Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Framgångsrapport för mITX HTPC-bygge

12 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 22 december 2011 - 14:40

IronStove
 • IronStove
 • Amatör

 • 87 inlägg
 • 1
Efter veckor av efterforskningar har mitt bygge nu blivit verklighet och jag tänkte att jag skulle dela med mig av detta så kanske det kan hjälpa någon annan.
Jag hade följande krav på min tilltänkta HTPC:
-Tyst
-Energisnål
-Spela Full-HD utan problem
-Vara liten till formatet
-Inte så dyr

Valet föll till slut på följande komponenter:
Chassi: Antec ISK 100
Moderkort: Asus E45m1-I Deluxe (med AMD E-450 Zacate samt integrerad grafik Radeon 6320)
Hårddisk: Samsung 830 Series 64Gb (SATA 6GB)
Minne: Kingston ValueRAM DDR3 PC10600/1333MHz CL9 4GB

Att bygga datorn gick ganska smärtfritt, jag hittade en video på YouTube som jag följde. Dessa var stegen i ordningsföljd korthet:
-Montera SSD'n i sin vagga, fästa SATA-power och SATA kontakt och fundera ut åt vilket håll man skall dra kablarna för att komma åt moderkortets kontakter på bästa sätt. Moderkortet skall nämligen fästas ovanpå SSD'n, och kablarna måste dras upp på sidan av kortet. Synd för övrigt att en så snygg SSD skall gömmas undan på detta sätt :)

-Montera moderkortet. Här tillstötte lite problem som jag iofs var beredd på från videon. Först och främst fick jag byta ut kontaktplåten till den som följer med moderkortet, eftersom den som satt i chassit inte passade med moderkortets kontakter. Sen var det lite knepigt att få ner moderkortet i lådan eftersom alla kablar är i vägen. Efter att ha böjt, och tryckt in kablarna så gott det går mot sidan gick det efter några minuter med milt våld att få ner det på plats. Var försiktig men bestämd så går det bra.

-Fästa alla kontakter på rätt ställen i moderkortet. Det gick bra, moderkortets manual och märkning på kablarna stämde hyfsat bra.

-Trycka i RAM-minnet. Skulle sitta i den blå slotten för bästa resultat enligt moderkortets manual.

-Sätta ihop chassit och koppla in el och skärm samt tangentbord och mus, här körde jag med en vanlig monitor samt USB tangentbord och mus.

-Sätta in USB-sticka med Windows installation, se andra trådar för hur man skapar en bootbar USB-sticka

-Boota up och gå in i BIOS genom att trycka DEL vid POST.
Ändrade lite inställningar, satte om hårddisken att vara i AHCI mode istället för IDE, åsikterna går isär om detta är bra eller dåligt men jag ville testa framför allt för att få tillgång till TRIM. Ändrade sen bootnings enhet till USB-stickan, Save & Exit

-Windows installation. Datorn bootade från USB och kopierade filer och drog igång Win 7 installation. Här stötte jag dock på patrull igen då jag fick upp en prompt om att drivrutin för CD/DVD-läsare saknades. Hittade efter ett tag en lösning genom Google att när man får upp prompten bara skall trycka cancel och återgå till Installationsstarten. Sedan dra ut stickan och sticka in den i en annan USB-ingång, och dra igång installationen igen. Då funkade det fint.
Efter installationen fanns det några enheter som inte installerats i Device Manager. Eftersom jag inte har någon optisk enhet fick jag hämta drivare från ASUS hemsida och lägga på USB för att sedan installera dem. De var drivare för nätverk, wifi, Bluetooth samt USB3 som saknades. Möjligt att de finns med på en nyare Win7 installation men på min saknades de. Så allt grundläggande fungerande. Vidare till det roliga.

Program
-XBMC Eden. För videodelen har jag lagt till sources på min NAS för TV-serier och Film med uppdatering av biblioteket. Lagt till en till folder som heter "Other" ;) som inte uppdaterar biblioteket..... Installerat addons XBMC Subtitles och Icefilms(ett måste!) och xot-uzg för tillgång till de flesta svenska web-tvkanalerna. I musikdelen har jag lagt till en source till en katalog på min NAS där jag har en mass urlar till webradio-kanaler.
-Spotify - såklart, tills det kommer en fungerande Spotify addon till XBMC
-Logitech Remote program för att kunna konfa fjärren på bästa sätt. Jag har redan i förväg konfat den för att kunna styra XBMC och Spotify genom att ha varsin Aktivitet för dessa, eftersom de reagerar helt olika på knapptryckningar. Tycker jag fått till det ganska bra men det kan ju alltid bli bättre. Inte helt på det klara hur jag skall göra för avslutning av de två aktiviteterna. Om jag avslutar den ena betyder det ju inte att jag vill stänga av/sleepa datorn eftersom jag kanske byter aktivitet till den andra... Blir nog så att man manuellt får stänga av datorn när man vill.

-Inkoppling av TV
Efter att ha kopplat in TV'n har jag mekat ganska mycket med att få till en bra upplösning. Jag har en 42-plasma med native upplösninng på 1024x768 och om man anger den fick jag en skarp bild men utdragen eftersom det inte är en 16:9 upplösning och Tvns pixlar är rektangulära. Pixelmappning stöds heller inte av min gamla plasma. Till slut har jag hittat i ATI Vision Control Center att jag kan sätta en standard 720p upplösning eller 1080i. Med båda dessa inställningar får jag perfekt bild men med 720p blir vanligt datoranvändande lite lidande pga för låg upplösning så det får inte plats så mycket på skärmen, och vid 1080i blir det det motsatta, dvs allt blir mycket litet så det är svårt att läsa. Nåja detta kan man väl leva med.

Mina krav då?

-Tyst
Nja, den inbyggda fläkten som har två lägen hörs även i det tysta läget när det är helt tyst omkring. Inte mycket men om man tänker på det. Skall prova att koppla ur fläkten eftersom chassit är väldigt öppet och processor och grafikkort inte alstrar särskilt mycket värme. Får hålla koll på temperaturerna och se helt enkelt
-Energisnål
Jag har inte mätt men detta moderkort med passiv kylning och denna processor skall vara mycket energisnåla.
-Spela Full-HD utan problem
Funkar hur bra som helst.
-Vara liten till formatet
Den är tillräckligt liten att få plats i mitt TV-skåp. Mindre är svårt att få tag på om man inte köper en färdig, typ Zotac Nano eller MSI Wind Box DC100
-Inte så dyr
3400 kr + eventuellt trådlöst tangentbord, jag köpte ett Ace C7 och eventuellt en IR-mottagare om man vill använda sin Harmony remote, kan köpas på ebay för nån hundring eller två. Ganska billigt tycker jag.


För övrigt är jag lite förvånad över hur rapp och snabb datorn känns vid normalanvändande såsom xbmc, surfning osv. Öppna program osv känns lika snabbt som i min kontorsdator som kör en i7 med SSD. Men att köra Lightroom eller videoredigering kanske inte funkar lika bra.

Hoppas att detta kan hjälpa någon med något!

#2

Postad 23 december 2011 - 02:34

KKarlsson
 • KKarlsson
 • Wannabe

 • 13 inlägg
 • 0
En mycket bra och läsvärd rapport:-) nu längtar man bara på att posten ska komma med julklapparna. Har beställt ungerfär samma uppställning.#3

Postad 23 december 2011 - 14:20

Manor
 • Manor
 • Beroende

 • 1 224 inlägg
 • 0
Hej!

Utifrån dina önskemål:
-Tyst
-Energisnål
-Spela Full-HD utan problem
-Vara liten till formatet
-Inte så dyr

Skulle då inte en D-Link Boxee Box kunnat vara ett alternativ i så fall?
Jag dissar absolut inte ambitionen att bygga en liten HTPC då det är spännande och kul att hålla på, men det var ju inget av dina önskemål att du var tvungen att bygga något själv.

Min uppfattning är att en Boxee Box skulle passat dig perfekt. De går att handla från cirka 1500:-, och gör väl precis det du önskar (kanske inte Spotify)?
Visst är den lite buggig emelanåt, men det gäller väl även XBMC emellanåt.

/Mats N

#4

Postad 23 december 2011 - 23:44

dunde
 • dunde
 • Mästare

 • 3 094 inlägg
 • 0

lite buggig emelanåt, men det gäller väl även XBMC emellanåt.

/Mats N

Min upplevelse av XBMC är i princip buggfri, allt jag kör med fungerar väldigt bra.

#5

Postad 29 december 2011 - 23:07

jimsii
 • jimsii
 • Amatör

 • 87 inlägg
 • 0
Även jag kör med asus e45m-i deluxe dock upplever jag lite problem med xbmc :/
När jag streamar 720p eller 1080p trådat från min stationära så laggar bilden alldeles för mycket, men när jag spelar upp det i mpc-hc fungerar det perfekt. Dock vill jag kunna köra allt via XBMC, divx och .img fungerar utmärkt i xbmc, så jag gissar på att det bara är en inställning i xbmc som gör så att mina hd filmer laggar.
Kör med win 7 ultimate. Ska testa slänga in alla nya drivrutiner från asus.com imorgon istället för att köra de som kom med moderkortet. Får hoppas detta löser mitt bekymmer.

#6

Postad 30 december 2011 - 20:47

jolken
 • jolken
 • Wannabe

 • 41 inlägg
 • 0

Även jag kör med asus e45m-i deluxe dock upplever jag lite problem med xbmc :/
NÄr jag streamar 720p eller 1080p trådat från min stationÄra så laggar bilden alldeles för mycket, men nÄr jag spelar upp det i mpc-hc fungerar det perfekt. Dock vill jag kunna köra allt via XBMC, divx och .img fungerar utmÄrkt i xbmc, så jag gissar på att det bara Är en instÄllning i xbmc som gör så att mina hd filmer laggar.
Kör med win 7 ultimate. Ska testa slÄnga in alla nya drivrutiner från asus.com imorgon istÄllet för att köra de som kom med moderkortet. Får hoppas detta löser mitt bekymmer.


Du får gärna återkomma med hur det gick då även jag tänkt införskaffa mig detta kort. Är det omöjligt att streama full-hd film trådlöst?

#7

Postad 31 december 2011 - 09:00

nisseläsk
 • nisseläsk
 • Forumräv

 • 713 inlägg
 • 0

Även jag kör med asus e45m-i deluxe dock upplever jag lite problem med xbmc :/
När jag streamar 720p eller 1080p trådat från min stationära så laggar bilden alldeles för mycket, men när jag spelar upp det i mpc-hc fungerar det perfekt. Dock vill jag kunna köra allt via XBMC, divx och .img fungerar utmärkt i xbmc, så jag gissar på att det bara är en inställning i xbmc som gör så att mina hd filmer laggar.
Kör med win 7 ultimate. Ska testa slänga in alla nya drivrutiner från asus.com imorgon istället för att köra de som kom med moderkortet. Får hoppas detta löser mitt bekymmer.

I XBMC. gå in i system, inställningar, video, uppspelning, bocka i "använd hårdvaruacceleration (DVXA2), Bocka även i "justera uppdateringsfrekvens till att passa video" eller vad det nu står.

Jag har föregångaren till ditt moderkort (E35) och det funkar bra med 1080p.

#8

Postad 31 december 2011 - 13:14

Mars
 • Mars
 • Forumräv

 • 752 inlägg
 • 0

Min upplevelse av XBMC är i princip buggfri, allt jag kör med fungerar väldigt bra.


Håller med om detta, ytterst sällan det strular. Jag kör med E35, och 1080p flyter bra med ca 30 % på CPU.

Det är när man bläddrar bland filmerna man märker att burken inte är så stark (movie wall).

#9

Postad 06 februari 2012 - 20:57

Angelkiller
 • Angelkiller
 • Wannabe

 • 23 inlägg
 • 0
Har lite problem med ljudet ibland med kortet ovan och linux mint 12 med xbmc eden beta 2.
Ibland måste jag leta ljudutgång och testa alla möjliga inställningar innan den fungerar, inte alltid samma som tidigare fungerar.
Verkar hända då jag startar om boxen.
Kan vara beta problem av xbmc dock

#10

Postad 07 februari 2012 - 19:17

dunde
 • dunde
 • Mästare

 • 3 094 inlägg
 • 0

Håller med om detta, ytterst sällan det strular. Jag kör med E35, och 1080p flyter bra med ca 30 % på CPU.

Det är när man bläddrar bland filmerna man märker att burken inte är så stark (movie wall).

Jag har en Phenom Quadcore så känner inte igen dessa problem... :)

#11

Postad 31 mars 2012 - 09:52

Angelkiller
 • Angelkiller
 • Wannabe

 • 23 inlägg
 • 0
Update: Allt funkar kalas efter senare uppdateringar av Xbmc, och grafikrutiner...

#12

Postad 31 mars 2012 - 16:01

MartyAB
 • MartyAB
 • Amatör

 • 58 inlägg
 • 0
Köpte en sådan här. Zotac Zbox Ad04 med 8gb minne och en 64gb ocz agility 3. Funkar perfekt med xbmc och hela kalaset gick på 3600:-

#13

Postad 13 juli 2012 - 21:41

henke19822
 • henke19822
 • Lärjunge

 • 403 inlägg
 • 0
Jag passar på att bumpa den här tråden. Jag byggde oxå en egen HTPC i våras, med Asus E45M1-i Deluxe som bas. Allt fungerar riktigt bra, men visst märks det att processorn får jobba lite extra. Inget som märks allt som oftast.

En sak som jag inte ha fått till dock, jag kan bara få 1080i ut. Inte 1080p.
I ATI Control Center (eller vad det heter) finns alternativet "1080P@30Hz", men det går inte att använda den upplösningen.
Och jo, jag har en Full HD-TV och uppdaterade grafikdrivisar. Förslag?

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

 • Ny Earthquake Q10b basshaker
  Frux
  2018-01-19 21:06:51
 • owas
  2018-01-19 19:37:35
 • Biorummet
  CantonLover
  2018-01-19 17:40:37
 • Peterwallbom
  2018-01-19 10:44:35
 • Klipsch RB-61 II
  Chrille_0171
  2018-01-17 21:06:44
 • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Prisjakt © 2000 - 2018 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.