Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2017-06-06

 

  • Genre: RPG
  • Släppdatum: 19 maj 2017
  • Utvecklare: Intelligent Systems
  • Utgivare: Nintendo
  • Plattform: 3DS


F
ire Emblem Echoes: Shadows of Valentia ska tydligen vara det sista spelet i huvudserien som kommer till 3DS, vilket innebär en spännande och framförallt mer högupplöst framtid för Fire Emblem på Switch.

Echoes är inte riktigt ett helt nytt spel, det är en remake av Fire Emblem Gaiden som släpptes till NES 1992. Det släpptes dock enbart i Japan, så i praktiken är ett nytt spel för de flesta västerlänningar. I Echoes följer vi barndomsvännerna Alm och Celica som när de växer upp tvingas slåss på olika sidor av kriget mellan deras nationer. På vägen träffar de och rekryterar en mängd andra karaktärer i vanlig Fire Emblem-ordning.

Men det är mycket som skiljer Echoes åt mot andra spel i serien. Till att börja med är 95 % av dialogen röstinspelad, med imponerande kvalitet för att vara 3DS dessutom. Detta har aldrig funnits i Fire Emblem tidigare och det tillför mer än man kan tro för dialogerna, speciellt när rösterna är såpass välgjorda. Riktigt imponerad av detta, det sätter definitivt prägeln på spelet och skiljer det från resten när det gäller produktionskvalitet. Dessutom finns en del (komprimerade) CG-filmer också.

Men inte nog med det; det är också första gången man faktiskt kan röra sig runt i 3D med fri kamera. Varför då, kanske någon tänker. Allt man gör i FE är ju att slåss på kartor i turbaserad ordning. Jo, för att på världskartan finns diverse grottor och tempel som man kan utforska och detta sker alltså i 3D. Visserligen är det begränsat till att leta igenom platserna på kistor och krukor och sånt att slå sönder för att hitta föremål och pengar som används till uppgradering av vapnen, men det är alltid nåt. Fiender springer också omkring, men om man går in i dem så leder det bara till en klassisk strategivy igen, så striderna sker inte som i ett actionspel, tack och lov!



Grafiken briljerar även i stridsanimationerna som ser bättre ut än någonsin förr – och laddar dessutom väldigt snabbt.

På världskartan finns också ”ofarliga” platser att utforska, som byar och erövrade slott, och här kan man också utforska på ett lite annorlunda sätt, genom att röra kameran och titta sig runt bland platserna så kan man hitta mat och vapen som man då kan plocka upp. Samt prata med olika invånare och lagmedlemmar.

Celica och Alm slåss inte i samma lag dock, de splittras och får ta varsin del av kartan. Man bestämmer själv vem man ska spela med och när.

Även i striderna har man infört förändringar. Det finns ingen vapentriangel, alla vapen gör bara skada efter motståndarens försvar/magimotstånd. Man dör numera alltid minst 1 per slag, till skillnad från förr när man inte dog något om man hade hög defence mot en svagare motståndare och bara kunde sätta ut hjälten och göra något annat medan hen kontrade sönder hela fiendelaget. Bågskyttar kan numera göra skada även i närstrid, vilket gör dem mer användbara förstås. Och magi är mycket användbart eftersom den ignorerar perks från terrängen.



Vidare slösar man inte på vapnen, man kan slå hur mycket som helst. Samma med magi, men de kostar viss HP istället. Ju kraftigare magi, desto mer kostar det. Man kan även levla upp den utrustning man har på sig genom att slåss mycket med den och på så sätt få tillgång till nya skills. Däremot kan man inte para enheter med varandra till en superenhet eller bära andra enheter längre.

Den enskilt största förändringen till spelmekaniken är dock att man kan använda något som heter Milas Turnwheel för att spola tillbaka tiden om man gör ett misstag. Man har dock bara en handfull försök så det blir inget fusk på så sätt. Men om man som jag vill att alla ska överleva så är det RÄTT skönt om en häxa teleporterar in och dödar min helare efter en timmes kamp att bara kunna spola tillbaka istället för att behöva starta om 3DS:en.

Däremot finns inga waifus som väl egentligen har gjort Fire Emblem populärt och fått det att nå ut till en större målgrupp på sistone, antar jag. Ingen bygg din egen bas a la Animal Crossing heller, vilket jag tackar gudarna för. Gaiden är ett mer direkt, rakt och oldschool spel, märks även på kartorna som är enklare och, återigen tack och lov, inte innehåller några farliga miljöhinder som i förra spelet där man kunde dö av lava helt plötsligt.

Sen kan jag tycka att det är löjligt med all DLC de har gjort, verkligen drivor med DLC finns redan och det är något som borde ha kunnat inkluderas i spelet. Men det är väl den värld vi lever i nu, får tacka mobilspelen för det.



Slutsats
: Echoes står helt klart ut bland övriga Fire Emblem-spel genom att vara det första spelet med röstinspelad dialog för så gott som alla repliker – och det görs dessutom väldigt bra. Utöver det kan man också för första gången styra sin hjälte i full 3D och det finns dessutom två protagonister att välja på. Lägg till 30+ sköna karaktärer, frustrationslindrande innovationer i spelmekaniken såsom att man kan spola tillbaka tiden, välgjord musik och en mer direkt och oldschool stil utan det krimskrams som kommit i senare spel. Bandesignen kunde visserligen ha varit bättre och det är tråkigt att de lägger så mycket färdigt bakgrundsinnehåll bakom en betalvägg, men jag gillar och rekommenderar verkligen Shadows of Valentia.



Allmän produktfakta

Allmänt

Antal spelare 1 1 spelare
Genre Äventyr Strategi RPG Taktik
Rek. åldersgräns 12 år

Funktioner

Funktioner 3D-stöd

Spellägen

LAN-stöd Nej
Multiplayer Nej
Online multiplayer Nej

Övrigt

Lanseringsår 2017
Utgivare Nintendo
Utvecklare Intelligent Systems

Länkar

Varumärkets produktsida
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.