Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Omöjlig ekvation?

10 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 22 januari 2015 - 20:14

RoMe
  • RoMe
  • Användare

  • 156 inlägg
  • 0
Hej (och ursäkta långt inlägg)!
Jag håller på att planera för en succesiv uppgradering av min hembio (eller kanske snarare storbildsanläggning i vardagsrummet)
Min gamla utrustning från år 2002 bestod bl.a. av en Sony VPL-VW11HT 1366x768 och en evigt utrullad vit projektorduk 105" i något vinylmaterial och en PC med Media Player Classic som filmspelare. Allt för att kunna kolla film, TV, lyssna på musik, youtuba och lite, lite bilspelande.
Utrustning har gått som tåget och det enda som egentligen ändrat sig är att SDTV gått till Boxer HD720p, att DVDerna gått mot BluRay i PCn och att de eventuellt säkerhetskopierade filmerna (givetvis endast lån från vänner eftersom nedladdning är förbjudet) har växt från 700MB till 8-40GB. Men...
...5 lampor, 4 PC’s och 12 år senare (!) började jag uppgradera utrustningen, mest pga av det inte fanns drivrutiner till den gamla Sony-projjen att tillgå till nya de grafik-kort i senaste PC’n och att projektorduken blivit lite timglasformad (men fortfarande kritvit och befriad från vågor mm).

Först ut blev en ny(are) projektor. Enkel match tänkte jag, taktik: ”Iväg till netonnet och köp den dyraste projjen de har, det har ju trots allt passerat tolv år av teknikutveckling”, det blev en Epson EH-TW6100. Då borde saken vara biff. Trodde jag. När jag slog på den så blev jag helt paff, Sony’n kändes bättre på allt förutom pixelupplösning. Efter micklande med inställningarna nådde jag vägs ände och lämnade tillbaka den. Det blev istället en temporärlösning i form av en begagnad Panasonic PT-AE4000. Så ja, den kan jag vänja mig med. Ett tag.

Näste steg är att byta ut projektorduken och nu kör det ihop sig rejält. Jag gillar stooor bild. På kommersiell bio sitter jag gärna på typ rad 2-3 längst fram. Sitter jag i mitten av salongen känns det inte längre bra, längst bak=var är filmen? I mitt väldigt vita vardagsrum (allt är vitt, inklusive soffan, jag gillar verkligen vitt, tyvärr) har jag vägg-vägg-avstånd 427cm, tittavstånd 390cm, vit/grå-väggar, vitt tak, två fönster höger, öppet mot köksdel på vänster. Pannan klarar 16:9-bildbredd 285-290cm som störst wide-zoom. Me like! Drygt 40 grader bildvinkel, men skulle gärna kunna vara större runt 50 grader. Max bredd på bild kan dock vara högst 300cm, sedan sätter möblemanget stopp.

Men sedan börjar det snurra i skallen. Läst, räknat och undersökt, har besökt Hembiobutiken i Sumpan och Klintons i Eskilstuna (bor i Mälardalen) för att kolla projektor/duk och för en allmän uppgradering av vad som hänt på storbildsfronten. Båda butikerna har utmärkt service och bra demo-möjligheter. (För övrigt blev ”gilla proj-ordningen” för mig och min bildsmak JVC X500, Sony HW300, JVCX35, Sony HW55, Sony HW40, Panasonic 6000) Men...

... eftersom jag envisas med att gilla mitt vita vardagsrum (som visserligen kan mörkläggas totalt) och stooora 16:9 bild så har jag följande funderingar.

Delfråga: med Pannan jag har nu kan jag ha en duk med bildbredd uppemot 285-290cm. Med samma vägg-lins-avstånd hamnar jag på runt 265cm med en JVC. Har någon provat att sätta en wide-lins framför projektorn? T.ex. Navitar Screenstar/Ministar 0.8X Wide eller dylikt framför projektorn? Funkar det bra och kryper det in några bildfel?

Huvudfråga: Passar en ramspänd vit duk (allt från från Kingpin 131” till SR Solidpix 127”) bäst eller kan det kanske funka bättre med en högkontrastduk trots att jag enligt rekommendation får för så stor bildvinkel och medföljande hotspottingproblem? Just helvitt rum och +40 grader bildvinkel kan jag inte testa på butik utan att möblera om allt tror jag (typ flytta väggar). Lite pest eller kolera-problematik med helvitt och storbild...

Upplevd prioordning för mig är från viktigast till mindre viktigt:
Stooor bild, behålla vitt rum, svärta, avsaknad av grusighet/grain, matcha kommande proj typ JVC, färgkorrekthet, 3D, hotspotting, max 15kkr, kunna se med ljus tänt eller utan mörkläggning.

För övrigt vill jag passa på att tacka för alla tidigare råd i befintliga trådar! Mycket läsvärt, men dessa två frågor går jag bet på.

Mvh/rome

Redigerat av RoMe, 22 januari 2015 - 20:15.


#2

Postad 23 januari 2015 - 00:33

RoMe
  • RoMe
  • Användare

  • 156 inlägg
  • 0
Tror att jag kan besvara ena frågan själv... Efter att jag slutligen hittat en bild som Bigblue tacksamt la in i en mastodont-tråd 06 jan 2014 där förhållandet mellan lins-duk/bildbredd var 1.5 kan jag konstatera att mitt förhållande ~1.35 kommer ge sjuk hotspotting. Det blir nog en Solidpix i alla fall...
Tack Bigblue, Ringblixt och alla andra!

#3

Postad 23 januari 2015 - 07:01

Marcus_TheRock
  • Marcus_TheRock
  • Mästare

  • 3 039 inlägg
  • 0
DNP Supernova 08-85 klarar det helt ok faktiskt. Inte optimalt på något sätt, men väl värt att undersöka. De är dock rätt dyra, och finns enbart i ramspänt(för bra funktion).

När jag kör på en av våra närmst placerade projar(HW55 just nu) i butiken på vår 220cm breda Supernova så landar vi in på någonstans kring 1,35x dukbredden, så det har jag sett och även visat många ggr.

/Marcus, The Rock Hemmabio i Lund


#4

Postad 24 januari 2015 - 13:49

RoMe
  • RoMe
  • Användare

  • 156 inlägg
  • 0
Nu har jag varit på HHB i Sumpan för att med egna ögon jämföra högkontrastduk med vanlig vit. Vi provade först hotspotting med olika kastavstånd, där Oscar bl.a. mycket tacksamt höll en projektor på huvudet (!) med jämnt färgad bild respektive film för att kunna variera kastavståndet samtidigt som jag smög runt för att prova olika vinklar och avstånd. Visst syntes hotspottingen, men det verkade ändå vara en godtagbar kompromiss för absolutsvärta som jag skulla kunna leva med om jag sitter i mitten på hyggligt avstånd.

Sedan tittade jag på film. Lite elakt valde jag Oblivion med många vackra, vita, skarpa, animerade miljöer. På HBB kan man bekvämt skifta mellan en vit Euroscreen och React, mycket bra! Det tog inte många sekunder förrän jag förstod att Reacten och dess syskon inte alls är något för mig. Jag störde mig tyvärr på typ allt: gråblasket som ersätter det som ska vara vitt, hinnan som låg över allt, kornigheten som gör sig påmind hela tiden och hotspottingen. Min slutsats är att för mig blir det (återigen) en vit 1.0 gain duk. Absolutsvärtan i mitt rum får helt stryka på foten tillsvidare, eftersom jag tyvärr lider mycket mer av varje annan enskild artifakt som Reacten ger. För övrigt vill jag passa på att ge HBB och Oscar en eloge för fantastisk service!

Tack också Marcus för tipset, men nej, högkontrast är inget för mig.

Redigerat av RoMe, 24 januari 2015 - 13:51.


#5

Postad 24 januari 2015 - 14:02

Marcus_TheRock
  • Marcus_TheRock
  • Mästare

  • 3 039 inlägg
  • 0

Tack också Marcus för tipset, men nej, högkontrast är inget för mig.

ReActen är en dukväv. DNP Supernova 08-85 är en helt annan och de spelar enligt mig i helt olika ligor. ;)

/Marcus, The Rock Hemmabio i Lund

#6

Postad 24 januari 2015 - 14:06

Ringblixt
  • Ringblixt
  • Mästare

  • 3 209 inlägg
  • 0
Absolutsvärtan är det inga problem med i ett vitt rum så länge som du har noll ströljus som faller in. Däremot får du problem med simultankontrasten, förmågan att visa mörka och ljusa delar i bilden på samma gång. Där kommer svärtan att raderas av väggreflektionerna. Samtidigt kommer vldigt mörka scener inte att drabbas lika mycket eftersom du i dessa har mindre ljus som återreflekteras.

#7

Postad 24 januari 2015 - 14:56

Marcus_TheRock
  • Marcus_TheRock
  • Mästare

  • 3 039 inlägg
  • 0

Nu har jag varit på HHB i Sumpan för att med egna ögon jämföra högkontrastduk med vanlig vit. Vi provade först hotspotting med olika kastavstånd, där Oscar bl.a. mycket tacksamt höll en projektor på huvudet (!) med jämnt färgad bild respektive film för att kunna variera kastavståndet samtidigt som jag smög runt för att prova olika vinklar och avstånd. Visst syntes hotspottingen, men det verkade ändå vara en godtagbar kompromiss för absolutsvärta som jag skulla kunna leva med om jag sitter i mitten på hyggligt avstånd.

Det tog inte många sekunder förrän jag förstod att Reacten och dess syskon inte alls är något för mig. Jag störde mig tyvärr på typ allt: gråblasket som ersätter det som ska vara vitt,

De flesta högkontrastväver sänker nivån på ljusflödet, så både ReAct och Supernova. Det viktiga här är att inte jämföra mot en vit och snabbt byta och dra slutsatser. Vitt är vitt på de båda!!! Det är däremot en lägre intensitet på det vita på den mörkare duken. Om du låter dina ögon anpassa dig till den nya nivån på intensiteten så är det också vitt, bara inte lika starkt. Eftersom svärtan blir mycket svartare så ökar kontrasten, vilket i sin tur gör att den upplevda nivån av vitt i många fall blir högre. Men om du bara gör ett snabbt byte eller håller upp en vit provbit så får du inte rätt uppfattning.

hinnan som låg över allt,

ReAct har absolut en hinna över bilden, här är Supernova väldigt mycket bättre.

kornigheten som gör sig påmind hela tiden

jag tror det är shine du menar med korninghet och det finns absolut på ReAct men även här är Supernova väldigt mycket bättre.

och hotspottingen

Samma sak här, ReAct har inte så bra ljusspridning och behöver ett långt avstånd till projektorn. Även här är Supernova överlägsen.

Min slutsats är att för mig blir det (återigen) en vit 1.0 gain duk.

Om ReActen är alternativet så förstår jag det beslutet. Enbart det korta avstånden hade fått mig att välja bort den. Men att förkasta alla högkontrastväver innan du har sett Supernovan vore fel, iaf om du kan tänka dig att lägga de pengarna den kostar.

/Marcus, The Rock Hemmabio i Lund

#8

Postad 24 januari 2015 - 20:06

Ringblixt
  • Ringblixt
  • Mästare

  • 3 209 inlägg
  • 0
Supernova 08-85 är den enda högkontrastväv jag personligen skulle acceptera ifall det handlade om en uppsättning för filmtittande med betoning på bildkvalitet, vilket det blir hemma hos mig. :) Övriga material har för mycket nackdelar och störande inverkan.

#9

Postad 25 januari 2015 - 03:14

RoMe
  • RoMe
  • Användare

  • 156 inlägg
  • 0
Simultankontrast var ett bra beskrivande ord, tack Ringblixt!

Rock, du har rätt i att ögat måste anpassa sig mellan varje duk och de fick ca 10min var, ett par gånger var. Jag tror då dock att en kalibrering mot respektive duk kanske skulle hjälpa upp mer, eller kanske en mer ljusstark proj än X500.

Med kornighet menade jag mest att jag tydligt såg duken under framförallt panoreringar. Kanske kallas shine, men det trodde jag snarare det betydde typ att det vita blir lite silvrigt.

Jag gillar att du är envis och framhåller Supernovan. Tyvärr är det sällan jag är i södra Sverige, men kommer jag till Lund så kommer jag garanterat besöka dig för att se om jag ångrar mig. Men för mig är nog vitt the shit. Tack Thomas och Marcus för era råd både här och i andra trådar jag läst. Uppskattas mycket!

#10

Postad 25 januari 2015 - 04:20

jimjans
  • jimjans
  • Mästare

  • 3 659 inlägg
  • 0

Simultankontrast var ett bra beskrivande ord, tack Ringblixt!

Rock, du har rätt i att ögat måste anpassa sig mellan varje duk och de fick ca 10min var, ett par gånger var. Jag tror då dock att en kalibrering mot respektive duk kanske skulle hjälpa upp mer, eller kanske en mer ljusstark proj än X500.

Med kornighet menade jag mest att jag tydligt såg duken under framförallt panoreringar. Kanske kallas shine, men det trodde jag snarare det betydde typ att det vita blir lite silvrigt.

Jag gillar att du är envis och framhåller Supernovan. Tyvärr är det sällan jag är i södra Sverige, men kommer jag till Lund så kommer jag garanterat besöka dig för att se om jag ångrar mig. Men för mig är nog vitt the shit. Tack Thomas och Marcus för era råd både här och i andra trådar jag läst. Uppskattas mycket!

Tror "hd life" som är medlem här på forumet säljer och visar DNP dukar (supernovan) i Stockholm.
Länk till DNP tråden https://www.minhembi...howtopic=311761

#11

Postad 25 januari 2015 - 10:11

Unregistered257af4db
  • Unregistered257af4db
  • Användare

  • 239 inlägg
  • 0
Det är ju som alltid kompromisser.. Vit duk i ljust rum ger sämre simultankontrast, där hjälper HC duk. Vit duk i mörkt rum utan sekundära reflektioner från väggar = kanonbild, HC duk har inget att tillföra.

Supernovan 8-85 är sjukt bra men äter en del ljus så frågan är hur den matchar din Panasonic, tror den skulle vara grym med en Sonyproj. Den andra kompromissen är kostnad vs shine. Där Supernova 8-85 har 0 shine men högre pris har konkurrenterna mer shine men lägre kostnad.

Så frågan är vilka kompromisser som passar dig bäst!



0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 16:57:35
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.