Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Ny referensprocessor från Classé Audio

Skriven av: dp79.com  |  Datum: 2008-05-18

Classé har tidigare visat att de även kan göra fina försteg/processorer för hemmabiomarknaden med bland annat Classé Delta SSP-300 och SSP-600.
Nu är det dags att höja ribban ytterligare i och med introduktionen av Delta SSP-800, ett tiokanalsförsteg/processor som verkar vara ett "renodlat" val i den högre prisklassen.

Classé har jämfört mot SSP-600 bytt ut DSP:n (som står för beräkningskraften) från Motorola till en kraftfullare variant från Texas Instruments (Texas Instruments Aureus DA710) som internt arbetar med 64-bitar. Frågan är dock om den inte redan är lite omodern då SSP-800 inte klarar av att avkoda de nya ljudformaten såsom Dolby Digital TrueHD och DTS-HD Master Audio.

Tanken var från början att dessa nya ljudformat skulle avkodas i spelaren men det har visat sig att konsumenterna gärna väljer receivrar som sköter avkodningen istället och vi får väl se hur länge det dröjer innan Classé kommer med en uppgradering. Det ryktas nämligen redan nu om en kommande gratis uppgradering där DSP-modulen byts ut...

För att få ut bästa möjliga ljud så har Classé valt att satsa på en dedikerad toroidal transformator som förser de analoga kretsarna med ström. Övriga kontrollkretsar och de digitala kretsarna har sin egen strömförsörjning. Classé har även skiljt de digitala och analoga kretsarna där de bland annat har olika jord för att inte oönskade störningar ska uppstå. Denna separation gäller även för ljud- och video-kretsarna.

Classé har utgått från att skapa en processor som först och främst ska prestera riktigt bra som ett dedikerat stereoförsteg. Därför finns det möjlighet att skippa all form av analog-till-digital-omvandling, DSP och digital-till-analog-omvandling.

För icke puristen så finns det möjlighet att använda allt digitalt godis i form av bashantering, och parmetrisk equalizer för både analoga och digitala källor.

Classé har medvetet skalat ner antalet analoga ingångar och företaget räknar med att de digitala ingångarna allt mer tar över. Bland alla ingångar kan det nämnas fyra hdmi-ingångar som stödjer version 1.3a och två hdmi-utgångar.

Classé SSP-800 är utrustad med en pekskärm som klarar av att visa allt material som skickas via processorn och menyfönstret kan ligga ovanför alla videosignaler och kan även justeras så att den enbart visas på den inbyggda skärmen och ej på duken/tv:n, säkerligen uppskattat av mångas bättre hälfter som inte riktigt förstår det här med att man måste pilla i menyerna under en film.

När det gäller videobitarna i processorn så är de minimala, ingen avancerad bidlbehandling och skalning sker enbart för de analoga videosignalerna och då till 720p/1080i.

Den parametriska equalizern har fem band per kanal och Classé sägs ha utvärderat flera av dagens populära automatiska system (t ex Audessy EQ) men de anses överskattade och enligt Classés utvecklingslag så finns det inga garantier att man får ett optimalt resultat med dessa automatiska system. Istället är det manuella mätningar tillsammans med mänskligt öra som väntar SSP-800-ägarna om man vill utnyttja processorn till fullo.

Classé SSP-800 lanseras just nu i USA och MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price) är satt till $8,000.

I Sverige är det Hi-Fi klubben som har hand om Classé och det återstår att se när och till vilket pris de kan erbjuda SSP-800. Det verkar redan nu vara svårt med leveranserna så det kommer nog dröja tills hösten innan vi får se skymten av den här, kanskde den då stödjer de nya ljudformaten?

 

Teknisk specifikation:

In-och utgångar
HDMI 1.3 4 in / 2 ut
Component 2 in / 1 ut
S-video 2 in
Komposit 2 in
COAX 4 in / 1 ut
Optisk 4 in / 1 ut
Analog XLR 1 ett iin / 5 par ut
Analog RCA 1 set 7.1 in / 2 par in / 5 par ut
DC trigger ut 2
IR 1 in / 1 ut
CAN Bus 1 in / 1 ut
USB 1
RS-232 1

Ljudformat
Dolby Digital Surround EX
Dolby Digital 5.1
DTS-ES discrete
DTS 3/2/1
DTS 96/24
24bit/32-192kHz PCM
Eventuellt Dolby True HD och DTS-HD-Master Audio via en gratis DSP-uppgradering.

Videokonvertering
Komposit / S- video till komponent och HDMI
Komponent (upp till 720p/1080i) till komponent och HDMI
HDMI till HDMI

Dimensioner
Bredd 444mm
Djup 419mm
Höjd 172mm
Vikt 13kg

 



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.