Postad 29 februari 2012 - 15:00
Köpte på mig en Flaska Bowmore 15 år Darkest,riktigt rökig ska den va har inte öppnat än
Bowmore Darkest sägs vara riktigt bra, är lite sugen på den jag också. Höll på att bli en Old Pulteney 21 också senast, men den hade precis hunnit ta slut.
Postad 02 mars 2012 - 20:12
Redigerat av Unregisteredc17c0c25, 02 mars 2012 - 20:14.
Postad 05 mars 2012 - 14:39
Andra Ardbeg att rekommendera någon?
Postad 06 mars 2012 - 12:56
Tusan vad Ardbeg Corrywreckan är bra! Börjar nästan tycka det är jämnt skägg mellan den och Uigeadail. Har Airigh Nam Beist(omöjligt att stava till) också, nästan lika bra som de adra två.
Andra Ardbeg att rekommendera någon?
Rollercoaster tycker jag är bättre än de tre och då gillar jag ändå dem alla. Sen har jag en oöppnad Alligator som väntar på att bli smakad också. Skall bli spännande!
Postad 06 mars 2012 - 13:23
Lukten var väldigt lik varandra, man kände direkt att det var en Ardbeg man hade i glaset med små skillnader.
Smaken däremot var en helt annan. Visst kände man igen sig direkt men det märktes att det var en helt annan Ardbeg. Destillerad under de hårda tiderna under 90-talet, innan man lade ner destilleriet verkar ha satt sin prägel på drycken. Den kändes fylligare och var en stor överraskning. Att det är en singel cask gör givetvis sitt, men jag tyckte personligen att den hade allt det en standard Ardbeg saknat. Kanske fulländad är ett överdrivet ord, men förbannat god var den!
Postad 06 mars 2012 - 19:09
Rollercoaster är ju inte så lätt att få tag på tyvärr. Fick ju erbjudande att köpa från "the committee" men vet inte hur det funkar med privatimport.Rollercoaster tycker jag är bättre än de tre och då gillar jag ändå dem alla. Sen har jag en oöppnad Alligator som väntar på att bli smakad också. Skall bli spännande!
Alligator finns ju på bolaget så den skall jag prova snarast möjligt.
Postad 06 mars 2012 - 19:13
Lyckliga du. Jag drömmer om att få prova det "gamla" Ardbeg. Är själv så glad att destilleriet återstartades att jag ibland köper en Glenmorangie av ren tacksamhet.Hade äran att få smaka en 14 årig Ardbeg, destillerad 1991... Jämförde den sida vid sida med standard 10'an och jäklar vilken skillnad det var!
Lukten var väldigt lik varandra, man kände direkt att det var en Ardbeg man hade i glaset med små skillnader.
Smaken däremot var en helt annan. Visst kände man igen sig direkt men det märktes att det var en helt annan Ardbeg. Destillerad under de hårda tiderna under 90-talet, innan man lade ner destilleriet verkar ha satt sin prägel på drycken. Den kändes fylligare och var en stor överraskning. Att det är en singel cask gör givetvis sitt, men jag tyckte personligen att den hade allt det en standard Ardbeg saknat. Kanske fulländad är ett överdrivet ord, men förbannat god var den!
Postad 11 mars 2012 - 12:26
Tusan vad Ardbeg Corrywreckan är bra! Börjar nästan tycka det är jämnt skägg mellan den och Uigeadail. Har Airigh Nam Beist(omöjligt att stava till) också, nästan lika bra som de adra två.
Andra Ardbeg att rekommendera någon?
Corryveckan är inte så söt som Uigeadail men jag har svårt att hålla den ena före den andra, beror på vad man är sugen på. Alligator är också god men jag tycker nog mindre om den, lite annorlunda smak. Annars skulle jag slå ett slag för Lagavulins destillers edition (1994 är något bättre än 1993) som precis som Uigedail är baserad på sherry-fat. Det är nog den som är mest lik. Juras Prophecy är också liknande och en favorit hos mig.
Postad 11 mars 2012 - 15:53
Vissa av Bowmore:s fatexperiment gillar jag tex. inte alls medan standardtolvan är riktigt bra.
Jura är klart intressant, har haft ett par pavor "Superstition", och det man köper igen lär ju vara bra.
Postad 11 mars 2012 - 16:34
Laga 16 åriga är något av en favorit här hemma också, dock vet jag inte om jag fått mer smak för dyrare whiskys eller om dom blivit sämre på senare dar.Vad gäller rökwhisky föredrar jag nog oftast de lite "torrare". Kanske därför Lagavulin 16 är något av det bästa jag vet. Men visst skall jag prova DE.
Vissa av Bowmore:s fatexperiment gillar jag tex. inte alls medan standardtolvan är riktigt bra.
Jura är klart intressant, har haft ett par pavor "Superstition", och det man köper igen lär ju vara bra.
Postad 11 mars 2012 - 16:44
Lär variera lite mellan olika tappningar. Skulle inte vilja leva med bara Lagavulin om man säger så. Men kommer alltid tillbaka till den på nåt vis. Finns ju ett antal sådana whisky:s, som tex. Glenfarclas 15 för min del.Laga 16 åriga är något av en favorit här hemma också, dock vet jag inte om jag fått mer smak för dyrare whiskys eller om dom blivit sämre på senare dar.
Vad är det för något dyrare du fått smak på nu då? Det låter ju inte bra alls.
Postad 11 mars 2012 - 17:56
För övrigt så la jag rabarber på en pava Longrow Burgundy Wood samt att jag fick en Old Pulteney 21 av min syster i en omotiverad present... allt på samma vecka. Så ibland är livet allt bra spännande.
Postad 11 mars 2012 - 23:43
Vad gäller rökwhisky föredrar jag nog oftast de lite "torrare". Kanske därför Lagavulin 16 är något av det bästa jag vet. Men visst skall jag prova DE.
Vissa av Bowmore:s fatexperiment gillar jag tex. inte alls medan standardtolvan är riktigt bra.
Jura är klart intressant, har haft ett par pavor "Superstition", och det man köper igen lär ju vara bra.
De flesta från Jura är ju inte speciellt rökiga men just Prophecy är undantaget. Annars tycker jag nog deras 16-åriga är bättre än Superstition trots helt avsaknad av rök. Har även ett par Jura special editions som inte går av för hackor men även de är utan rök.
Bowmore är inte någon stor favorit, ännu i alla fall. Jag köpte mig en kul 16-årig när jag var i Bowmore i somras. Den hade lagrats på rödvinsfat och fick då en minst sagt annorlunda smak. Vanlig 12-årig Bowmore är väl OK men inte i klass med Uigeadail. Tycker nog 17-åriga är bättre då.
"Vanlig" Lagavulin 16 års har inte samma fyllighet som deras distillers edition.
Postad 12 mars 2012 - 12:20
Vad är det för något dyrare du fått smak på nu då? Det låter ju inte bra alls.
Alla dessa förbenade Distillers Editions .
Smakade för övrigt en Caol Ila från 1982 i helgen, en upplevelse måste jag säga.
Om man är ute efter fyllighet så är det absolut något att rekommendera, inte lika rökig som vanliga men fortfarande riktigt rökig och komplex som bara den. Och oljig, riktigt oljig, typ dricka ett glas olivolja.
Postad 12 mars 2012 - 12:47
Alla dessa förbenade Distillers Editions .
Smakade för övrigt en Caol Ila från 1982 i helgen, en upplevelse måste jag säga.
Om man är ute efter fyllighet så är det absolut något att rekommendera, inte lika rökig som vanliga men fortfarande riktigt rökig och komplex som bara den. Och oljig, riktigt oljig, typ dricka ett glas olivolja.
Det ger som en extra dimension om oljigheten sitter rätt... Smakade en 31 årig Bunna från 1974 som var det absolut godaste jag haft i munnen i hela mitt liv. Den hade allt man kan önska sig av en whisky. Enda problemet var att den tog slut alldeles för fort och är för dyr för att man skall ha råd med en hel flaska själv.
Postad 12 mars 2012 - 16:24
Det bästa jag provat i "genren" är Hanyu "nice butt". Helt enkelt två sumobrottare på flaskan, därav namnet. Här fanns den japanska fruktigheten(drakträd?), en underbar rök typ charkuteri och så denna olja....Helt klart det bästa jag provat. Kan än idag plocka fram den ur smakminnet och känna den på tungan.
Hanyu kan man inte lösa idag men ersättaren Chichibu har börjat säljas, får man försöka få tag på.
Postad 18 mars 2012 - 11:06
Postad 18 mars 2012 - 23:27
Var smått sugen på att testa en Port Ellen igår när jag besökte Ardbeg Embassy, men jag fegade ur och tog en Aberlaur a'bunnadh... Riktigt trevlig whisky. Inte riktigt i klass med Mortlach 16 Flora & Fauna, men absolut något jag kommer köpa hem i framtiden.
Postad 22 mars 2012 - 02:15
Har egentligen bara smakat kylskåpskalla shotar av den billigaste som finns på bolaget, inte så gott .och det är den enda erfarenheten jag har
Vad ska jag tänka på när jag väljer?
Vill helst köpa nån som är i en fin förpackning så jag kan ha den framme
Vet inte hur mycket jag vill betala heller eftersom jag inte vet vad jag gillar eller om jag ens gillar någon.
Tips mottages
Redigerat av andreassofus, 22 mars 2012 - 06:34.
Postad 22 mars 2012 - 08:12
Old Pultney och anCnoc är två riktigt fina whiskys och är inte dyra för den delen .
edit: Och även bra nybörjar whiskys, glömde jag skriva
Redigerat av Unregistered710b3906, 22 mars 2012 - 08:14.
Postad 22 mars 2012 - 10:32
Om jag var du skulle jag börja med någon speyside/highland malt. Old Pultney och anCnoc är två riktigt fina whiskys och är inte dyra för den delen . edit: Och även bra nybörjar whiskys, glömde jag skriva
Mycket bra val av whisky om man inte vill ha allt för komplexa och starka varor. Glenmorangie & Auchentoshan skulle jag också rekommendera.
Men det bästa tipps jag kan ge är att ge whiskyn tid och inte bara smälla ner den iskall som en shot. Lukta, smutta, vattna lukta igen... sen är man ett steg närmare himelriket.
Två klassiker som faller de flesta i smaken om man ser till försäljningssiffror är The Glenlivet och Glenfiddich, helt okej whisky men personligen tycker jag att dom hade kunnat förbättras genom att inte kylfiltrera och höja alkoholhalten till runt 46%. Som det är nu känns dom lite för "mainstream" och blendedorienterade. Men då det är det den stora massan vill ha så tror jag inte att dom kommer ändra receptet inom en överskådlig framtid.
Postad 22 mars 2012 - 11:47
Utan tvekan Redbreast 12! Denna kan ingen tycka illa om och samtidigt komplex och intressant nog för värsta konessören. En superwhisky helt enkelt. 400Kr kostar den, finns i vissa butiker annars beställer man och har den på ett par dagar.Är lite sugen på att köpa en bra whisky för att se om jag gillar det.
Har egentligen bara smakat kylskåpskalla shotar av den billigaste som finns på bolaget, inte så gott .och det Är den enda erfarenheten jag har
Vad ska jag tÄnka på nÄr jag vÄljer?
Vill helst köpa nån som Är i en fin förpackning så jag kan ha den framme
Vet inte hur mycket jag vill betala heller eftersom jag inte vet vad jag gillar eller om jag ens gillar någon.
Tips mottages
Postad 22 mars 2012 - 13:41
Ska ta mig en tur till bolaget sen och se vad dom har
Postad 22 mars 2012 - 13:48
Nej, det finns whiskys som bara smakar rök och inte så mycket mer, och orökiga som är väldigt smakrika och komplexaTack för era tips alla. Då har jag lite att välja på. Är det så att ju rökigare en whisky är destå mer komplex är den? Betyder det samtidigt att den är mer svårdrucken?
Ska ta mig en tur till bolaget sen och se vad dom har
Postad 22 mars 2012 - 13:56
Postad 22 mars 2012 - 13:59
Nja, finns fina blends också ....ok lite svårt och veta vad man ska välja , är det stor smakskillnad mellan irlänsk och skotsk whisky? om det står blended på flaskan, då är det oftast inte mycket att ha eller? utan det ska vara single malt eller?
Men att köra på en fin Single Malt är alltid ett säkert kort i alla fall .
Har inte så mycket erfarenhet av Irlänska whiskys förutom dom vanligaste (bjudwhisky som dom kallas), jameson, Tullamore dew, mfl och dom är lättdruckna och funkar i irish coffee
Redigerat av Unregistered710b3906, 22 mars 2012 - 14:03.
Postad 22 mars 2012 - 14:03
ok lite svårt och veta vad man ska välja , är det stor smakskillnad mellan irlänsk och skotsk whisky? om det står blended på flaskan, då är det oftast inte mycket att ha eller? utan det ska vara single malt eller?
För mig personligen så klarar jag definitivt inte av blended utan en riktig whisky skall vara single.
Har nog aldrig testat en irlänsk men skotsk är rena drömmen. Och där föredrar jag en riktigt tjärig och rökig islay alla dagar i veckan.
Fick för övrigt en Mackmyra Vit hund av kompisarna häromdagen. De hade trott att det var en vanlig whisky men tji fick både dom och jag när vi öppnade påsen.
Postad 22 mars 2012 - 14:05
Postad 22 mars 2012 - 15:02
Springbank har ett märke som heter Hazelburn som är Skottlands andra (av två?) trippeldestillerade whisky. Har inte smakat den, men är sugen på att skaffa Hazelburn CV som kostar 595,- på Bolaget.
Postad 22 mars 2012 - 16:02
En billig blend är ju till största delen ren sädessprit, medan en dyr till största delen är single(ibland upp till 80%).
Ballantines 17 är enligt min, och många andras, mening tex. något av det bästa som finns, medan samma firmas std. tappning är något av det sämsta(tycker jag). Anar att det inte finns mycket singel i den sistnämnda.
Men över lag är singel mycket bättre, inget snack om saken.
Sedan är det snarare så, vad gäller komplexitet, att kraftig rök tenderar att dölja andra smaker. Ofta är det så att man i början söker "rökkickar" eftersom det är en så häftig upplevelse med en riktig rökborste. Men sedan brukar de flesta upptäcka att även de lite timidare sorterna har oerhört mycket att erbjuda. En whisky som har allt och ändå är väldigt snäll är Lagavulin 16. En av de sorter jag inte kan leva utan.
Redigerat av laddie15, 23 mars 2012 - 15:58.
Postad 22 mars 2012 - 16:27
Det är den! Kolla gärna historien om den också. Staden Wick:s historia som hamnstad och allt det där ger alltid en extra dimension tycker jag. Kluckandet när man häller upp skall tydligen erinra om detta.min allra första whisky , hoppas den är god.
Postad 22 mars 2012 - 16:31
hur länge kan en öppnad whisky stå utan att bli dålig? kan jag förvara den i kartongen på en bänk utan problem? har ganska varmt i lägenheten på sommaren, är det ett problem?
Postad 22 mars 2012 - 17:15
gissar du eller vet du? den blir med andra ord aldrig dålig?Den kan nog stå tills den är urdrucken......
Postad 22 mars 2012 - 17:35
gissar du eller vet du? den blir med andra ord aldrig dålig?
Jag har haft ett par som stått "öppnade" (det är ju trots allt bara plasten runt korken som man tar bort) och jag har inte märkt att de skulle blivit sämre.
Och de tar slut snabbare än vad man kan tro
Saxat från ett annat forum:
Det här kommer upp då och då och det finns andra trådar om det. Generellt kan man säga att det inte finns något bäst-före-datum på en whisky. Hur länge det tar innan den oxidation som med nödvändigt förändrar flaskan när du öppnar den beror på bland annat på hur hög alkholstryrkan, hur mycket luft det är i flaskan och vad det är för typ av whisky. Är den en slatt kvar kan det gå mycket fort, är flaskan knappt skårad kan den hålla sig i åratal. Förvarar du flaskorna mörkt, stående i sin tuber så håller de länge. Det hör till undantagen att whiskyn slocknar på kortare tider än år. Men tänk på att det är godare att dricka än att samla.
Redigerat av Birkanoff, 22 mars 2012 - 17:37.
Postad 22 mars 2012 - 17:46
Postad 22 mars 2012 - 17:51
låter bra. kommer ju inte dricka whisky varje dag (tror jag inte) så det är ju bra att dom står sig länge. hoppas nu bara att jag tycker om det för det verkar coolt att ha en fin samling
Välkommen i whisky träsket!
Postad 22 mars 2012 - 20:33
det ska jag göra
hur länge kan en öppnad whisky stå utan att bli dålig? kan jag förvara den i kartongen på en bänk utan problem? har ganska varmt i lägenheten på sommaren, är det ett problem?
Finns de som haft whisky ståendes öppen 10-20 år... visst förändras smaken pga oxideringen, olika mycket beroende på hur mycket luft (syre) du har i flaskan. Helst skall den stå svalt, destillerierna i USA rekommenderar inte att man skall ha med sig whiskyn när man kör genom Death Valley, där kan det bli varmare än 50 grader varmt utomhus, inne i bilen en hel del mycket varmare om inte AC'n är igång. Så du kan nog vara ganska lugn tror jag.
Välkommen till whiskyträsket från mig med. Jag har OP 21år ståendes i hyllan. Återkom gärna med vad du tycker om 12 åringen.
Redigerat av _Lucifer_, 22 mars 2012 - 20:35.
Postad 22 mars 2012 - 20:44
ska testa den i morgon tänkte jag, såg även på youtube att den blir godare med lite vatten i, så jag ska först testa utan och sen med för att se om jag märker någon skillnad.
tack för välkomnandet
Postad 22 mars 2012 - 20:49
Redigerat av Unregistered291b229b, 22 mars 2012 - 20:49.
Postad 22 mars 2012 - 22:21
min systers gubbe tar sitt whiskeyglas under kranen och fyller typ 50/50
Postad 23 mars 2012 - 08:35
Postad 23 mars 2012 - 10:46
Den är inte rolig alls, den är hemsk!http://www.triplem.c...20321-fwsw.html
En roligt liten video...
Postad 23 mars 2012 - 11:50
min allra första whisky , hoppas den är god.
Du måste berätta sen om du känner smaken av halm i den
Nädå, men jag har nyligen hamnat lite djupare i whisky-träsket och samlat på mig uppemot 10 sorter hittills runt 500kr klassen och det är ganska kul och gott. Innan vart det endast Glennfiddich, men måste säga att har den som favorit fortfarande. Men man måste ju utforska lite.
1 användare läser detta ämne
0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar