Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Devialet Phantom

152 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara
Devialet Phantom WiFi Bluetooth Högtalare (Bärbara Högtalare) 1 7,5 (1) 3 186:-

#151

Postad 23 februari 2018 - 11:23

ettplustva
  • ettplustva
  • Rookie

  • 5 inlägg
  • 0

Gammal tråd, men jag har några kommentarer då jag själv har ett stereopar Phantom Gold + Dialog hemma på lån, sedan ett par dagar för att jämföra mot mitt nuvarande system med Esoteric och modifierade högtalare från Dynaudio (prislapp om man köpt nytt i butik ca 310 000 kr, exkl kablar och tillbehör). Jag har hållit på med hifi/high end i 20 år ungefär och även gjort ett flertal egna högtalarkonstruktioner, de flesta med gott till mycket gott resultat. 

Jag kan inte påstå att Phantom Gold låter bättre än mitt nuvarande system och det beror inte på att det kostar mer än 200 tkr som någon i tråden refererade till, men de är inte hästlängder ifrån (obs att detta gäller Gold). Och det till en 1/6 del av priset. Jag skulle aldrig byta min nuvarande anläggning rakt av mot ett par Phantom Gold, men om jag fick 250 tkr i handen som mellanskillnad, så skulle jag säkert kunna tänka mig det för en tid.

Gold har väldigt mycket bättre upplevd ljudkvalitet och tonal balans över frekvensbandet, än Silver och White har. I min mening. Skillnaden är större än 5000 kr/st avspeglar. Främst diskanten är på en helt annan kvalitetsnivå. Det är mycket få metalldome-diskanter som jag tycker låter naturligt. De har i princip alltid ett membranuppbrott som stör mig och som lätt avslöjar att det är en högtalare som återger ljudet, inte en orkester eller en vokalist. Phantom Gold hör till ett av undantagen. Den diskanten låter nästan perfekt, men inte riktigt, enligt min uppfattning. Och då kan jag nämna att jag hör till den skaran som gillar hur Ino Audios produkter låter och de låter "mjukt" i diskanten, utan att förlora detaljerna, vilket är bland de svåraste sakerna att lyckas med, jämsides naturlig röståtergivning i mellanregistret.

Devialet har dock valt att bygga en diskant av både textil och metall i samma element, i Gold-modellen. Kanske har de hittat någon gyllene medelväg i deras tycke?

Ska jag vara ärlig så låter Phantom Gold ungefär så bra man bör förvänta sig för 50 000 kr, rent ljudkvalitetsmässigt. D.v.s. riktigt bra. Det som man inte förväntar sig, p.g.a. dess storlek, är kapaciteten. Jag har inte lyssnat på alla livsstilssystem, blåtandshögtalare och designprodukter som finns på marknaden, men några stycken i alla fall, i de övre prisregionerna och inget av det jag hört kommer i närheten av Phantom Gold om man väger samman ljudkvalitet och upplevd kapacitet. Hands down. Upplevd kapacitet är i många fall större än för mitt stora system, men jag tror det är en tveeggad "sanning", då jag är helt säker på att de utnyttjar deras SAM system även i Phantom, vilket aktivt kommer att EQ:a och styra effekten/SPL över frekvensbandet och förhindra att elementen överbelastas och att de istället utnyttjas till max för varje ton som spelas, m.h.a. DSP. Och i Phantom gissar jag den kan göra det oberoende till respektive element också, d.v.s. ett effektsteg för varje element, men jag har inte lusläst den information som finns. Detta skulle göra att man kan utnyttja varje element maximalt när det närmar sig den mekaniska och elektriska/termiska gränsen för vad varje element klarar av. En lyxbil jag hade förut, från 2005, hade denna DSP-teknik, i kombination med klass D effektförstärkare, redan då, där den slutade öka SPL för basarna när de började närma sig sitt maximum, men om musiken hade lite lägre energi i mellanregistret och det fanns kapacitet kvar där, så ökade den SPL för mellanregistren lite till, när man skruvade upp. Det betydde att man i princip kunde skruva upp volymen på max, utan att något gick sönder eller lät katastrofalt dåligt, oavsett vad som spelades.

Att åstadkomma det på traditionellt vis kräver, förutom bra konstruerade högtalare och delningsfilter, ett enormt headroom gällande effektkapaciteten i förstärkaren (för att hålla distorsion och förvrängning mycket låg hela vägen upp till högtalarnas max SPL). Jag har lyckats ganska bra med det i min stora anläggning, där jag har så mycket headroom avseende effektresurserna att jag mekaniskt kan bottna baselementen utan att distorsionen p.g.a. elektronisk överbelastning eller förvrängning från förstärkaren blir märkbar. Det smackar till bara när baselementet bottnar och man kan minska volymen någon procent och det låter fortfarande bra, gissningsvis ett tag, tills talspolen sannolikt blir deformerad eller talspoletråden smälter. Detta har Devialet löst genom sitt SAM, och inte nödvändigtvis genom enorma effektreserver, även om de skryter med flera kW i peakeffekt. Som är just "peakeffekt". 

Att basarna inte skulle generera mycket distorsion i Phantom, tror jag beror på att deras konrörelse snarare ger undertryck i kabinettet än övertryck. Därav att de är konvexa istället för konkava, för att stå emot ett inre undertryck utan att kollapsa. Tryckändringarna kommer dock ändå sannolikt ge ett tillskott av distorsion och uppbrottsfenomen, men mindre än en konventionell liten sluten konstruktion. Att utforma membranen på detta sätt gör det även enklare att få dem styva. Kanske har de även servostyrning? Jag vet inte.

Tyvärr kommer pris, utseende/storlek (udda utseende och liten storlek i förhållande till priset), status som high-end tillverkare, spekulationer från personer som aldrig hört dem eller provat produkter från Devialet, etc. göra att Phantom Gold inte kommer bli någon storsäljare precis. Tyvärr. 

Skulle jag inte redan ha en bra anläggning, utan börja från noll, skulle jag helt seriöst överväga ett par Phantom Gold, tack vare just pris vs prestanda. 

Vad det gäller Devialets patenterade ADH förstärkarteknik, som finns både i Phantom och i Expert-serien, bygger själva uppfinningshöjden och nytänkandet på att det är en klass A förstärkare som genererar erforderlig spänning och en klass D förstärkare som står för strömuttaget, när det krävs höga strömmar. Det som Devialet lyckats med och tagit patent på, är hur dessa två kretsar kan kombineras för att samverka sömlöst och få klass A förstärkaren att bidra med hur det uppfattas låta och klass D förstärkaren att "bara" bidra med upplevd kapacitet. Om man därtill adderar en DAC med integrerad signalförstärkare/OP-förstärkare som är kraftfull nog att eliminera behovet av en traditionell förförstärkare och minimera/optimera signalvägen och antalet kretsar som ligger däri, så blir det såklart enklare och billigare att få något att låta bra. Men det medför också avsaknaden av modularitet. D.v.s. det går bara att åstadkomma i ett allt-i-ett paket och är det någon del i paketet man inte gillar, så är det kört. I Expert-serien så kan man i alla fall välja högtalare själv. I viss mån, om man vill nyttja SAM.

 

Ps

Vad gäller funktioner i apparna, ingångar, källor och streamingtjänster, så finns säkert tillräckligt med information här i tråden eller andra trådar, här och i andra forum. Vad gäller just detta och avsaknaden av möjlighet att påverka och skräddarsy återgivningen (p.g.a. tillskott/bortfall som rummet ger), så finns en del övrigt att önska och om man följt Devialets produktutvecklingar under några år, så inser man att det inte är deras starkaste sida att i efterhand komplettera med sådant som användarna har på önskelistan. De gillar att nyutveckla och att sälja nya prylar. Kanske lite för mycket. Visst, deras "Expert" serie kan i mångt och mycket uppdateras och uppgraderas, men till ett pris som är högre än vad 95% av alla lägger totalt på hela sin anläggning. Kanske under hela sitt liv.

Ds


Redigerat av ettplustva, 23 februari 2018 - 11:39.


#152

Postad 23 februari 2018 - 19:09

JonHolstein
  • JonHolstein
  • Användare

  • 129 inlägg
  • 0

@ettplustva

Jo, Phantom har någon form av dynamisk EQ, som påverkar bas-återgivningen, så att högtalarna tappar botten vid höga ljudnivåer.
Jag försökte få svar från Devialet om deras system faktiskt avläste inkommande signal, eller om det var baserat på volym-inställningen, men jag fick inget klart svar på den frågan.
Sen har jag har ingen aning om systemet är mer komplext och faktiskt påverkar även på annat sätt än att bara skära nedre frekvensregistret.

 

I min mening låter alla phantoms bättre än vad man kan förvänta sig för den prislappen dom har (två phantom + dialog), om man räknar på högtalare + förstärkning.
Men självklart låter dom inte bättre än allt, oavsett pris. Jag är övertygad om att du fått till en bra anläggning, men för samma pengar som du lagt, så är det säkert möjligt att gå in hos en hifi-handlare och komma ut med ett system som låter sämre än även phantoms nya instegs-modell. Det är svårt inom hifi-sammanhang att säga vad något motsvarar prismässigt, eftersom prisläge inte garantera en viss prestanda.


Phantoms har nog utseendet emot sig, på två sätt.

Dels så går åsikterna isär om huruvida dom är fula. Dom som tycker att dom är rent snygga, estetiskt, är nog dock i klar minoritet. Men deras utseende i kombination med deras kompakta mått, kan ju göra att dom uppfattas som bekvämare för ögat än många andra alternativ i hifi-sammanhang.
Men att det finns folk som kommer att rata dom för deras utseende är nog klart.

Det andra är att jag inte vet om dom faktiskt vinner på att vara fullt så små, det kommer göra folk skeptiska till att dom faktiskt kan prestera. Och eftersom dom inklusive stativ ändå tar upp en viss golvyta, så hade devialet kanske kunnat göra dom större och på så vis göra att fler skulle vara beredda att se vad dom går för. Eller dom kanske borde i alla fall på deras Gold-serie och kanske silver... så hade dom kunnat ha instegs-serien för att ha en bärbar skryt-högtalare som kan ställas på bord, vid behov.


Sen kan jag inte förstå varför dom säljer Phantoms styck överhuvudtaget, och varför dialog är en separat enhet som inte ens utseendemässigt försöker vara lite snygg (högtalarna försker ju i alla fall).
Folk som lyssnar på bara en Phantom kommer bli besvikna. Det är ju en mono-högtalare. Dom två basarna är ju inte stereo-element, och även om dom hade varit, så hade det ju varit totalt meningslöst eftersom dom bara spelat bas, där man ändå inte har någon riktningsuppfattning.
Det här kan man tycka att dom i alla fall borde åtgärdat i dom dyrare versionerna, där jag ändå inte tror att dom faktiskt vinner så mycket på att göra högtalarna så kompakta som möjligt... så det hade kunnat göras plats för dialog och mer inne i ett större kabinett.


Sen kan man ju tycka att dialogen saknar funktioner. Om högtalarna själva klarat av att spela stereo, så hade dialogen kunnat säljas som en enhet som ger möjlighet för fler-rumssystem, den borde ha analog ingångar (med en anpassad för vinyl), den hade kunnat ha mikrofoningång och stöd för att köra rumskorrigering. Och den hade kunnat haft IR-port och display med volym-indikering, och ingångsväljare.
Oroväckande är väl att dom har samarbete med Apple. Som visserligen har mätmikrofoner i sin egna högtalare, men apple är ju inte ett företag som förstår det där med att valmöjligheter inte måste tas bort för att skapa enkelhet, tydligt med att deras högtalare inte ens har ljudingång. Om devialet köps av Apple, så kommer dom knappast fixa dom problem som finns... snarare förvärra situationen. Men hade dom samarbetat med ett annat företag så kanske det företaget fått lite input från deras kunder som kollat på systemet och fört dom önskemålen tillbaka till devialet, så att devialet insett att produkten hade kunnat sälja bättre med vissa justeringar... men kunderna i Apple-butikerna är ju inte direkt den typen... och Apple är inte direkt det företaget som brytt sig om dom kunder som kommit in och sagt sådana saker, och sedan fört det vidare till devialet.
Hifi-handlare som säljer systemet är nog rätt glada åt att det finns vissa brister, då det gör att dom kunder som efterfrågar fler funktioner kan styras i annan riktning.

Dialogen passar inte riktigt ihop med systemet. Om man ska se phantoms som ett livsstils-system, så borde dom klara att bli ett stereo-system på egen hand, eller så skulle dialogen behövt vara riktigt snygg. Och funktionerna i den passar inte heller dom som ser phantoms som ett hifi-system och inte ett livsstils-system.
 

För mig känns det som att devialet är nära, men inte riktigt där.
Produkten är mer av en kompromiss än den hade behövt vara, då det är relativt enkla saker som saknas, i synnerhet i jämförelse med det dom lyckats åstadkomma med själva högtalarkonstruktionen.
Men å andra sidan så levererar dom på punkter där andra produkter i samma prisklass inte gör (i min mening), och av den anledningen skulle jag ändå säga att det skulle kunna vara värt dom kompromisser som finns. (så länge man accepterar phantoms som ett stereo-system, vill man nyttja dom för surround, så blir det nog lite väl mycket problem, men man kanske inte behöver surround, eller kan finna sig i att ha två system, där surroundsystemet kanske är av enklare typ, för att det är musik man prioriterar).


Ljudmässigt är dom inte ett livsstils-system, inte i stereo i alla fall. Och det hade dom inte varit, även om det hade varit lätt att hitta högtalar + stärkar-kombinantioner (eller aktiva högtalare) i samma prisklass som levererat lika bra prestanda, för ljudet är helt klart bra.



#153

Postad 16 november 2018 - 13:56

JonHolstein
  • JonHolstein
  • Användare

  • 129 inlägg
  • 0

Det finns nu ett sätt att använda Phantom med låg fördröjning på ljudet, för exempelvis hemmabio/studiomonitorer.
Ett läge kallat Optical Direct, men det krävs särskilda instruktioner för att aktivera detta. Bäst är att kontakta Devialet för att få veta hur.
Det gör dock att den blir som en vanlig aktiv högtalare, utan volymkontroll (man kan ställa .12dB, 0dB, +12dB, som offset på inkommande signal), och den är ej längre tillgänglig på nätverket.
Volymkontroll på källan används för att styra ljudnivå, vilket då kräver att källan har en volymkontroll som styr den utgången.
Man kan välja i inställningarna om den ska spela höger/vänster eller Mix av inkommande optiskt ljudsignal. Så så har man en optiskt signal så behöver man bara splitta den för att kunna få höger och vänster (går att göra med optiska switchar med fler utgångar, eller helt enkelt splitters).
För detta funktionsläge behövs inte dialog enheten för att ge stereo-ljud, och nätverksfunktionaliteten från den används ju inte heller.

Om källan har saknar digital s/pdif utgång, så behövs en Analog-Digital-omvandlare (även kallat A/D omvandlare eller ADC), en inte helt vanlig produkt, men det finns att få tag på (många anpassade för musikstudios, använder dock ett annat format på digitala signalen, något som kan vara bra att veta så att man inte köper fel).
Om källan har en coax s/pdif utgång, så finns det omvandlare (jag tror alla är riktningsspecifika, så det måste vara rätt sort coax-toslink).
På en hemmabiostärkare, om man vill använda dessa med surroundhögtalare, så använder man pre-out på stärkaren (förutsatt att man har det, annars går det inte), och omvandlar dessa till digital signal (jag känner inte till någon modern stärkare som har optiskt utgång, som kan användas för att skicka front-signalen ut, men det är möjligt att det finns). Volymkontrollen på stärkaren kommer att styra ljudnivån på Phantom-högtalarna.

 

Läget går bara att aktivera genom iOS appen (appen för att styra själva högtalaren inte spark-appen). Om stöd kommer för android har jag ingen aning om.
Att hoppa mellan dom olika lägena är inte helt smidigt, och det verkar som att det är tänkt som att det är ett val man gör en gång. En återställning krävs för att den ska byta tillbaka till normal funktion.
Så har man bestämt sig för att använda högtalaren så och enbart så, så kanske man kan låna en produkt med iOS för att ändra funktionsläge, även om man själv inte använder det OSet.

Jag har ingen aning om hur länge funktionen funnits, men fick höra om den av en representant från Devialet när jag var på butiken i Stockholm som säljer dessa produkter då dom hade demo-dag för den mindre instegsmodellen kallad Reactor.


Reactor sägs ha låg fördröjning på analoga ingången, som den är utrustad med (något dom andra Phantom saknar), så dom lär gå att koppla till en hemmabiostärkare om man gör det analogt, men optical-direct finns det ännu inget stöd för på den modellen (och man kan ju aldrig vara säker på att funktioner som inte finns kommer att läggas till).



För mig personligen och för min bror, som båda är intresserade av produkten men aldrig slagit till, så är det en funktion som kan få oss att slå till.
Själva nätverksfunktionaliteten har aldrig varit det som lockat någon av oss. Och om skaffar en optisk switch, så kan man få optiskt ljud direkt från en källa (eller HDMI swtich med utbrytning av digitala ljudsignalen), och på så vis gå runt A/D omvandlaren i lägen då man inte använder dessa för surround eller vinyl (så länge källan har volymkontroll som påverkar den digitala signalen) så har man ju också tillgång för ren digital signal för musik, och kan använda dom mot vissa streaming-produkter.

Jag är dock fortfarande lite skeptisk, då detta ändå kräver användandet av en App, för att aktivera läget från början, så om företaget går under men man ändå behöver återställa högtalaren, så kommer man fortfarande behöva tillgång till appen för att kunna aktivera läget igen, något som då kanske inte längre är möjligt.



Om källan har saknar digital s/pdif utgång, så behövs en Analog-Digital-omvandlare (A/D omvandlare, ADC även kallat), en inte helt vanlig produkt, men det finns att få tag på (många anpassade för musikstudios, använder dock ett annat format på digitala signalen). Om källan har en coax s/pdif utgång, så finns det omvandlare (jag tror alla är riktningsspecifika, så det måste vara rätt sort coax-toslink).





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 16:57:35
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.