Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos Joppe Apa
Medlem sedan: 2005-12-18
Senaste uppdatering: 2020-11-15 18:33:21
 Har 340 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 165 inlägg i forumet
 Joppe Apas forumprofil
 Galleri (340)  Filmsamling (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen
Beehive Bliss C, DIY högtalarbygge Övriga byggbilder
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Kommentarer      Anmäl detta album

Har länge funderat på ett bygge av lite finare stereohögtalare, och nu är det dags. Efter att ha spanat in nästan alla Troels Gravesens konstruktioner, och nästan bestämt mig för flera av hans varianter (ATS4 - Next4 - Discovery4, SBA 761, CNO grande), ändrade jag mig tvärt. Det blir så ibland. Har ockspå varit inne på OB-högtalare till och från, men det har landat i att jag inte har plats.

 

Var inne på 6moons och läste någon recension, när jag plötsligt såg en annons…

  Läs hela
Produkter i albumet:
Övriga Fc8 (Golvhögtalare )
Detaljer
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Principskiss
Detta är den enkla (men tillräckliga) bild jag fick av konstruktören Grzegorz. Han berättade också att avstånden mellan den sneda bitens topp och front/bakstycke/topp i lådan skulle vara lika stora. Det, tillsammans med yttre mått (250 x 400 x 1000) och godstjocklek (19 mm), räcker ju till för att rita upp konstruktionen. (2020-09-18 13:12:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ritning
Här har vi då min ritning. Borde inte vara så svår att få till. 19 mm MDF, förutom front och botten, som jag gör av 16+8 mm Valchromat. (2020-09-18 13:21:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Målbild
Ungefär så här hade jag tänkt att de skulle bli. Med teakfanér, en orange detalj, och utriggare i 10 mm mässing. Har inte riktigt bestämt för vilken typ av fötter det blir ännu. (2020-09-18 13:33:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakplåtar
Jag har en tendens att göra saker i bakvänd ordning ibland, och är också sjukt intresserad av att få till alla små detaljer runt mina byggen. Här de plåtar som ska husera polskruvarna. Ritade av mig i Illustrator, tillverkade av en duktig kille i Ryssland. Han har fräst ut dem ur 1,5 mm mässing, och emaljerat det svarta. Fick precis mail om att de är klara att skickas till mig. Väldigt nyfiken på att se hur snygga de är i verkligheten! (2020-09-18 13:36:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Cube Audio Fc8
Här har vi då själva elementet. Åtta tum, bredbandselement. Helt egenutvecklat i alla delar av tillverkaren, vilket enligt uppgift tog två år och över 200 prototyper. Detta är Cubes första och enklaste element. Inte billiga, men rena kapet jämfört med vad Cube Audio tar för sina kompletta högtalare.

Ska spela väldigt linjärt från typ 40-18.000 Hz i låda. Och ge en svåröverträffad punktformighet och närvaro enligt tester. Tål bara 40 W, men har å andra sidan en väldigt hög känslighet på 92 dB/1W/1m. Har beställt ett par i svart. (2020-09-18 14:11:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Kontakt
Eftersom jag alltså gillat detaljer och tycker att jag har råd att lyxa till det lite, blir det ett par snofsigare polskruvar denna gång. Dessutom kommer de ju faktiskt att synas, till skillnad från de som sitter baktill på mina förstärkare. Detta är WBT:s 0703 Cu Nextgen. (2020-09-18 14:36:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ny leverans
Idag kom elementen. Mycket väl förpackade i separata tygpåsar, bra service från svenska generalagenten Perfect Sense. Det följde också med guldfärgade skruvar och rampamuffar, plus i kanten. (2020-09-24 16:52:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Guld
Tycker dessa element är riktigt snygga. Rejält tunga är de också, med tjock aluminiumgods och stor magnet. Väger 4,7 kg/st. Det är svårt att fånga på bild, men konerna riktigt skimrar som guld. (2020-09-24 16:55:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Provtryckning
Man måste ju prova att allt funkar. Dessa är ju rätt lätta att testa, eftersom man kan trycka in banankontakterna direkt i elementet och inget delningsfilter behövs. Hur låter det då? Tja, väldigt basfattigt utan låda så klart, och svårt att säga något om ljudbilden även i övrigt då de är helt oinspelade. Men det låter liksom ganska rent och avslappnat, vilket ju känns lovande. (2020-09-24 17:01:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fräsmall
Har gjort en mall för att kunna fräsa ur försänkning för elementen i frontbaffeln. Biten inuti är till för hålfräsning för magnet och korg. Gjorde den medvetet lite för liten först, fräste, försökte passa in elementet, mätte, sågade nytt snitt, fräste, provade med elementet ... Det tog en liten stund, och ganska många snitt med sänksågen. Just nu är passformen perfekt, men det kommer att kännas lite darrigt när det är dags att göra det skarpt på frontbaffeln. Det är väldigt lätt att halka till lite med fräsen och få ett skär man inte vill ha. (2020-09-27 13:17:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Limning frontbafflar
Sågat ut fyra överdimensionerade bitar till frontbafflarna: två av 16 mm svart Valchromat, två av 8 mm orange Valchromat. Här limning av bägge på en gång, med hjälp av typ alla tvingar jag äger. Planen är att efter limning såga dem något bredare än övriga lådan (typ 2 mm), för att fanérkanten ska kunna ligga mot frontbaffel. (2020-09-27 13:45:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Frässtart
Efter lite snickeriuppehåll har jag äntligen en ledig dag, med några timmar för att snickra. Har satt fast mallen med dubbelhäftande tejp, och skruvat den utanför baffeln, mot underlagsskivan. Här är det genomgående hålet på gång. (2020-10-05 14:19:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rensågning frontbaffel
Har en bordssåg på gång, men eftersom den inte finns än, får jag såga med sänksågen. Sågat med ca 1 mm marginal runt om för marginal till slipning. (2020-10-05 15:12:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Presspassning
Sanningens ögonblick. Men det passade rätt bra direkt. Mycket glädjande, eftersom jag varit lite rädd inför detta moment. (2020-10-05 15:14:24) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Limning
Ledig vecka, har lite tid för att jobba på lådorna igen. Tycker det är grymt svårt att limma ihop lådor och få alla vinklar räta och hörn på rätt plats. Det börjar alltid glida när man börjar dra åt tvingarna. Här hade jag ju kunnat fuska med ett par spikar från dyckertpistolen, men dels vill jag spackla så lite som möjligt, dels är det risk att spikarna hamnar fel. En lösning hade kunnat vara att sätta kex, men jag har ingen lamellfräs. Har ändå viss hjälp av 90-gradersvinklarna jag gjorde får ändamålet. (2020-10-13 19:34:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ett projekt i projektet
Beklagar att jag inte har mer bilder att dela med mig av för tillfället. Ett annat projekt har kommit emellan. Har blivit lycklig ägare till en Luna L18 justersåg från 1981. Allt fungerar på den, men den är som synes ganska rostig och i behov av lite kärlek. Hade varit väldigt bra att ha den innan jag började med högtalarna, men nu föll det sig som det gjorde. Har ägnat flera dagar åt att demontera den i delar och slipa bort rost. Ändå fått vänta lite på dämpmaterial etc, som behövs innan jag kan slutföra högtalarburkarna. (2020-10-16 22:33:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Dämpning
Ena lådan i princip färdig. Här ser ni min strategi för dämpning, som jag lånat från Troels Gravesen. Grå dämpfilt från Biltema på alla sidor utom fronten. Såg på en bild att Cube Audio själva använder pyramidskum i bakkant, så då ville inte jag vara sämre. Hittade denna på HiFi-kit. Har också investerat i lite fårull, som ska packas försiktigt i främre ”vecket”, eftersom det bara är där den kan ligga. Nästa steg blir att limma fast sidan, och sedan samma procedur med andra lådan. Sedan dags för slipning och spackling, innan fanéret ska på. (2020-10-18 16:56:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tvingar och knektar
Sista limningen, av sista sidan på högtalare 2. Skulle velat ha ett par tvingar till, men här tog det slut. Använder flera för att justera ner kanter som vill sticka upp. Den här gången kom jag också ihåg att stoppa i fårullen innan limning. Kommer bli lite pilligt att få den på plats i låda 1. Nästa steg: slipning, spackling, slipning. Och så vidare. Sedan fanérdags. (2020-10-21 17:09:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Förvisad
Efter klagomål från övriga familjen om lukten från Plastic padding, har jag tillfälligt förvisats till trädgårdsboden. Måste nog hålla med, det luktar förfärligt giftigt. Här är jag ganska nöjd med spacklingen, har slipat hela lådorna med 220-papper. Nu ska de få stå och lukta av sig en vecka, innan jag åter flyttar lådorna till garaget i källaren för fanéring. (2020-10-25 18:29:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fanér
Har lagt ut fanéret för att det ska ligga till sig lite i plant skick. Detta heter ”Masterflex Teak yacht 2”. Ser lovande ut! (2020-10-25 18:33:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Provfanérar
Lyder Hellpes råd och testar mina fanéringsskills på en liten prototyplåda. Det är en liten låda, men mycket mer spill än så har jag inte råd med. Kommer utnyttja nästan hela stora arket. Följer den här killens råd: https://youtu.be/hDhbFWT3AYI. Gjort fyra sidor än så länge, känns lovande. Men jag har fortfarande inte riktigt förstått hur man gör ytterhörn där ingen fanérkant syns. (2020-10-31 22:53:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Provkuben färdig
Så här blev lilla provkuben. Måttade till fanér i överkant, skar rent nästan intill med mattkniv, slipade ner sista delen överhängande kant med 220-papper. Sedan sprejat allt med vatten för att eventuella fibrer skulle resa sig (det gjorde de inte), slipat igen. 400-papper med maskin på ovansida, 220-papper för hand på övriga sidor för att se om det blir någon större skillnad. Behandlat med Osmo Hårdvaxolja, slipat igen försiktigt enligt ovan, nu lagt på ett sista lager Osmo.

Lärdomar:
• Det är inte svårt att använda kontaktlim på små ytor
• En liten barnkavel räcker till för att trycka ut bubblor (igen, på små ytor)
• Fanéret bör renskäras med fanérsidan neråt, annats kan det fläka upp och spricka, fick problem i ett hörn
• Även tunt fanér verkar tåla försiktig maskinslipning
• Kanter mellan mötande fanér i hörn syns som ett tunt svart streck, stör inte nämnvärt
• Har nu inte samma höga ångestnivå inför fanéring på riktigt

Måste bara vänta in fanérrullen i metall jag beställt från England, tror den behövs för att få bra tryck mot eventuella luftbubblor över större partier. Sedan kör vi! (2020-11-03 17:26:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fanéring på riktigt
Här ser man tekniken. Två strykningar kontaktlim på bägge ytor. Lägger ut träribbor medan jag passar in fanéret, som i detta fall justeras mot framkant. En ribba i taget drages bort, och fanéret pressas successivt på plats. Trimmar sedan bort överflöd med kantfräsning, renskär med rakblad, och slipar slutligen med 220-papper. (2020-11-10 13:04:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Äntligen mässing
Sju veckor efter att de skickades (!), har jag äntligen fått mina custom-mässingplåtar. Fyra veckor låg de hos PostNords tullenhet! Och så har jag fått hem lite plattstång av mässing som ska utgöra ”utriggare”. Här efter grovkapning med sticksåg, grovslipning med planslip och 120-papper, och slutligen putsning med slipnylonrondell (korn 180). Inte illa, va? (2020-11-10 18:54:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rampamuff
Rampamuffar heter dessa gängade insatser, som gör det möjligt att sätta maskinskruv i trä. Roligt ord! Inte helt enkla att montera. Först borrar man ett hål som motsvarar ytterdiametern exklusive gängor. Dessa är M4, då passar 6 mm borr. Sedan måste man fräsa upp kanten runt hålet med t ex en försänkare. Detta är viktigt, annats kommer träet fläkas upp. Sedan använder man med fördel en skruv med avsågat huvud för montering. Dra ner en mutter, så rampamuffen sitter fast. Skruva ner långsamt med skruvdragare, under hårt tryck, så minskar man risken för att kanten fläks upp. Lättast är att använda en pelarborr, men min har alldeles för kort spann, så jag fick köra för hand. Skruva ner rampamuffen någon millimeter i träet, precis så att muttern går att få loss. Lossa muttern, och skruven ska gå lätt att skruva ut.

Hade från början tänkt försänka även dessa plattor, men dels var jag rädd för att fläka upp kanten på fanéret, dels tycker jag plattan kommer fram bättre vid utanpåliggande montering. (2020-11-11 13:01:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gummi
Tänkte att det inte skadar att täta med en packning mellan plåt och högtalare. Klippte till ett par bitar av sådant där silikonband som man använder för sjukgymnastik. Ingen märker väl om det blivit 15 cm kortare? (2020-11-11 13:07:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Provpassning
Testar att hålen i elementen passar fint med rampamuffarna som de ska sitta i, och även i relation till den ganska tajta försänkningen. Funkar fint, men borde fräst med 0,5 mm marginal eller så. (2020-11-11 20:41:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Färdigt för slutslipning
Då är det bara att gå över hela lådorna med 400-papper, sedan dags för olja. (2020-11-11 20:43:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gängar
Slipat allt, oljat första varvet. Ägnat någon timme åt att gänga och prova ut de tilltänkta framfötterna. Dessa spikes kommer från Dayton Audio, och var en av få jag hittade med gänga M6. Eventuellt för jag för mig att byta till Soundcare superspikes istället, har inte helt bestämt mig än. Men dessa är snyggare. Hela högtalaren ska luta något bakåt, så jag kommer att sätta ett slags gummikulor på de bakre utriggarna. Imorgon ska en leverans komma med lite snygga mässingsskruvar. Det kommer att bli snyggt! (2020-11-12 23:55:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer mässing
Äntligen leverans av sista delarna till projektet. Det är lite tumskruvar, tummuttrar och brickor till utriggar-fötterna, och insexskruvar till plattorna. Hittade dem på en brittisk firma som heter Teknipart. Ganska dyra, och störigt nog var inte tumskruvarna helgängade, vilket jag trott. Får försöka mig på att gänga dem själv. (2020-11-13 15:25:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Provspelning
Färdigmonterad, dags för provspelning! Har kopplat dem till verkstadsstereon, en allt-i-ett-enhet från Thomson. Men CD-växlare och allt. Och de låter riktigt trevligt vid en snabb genomlyssning via P3. Ska låta dem stå och spela in till radion under någon vecka.

Nu brottas jag med mässingen, så jag ska kunna få till mina utriggare. Har stött på lite problem med gängningen, bara. Jag har förlängt gängan på mina tumskruvar, så den går hela vägen upp. Men de kärvar något otroligt när jag försöker skruva dem igenom mitt gängade hål i plattstången! Originalgänga på skruven är M6x1,0. Fortsatte gänga med samma gänga, samma stigning. Hålet i plattstaven är förstås gängat med samma stigning. Det går lätt att skruva en mutter hela vägen ner på skruven, och jag kan lätt dra en annan skruv igenom gängan i plattstången. Ändå kärvar tumskruven stenhårt när jag kommer till ner till nya gängorna, när jag försöker skruva den igenom plattstången.

Har försökt gänga om skruven flera gånger, putsat bort skräp ur gängorna, hällt olja i hålet. Ingen framgång. Nya gängan ser fin ut, löper kontinuerligt ihop med den gamla. Men gängverktyget går trögare på nya än gamla gängorna när jag försöker gänga upp, trots upprepade försök.

Någon som är mer van vid verkstadsarbete än jag kanske vet vad problemet kan vara? (2020-11-14 17:08:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Slutmontering
Gjort klart två av utriggarna nu. Eftersom jag inte fick någon rätsida på gängningsproblematiken, bestämde jag mig för att borra upp hålen så skruven löper fritt. Funkar ju lika bra.

Justerbara spikes i framkant, gummikulor där bak ger en lagom lutning. Skulle kunna korta skruven som går ner i gummikulan, men gillar nog bättre att den sticker upp. Mer mässing = mer bra. (2020-11-15 18:27:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Höger högtalare färdig
Nu behöver jag bara invänta plattstängerna till andra högtalaren också. Snart är allt klart. (2020-11-15 18:31:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


 
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Visa lista
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
Nomad   2020-10-16 14:30:22 Anmäl
Så sjukt nyfiken på detta projekt! Snabba på med bilder nu :)
Hellpe   2020-09-27 19:06:06 Anmäl
Det kommer säkert gå bra med både fräsning och faneret. Lycka till!😄
Joppe Apa   2020-09-27 14:04:40 Anmäl

Det är en del att tänka på, men ta det lugnt och var noggrann. Sen beror det på vilken tjocklek det är på faneret, 0,8 brukar vara en vanlig tjocklek. Är det helt plant eller har det ojämn heter. Är det ojämnt bör man fukta det innan med en svamp och på andra sidan påstykes limmet tunt och jämt, får inte vara några klumpar! Detta måste göras med en fin bred pensel och fort ska det gå också för vitlim [...]


Tack Hellpe för en mycket utförlig genomgång! Ja, jag använder 0,8 mm fanér på färdiga lådor. Har köpt ett stork ark (1200x2500). Har läst en hel del om detta och sett flera videor. Känner mig lite stressad just över att det måste gå snabbt, och också över genomslag. Är för tillfället mer inne på att använda kontaktlim, men det var ju ett smart tips att renskära medan det fortfarande är fuktigt av limmet. Såg en video av en kille som fanerade just högtalare med kontaktlim, och han bara pressade det på plats utan tvingar (https://youtu.be/hDhbFWT3AYI). Tror att jag kommer göra så. Har inte så jättemycket extra fanér att öva på, men kanske att jag skulle kunna få till en mycket liten låda.
Hellpe   2020-09-26 20:04:25 Anmäl
Det är en del att tänka på, men ta det lugnt och var noggrann. Sen beror det på vilken tjocklek det är på faneret, 0,8 brukar vara en vanlig tjocklek. Är det helt plant eller har det ojämn heter. Är det ojämnt bör man fukta det innan med en svamp och på andra sidan påstykes limmet tunt och jämt, får inte vara några klumpar! Detta måste göras med en fin bred pensel och fort ska det gå också för vitlim torkar snabbt. En del använder kontaktlim, längre öppentid på torkningen, men jag tycker den är svår att få ut ett jämt lager. Anledningen till att man tar tunt lager lim är på grund av att det kan bli blåsor eller att limmet tränger igenom faneret och då blir det inte snyggt. Sen innan du limmar, test spänn alltid allt så du vet att det fungerar och övar upp din snabbhet. Jag antar att du fanerar när lådan är hopbyggd och då brukar man inte behöva en spärrfaner på baksidan eftersom du har inre förstärkningar av lådan, brukar fungera på mindre ytor. Jag brukar ha mitt faner ark ca 5 mm större runt om och skär sedan av det med en vasskniv eller rakblad. Och jag limmar med dessa lager, låda, faner, papper och en skiva av tex mdf lika stor som faneret. Pappret finns där på grund av om limmet pressas genom faneret så fastnar inte skivan utan bara pappret. Och skulle det fastna så,kan du sen slipa bort det försiktigt. Limmet torkar i regel på ca 30 min och då brukar jag ta bort all material som jag har spänt i hopp allt med. För då är limmet forfarande mjukt och går lättare att skära rent kanter än om limmet är helt genom härdat. Sen är det också lättare att ta bort pappret för då kan man försiktigt blöta upp pappret med vatten på de ställen det sitter fast. Och sen slipa lite försiktigt.
Jag är inget proffs på detta, det kommer säkert finnas de som har mer erfarenheter i detta ämne, men detta fungerar för mig. Prova dig fram på en liten låda först, det kommer du lära dig mycket på. Och använd många tvingar i stället för få, detta är för att få ett så jämt tryck över hela ytan som möjligt. Ställ i passbitar mellan ytterväggarna så att inte sidorna bongnar när du drar åt twingarna, det ska vara stumt. Lycka till! Hoppas det är lite till hjälp!
Joppe Apa   2020-09-26 18:05:26 Anmäl

Kul bygge måste följa, ska du fanera lådan sen eller?


Tack! Ja, det är planen. Har skaffat mig ett stort ark teakfanér. Men jag är ganska rädd för just det momentet, har aldrig använt fanér tidigare. Har du några tips??
Hellpe   2020-09-25 15:33:52 Anmäl
Kul bygge måste följa, ska du fanera lådan sen eller?
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.