Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

 • Skapa ett galleri och filmsamling
 • Skriva inlägg i forumet
 • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
 • Annonsera gratis på Marknaden.
 • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Recension av Swans H5

Skriven av: Berggren  |  Datum: 2012-02-27  |  22602 besökare

Intryck och omdöme av Swans H5

Inledning

Denna gång är det ett par högtalare från Swans som har landat hemma hos mig för en liten testrunda. Kanske låter det som att jag inte gör annat än testar saker dagarna i ända men det hör till ovanligheterna men är väldigt roligt att göra när man får chansen.
Det ska bli roligt att se hur dessa ”små” aktiva högtalare låter och beter sig hemma hos mig.
Tidigare erfarenheter av Swans säger mig att detta kan bli en trevlig upplevelse om de har lyckats på samma sätt som med sina hembiouppsättningar.

Men nog om detta, vi kastar oss över till själva testandet av dessa högtalare. 

 

Uppackning, utseende och specifikationer

Endast någon dag efter att jag hade fått min leveransbekräftelse så fick jag ett sms från Schenker att jag hade ett paket för uthämtning från min bussgodsterminal. Det gick så snabbt så jag hade ingen aning om vad det var som hade kommit.
Det ändrade sig snart då mannen bakom disken lämnade över en ganska stor kartong som var intetsägande brun med endast en liten röd Swan på sidan.
Aha, det var det som var i försändelsen tänkte jag och släpade med mig den tunga kartongen hemåt. 

Väl hemma började uppackningen och i den bruna lådan var det två stycken mindre helt vita kartonger. I varje kartong var det en högtalare som på Swan’s karakteristiska vis var istoppad en vit tygstrumpa för att skydda den lite extra eller kanske bara för att ge en högra grad av exklusivitet.
Till varje högtalare följde det också med ett par vita handskar så man inte sätter flottiga fingeravtryck på högtalarna när man ska placera ut dem eller bara hantera dem överhuvudtaget. Klart plus i kanten till Swans där!
Strömsladd och signalkabel följde med i varje kartong så man kan bara placera ut dem, börja koppla in dem till sin utrustning och börja njuta av välljudet.

Ja, just det. De var inslagna i ytterligare någon sorts skyddsplast så man kunde inte riktigt se den superba ytfinishen när man plockade upp dem. Först så fick jag intrycket av att det var något fel på finishen men när man hade plockat bort den så uppenbarade sig en finish som i alla fall jag tycker håller väldigt hög klass.
Det glänser och speglar sig som attans i kabinetet och framsidan är klädd i någon sorts lädervariant. Ser sobert ut, men jag kan ibland sakna att det inte är något fronttyg/galler att sätta på men det är kanske en vanesak?

Framsidan är som vilken vanlig högtalare som helt med en diskat och en bashögtalare, det som skiljer sig mot icke aktiva högtalare är att längst ner till höger i hörnet så sitter själva volymkontrollen där man ställer in volymen, den dubblerar också som on/offknapp i det dagliga bruket.

Baksidan erbjuder lite mer knappar och inställningar där man kan ställa in olika delningsfrekvenser och förstärkningar i olika områden.
Signalingång finns också i form av en RCA-kontakt samt spänningsmatning på varje högtalare.


Lyssningsintryck

Vad har jag då i vanliga fall när jag ser på film och lyssnar på musik?

 • ·         Förstärkare: Onkyo 607.
 • ·         BD/CD-spelare: LG BD390.
 • ·         Högtalare: KEF 5005.2
 • ·         DAC: Cambridge Audio DacMagic.
 • ·         HTPC: Detta för att kunna lyssna på musik som jag har i FLAC.
 • ·         Hörlurar: AKG702 samt Sennheiser HD650.
 • ·         Hörlursförstärkare: Heed Canamp
 • ·         Diverse sladdar av skiftande kvalitet men inga anakondor eller boaormar för flera tusen kronor styck.

Som ni ser så är det inga svindyr elektronik utan något som jag har samlat på mig under ett par års tid. Även om man räknar ihop summorna så blir det en del, men inget som inte är överkomligt för de flesta.

Jag lyssnar mest på musik nu för tiden i mina hörlurar då jag inte har platsen eller pengarna till att köpa bättre högtalare och förstärkare än vad mina lurar och dess förstärkare kan prestera. Detta är något som jag verkligen kan rekommendera om man vill ha bra ljud för en relativt billig peng. Satsa på ett par bra hörlurar och en separat förstärkare till dessa. Man får ruggigt bra ljud för de pengarna som man lägger på detta. Men nog om det, det är ju Swans H5 vi ska diskutera….

Efter uppackningen så var det dags att koppla in de ”små” skönheterna och börja njuta av lite kvalitetstid för sig själv när nu familjen inte var hemma.
Men stämningen la sig ganska snabbt då det inte lät som jag hade förväntat mig alls.
Jag anade att det var inspelning av högtalarna som saknades, lite synd då jag hade sett fram emot att lyssna på dem direkt. Det går givetvis att göra det men har man lagt 5995kr på ett par högtalare så kommer man förmodligen bli lite besviken om man inte ger sig till tåls och låter dem spela in sig en bra stund innan man sätter sig och ”finlyssnar”. Som tur var detta i juletid och vi var bortbjudna ett par dagar så det var ett ypperligt tillfälle att låta dem stå på moderat ljudnivå under tiden som vi inte var hemma. Totalt tror jag de gick 2,5 dag innan vi kom hem igen, dvs ca 60h innan det var dags för ett nytt lyssningsförsök. Nu var det en annan ljudbild som mötte mig när jag satt mig tillrätta i soffan.
Basen hade släppt och diskanten hade lugnat ner sig lite från att ha varit ganska påträngande.
Jag blev då och är fortfarande förvånad att en såpass liten högtalare kan prestera så mycket bas, det är ingen dålig bas heller utan jag tycker den är av det snärtigare slaget. Kanske har jag tur i mitt rum med placeringen så att det låter bra. Men jag är mycket nöjd med hur den presterar basmässigt.
Mellanregister och diskant tycker jag kompletterar varandra bra och hela högtalaren ger ett väldigt sammanhållet intryck och har gett mig många sköna lyssningstimmar i soffan.
Nu har jag inget optimerat rum eller fantastiska komponenter runt omkring för tiotusentalskronor utan jag ser mig väl mest som en amatör men som gillar och njuter av bra ljud och bild.
Ljudet har med tiden och lyssningstimmarna blivit ännu mer homogent och nu i februari efter ett par tre hundra timmars total speltid är det verkligen ett högtalarpar som jag gillar och ser fram emot att lyssna på när tillfälle ges. Swans H5 är en högtalare som klart och tydligt mår bra av att få många timmar på elementen så att de presterar så bra som möjligt.

 

Slutligt omdöme och betyg

Är då dessa högtalare något som jag gillar och kan rekommendera?

Svaret på dessa frågor är tveklöst ja. Jag utger mig inte för att vara någon hififantast med guldöron på något vis alls så man kanske inte ska läsa in alltför mycket i min åsikt. Men jag gillar verkligen dessa högtalare och jag är nöjd med vad de presterar till det priset som de betingar. För min del så är det som sagt en trevlig bekantskap som inte gör bort sig på något vis alls hemma hos mig.Mer om Swans H5
Allmän produktfakta
 Här finner du egenskaperna hos produkten. Ifall du anser att något är fel kan du, om du är inloggad, redigera dessa på produktens Prisjaktsida.
 

Allmänt

Utförande 2.0

Anslutningar

Analog 3,5mm-ingång (Aux)
Analog RCA stereoingång Ja
Analog RCA stereoutgång Nej
Analoga 5.1/6.1/7.1-ingångar Nej
Digital koaxial in (S/PDIF)
Digital optisk in (S/PDIF)
Hörlursutgång Nej
Mikrofoningång Nej
Pre out (subwoofer) Nej
USB-kontakt Nej

Design

Tillgängliga färger Svart Röd

Dimensioner

Produktvikt 6.25 kg

Funktioner

Externt ansluten kontrollenhet Nej
Funktioner
Inbyggd kontrollenhet på högtalare Nej

Kompatibilitet

Dockningsstation för mobil/surfplatta Nej

Ljudegenskaper

Centerhögtalare Nej
Subwoofer Nej
Effekt (max/sammanlagd) 45 W
Frekvensomfång (max) 20000 Hz
Frekvensomfång (min) 53 Hz
Fronthögtalare / högtalarenhet Ja

Mått front/högtalarenhet (BxHxD)

Bredd front/högtalarenhet
Djup front/högtalarenhet
Höjd front/högtalarenhet
Baselement Ja
Bredbandselement (Full-range) Nej
Mellanregister Nej
Vikt front/högtalarenhet
Effekt per kanal (RMS) 45 W
Surroundhögtalare Nej

Strömförsörjning

Batteridrift Nej
Eldrift (ej USB) Ja

Länkar

Varumärkets produktsida
Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.