Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Radon i källar biografer

4 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 12 maj 2019 - 16:46

samsara
 • samsara
 • Lärjunge

 • 368 inlägg
 • 0

En av mina vänner har under vintern lagt ner massor med jobb på att riva ut en gillestuga med massor med furupanel på väggarna och heltäckande matta på golvet. Gammal puts är nerriven från väggarna.

Nu är bion klar och all elektronik är på plats och allt är provkört. Både ljud och bild fungerade perfekt. En liten svag doft av gammalt murbruk kan dock förnimmas.

Kom in på det här med radon i gamla hus. Eftersom jag har haft lite problem med radon i min källare tog jag med mig min radonmätare. 

Efter en veckas mätning kom vi upp i en radonhalt på ca 1900 Bq/m3. Enligt föreskrifter får nivån uppgå till högst 200 Bq/m  och ett värde över 400 Bq/m får inte användas som bostad.

Nu har han installerat en fläkt som blåser in frisk luft och har efter några veckor kommit ner i ca 1100 Bq/m.

Ni som har byggt era biografer har ni mätt upp radonhalter i er källare och om ni har för högt värde hur har ni isolerat väggar och golv för att inte få in radon. 

Det mystiska är att hela hans hus har fått ett värde över 1000 Bq/m som inte verkar sjunka hur mycket han vädrar ut huset. Efter att alla fönster varit vidöppna sjunker värdet men stiger snabbt upp över 1000 Bq/m. Funderar på om allt betongdam lagt sig som ett täcke över hela huset. han har kört bort ca 3 kubikmeter blåbetong som fanns i mellanväggarna. Ytterväggarna verkar vara tillverkade av hålbetongblock i hård betong. Resten av huset inklusive golv är bara trä.

Vi var inne på att radonet kom från grusbädden under huset. Eftersom huset står på lergrund med ett lager krossat sten kom vi fram till att radonhalten i rensbrunnen under huset var mycket lågt ca 400 Bq/m.

Min kompis är ingen hejare på att städa så jag funderar på om det kan vara så att byggdam lagt sig över huset och att radonet bundit sig i dammet och att en lösning skulle vara att man sanerar och städar rum efter rum. Det som är lite mystiskt är att ventilationen i huset är förbättrad medelfläktar i badrummet som suger ut luft och en fläkt som blåser in luft i källaren.  

Det mystiska var att vid förra mätningen låg radonvärdet runt 300 Bq/m trotts att huset hade självdrag och att ventilationen var mycket sämre.

Någon som har någon länk till bra sidor på nätet där vi kan hitta förslag på hur han löser problemet med radon. Och hur har ni löst problemet med radon. Min kompis är inne på att riva ut hela biografen och måla väggarna med någon radon tät färg och därefter försöka återanvända det som går vilket inte blir så mycket. Slutresultatet blir nog att behålla betongväggarna och hänga upp något dämpande material och ha draperier runt hela salongen.

 

Någon som har koll på hur min vän ska göra för att få ner radonhalten. #2

Postad 12 maj 2019 - 17:31

macman
 • macman
 • Forumräv

 • 986 inlägg
 • 0
Det finns ju radonbidrag att söka. Vad som gäller för det finns info om på Boverkets hemsida. T ex ska det vara en mätning över två månader under eldningssäsong.

Vi gjorde en mätning med dosor som skickades in. Resultatet visade som högst ca 500Bq i suterängvåningen. Har blåbetong i innerväggar.

Slutsats av radonsaneringsföretag var att blåbetongen bidrar mycket lite, så där vi skulle måla/tapetsera så spärrgrundade vi, sen installerade företaget en radonsug som tar luft under golvet i källardelen på suterängvåningen samt freshventiler i sovrum och vardagsrum. Duschrummen hade jag nyligen monterat freshfläktar i som alltid går med ett lågt grundflöde samt forcerar vid mer fukt. Jag monterade även små gallerventiler i sovrums- och wc-dörrar så att det blev en transport av luft till våtutrymmena.

Sen gjordes en ny mätning som visade att årsmedelvärdet sjunkigt till 70 Bq, trots att radonfläkten inte går för fullt.

#3

Postad 12 maj 2019 - 17:59

Iceman666
 • Iceman666
 • Lärjunge

 • 303 inlägg
 • 0
Skulle nog kolla upp radonmätaren innan jag skulle måla fan på väggen. Som sagt minst 2 olika mätningar med olika mätare skulle jag själv välja. Har som sagt mätt upp min källare 2 gånger där jag beställde radonmätnings dosor som skickades in för analys. Varför 2 ggr? Jag tyckte värdet var så lågt så jag trodde inte på den men det stämde. Jag har 4 st paxfläktar i källaren, 2 st i biorummet och en på biotoaletten och en i tvättstugan där jag även kör en avfuktare. Min källare luktar absolut inte källare och det har många påpekat.

#4

Postad 12 maj 2019 - 18:29

Takeo
 • Takeo
 • Mästare

 • 3 690 inlägg
 • 0
Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.

https://www.stralsak...etodbeskrivning

#5

Postad 16 november 2019 - 23:15

samsara
 • samsara
 • Lärjunge

 • 368 inlägg
 • 0

Billade upp sprickor i golv och väggar som jag fyllde igen med reparationsbetong. Målade golven med tre lager färg och också väggarna med tre lager väggfärg. Efter ett par månader fick jag ner radonvärdet till hälften. Var inte nöjd med resultatet så jag kollade på nätet vad det kostade att borra hål i golvet och installera en radonfläkt. Kostnaden var hiskliga jämfört med vad tre 100 mm x 2 meters rör kostade ca 130:- styck . Kanalfläkt med två hastigheter ca 15 och 35 watt 450:- Lite rörskarvar. Uppskattar att kostnaden för material blev under 1000:- 

Att anlita en firma kostar mellan 20 000:- upp till 100 000:- 

Borrade upp småhål i en cirkel på ca 100 mm. Därefter satt jag in en platt mejsel och knackade upp hålet till 10 cm djup. Göt fast en utvändig skarv i hålet. Efter ett par dagar hade betongen härdat och jag kunde så tätt som möjligt borra upp 22 mms hål genom bottenplattan. Därefter satt jag mejseln i hammarborren och knackade upp hålet genom bottenplattan.

Blev massor med betongdam i botten av hålet som jag fick dammsuga upp.. Hålet har jag borrat upp så nära mitten som möjligt i bottenplattan 

. Radonvärdet är fortfarande över 300 Bq men enligt mätningen av högsta och lägsta värdet kan jag se att värdet går upp och ner men genomsnittsvärdet sjunker för varje vecka. visar det sig att fläkten är för kraftig kan jag använda ett tidur. 

Jag använder en radonmätare från Clas Ohlsson som visar långtidsmätning en veckas mätning och endags mätning.

Har en känsla av att de dyra firmorna inte kan göra ett bättre jobb och det bara är bortkastade pengar att betala mellan 10 000:- upp till 100 000:- för kanske ett tvivelaktigt . Har också en känsla av att en 12 volts 15 watts fläkt kan vara för svag. Valde själv en kraftigare fläkt eftersom det finns en blandning av sten och sand som gör att luften kanske inte cirkulerar så bra som det skulle göra om det bara var sten under källargolvet..

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.