Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

5.1 högtalarplacering med Atmos height virtualization?

3 svar till detta ämne atmos högtalarplacering
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 16 maj 2020 - 18:50

Donatello
 • Donatello
 • Beroende

 • 1 421 inlägg
 • 0

Hej,

 

Är på G att införskaffa en Marantz 6014 då min Onkyo 818 tappat pusten.

Marantzen har dolby atmos height virtualization vilket då skall ge någon emulerad version av Dolby Atmos. (jag har inte riktigt hängt med i hemmabiosvängarna de senaste 5 åren varav okunskapen.)

 

1. Hur placerar man surroundhögtalarna optimalt då? Har ett par små Monitor Audio Radius 45 kuber på ett par stativ 30 cm bredvid, något bakom lyssningsposition. Om man skall fortsätta med 5.1 (eller rättare sagt 5.0 som jag kör med) bör man då fundera på att omplacera högtalarna bak på något vis? Har möjlighet att sätta dom tex på var sida ovan för fönstret som soffan har bakom sig. (soffan står 30 cm från bakre vägg.) Eller skall man fortsätta att ha den placering som dom har idag?

 

2. Skulle det vinna något på att börja köra 7.1? och då komplettera med ett par ovanför nämnda fönster?

 

3. Måste man ha ett dolby atmos-spår för att kunna köra atmos height virtualization? Eller funkar det på ett vanligt 5.1-spår? Kör bara Netflix, Viaplay och hyr från Itunes nuförtiden. Vet inte om dom sänder något annat än vanlig 5.1?#2

Postad 16 maj 2020 - 19:11

boombaaz
 • boombaaz
 • Beroende

 • 1 083 inlägg
 • 0


1. Har du 5.0 så ska surroundhögtalarna vara på sidorna, strax bakom lyssnarpositionen. Ska du köra med Atmos så behöver du, utöver det 5.0-system du har nu, två eller fyra extra högtalare som ska sitta i takhöjd, annars är det meningslöst. Med din rumsbeskrivning hade jag kört på två som sitter högt upp nära taket och i framkant på soffan i djupled.

 

2. Jag hade inte gått på 7.1 om jag hade haft soffan endast 30cm från bakvägg.

 

3. Nej då Dolby Atmos Height Virtualization ett system för att simulera Atmos till takhögtalarna när det inte finns i ljudspåret från början. Finns det ett atmosspår så behöver det inte simuleras. Netflix sänder vissa filmer och serier med riktigt Atmosljud men då behöver du dels ha det dyraste abonnemanget samt en Netflixklient som kan spotta ur sig Atmosspåret. T.ex. AppleTV 4k.#3

Postad 16 maj 2020 - 20:30

Donatello
 • Donatello
 • Beroende

 • 1 421 inlägg
 • 0

1. Har du 5.0 så ska surroundhögtalarna vara på sidorna, strax bakom lyssnarpositionen. Ska du köra med Atmos så behöver du, utöver det 5.0-system du har nu, två eller fyra extra högtalare som ska sitta i takhöjd, annars är det meningslöst. Med din rumsbeskrivning hade jag kört på två som sitter högt upp nära taket och i framkant på soffan i djupled.

 

3. Nej då Dolby Atmos Height Virtualization ett system för att simulera Atmos till takhögtalarna när det inte finns i ljudspåret från början. Finns det ett atmosspår så behöver det inte simuleras. Netflix sänder vissa filmer och serier med riktigt Atmosljud men då behöver du dels ha det dyraste abonnemanget samt en Netflixklient som kan spotta ur sig Atmosspåret. T.ex. AppleTV 4k.

 

Tack för svar.
Är du säker på  att Atmos Virtualization är till för att användas med takhögtalare utan själva atmos-spåret? Jag har förstått det tvärt om, dvs att man inte behöver själva atmoshögtlarna utan att det skall simulera dessa högtalare för att man skall slippa sätta upp dem?

Dolby Atmos Height Virtualization, for example, aims to simulate the overhead sound experience of Atmos through speakers at listener-level - i.e. not overhead. Like DTS Virtual:X, it’s designed to create an immersive, 360-degree soundfield from a 5.1, 7.1 or even stereo speaker configuration.

 

Ang. antalet högtalare så om jag förstod dig rätt så front och center som vid 5.1. Sateliterna har jag kvar i som idag vid sidan och lite snett bakåt i öronhöjd. Men att jag lägger till två högtalare bak uppe i taket för atmos istället för surround back? (se bild, fast mina takhögtalare kommer ju då att sitta högt upp på väggen bakom soffan dvs där surroundback skulle ha suttit.)
 

Bifogad fil(er)


Redigerat av Donatello, 16 maj 2020 - 20:46.


#4

Postad 16 maj 2020 - 22:56

boombaaz
 • boombaaz
 • Beroende

 • 1 083 inlägg
 • 0

Ok, jag läste inte tillräckligt långt där. :)

Hur som helst, har du inte takhögtalarna så kommer ljudet som skulle hamna där ändå ut i de andra högtalarna så länge du inte ställt in i receivern att de existerar. Då räknar Atmos-delen ut själv i vilka högtalare av de som finns ljudet skall hamna i. Dvs. man kan köra Atmos utan takhögtalarna, dock så tycker jag man tappar lite syftet med Atmos då och man kan lika gärna köra original 5.1-ljudspåret. Men det är bara att testa och se vad du tycker låter bäst.

 

Din lösning på högtalarplacering tycker jag låter som en bra lösning för dig. Om det går, försök att få dem riktade neråt mot dig och inte rakt ut i rummet. :)


Redigerat av boombaaz, 16 maj 2020 - 22:57.

Även taggad med atmos, högtalarplacering

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2021 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.