Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Banding QLED el. OLED?

4 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 28 juli 2020 - 08:31

lejon74
 • lejon74
 • Rookie

 • 2 inlägg
 • 0
Funderar på ny 65" Tv detta eller nästa år, prisklass oklart...

Har hört att oled skall kunna ha en del problem med det här som väl kallas banding,
-och även att Qled`s VA-paneler kan ha det?

Vilket är "bäst" Tv typ att satsa på?
-Även hållbarhet, kvalitet, driftsäkerhet och eventuella andra bra saker att tänka på, -eller bekymmer att ta i akt/över vägande??
-Jag är ju någorlunda insatt i vad olika Tv`s skillnader och prestandor är och sådär, men ändå en nolla jämfört med dom riktigt insatta.
-Och jag kommer ju inte betala 1000tals kronor för att få kalibrerat Tvn, utan är jag inte nöjd med nån av dom förvalds-möjliga bildvarianterna så googlar jag eller nåt/alt. kör på känn. -Skall enligt jag såg nån skrev nånstans gå att kalibrera bort det mesta av banding mm.(fast DÅ får man nog veta vad man gör!)

Tacksam för all tips o svar el. funderingar.
Mv.h/Joakim.

Redigerat av frollic, 28 juli 2020 - 08:59.
C&P-formateringen borttagen


#2

Postad 28 juli 2020 - 20:42

p1er
 • p1er
 • Lärjunge

 • 396 inlägg
 • 0

När det kommer till bästa bildupplevelse så förespråkar iallafall jag personligen att först tänka på att optimera sittavstånd till bildstorlek och bildmaterial, sedan utefter budget hitta bästa möjliga bildvisare och till sist se till att ljuskontrollera rummet. Om man bortser från priset föredrar jag OLED över både projektor och LCD.

 

Sitter man bara tillräckligt nära en OLED kan det upplevas likt en 100"+ projecerad bild plus att en TV kan monteras på utdragbart väggfäste för att enkelt anpassa avsåndet (ut; för 4K och in; för lågupplöst).

Enda fördelen med LCD jag personligen kan tänka mig är att den i vissa fall kan vara mindre känslig för att få panelfel (så som inbränning eller döda pixlar). I ett ljuskontrollerat rum behövs sällan den högre ljusstyrkan en LCD kan framkalla och oavsett hur bra Local Dimming LCD:n har så kan den inte jämföras med en OLED:s per-pixel nästan oändliga kontrastomfång.

 

Det finns två olika typer av problem kallat "banding". Det ena är problem med övergången mellan ljus och mörk färgskala, till exempel att det blir linjer i himeln i övergången från ljus- till mörkblått. Den andra är ojämnhet i panelen vid mörka scener, att panelen ser skitig ut med mörka och ljusa fält i en bild som egentligen ska se jämn ut, som oftast syns vid panoreringar.

 

Den andra versionen banding är den som, i olika grad, fortfarande förekommer på nästan alla OLED:s idag och personligen är detta en av de största problemen med den tekniken idag. Det kan i vissa fall förekomma en rosa/grön tint vid helt vit bild. Ljusstyrkan vid längre, väldigt ljusa scener kan ibland också strypas något aggressivt vilket kan upplevas störande (snöscener kan ibland dimmas ner i ljusstyrka, kallas ABL). Vissa är också känsliga för OLED:s snabba uppdatering av varje pixel (sample and hold), att rörelsehanteringen upplevs ryckig och inte lika mjuk som på en projektor eller en gammal CRT-TV.

Alla bildvisare idag har för- och nackdelar men personligen överväger fördelarna med OLED nackdelarna mycket mer jämfört med LCD:s för- och nackdelar.

 

Beroende på ditt sittavstånd (helst närmre än 2,5 meter för 65") och TV-rum samt att du kollar på varierat material så borde OLED ge bäst bildupplevelse. Sen kommer personliga preferenser, vanor, smak, design, möblemang såklart även in i bilden vilket kan påverka ditt beslut.

Kan du vänta till slutet på november, till Black Friday, så får du oftast bästa pris på TV.

 

Det bästa är att testa på öppet köp i rummet TV:n faktiskt ska placeras i för att se vad du tycker ser bäst ut.#3

Postad 09 augusti 2020 - 15:06

oqvist
 • oqvist
 • Mega-Guru

 • 8 409 inlägg
 • 0
Fast att sitta för nära är för de flesta ett teoretiskt problem. De flesta verkar ha soffbord och annat och sitter flera meter ifrån. Av en poll förväntar jag mig att 99 % sitter för långt ifrån :)

#4

Postad 14 augusti 2020 - 23:36

Honkium
 • Honkium
 • Forumräv

 • 854 inlägg
 • 0
Att de sitter för långt ifrån är bara för att de inte vågade slå till 80+ vid inköpstillfället.
En vanlig ursäkt är "den kan ju vara för stor".
En annan är "den är ju för dyr"

#5

Postad 15 augusti 2020 - 12:08

GriffDeLaGriff
 • GriffDeLaGriff
 • Mästare

 • 3 492 inlägg
 • 0

Vi måste behålla dom korrekta begreppen här annars blir det svårt att kommunisera.

 

Posterisering: ojämn övergång mellan nyanser f.eks himmeln (kallas ofta för banding)

Dirty screen: fläckar som syns mest vid ensfärgade ytor vid panorering

Banding: Mörkare eller ljusare stolpar "band" som går vertikalt över hela skärmen som syns vid mörka scener (kallas ofta jailbars eller vertical banding)

Tint: Ojämna färger f.eks rosa/grönt mot sidorna vid vit bild

 

Stort sett så har Qled dom 2 första och Oled dom 2 sista.

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.