Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Alice: Madness Returns

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2011-06-26

Betyg: Betyg: 9


 

 

  • Genre: Plattform/action
  • Släppdatum: 2011-06-16
  • Utvecklare: Spicy Horse
  • Utgivare: EA
  • Plattform: PS3 II Xbox 360 II PC

 

Galet? Ja, galet bra!

Skribent: Zoiler

 

Alice: Madness returns är uppföljaren till American McGee´s Alice. Det är gjort av Kinabaserade utvecklarna Spicy Wolf och det första konsolspelet som helt utvecklats och designats i Kina för export.

Spelet sker 10 år efter föregångaren. Alice har blivit utskriven ur mentalsjukhuset men är förvirrad, hallucinerar och lider av undertrycka minnen som börjar komma upp till ytan rörande hennes föräldrars och systers död (de dog i en brandolycka). Hon flyr till underlandet för att känna stabilitet och trygghet, men det är korrupt och förvridet av hennes växande galenskap. Hon måste nu rädda underlandet och sig själv, och ta reda på sanningen bakom hennes familjs död.

Vad jag gillade

 

Speldesignen – Alice är en gammaldags plattformer mer eller mindre. Ett steg tillbaka till de gamla goda spelen vi hade förr. Jag kan räkna på mina fem fingrar antalet plattformsspel som släpps per år och ännu lättare antalet bra plattformsspel. Det tar ett tag och det känns lite svajigt i början men när man väl kontrollerar de tre hoppen och Peach-svävandet så känns det fullkomligt naturligt och flytande. Om man ramlar ner förlorar man dessutom inga liv och får oftast prova igen från ungefär där man ramlade ned, utan laddningstider.

 

Striderna – Tvärtemot det normala i dessa typer av spel är Alices stridssystem riktigt bra, komplett med ett block- och dodgesystem. Man börjar med en kökskniv och får sedan tillgång till tre vapen ytterligare (som kan uppgraderas i styrka) under spelets gång. Fienderna är många och varierade, alla behöver besegras på sitt sätt (glöm buttonmashing) och introduceras i maklig takt. Och de är inga pushovers heller utan ger bra med motstånd och kräver taktik på de högre svårighetsgraderna.

 

Designen – Artistiskt är Alice ett konstverk. Verkligheten bjuder på en förfallen, grotesk och nedsmutsad värld där människorna framstår som monster med ohyggligt överdrivna utseenden. Barn är elaka och de prostituerade ser ut som pestsmittade 70-åringar. Alice är det enda som är fint i världen och jag antar att det är Alices bild av verkligheten vi får se, en verklighet hon avskärmar sig från.

I och med att Underlandet är en bild av hennes psyke bjuder det på många  fantastiska och påhittiga platser som inte behöver hålla sig till verklighetens regler. Underlandet må vara groteskt, äcklande på sina ställen, men det är vackert i sin vansklighet och bjuder på stor variation. Fiendedesignen är fullkomligt underbar och har ett asiatiskt tema som påminner starkt om Hayao Miyazakis verk (Spirited Away etc). Ett artistiskt mästerverk.

 

Grafiken – Trots att man använder UE3 är grafiken högst kompetent. Det finns brister men miljöerna ser utan tvekan bra ut, mycket tack vare designen förstås. Rent tekniskt är framförallt Alices hår- och klädfysik imponerande. Man kan se hårets enskilda hårstrån blåsa åt olika håll beroende på vindens riktning, något som förstärker känslan av sagovärld och magi.

 

Storyn – Avslöjar sig långsamt och blir mer och mer intressant ju längre spelet lider. Hade önskat lite mer utrymme för både storyn och vissa av karaktärerna (som katten), men växelverkan mellan verkligheten och Underlandet ökar kontrasterna och adderar till spänningen.

 

Innehållet – Spelet är 12-16 timmar långt, eller mer beroende på hur mycket man vill samla. Det finns både flaskor och minnen undangömda på banorna och det är inte lätt att hitta alla. New Game+ efteråt. Kapitlen är flera timmar långa, något som är ovanligt i dagens spel. Dessutom kan alla som köper en ny version av spelet gratis ladda ned American McGee´s Alice. Multiplayer finns dock inte.

 

Ljudet – Musiken kan ibland bli repetitiv bakgrundsmusik men överlag är den bra. Stråkmusik och piano blandas föredömligt och stridsmusiken går det inte att tröttna på. Vidare är rösterna inlevelsefulla och välgjorda på alla karaktärer. Till och med ljud från fiender utmärker sig, som det plågade skriket av en knivförsedd jätteporslindocka när hon gradvis faller i bitar.

 

Variationen – Utöver variationen på miljöerna och fienderna finns coola minispel i form utav 2D-plattformers, 2D-shooters och ett Super Monkey Ball-liknande spel. Perfekt som avkoppling till huvudspelet. Dessutom bjuder spelet på en del problemlösning, som dock föredömligt nog för det mesta kan skippas om man inte vill belasta sina hjärnceller.

Vad jag inte gillade

 

Checkpoints För det mesta är de bra, men om man dör av fiender (inte av plattformsmomenten) kan man ibland behöva börja om långt bak.

 

Utmaningen – Är hyfsat hög inledningsvis och under större delen av spelet. Men mot slutet, och framförallt när man får det sista OP-vapnet, är striderna aldrig något bekymmer. Det blir alltså lättare och lättare.

 

Inget spektakulärt – Spelet i sig är genomtänkt, men man bjuds inte på många minnesvärda WTF-moments och tempot är långsamt och uppbyggande.

 

Utdragna kapitel – Kapitlen är väldigt långa och dialogen/storyn får inte så mycket utrymme som jag skulle vilja. Under hela det långa kapitel 3 får man inte minsta lilla bit av story och det kan bli repetitivt. Kapitel 4 mer än kompenserar för det dock.

 

 

Slutsats: Jag förstår inte riktigt hur kritikerna kan ha satt ett så förhållandevis lågt betyg som man gjort överlag. Produktionsvärdet är fantastiskt rakt igenom och det är ett spel vi sällan ser i dagens spelutbud. Det finns knappt några brister, jag hade själv svårt att komma på negativa aspekter. På forumen talas det om årets Arkham Asylum (bubblare/överraskning) och jag är benägen att hålla med om att det här var mycket bättre än jag hade förväntat mig. Missa inte.

 

 

9/10 – Fantastiskt

 



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.