Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Whiskytråden

3643 svar i tråden

#1851

Skickat 23 april 2012 - 18:20

Visa inläggLinus82 23 april 2012 - 18:10 skrev:

Har varit lite intresserad av rom, måste nog köpa mig en riktig flaska ordentlig variant.
Det man själv druckit är enbart typ morgan och stroh rom.


Samma sak här, Metusalem som jag fick smaka på var rätt så skild ifrån detta kan jag lova :)
" Rom ja det är allt gött, rom och cola då"
23an var inga som helst problem att dricka rent, rund och god och det kom något gott smaskigt efter ett tag som jag inte kan sätta ord på.
Skall som sagt klippa på en flaska nästa resa :)

Har nu tagit första sippen av Ardbeg 10an, trodde ju att jag skulle få upplevelsen att slicka på en nytjärad brygga översköljd av havsvatten men denna var ju rätt så snäll :mellow:
Ligger något gott runt och snällt i eftersmaken, lite oljigt kanske?
Trodde nog att den skulle vara skarpare och mycket mer tjärig, den här kommer det sippas på fler kvällar B)

#1852

Skickat 23 april 2012 - 18:25

Visa inläggNiklas F 23 april 2012 - 18:08 skrev:

Inte smakat riktigt än, luktade på korken och fick tuppskin på armarna :blink:
Hällde upp och " vafan vad blek wirren är" oljar sig rätt fint på glaset.

Nu skall det till att smakas....

Ardbeg du smakade ?? om isåfall va den riktigt nice va ??
ja fick ha i mig en halv flaska innan den började gillas i min mun,
är nu på min 3dje Ardbeg 10 och den gillas mer och mer :wub:

EDIT :
Såg att du han svara :D

Det här inlägget har ändrats av Ljungby 23 april 2012 - 18:26


#1853

Skickat 23 april 2012 - 18:26

Visa inläggNiklas F 23 april 2012 - 18:20 skrev:

Samma sak här, Metusalem som jag fick smaka på var rätt så skild ifrån detta kan jag lova :)
" Rom ja det är allt gött, rom och cola då"
23an var inga som helst problem att dricka rent, rund och god och det kom något gott smaskigt efter ett tag som jag inte kan sätta ord på.
Skall som sagt klippa på en flaska nästa resa :)

Har nu tagit första sippen av Ardbeg 10an, trodde ju att jag skulle få upplevelsen att slicka på en nytjärad brygga översköljd av havsvatten men denna var ju rätt så snäll :mellow:
Ligger något gott runt och snällt i eftersmaken, lite oljigt kanske?
Trodde nog att den skulle vara skarpare och mycket mer tjärig, den här kommer det sippas på fler kvällar B)
En tesked vatten ;)

#1854

Skickat 23 april 2012 - 18:28

Visa inläggLinus82 23 april 2012 - 18:26 skrev:

En tesked vatten ;)

BAH...en tesked :blink: ...nej nej 3 droppar kanske :mellow: max det eller inget :D

Det här inlägget har ändrats av Ljungby 23 april 2012 - 18:29


#1855

Skickat 23 april 2012 - 18:33

Jag tyckte att den var lite snäll, eller rättare sagt jag hade nog hypat upp den i skallen som väldigt kraftig och tjärig och spritig.
Vill nog inte ha den snällare i dom registren, eller menar ni att den växer såpass i övriga smaker om man vattnar den lite lätt?

#1856

Skickat 23 april 2012 - 18:36

Visa inläggNiklas F 23 april 2012 - 18:33 skrev:

Jag tyckte att den var lite snäll, eller rättare sagt jag hade nog hypat upp den i skallen som väldigt kraftig och tjärig och spritig.
Vill nog inte ha den snällare i dom registren, eller menar ni att den växer såpass i övriga smaker om man vattnar den lite lätt?
I Min mun brukar dom flesta whiskys blomma ut med en tesked eller tre vatten i.

#1857

Skickat 23 april 2012 - 18:38

vafasiken häller du upp 20cl i ett glas? :huh:

#1858

Skickat 23 april 2012 - 18:41

Visa inläggNiklas F 23 april 2012 - 18:38 skrev:

vafasiken häller du upp 20cl i ett glas? :huh:
Nädå, allt är beroende på styrkan, och storleken på teskeden :P.
Den teskeden jag brukar använda är väl som ljungby säger 3 droppar typ :lol:

#1859

Skickat 23 april 2012 - 19:01

Håller med... Ardbeg 10 tål en hel del vatten. Som nybörjare på den whiskyn så kan det löna sig att ha i en - tre teskedar vatten och minska eftersom man lär sig känna whiskyn. Iaf var det så för mig. Men tar fortfarande runt 1,5 teskedar vatten...

Oljig!? Jo tack... rund, mjuk och ganska sofistikerad tjärbrygga. Inte lika tung som dom andra Islay-rökarna. :)
Ardbeg är ganska säregen och lätt att känna igen. Big Peat som jag har känner man inehåller en stor del Ardbeg.

Nu blir man sugen på whisky också... jag som har beredskap tre dagar till. :angry:
Men på fredag har vi en Islay-provning på agendan. Lär bli en hel del gott och blandat från den rökiga lilla ön.

#1860

Skickat 23 april 2012 - 19:08

¨Kan ju inte termerna, men då var jag inte helt ute och cyklade då.
Sköljde just ur glaset för att testa en Ancnoc, sköljde och tittade ner i glaset och det såg ju ut som om jag hade haft olivolja i det, doften satt även kvar väldigt tydligt även om jag sköljt ur det tre gånger.

Torkade ur det och då försvann det, så lite kraft finns det allt den :)

Hällde precis upp Ancnoc och tog mig en dykning med snoken, den har allt en liten antydan till mäsk... hoppas det smakar bättre.

#1861

Skickat 23 april 2012 - 19:20

Nja, mäsken går igenom, då tycker jag Lauders är en bättre "slask whisky" eller vad är det jag känner om inte det är mäsk?
Känner igen detta ifrån tiden man drack hembränt...

#1862

Skickat 24 april 2012 - 08:27

Smaken är som baken, tycker Ardbeg 10:an är väl tunn som den är utan extra vatten. Prova Renaissancen istället, samma whisky fast fatstark(runt 55%). Här lämnas lite mer utrymme för vattning tycker jag, även om jag själv ytterst sällan gör det.
Sedan är det väl lite så att "finkelsmaken" är själva grejen. Den ofullständiga destilleringen i kopparpannan jämfört med vanlig sprit(tror jag). Väljer man "unchillfiltered" så är den ju ofta tom. grumlig. Förvarade man salig Bruichladdich 15 kallt var den så grumlig att man trodde något var fel, tills man smakade. :wub:

#1863

Skickat 24 april 2012 - 09:55

Tåls att upprepas... det finns två regler som varje skotte lever efter "Never sleep with another mans woman and never water another mans whisky"! :)
Så vattna på som du själv tycker är bäst och skit i vad alla andra säger.

anCnoc direkt efter en Ardbeg!? :blink: Man kan ju göra så, men det är ju inte riktigt rätt!
Dina smaklökar har nog fullt upp med att processa Ardbegen, så det kan vara därför anCnoc smakar lite underligt. En av mina favoriter för övrigt som jag tycker passar vilken dag som helst i veckan precis som Ardbeg men tar du dom efter varandra så börja med den lättaste.

Problemet vid whiskyprovningar är att om man hoppar mellan sorterna så får man snabbt en väldigt missvisande bild av smaknyanserna, framförallt om man har väldigt olika karaktärer på whiskyn. I slutet smakar allting gott iaf, så det är ju en fördel. ;) Än så länge är jag bara en nybörjare så rutinen kanske kommer så småningom får man hoppas.

#1864

Skickat 24 april 2012 - 10:40

Jo det var lite kärlek till Ardbeg måste jag säga, har aldrig fått tuppskinn av att dofta på en whisky förut.

Kanske var lite dumt att testa Ancnoc efter, men trots allt så gillade jag inte mäskdoften och smaken fanns även där.
Ikväll blir det att testa Benromach :)

#1865

Skickat 24 april 2012 - 11:32

Hoppas att varje svensk lever efter samma devis. Vill nog varken ha min whisky vattnad eller det förstnämnda. :angry:
Men visst skall man vattna efter egen smak och eget tycke. Tycker också att Ardbeg 10:an har en magnifik doft, där är den tveklöst en fullpoängare. :)

#1866

Skickat 24 april 2012 - 15:41

Tänkte beställa Bruichladdich "Rocks". Någon som provat denna?

#1867

Skickat 24 april 2012 - 20:09

Visa inläggladdie15 24 april 2012 - 15:41 skrev:

Tänkte beställa Bruichladdich "Rocks". Någon som provat denna?

Inte jag...ÄNNU..ska se va systemet har till mig imorgon :D

Niklas..ge Ancnoc en chans till :D

Visa inläggladdie15 24 april 2012 - 11:32 skrev:

Tycker också att Ardbeg 10:an har en magnifik doft, där är den tveklöst en fullpoängare. :)

+1
Säger detsamma

#1868

Skickat 24 april 2012 - 20:19

Visa inläggladdie15 24 april 2012 - 15:41 skrev:

Tänkte beställa Bruichladdich "Rocks". Någon som provat denna?

Nej, men den verkar intressant. Har du provat nya Laddie Ten? Undrar om det är någon skillnad på den sedan dom drog igång under nytt ägarskap.

#1869

Skickat 24 april 2012 - 21:58

Visa inlägg_Lucifer_ 24 april 2012 - 20:19 skrev:



Nej, men den verkar intressant. Har du provat nya Laddie Ten? Undrar om det är någon skillnad på den sedan dom drog igång under nytt ägarskap.
Tian har jag hemma, riktigt god fruktig och fräsch whisky, kan man säga så?

#1870

Skickat 25 april 2012 - 07:19

Visa inläggladdie15 24 april 2012 - 15:41 skrev:

Tänkte beställa Bruichladdich "Rocks". Någon som provat denna?
Jag har provat den. Tycker den är lite tråkig. Waves med lite mer rökighet är bättre tycker jag. Sen finns det ju Peat också som fortfarande är ganska lättrökt men mest rökig av dessa tre standardreleaser på Systemet...

#1871

Skickat 25 april 2012 - 10:17

Visa inläggLinus82 24 april 2012 - 21:58 skrev:

Tian har jag hemma, riktigt god fruktig och fräsch whisky, kan man säga så?

Klart man kan säga så... själv får jag lite Ardbeg-vibbar när du gör det. Och det bådar ju gott. :)
Risken är stor överhängande att man lägger en beställning på måndag.

#1872

Skickat 25 april 2012 - 12:30

Visa inlägg_Lucifer_ 25 april 2012 - 10:17 skrev:

Klart man kan säga så... själv får jag lite Ardbeg-vibbar när du gör det. Och det bådar ju gott. :)
Risken är stor överhängande att man lägger en beställning på måndag.
Ptja, känner väl inga direkt likheter med ardbeg då det inte finns en tillstymmelse till rök i Tian.
Men god är den i vilket fall :).

#1873

Skickat 25 april 2012 - 14:40

Finns ju en del "Laddies" att välja på just nu. härligt! ´"Fruktig och fräsch" låter ju som en bra beskrivning av 15:åringen. 10:an måste jag ju alltså prova.
Intressant att de tre; Peat, Waves och Rocks är så unga. Är absolut ingen nackdel i Peat i alla fall, den har jag haft ett par av, underbar whisky när man står och grillar. Skall tydligen finnas både Port Charlotte och Octomore i den.

Får bli Rocks först i alla fall. Tack för tipsen. :)

#1874

Skickat 25 april 2012 - 15:52

Peat?
Har sett det ett par gånger nu...

#1875

Skickat 25 april 2012 - 18:38

Hällt upp Benromach nu, vilken skillnad i doft jämtemot Ancnoc här finns det inget som påminner om hembränt.
Ganska mild och rund doft, påminner om någon sorts pralin :wacko: får dra ordentligt för att spritdoften skall komma fram, har jag handlat på mig en svag rackare?!

Oj, denna var speciell!
Lång eftersmak långt bak på tungan, lätt lätt metalliskt :mellow:
Lite konstigt faktiskt, smakerna börjar på sidan av tungan och vad det smakar kan jag inte sätta ord på och sen vandrar dom bakåt.
Eftersmaken fyller faktiskt hela munnen nu, en såndär man kan sippa länge och väl på mao. Iaf för mig :)

Fy fasiken vad jag flummar nu känner jag, men vad säger ni andra som har smakat/smakar på den just nu ;)

#1876

Skickat 25 april 2012 - 18:46

Så länge man har kvar den i munnen och rullar runt den så är den supermild,när den där emot har runnit ner i strupen så kommer det fram lite sting och det där lätt lätt metalliska som jag snurrade om.

Liten liten sipp, snurra runt... den är fasiken fin alltså!

#1877

Skickat 26 april 2012 - 09:15

Visa inläggNiklas F 25 april 2012 - 15:52 skrev:

Peat?
Har sett det ett par gånger nu...
Peat betyder helt enkelt torv. Man slänger in torv i elden vid torkningen av det grodda kornet, för att få den rökiga smaken. Hos Highland Park slänger man även in färsk ljung, därav den sötare "röksmaken" i den whiskyn.

#1878

Skickat 26 april 2012 - 09:42

Visa inläggNiklas F 25 april 2012 - 18:38 skrev:

Hällt upp Benromach nu, vilken skillnad i doft jämtemot Ancnoc här finns det inget som påminner om hembränt.
Ganska mild och rund doft, påminner om någon sorts pralin :wacko: får dra ordentligt för att spritdoften skall komma fram, har jag handlat på mig en svag rackare?!

Oj, denna var speciell!
Lång eftersmak långt bak på tungan, lätt lätt metalliskt :mellow:
Lite konstigt faktiskt, smakerna börjar på sidan av tungan och vad det smakar kan jag inte sätta ord på och sen vandrar dom bakåt.
Eftersmaken fyller faktiskt hela munnen nu, en såndär man kan sippa länge och väl på mao. Iaf för mig :)

Fy fasiken vad jag flummar nu känner jag, men vad säger ni andra som har smakat/smakar på den just nu ;)
Nej du har inte handlat en svag rackare, Det skall inte smaka sprit, då är det helt enkelt ingen bra whisky. Eller, nja, McAllan smakar ju tex. sprit och jag gillar den absolut inte, men dålig är den knappast. Men jag har flera fatstarka whiskys runt 55% och inte tusan smakar de sprit, så det kommer inte an på styrkan. :)

#1879

Skickat 26 april 2012 - 10:15

Doften spritmässigt hängde inte med eftersmaken, så där lurades man.
Lite lustigt idag faktiskt, hämtade upp frugan på jobbet vid 08tiden och när hon satte sig i bilen så frågade hon mig om jag drack whisky igår :ph34r:
Jag luktade fortfarande :blink: och jag tog bara den jag skrev om igår 5-6cl tror jag det var, väldigt underligt kan jag tycka.

#1880

Skickat 26 april 2012 - 11:50

Det är väldigt olika hur mycket sprit som kommer igenom i smaken... en del beror också på hur avtrubbad man själv är. :)
Jag har druckit whisky på fatstyrka som inte haft en tillstymmelse till alkohol eller finkelsmak, men sammtidigt så har jag druckit 40% whisky som luktat som dålig hembränt.

#1881

Skickat 26 april 2012 - 13:59

Framförallt vissa cherrylagrade kan smaka sprit(Mcallan,Strathisla,Aberlour). Men ofta också de lite billigare som. Speyburn, Old Pulteney mfl.
Egentligen märkligt det här med single malt, varför smakar det sällan sprit? Det förklarar kanske å andra sidan varför drycken är så populär. :)

#1882

Skickat 26 april 2012 - 14:24

Visa inlägg_Lucifer_ 22 mars 2012 - 15:02 skrev:

Auchentoshan är startad av en Irländsk familj därför är den också trippeldestillerad som en Irländsk whisky men jag tycker att den har lite mer djup och smak än Irländska whisky vanligtvis har.
Springbank har ett märke som heter Hazelburn som är Skottlands andra (av två?) trippeldestillerade whisky. Har inte smakat den, men är sugen på att skaffa Hazelburn CV som kostar 595,- på Bolaget.

Har du smakat Hazelburn än? Mitt nästa inköp blir någon whisky från Campbelltown området, troligen en Springbank.

#1883

Skickat 26 april 2012 - 14:37

Visa inläggjarre008 26 april 2012 - 14:24 skrev:

Har du smakat Hazelburn än? Mitt nästa inköp blir någon whisky från Campbelltown området, troligen en Springbank.

Näpp... inte ännu. Har smakat Springbank för några år sedan och minns den som riktigt fin. Har lite småplaner på att köpa Springbank, Hazelburn & Longrow CV.

Edit: Tänkte hålla på den ett tag då den är begränsad... på gott och ont. Fanns iofs tre kvar på bolaget idag när jag var förbi, så man kanske skulle köpa en i reserv!? :P

Nu har man klivit av beredskapen också, så snart häller jag upp en go fin whisky och softar resten av kvällen! ;)
...och imorn är det whiskyprovning på agendan! Ibland är livet allt bra skönt.

Det här inlägget har ändrats av _Lucifer_ 26 april 2012 - 14:39


#1884

Skickat 26 april 2012 - 15:05

Har Longrow 10. Inte omedlebart så rökig som siffrorna antyder , ganska lik Ardbeg Araigh Nam Beist om det säger något? Alltså rätt fruktig(citrus) och en rök som är mer sotig än medicinal om man säger så.

Springbank är speciell. En rök som den ovan beskrivna och, tycker jag, i grunden en smak av senap. Fet, oljig och allmänt mycket, mycket trevlig. :wub:

Hazelburn skulle vara intressant att prova. Bör ju vara en orökt version av Springbank. Det är ju samma destilleri även om man anammat det gamla nedlagda Hazelburns namn.

#1885

Skickat 26 april 2012 - 15:25

Visa inläggladdie15 26 april 2012 - 15:05 skrev:

Har Longrow 10. Inte omedlebart så rökig som siffrorna antyder , ganska lik Ardbeg Araigh Nam Beist om det säger något? Alltså rätt fruktig(citrus) och en rök som är mer sotig än medicinal om man säger så.

Springbank är speciell. En rök som den ovan beskrivna och, tycker jag, i grunden en smak av senap. Fet, oljig och allmänt mycket, mycket trevlig. :wub:

Hazelburn skulle vara intressant att prova. Bör ju vara en orökt version av Springbank. Det är ju samma destilleri även om man anammat det gamla nedlagda Hazelburns namn.

Hazelburn bör vara betydligt mildare i smaken då den är trippeldestillerad... tycker jag rent spontant.
På tal om Campbeltown så såg jag att dom hade Killkerran på hyllan på bolaget. Inte hört eller läst mycket om den... någon som har några erfarenheter?

#1886

Skickat 26 april 2012 - 15:45

Aha trippeldestillerad, Jo det brukar ju bli lite lättare.

Kilkerran verkar intressant. Det är väl mer eller mindre nystartat?

Sedan borde man ju inte glömma Glen Scotia. Är ju en av de två överlevande sedan gamla tider. Har ingen aning om vilken karaktär deras whisky har.

#1887

Skickat 26 april 2012 - 15:52

Visa inläggladdie15 26 april 2012 - 15:45 skrev:


Kilkerran verkar intressant. Det är väl mer eller mindre nystartat?
Ja läste att återstarten var år -04 och den som fanns att köpa på bolaget var en "work in progress".

#1888

Skickat 26 april 2012 - 17:02

Skål.
Postad bild

#1889

Skickat 26 april 2012 - 19:07

Tänkte rulla ner till Tyskland till helgen.
Någon som kan rekommendera något för en som är relativt ny på whiskeyområdet och inte druckit mycket annat än Famous...

#1890

Skickat 26 april 2012 - 19:09

Visa inläggMartinAberg 26 april 2012 - 19:07 skrev:

Tänkte rulla ner till Tyskland till helgen.
Någon som kan rekommendera något för en som är relativt ny på whiskeyområdet och inte druckit mycket annat än Famous...

om du skulle kunna tänka dig en lite röki..testa Ardbeg och ge den en chans för den blir bara godare och godare ;p

#1891

Skickat 26 april 2012 - 22:45

Visa inläggLjungby 26 april 2012 - 17:02 skrev:

Skål.


Skål... hur är den? Har också en likadan enliters i skåpet osprättad. :)
Själv sitter jag med en Laffe QC och smuttar. Börjar få känningar av en förkylning... bådar inte alls gott inför morgondagens provning! Bäst att ta ett glas till med medicin! ;)

#1892

Skickat 27 april 2012 - 06:27

Visa inläggMartinAberg 26 april 2012 - 19:07 skrev:

Tänkte rulla ner till Tyskland till helgen.
Någon som kan rekommendera något för en som är relativt ny på whiskeyområdet och inte druckit mycket annat än Famous...

Dalwhinnie är en av mina favoriter.


Postad bild

#1893

Skickat 27 april 2012 - 09:07

Ja Dalwhinnie är fantastisk. Tänk att man får en mycket högklassig 15-åring för runt 450 Kr.
Några andra klockrena;

Redbreast 12 - lätt men komplex, passar alla
Lagavulin 16 - torr, relativt lätt, mycket välbalanserad rökwhisky de flesta gillar
Glenfarclas 12 - relativt tung cherrylagrad, komplex med lite rök i bakrunden, mumma för de som gillar cherrylagrat
Glenfarclas 15 - lite lättare men mer balanserad än 12:an
Yoichi 10 - välbalanserad komplex rökwhisky i samma liga som Lagavulin, men med lite japansk fruktighet
Yamazaki 12 - fantastisk sommarwhisky, orökt , fruktig och relativ lätt

Trevlig resa MartinAberg. :)

#1894

Skickat 27 april 2012 - 11:30

Visa inläggLjungby 26 april 2012 - 17:02 skrev:

Skål.
Postad bild
Ingenting man sveper i sig hursomhelst! Jag menar, redan standardtolvan är rätt manlig. :)

#1895

Skickat 27 april 2012 - 11:36

Visa inläggladdie15 27 april 2012 - 11:30 skrev:

Ingenting man sveper i sig hursomhelst! Jag menar, redan standardtolvan är rätt manlig. :)

HAHA har du öppnat din ?? Första munnen här var en tendens till STARK men inte helt fel i min mun iaf, gillar iofs RÖK mer :D

#1896

Skickat 27 april 2012 - 11:54

Balvenie doublewood 12y har blitt min hus malt, den finns stort sett alltid hemma :)


Bifogad fil  index.jpeg   8,42K   1 Antal nedladdningar

#1897

Skickat 27 april 2012 - 12:02

Visa inläggSvensk Roger 27 april 2012 - 11:54 skrev:

Balvenie doublewood 12y har blitt min hus malt, den finns stort sett alltid hemma :)

Den är inte helt fel den heller :D

Inte den BÄSTA bilden kanske men detta har ja iaf just nu.
ett försök med panorama med mobil.. :blush:

Postad bild

#1898

Skickat 27 april 2012 - 12:54

Visa inläggSvensk Roger 27 april 2012 - 11:54 skrev:

Balvenie doublewood 12y har blitt min hus malt, den finns stort sett alltid hemma :)

Har också en sådan hemma. Mycket trevlig och jag kommer nog köpa en till när den är slut.

#1899

Skickat 27 april 2012 - 14:36

Visa inläggLjungby 27 april 2012 - 11:36 skrev:

HAHA har du öppnat din ?? Första munnen här var en tendens till STARK men inte helt fel i min mun iaf, gillar iofs RÖK mer :D
Jag har tyvärr ingen 105 :(, gissade bara att den nog var rätt tuff. Har haft några flaskor av 12:an och 15:åringen. Enda whiskyn som fyller munnen mer än Glenfarclas 12 är väl möjligen Arran 12. Bara 46%, men jäklar vad kraftig den är.
Får väl samla mod och prova en 105: då. :blink:

#1900

Skickat 27 april 2012 - 14:40

Visa inläggSvensk Roger 27 april 2012 - 11:54 skrev:

Balvenie doublewood 12y har blitt min hus malt, den finns stort sett alltid hemma :)
Även denna står i mitt skåp, väldans fin faktiskt.




1 användare läser den här tråden

Medlemmar: 0 - Gäster: 1 - Anonyma användare: 0

Prisjakt © 2000 - 2014 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.