14:22:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Stora klotet fastspänt
Sen var det bara att göra om samma sak för de större skålarna. Denna gång hade jag tur med jiggen och jag behövde bara slipa några minuter och inte en timme som på första, för hand dock. Med rätt verktyg kunde det hela gått betydligt snabbare. Men nu sitter den fast och väntar på håltagning. (2015-01-17 14:24:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Hålet på plats
Denna var lite jobbigare att hålla fast för dosfräsen var på 102mm och den drog nått fruktansvärt i borrmaskinen. Se till så ni har en stor maskin med bra vrid om ni ska ge er på detta. Försök inte med något klent för ni kommer misslyckas fatalt och kanske sabba hela skålen. Underskatta inte bambu, hårdare än ek skulle jag säga. (2015-01-17 14:26:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Innan slipningen
Som ni ser så måste man slipa ner ganska mycket innan ett så här stort element ligger plant. Se till att ha en bra planslip av något slag. Jag kör med en vanlig handhållen bandslip. (2015-01-17 14:28:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda,  Wavecor WF120BD01

slutresutlat delmål 1
Så här såg det ut när mål ett var klart och första dagen var över. Var helt slut i armarna efter allt filande och sågande. Jag är helt nöjd med den kvalitén jag lyckades få till på hålen. De ser nästan maskinsågade ut. Bättre än väntat från en med tummen mitt i handen. Jag kanske börjar lära mig något. (2015-01-17 14:30:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

mitten sektionen
För att kunna fästa ihop de två halvorna tänkte jag ha en lång skruv som går genom ena halvan bakifrån och in i mitten av klotet. För att ha något att fästa i så var min plan att sätta en platta i mitten som skruven skulle gå igenom. En rund bit sågades ut och slipades ner till den stack upp 5mm över kanten ungefär. Jag drog ett kryss i mitten på biten och sen två linjer en på varje sida om denna. (2015-01-17 14:33:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Sågning
Efter att korset var klart så ritade jag en linje runt med passare och började såga ut ekrarna. Tog ett tag att såga så många hål med ett långsamt blad som klarade de tvära kurvorna. (2015-01-17 14:36:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Sådär passform
Försökte passa ner de så bra det gick och det är faktiskt inte så noga på delar som inte syns. (2015-01-17 14:37:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Limmat
Smetade på lite PL400 runt kanten och tryckte ner den. Sedan la jag ytterligare mer lim från kanten och tryckte ner med en liten skruvmejsel. Det gäller att det håller för den fogen är det enda som håller ihop högtalaren när den är färdig. Försök få tag på PL400 vilket i mitt tycke är något av det mest hållbara man kan hitta på vår jord. Troligen kommer jorden lämna banan runt solen innan detta lim släpper taget. (2015-01-17 14:39:38) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Stora hjulet
Sen var det att göra likadant för de stora skålarna. Här valde jag att göra mitten sektionen lite större för hållfasthetens skull. Luften ska kunna passera lätt när basen börjar pumpa så hålet bör ändå vara så stort som möjligt. Passare är ett viktigt redskap när man bygger högtalare, tror inte jag hade klarat bygga detta utan den. (2015-01-17 14:42:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Nu är hjulen på plats
Då var alla hjulen på plats och dag två över, eller rättare sagt: jag orkade inte mer. Var så trött i kroppen att det bara var att ge upp och gå in och vila. (2015-01-17 14:45:24) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Fas tre
Nu ska allt monteras ihop vilket är den roliga delen. Köpte en meter gängad axel av tunn modell och ett antal muttrar och brickor av modellen M5 om jag fattade rätt. Fick bra hjälp av k-rauta med att plocka fram rätt material och jag skickar härmed ett tack till killen som var vänlig nog att ta sig tid för mina dumma frågor, men som kloka män sagt: den som inte frågar får inget veta. Ska tydligen alltid ha två muttrar och kapa mellan dessa. Sen när man gängar av muttrarna så rensas gängorna och graderna lägger sig rätt så det går att skruva på en mutter igen. Funkade varje gång så lyd det rådet. (2015-01-17 14:47:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Alla skålarna ihopskruvade
Här ser ni både baksidan och insidan. Borde ge en bra bild av hur långa de gängade delarna måste vara för att det ska funka. Jag har även fått hål på baksidan för terminalerna mest för att se om det kommer funka ihop med skruven i mitten. (2015-01-17 14:50:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Sammanfiga kloten
Nästa steg var att sammanfoga kloten. Det ska ju gå kabel mellan dem och därför valde jag ett kromat kopparrör på 10mm diameter. På bilden kan ni se att jag borrat i hjulet för att få mer yta som håller röret. Sen återigen PL400 för att fixera det så det aldrig släpper. Riktigt viktigt med bra lim. Det finns säkert andra som är bra men PL400 är min favorit. Kleta lim på halva rörstumpen och sen i hålet innan ni fixerar röret på plats. Lägg en extra krans runt ändarna som ska sticka ut några mm på båda sidor. (2015-01-17 14:54:21) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Förbereder filter
Nu har jag gått in och förbereder att montera filter och kablar. (2015-01-17 14:58:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Stoppning
Innan filtret kommer på plats mäter jag ut och provar in bitarna med ullmatta som jag ska ha i högtalarna. Äkta ull är väldigt bra men det finns billigare alternativ. klippte faktiskt fyrkanter och det funkar, behöver inte klippa runda bitar om du inte vill. (2015-01-17 14:59:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Filter
Valde att montera hela filtret i de stora lådorna. Jag bara spände fast dem med straps, går säker att limma men dess är enklare att få bort om jag vill byta ut något i framtiden. Vänd spolarna på olika håll för att minimera deras påverkan på varandra. (2015-01-17 15:02:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

kablarna kopplas
Jag gör egen kabel av 999 silvertråd 0,6mm diameter och krympslang (som jag inte krymper på) samt guldpläterade kopplingsskor som är anpassade för elementen. Detta för att göra det hela stabilt och enkelt att serva i framtiden. Silvertråden är väldigt trevlig att jobba med dock ganska dyr. Går så klart lika bra med koppar om man vill spara in på något. (2015-01-17 15:04:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Snablars kablar
Många kablar blir det. Jag hade ett kopplingsschema för att inte komma vilse och hålla tankarna i styr. Är ju viktigt att man kopplar rätt annars bränner du kanske din förstärkare och det vill man ju inte. Har faktiskt aldrig kopplat fel, går om man bara är noggrann. Använd terminaler som bara består av två skruvar. De sluter tätt och är smidiga, tar ingen plats och ger en enkel konstruktion. (2015-01-17 15:08:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  IKEA Blanda

Tadaa, färdiga.
Då var de klara och allt på plats för provspelning. (2015-01-17 15:11:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    

Första provspelningen
Det blev en första provspelning till så ska det låta och till detta funkade de perfekt. Basen är lite klen men rösterna är underbart klara. Perfekta tv & radio högtalare där röster är det primära. Kunde blivit lite fylligare om jag portat de stora kloten, men det får bli ett framtida projekt. Tre dagar tog det mig att bygga dessa. Ungefär 20 timmar, är du snabb så kan du säkert göra det fortare. Jag är väldigt långsam men det är ju vägen som är målet. (2015-01-17 15:12:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    


 
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Visa lista
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
Unregistered2264   2015-01-26 11:26:37 Anmäl
Detta var ju häftigt! Kanske man måste prova nån gång. ;)
basiqfuxx   2015-01-18 21:25:24 Anmäl
[quote name='mikaelhornqvist' timestamp='1421598418' post='4165592']
snyggt! funderat på liknande, fast endast med ett FR-element...
[/quote]

Hoppas du fått lite idéer, ett FR-element kan nog funka helt ok. Bara det är större än min lilla två tummare. Den klarar sig inte själv tyvärr. Finns ju för och nackdelar med allt.
Unregistered3b9bece2   2015-01-18 17:26:58 Anmäl
snyggt! funderat på liknande, fast endast med ett FR-element...
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.