Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Aeon Flux - Animated Collection

Skriven av: Fredrik  |  Datum: 2006-03-02

Inledning

 

Ibland är det onekligen slumpen som gör att man finner nya intressanta objekt att recensera. I dagens fall härrör det i form av en remake som i skrivande stund är på väg att leta sig ut på den amerikanska DVD-marknaden: Aeon Flux. När jag beskådade trailern för denna långfilm med skönheten Charlize Theron i huvudrollen höjdes min puls ett snäpp eller två, om detta berodde på Theron eller inte låter jag vara osagt. I vilket fall som helst fick jag mersmak och bestämde mig för att göra lite efterforskningar på webben. Det visade sig som sagt vara inget mindre än ytterligare en remake och det sänkte den nyligen höjde hjärtfrekvensen nämnvärt, ni som följt mina recensioner vet min ståndpunkt om ämnet. Men samtidigt öppnade just denna trailer upp ögonen för ursprungskällan; den animerade serien med samma namn som sändes på MTV för över 10 år sedan. Naturligtvis är filmbolagen inte sena på att mjölka pengakossan så det var egentligen föga överraskande att denna serie skulle släppas på DVD lagom till releasen av långfilmen. Men det var en sak som verkligen fångade mitt intresse och det var namnet Peter Chung. Denne korean står bakom Animatrix samt Dark Fury och nu började jag bli riktigt exalterad förtjust i anime/animerat som man råkar vara så ett exemplar av Aeon Flux Animated Collection plockades hem och matades till DVD-spelaren.

 

Filmen

 

Att ge sig i kast med att försöka förklara handlingen i denna serie är näst intill ett Mission: Impossible då det första avsnittet orsakade ett sådant huvudbry hos undertecknad att jag inte riktigt vet var jag skall börja. Nåja vi har ett styck antagonist i form av Trevor Goodchild som i seriens början tagit kontroll över det utopiska samhället Bregna. Detta har han lyckats med genom att kidnappa den förre ledaren Clavius. Så långt ter sig denna serie någorlunda sansad. Men det tar inte många minuter innan saker och ting blir ordentligt skruvade. Goodchild har installerat ett kärleksnäste inuti Clavius, en drömkammare där han ämnar lägra sin värsta fiende tillika kärleksobjekt nämligen den kvinnliga lönnmördare Aeon. Ni läste rätt, vi snackar alltså om en sängkammare inuti magen på den före detta presidenten. Och detta är som sagt bara början för serien Aeon Flux, vad som händer härnäst får ovanstående text att framstå som vettig och högst begripbar. Att ge sig i kast med att rapa upp varje enskilt avsnitts handling är ett hopplöst företag, det är bara till att konstatera att det finns någon form av röd tråd som kretsar kring den synnerligen komplicerade relationen mellan Trevor och Aeon där den ena kämpar för herravälde medan den andra kämpar för frihet och deras gemensamma nämnare är radikala tillvägagångssätt.


 

Innan vi kastar oss in i den kritiska granskningen är det nog på sin plats med en liten historisk tillbakablick i hur denna animerade serie föddes. Året var 1991 och den kommersiella kanalen MTV hade siktet inställt på att bredda sin repertoar till mer än bara musikvideos. Man började därför söka med ljus & lykta efter unga talangfulla animatörer för att skapa ett nytt segment på tablån: Liquid Television. Resultatet blev ett antal kortare animationer riktade till en mer vuxen publik, nu började tecknat bli något mer än bara ren barnunderhållning. Ni som hängde med på den tiden och hade tillgång till kanalen kommer säkerligen att minnas bland annat Frog Baseball som lade grunden för fenomenet Beavis & Butthead. Men det var även en annan liten serie som fångade den stora massans intresse och det var Peter Chungs skötebarn Aeon Flux som blev en enorm framgång för MTV. Cheferna var inte sena med att inse potentialen varpå man gav Chung ordern om att producera fram 10 stycken avsnitt á la cirka en halvtimme vilket skedde 1995. Resten är animationshistoria, Flux var så banbrytande och så radikal att folk och fä över hela världen var tvungna att plocka upp hakan från golvet. Nu för tiden har vi blivit betydligt mer härdare i och med animens intågande i västvärlden men för tio år sedan var detta något helt nytt.


 

Jag får nog ta och erkänna att jag missar den storhet som många fantaster ser i denna animerade serie. Efter två avsnitt var jag tvungen att stänga av en stund för att inte koka över av frustration och förvirring. Jag anser mig ändå vara tämligen bevandrad när det gäller film men denna serie ställde precis allting på sin spets. Det var då det slog mig: detta är precis vad regissören tillika manusförfattaren Peter Chung är ute efter. Han vill provocera, han vill uppröra och han vill skapa en debatt. Och med en gång väcktes en nyfikenhet hos mig att fortsätta beskåda Aeon Flux. Så jag gjorde just detta i hopp om att kunna finna det underliggande budskapet i denna serie, att bli totalt hänförd på samma sätt som tittare blev när det begav sig för 10 år sedan. Tyvärr skedde detta icke, jag kände mig bara än mer frustrerad och allmänt villrådig när jag bänkade mig i arbetshörnan för att skriva denna recension. Förvisso är de tekniska aspekterna av denna serie fortfarande banbrytande i sitt berättarspråk och ger nya produktioner en god match. Men jag kan helt enkelt inte förlika mig med manuset som Chung har kokat ihop. Karaktärerna som befolkar detta universum är minst sagt komplexa till naturen och man får egentligen ingen direkt klarhet i vem som är ond kontra god. Kanske är detta just tjusningen med Aeon Flux, att det är en sådan mångbottnad historia som öppnar upp till egna tolkningar hos åskådaren. Den sexuella naturen hos Aeon och Goodchild är material som det med lätthet skulle kunna skrivas en avhandling om inom ämnet psykologi och den gode Freud skulle nog ha ett och annat att säga om den relationen. Men jag kunde helt enkelt inte fastna för denna serie trots upprepade försök. Kanske mognar den likt ett bra vin med tiden men för tillfället ger den mig inget lyckorus som önskades.

 

Bilden

 

Aeon Flux presenteras i sitt originalutförande vilket innebär formatet 4:3 icke anamorfisk naturligtvis. Från Paramounts sida har man lagt ner mycket tid, möda och pengar på att restaurera denna serie inför dess 10-årsjubileum vilket syns på den färdiga produkten. Man har tagit varje enskild ruta film och minutiöst avlägsnat smuts och andra artefakter samt förstärkt färgpaletten samt en del andra modifikationer. Resultatet är inget annat än hänförande. Peter Chung översåg personligen arbetet för att nå bästa slutresultat och tur är väl det för serien har nog aldrig sett bättre ut än på denna utgåva. Färger vibrerar verkligen av liv utan att det för den sakens skull förekommer några spår av blödningar i spektrumet. Överlag måste jag kapitulera inför bildkvalitén på denna utgåva även om det förekommer små störande element som drar ner betyget från absolut topplacering. Även om man har lagt ner enorm möda på att restaurera bilden har det smugit sig in små smutspartiklar i vissa enstaka scener men dessa är extremt få till antalet. Vissa spår av Edge Enhancement kunde även skönjas men summan är ändå en mycket kompetent videosektion.

 

Ljudet

 

När det första avsnittet av Aeon Flux rullade igång blev jag lätt förfärad, min receiver indikerade stereoljud. Svetten lackades i min panna då ljudet lät extremt burkigt och livlöst. Men fruktan förändrades snart till glädje då 5.1-spåret kickade igång och vilket spår sedan! Här skapas verkligen en dynamisk ljudbubbla som heter duga. Det förekommer en sådan urkraft i denna mix att det får håret på mina armar att resa sig. Separationen mellan kanalerna är av extremt god kvalité med en klar distinkt dialog klockrent placerad i centerhögtalaren utan minsta problem med synkning. De bakre regionerna av ljudanläggningen är konstant med i matchen och skapar en bubbla som totalt omsluter åskådaren. Lägger man till ett LFE-spår som hela tiden jobbar för fullt utan att för den sakens skull ta övertaget får man ett referensspår och jag lyfter på hatten åt de ansvariga för denna mix.

 

Extra

 

Aeon Flux levereras i ett, i mina subjektiva ögon, extremt läckert slip-case som huserar tre stycken smala keep-cases. Huvudsektionen med extramaterial finner vi på skiva nummer 3 men det finns även smått & gott att finna på de två första skivorna i form av kommentatorspår. Upphovsmannen Peter Chung dyker upp i de flesta och levererar en solid insats, dock ligger fokus mer på tekniska aspekter av produktionen än förklaringar av seriens story. Återigen känns det som att det är upp till var och en att bilda sig sin egen uppfattning om denna högst säregna show. Om vi låter blicken glida över till den tredje skivan finner vi onekligen en hel del intressant extramaterial att granska närmare. Först ut har vi pilotavsnittet av Aeon Flux och det är ganska intressant att se hur serien utvecklat sig sedan startskottet. Denna episod kan även fås med kommentarer av Peter Chung. Sedan följer originalavsnitten som sändes under Liquid Television, även dessa kan fås med kommentarspår. Sedan följer ett antal kortare dokumentärer som tar upp allt ifrån de vapen och prylar som används av Aeon i serien till mer tekniska aspekter i skapandet av serien. Härnäst kan man spana in ett antal andra kortare program som sändes i Liquid Television som The Adventures of Thomas and Nardo, The Art School Girls of Doom och Invisible Hands. Avslutningsvis finner vi ett antal trailers. Med mer än 10 kommentatorspår och en rad intressanta dokumentärer är detta en av de bättre sektionerna med extramaterial jag har ögnat igenom på senare tid.

 

Sammanfattning

 

När jag satte mig ner för att skriva denna recension hade jag min gode vän Andreas på tråden via MSN. Jag frågade honom om han hade sett Aeon Flux. Hans svar var ja och den följande kommentaren lämnade lite utrymme för misstolkning: ”…jag anser att det är en megaflopp, äckligt tecknad är den också. Såga skiten”. Ja vad skall man säga, jag tänker knappast argumentera emot honom denna gång. Mina förhoppningar på denna serie var minst sagt höga efter all positiv feedback jag läst från folk som hissat den till skyarna. Kanske var det just dessa förhoppningar som grusade min upplevelse men det är bara till att konstatera att Aeon Flux och jag drar inte jämnt på många punkter. Nu skall det som sagt i dagarna släppas en långfilm baserad på serien och det skall bli mycket intressant att se hur man valt att förvalta Peter Chungs dyrbara arv. De tekniska aspekterna samt extramaterialet är dock på topp så är du ett fan av serien behöver du inte tveka inför ett köp av denna box.


Betyg
Filmen
Bilden
Ljudet
Extra
Totalt

Allmän produktfakta

Allmänt

Samlingsbox med flera filmer/TV-serier Ja
Antal skivor 3 st
Filmkategori Action Anime Barn Sci-Fi Äventyr TV-serie Animerat Familj
Region 2
Rek. åldersgräns 15 år
Speltid 213 min
Textning Ja
Språk (texting) Svenska Engelska Engelska (för hörselskadade) Norska Finska Danska
Utgivningsland Storbritannien (UK)

Bildegenskaper

3D-version Nej
Anamorfisk bild Nej
Bildformat 1.33:1
Videoformat PAL

Dekodrar

Ljudformat Dolby Digital 5.1 Dolby Digital 2.0

Design

Exklusiv utgåva (samlarutgåva/limiterad) Nej

Övrigt

Keyword
Premiärår 1995
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.