Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Aragami

Skriven av: Filip_M  |  Datum: 2016-10-11



  • Genre: Stealth
  • Släppdatum: 4 oktober 2016                
  • Utvecklare: Lince Works
  • Utgivare: Maximum Games
  • Plattform: PC/PS4/XB1


G
anska oväntat kommer ett hyfsat indieutvecklat stealthspel som verkligen går tillbaka till rötterna inom stealthgenren, mitt under näsan på den AAA-tunga hösten som är förestående. Aragami återgår till en genre som setts som ett alternativ i annars actiontyngda spel som t.ex. Assassin's Creed, The Last of Us, Hitman, Dishonored och så vidare, och lyckas med att ge en helgjuten stealthupplevelse på drygt åtta-tio timmar. Jag skulle säga att spelet har mycket gemensamt med Mark of the Ninja, om det funkar som en slags indikation på vad som står att vänta.

I Aragami spelar man som den odöda lönnmördarninjan Aragami, en slags manifestation av skuggornas makt. Han är en hämningsfull ande som frambesvärjs av prinsessan Yamiko som hålls fången av Kaihoklanen, som störtat Yamikos klan och fängslat deras kungahus. Aragamis uppgift är således att frigöra Yamiko, hämnas på Kaiho, och ta reda på vad som skedde innan Aragamis död, då han tappat minnet av sitt förra liv.

Vad som följer är ett ganska okomplicerat spelupplägg där man ska ta sig vidare i ett gäng banor för att till slut nå staden Kyuryu, där Yamiko är fånge. Medan uppgifterna för varje bana varierar så är huvudmålet att komma ut levande efter varje karta, och man är fri att välja hur man ska gå tillväga. Man kan alltså antingen vara en hämnare (psykopat/massmördare) på riktigt, eller helt enkelt bli en del av mörkret.

Banorna är faktiskt bra utformade och bjuder på varierande grader av utmaning. Man får snabbt lära sig att tänka ut optimala rutter för att klara av de olika hindren, och det är väldigt tillfredsställande när det ”klickar till” och man ser lösningen fram till mållinjen, utan att behöva rädda situationen genom att behöva mörda allt i ren panik.

Huvudmekaniken som man snabbt blir vän med är att skugghoppa (tänk Dishonored) mellan olika skuggor på banorna, och man lär sig ju längre spelet lider att skapa artificella skuggor som man kan omplacera sig till (istället för de redan existerande, så man kan välja en bättre position som inte fanns där innan), skuggkloner för att lura vakter, och till och med skuggmonster som kan knocka ut vakter utan att man behöver vara där själv. Det är riktigt skönt när man lär sig att skugghoppa effektivt och i princip blir en övernaturlig våldnad som skrämmer slag på vakterna som patrullerar omkring.

Varför jag tycker att Arigami är en återgång till stealthgenrens rötter, som jag nämner i inledningen, är för att Aragami är utformat på så vis att det lönar sig mer att smyga omkring och, idealiskt, undvika konfrontationer helt och hållet. Anledningen till det är för att man som skugglönnmördare endast har en klar fördel i mörkret, och blir svagare i ljuset. Blir man ertappad så dör man på en smäll.

Banorna är dessutom utformade på ett sätt så att vakter överlappar varandras rörelsemönster, och det blir ganska problematiskt att rensa undan en hel karta på folk. Det går att vara en massmördande psykopat, precis som jag oundvikligen blir i exempelvis Hitman, men det är inte särskilt lönsamt och är oftast det jobbiga alternativet, vilket skiljer sig från t.ex. Assassin's Creed där det är bättre att bara mörda allting på hela kartan. Det ska dock belysas att det ibland kan vara bättre att utrota allt som rör sig i vissa områden, men såna ögonblick är mer undantag och inte nödvändigtvis indikativa för att det alltid är enklare att döda istället för att smyga.

Något som störde mig ganska mycket under mina spelomgångar var dessvärre AI:n på de vakter som patrullerar omkring. Jag fick en känsla av att de inte riktigt hade någon ”upptäcktssfär” som i så många andra stealthspel – ett typiskt exempel var att en vakt kunde se mig i skuggorna när jag stod nära intill honom, medan en annan vakt på en annan bana exempelvis knappt såg nånting överhuvudtaget. Det skapade en viss störning i mitt försök till att lära mig hur stealthmomenten fungerar i Aragami, en ganska fundamental brist i ett spel som går ut på att inte bli upptäckt.

Grafiken är också ett plus, med ett blandat galleri av miljöer man får vistas i, från stadsdelar till gömda skogsbergsgläntor djupt i naturen. UI:n är väldigt kreativ eftersom all nödvändig info som man behöver egentligen finns på Aragamis kappa – hur mycket kraft man har över för att använda Aragamis skuggkrafter, samt vilken kraft man för tillfället har valt att använda. Det är minimalistiskt och innovativt och kringgår det annars så vanliga gränssnittet.

Ett stort problem däremot rent grafiskt är att spelet inte är superoptimerat. Ihärdiga framedrops och hackiga mellansekvenser är inget ovanligt, trots dag 1-patchen som släpptes för att fixa just sådana grafiska svagheter. Det kastar en skugga (heh) över resten av upplevelsen, i alla fall för mig, då det inte alltid är kul att spela i förhållanden där spelgrafiken ser ut att rinna som sirap.

Musiken är värd att lyfta fram i ljuset då den bidrog till den hemtrevliga japanska atmosfären i spelet. Traditionella asiatiska instrument varvades med lite mer orkestrala toner vilket var trevligt då ljudbilden höll sig fräsch och ombytlig genom mina äventyr. Lite lustigt också att dialogen representerades av en dov version av Fi från Skyward Sword, i alla fall lät det som det.


Slutsats
: Aragami är ett homagespel till en genre som gått i stå på det senaste, och som främst tjänat som ett alternativ till ett mer actionpackat upplägg i diverse stortitlar.

Vare sig du gillar att rensa kartan på fiender eller att lösa problem metodiskt och utan att bli upptäckt så är detta en titel som kan passa dig och som du bör kika närmare på om du gillar smygspel, trots den titeltunga hösten. De grafiska problemen och den bristfälliga AI:n till trots så är det ett helgjutet indiespel som kan klaras av relativt snabbt.



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.