Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 
Hemma hos Joppe Apa
Medlem sedan: 2005-12-18
Senaste uppdatering: 2020-10-25 18:35:50
 Har 327 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 165 inlägg i forumet
 Joppe Apas forumprofil
 Galleri (327)  Filmsamling (0)  Annonser (0)  Gästbok (0)  Mina omdömen  Poäng
Beehive Bliss C, DIY högtalarbygge  Övriga byggbilder
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)      722 besökare       Kommentarer      Anmäl detta album

Har länge funderat på ett bygge av lite finare stereohögtalare, och nu är det dags. Efter att ha spanat in nästan alla Troels Gravesens konstruktioner, och nästan bestämt mig för flera av hans varianter (ATS4 - Next4 - Discovery4, SBA 761, CNO grande), ändrade jag mig tvärt. Det blir så ibland. Har ockspå varit inne på OB-högtalare till och från, men det har landat i att jag inte har plats.

 

Var inne på 6moons och läste någon recension, när jag plötsligt såg en annons…

  Läs hela
Produkter i albumet:
Övriga Fc8 (Golvhögtalare )
Detaljer
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Principskiss
Detta är den enkla (men tillräckliga) bild jag fick av konstruktören Grzegorz. Han berättade också att avstånden mellan den sneda bitens topp och front/bakstycke/topp i lådan skulle vara lika stora. Det, tillsammans med yttre mått (250 x 400 x 1000) och godstjocklek (19 mm), räcker ju till för att rita upp konstruktionen. (2020-09-18 13:12:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ritning
Här har vi då min ritning. Borde inte vara så svår att få till. 19 mm MDF, förutom front och botten, som jag gör av 16+8 mm Valchromat. (2020-09-18 13:21:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Målbild
Ungefär så här hade jag tänkt att de skulle bli. Med teakfanér, en orange detalj, och utriggare i 10 mm mässing. Har inte riktigt bestämt för vilken typ av fötter det blir ännu. (2020-09-18 13:33:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakplåtar
Jag har en tendens att göra saker i bakvänd ordning ibland, och är också sjukt intresserad av att få till alla små detaljer runt mina byggen. Här de plåtar som ska husera polskruvarna. Ritade av mig i Illustrator, tillverkade av en duktig kille i Ryssland. Han har fräst ut dem ur 1,5 mm mässing, och emaljerat det svarta. Fick precis mail om att de är klara att skickas till mig. Väldigt nyfiken på att se hur snygga de är i verkligheten! (2020-09-18 13:36:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Cube Audio Fc8
Här har vi då själva elementet. Åtta tum, bredbandselement. Helt egenutvecklat i alla delar av tillverkaren, vilket enligt uppgift tog två år och över 200 prototyper. Detta är Cubes första och enklaste element. Inte billiga, men rena kapet jämfört med vad Cube Audio tar för sina kompletta högtalare.

Ska spela väldigt linjärt från typ 40-18.000 Hz i låda. Och ge en svåröverträffad punktformighet och närvaro enligt tester. Tål bara 40 W, men har å andra sidan en väldigt hög känslighet på 92 dB/1W/1m. Har beställt ett par i svart. (2020-09-18 14:11:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Kontakt
Eftersom jag alltså gillat detaljer och tycker att jag har råd att lyxa till det lite, blir det ett par snofsigare polskruvar denna gång. Dessutom kommer de ju faktiskt att synas, till skillnad från de som sitter baktill på mina förstärkare. Detta är WBT:s 0703 Cu Nextgen. (2020-09-18 14:36:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ny leverans
Idag kom elementen. Mycket väl förpackade i separata tygpåsar, bra service från svenska generalagenten Perfect Sense. Det följde också med guldfärgade skruvar och rampamuffar, plus i kanten. (2020-09-24 16:52:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Guld
Tycker dessa element är riktigt snygga. Rejält tunga är de också, med tjock aluminiumgods och stor magnet. Väger 4,7 kg/st. Det är svårt att fånga på bild, men konerna riktigt skimrar som guld. (2020-09-24 16:55:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Provtryckning
Man måste ju prova att allt funkar. Dessa är ju rätt lätta att testa, eftersom man kan trycka in banankontakterna direkt i elementet och inget delningsfilter behövs. Hur låter det då? Tja, väldigt basfattigt utan låda så klart, och svårt att säga något om ljudbilden även i övrigt då de är helt oinspelade. Men det låter liksom ganska rent och avslappnat, vilket ju känns lovande. (2020-09-24 17:01:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fräsmall
Har gjort en mall för att kunna fräsa ur försänkning för elementen i frontbaffeln. Biten inuti är till för hålfräsning för magnet och korg. Gjorde den medvetet lite för liten först, fräste, försökte passa in elementet, mätte, sågade nytt snitt, fräste, provade med elementet ... Det tog en liten stund, och ganska många snitt med sänksågen. Just nu är passformen perfekt, men det kommer att kännas lite darrigt när det är dags att göra det skarpt på frontbaffeln. Det är väldigt lätt att halka till lite med fräsen och få ett skär man inte vill ha. (2020-09-27 13:17:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Limning frontbafflar
Sågat ut fyra överdimensionerade bitar till frontbafflarna: två av 16 mm svart Valchromat, två av 8 mm orange Valchromat. Här limning av bägge på en gång, med hjälp av typ alla tvingar jag äger. Planen är att efter limning såga dem något bredare än övriga lådan (typ 2 mm), för att fanérkanten ska kunna ligga mot frontbaffel. (2020-09-27 13:45:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Frässtart
Efter lite snickeriuppehåll har jag äntligen en ledig dag, med några timmar för att snickra. Har satt fast mallen med dubbelhäftande tejp, och skruvat den utanför baffeln, mot underlagsskivan. Här är det genomgående hålet på gång. (2020-10-05 14:19:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Rensågning frontbaffel
Har en bordssåg på gång, men eftersom den inte finns än, får jag såga med sänksågen. Sågat med ca 1 mm marginal runt om för marginal till slipning. (2020-10-05 15:12:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Presspassning
Sanningens ögonblick. Men det passade rätt bra direkt. Mycket glädjande, eftersom jag varit lite rädd inför detta moment. (2020-10-05 15:14:24) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:  Övriga Fc8

Limning
Ledig vecka, har lite tid för att jobba på lådorna igen. Tycker det är grymt svårt att limma ihop lådor och få alla vinklar räta och hörn på rätt plats. Det börjar alltid glida när man börjar dra åt tvingarna. Här hade jag ju kunnat fuska med ett par spikar från dyckertpistolen, men dels vill jag spackla så lite som möjligt, dels är det risk att spikarna hamnar fel. En lösning hade kunnat vara att sätta kex, men jag har ingen lamellfräs. Har ändå viss hjälp av 90-gradersvinklarna jag gjorde får ändamålet. (2020-10-13 19:34:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ett projekt i projektet
Beklagar att jag inte har mer bilder att dela med mig av för tillfället. Ett annat projekt har kommit emellan. Har blivit lycklig ägare till en Luna L18 justersåg från 1981. Allt fungerar på den, men den är som synes ganska rostig och i behov av lite kärlek. Hade varit väldigt bra att ha den innan jag började med högtalarna, men nu föll det sig som det gjorde. Har ägnat flera dagar åt att demontera den i delar och slipa bort rost. Ändå fått vänta lite på dämpmaterial etc, som behövs innan jag kan slutföra högtalarburkarna. (2020-10-16 22:33:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Dämpning
Ena lådan i princip färdig. Här ser ni min strategi för dämpning, som jag lånat från Troels Gravesen. Grå dämpfilt från Biltema på alla sidor utom fronten. Såg på en bild att Cube Audio själva använder pyramidskum i bakkant, så då ville inte jag vara sämre. Hittade denna på HiFi-kit. Har också investerat i lite fårull, som ska packas försiktigt i främre ”vecket”, eftersom det bara är där den kan ligga. Nästa steg blir att limma fast sidan, och sedan samma procedur med andra lådan. Sedan dags för slipning och spackling, innan fanéret ska på. (2020-10-18 16:56:00) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tvingar och knektar
Sista limningen, av sista sidan på högtalare 2. Skulle velat ha ett par tvingar till, men här tog det slut. Använder flera för att justera ner kanter som vill sticka upp. Den här gången kom jag också ihåg att stoppa i fårullen innan limning. Kommer bli lite pilligt att få den på plats i låda 1. Nästa steg: slipning, spackling, slipning. Och så vidare. Sedan fanérdags. (2020-10-21 17:09:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Förvisad
Efter klagomål från övriga familjen om lukten från Plastic padding, har jag tillfälligt förvisats till trädgårdsboden. Måste nog hålla med, det luktar förfärligt giftigt. Här är jag ganska nöjd med spacklingen, har slipat hela lådorna med 120-papper. Nu ska de få stå och lukta av sig en vecka, innan jag åter flyttar lådorna till garaget i källaren för fanéring. (2020-10-25 18:29:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fanér
Har lagt ut fanéret för att det ska ligga till sig lite i plant skick. Detta heter ”Masterflex Teak yacht 2”. Ser lovande ut! (2020-10-25 18:33:46) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


 
Viktat medelbetyg:  (0.00) (baserat på 0 st)  Visa lista
Ge betyg
Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg.
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
Nomad   2020-10-16 14:30:22 Anmäl
Så sjukt nyfiken på detta projekt! Snabba på med bilder nu :)
Hellpe   2020-09-27 19:06:06 Anmäl
Det kommer säkert gå bra med både fräsning och faneret. Lycka till!😄
Joppe Apa   2020-09-27 14:04:40 Anmäl

Det är en del att tänka på, men ta det lugnt och var noggrann. Sen beror det på vilken tjocklek det är på faneret, 0,8 brukar vara en vanlig tjocklek. Är det helt plant eller har det ojämn heter. Är det ojämnt bör man fukta det innan med en svamp och på andra sidan påstykes limmet tunt och jämt, får inte vara några klumpar! Detta måste göras med en fin bred pensel och fort ska det gå också för vitlim [...]


Tack Hellpe för en mycket utförlig genomgång! Ja, jag använder 0,8 mm fanér på färdiga lådor. Har köpt ett stork ark (1200x2500). Har läst en hel del om detta och sett flera videor. Känner mig lite stressad just över att det måste gå snabbt, och också över genomslag. Är för tillfället mer inne på att använda kontaktlim, men det var ju ett smart tips att renskära medan det fortfarande är fuktigt av limmet. Såg en video av en kille som fanerade just högtalare med kontaktlim, och han bara pressade det på plats utan tvingar (https://youtu.be/hDhbFWT3AYI). Tror att jag kommer göra så. Har inte så jättemycket extra fanér att öva på, men kanske att jag skulle kunna få till en mycket liten låda.
Hellpe   2020-09-26 20:04:25 Anmäl
Det är en del att tänka på, men ta det lugnt och var noggrann. Sen beror det på vilken tjocklek det är på faneret, 0,8 brukar vara en vanlig tjocklek. Är det helt plant eller har det ojämn heter. Är det ojämnt bör man fukta det innan med en svamp och på andra sidan påstykes limmet tunt och jämt, får inte vara några klumpar! Detta måste göras med en fin bred pensel och fort ska det gå också för vitlim torkar snabbt. En del använder kontaktlim, längre öppentid på torkningen, men jag tycker den är svår att få ut ett jämt lager. Anledningen till att man tar tunt lager lim är på grund av att det kan bli blåsor eller att limmet tränger igenom faneret och då blir det inte snyggt. Sen innan du limmar, test spänn alltid allt så du vet att det fungerar och övar upp din snabbhet. Jag antar att du fanerar när lådan är hopbyggd och då brukar man inte behöva en spärrfaner på baksidan eftersom du har inre förstärkningar av lådan, brukar fungera på mindre ytor. Jag brukar ha mitt faner ark ca 5 mm större runt om och skär sedan av det med en vasskniv eller rakblad. Och jag limmar med dessa lager, låda, faner, papper och en skiva av tex mdf lika stor som faneret. Pappret finns där på grund av om limmet pressas genom faneret så fastnar inte skivan utan bara pappret. Och skulle det fastna så,kan du sen slipa bort det försiktigt. Limmet torkar i regel på ca 30 min och då brukar jag ta bort all material som jag har spänt i hopp allt med. För då är limmet forfarande mjukt och går lättare att skära rent kanter än om limmet är helt genom härdat. Sen är det också lättare att ta bort pappret för då kan man försiktigt blöta upp pappret med vatten på de ställen det sitter fast. Och sen slipa lite försiktigt.
Jag är inget proffs på detta, det kommer säkert finnas de som har mer erfarenheter i detta ämne, men detta fungerar för mig. Prova dig fram på en liten låda först, det kommer du lära dig mycket på. Och använd många tvingar i stället för få, detta är för att få ett så jämt tryck över hela ytan som möjligt. Ställ i passbitar mellan ytterväggarna så att inte sidorna bongnar när du drar åt twingarna, det ska vara stumt. Lycka till! Hoppas det är lite till hjälp!
Joppe Apa   2020-09-26 18:05:26 Anmäl

Kul bygge måste följa, ska du fanera lådan sen eller?


Tack! Ja, det är planen. Har skaffat mig ett stort ark teakfanér. Men jag är ganska rädd för just det momentet, har aldrig använt fanér tidigare. Har du några tips??
Hellpe   2020-09-25 15:33:52 Anmäl
Kul bygge måste följa, ska du fanera lådan sen eller?
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.