Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

* Officiell tråd - B&W 300 serien *

22 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 13 februari 2005 - 18:07

Gäst_Viggen_*
  • Gäst_Viggen_*
  • 0
B&W 300-serie:
Postad bild

B&W:s 300-serie består av 4 olika högtalare: golvhögtalaren DM309, stativhögtalaren DM303 (utsedd till Årets högtalare 2001-2002 i Europa), centerhögtalaren LCR3 S2 samt subwoofern ASW300.


Golvstående frontar B&W DM309:

DM309 är en fullvuxen högtalare som passar bra som fronthögtalare i större hemmabiosystem eller i bra stereoanläggningar. De två baselementen ger ett fylligt och dynamiskt ljud och klarar även höga volymer.
Trots det förhållandevis låga priset har den faktiskt också lånat högteknologi från den exklusiva Nautilus 800-serien.
Diskant med Nautilus-teknik
När membranet i ett diskantelement rör sig fram och tillbaka utsätts luften bakom det för under- och övertryck. Detta fenomen är välkänt och kan orsaka att ljudkvaliteten påverkas eftersom det tunna membranet kan deformeras av ojämnheterna i trycket. Frekvensresponsen förändras och diskantåtergivningen blir olinjär, något som hörs i musiken när detaljerna och den luftiga känslan som kännetecknar en bra högtalare påverkas. Diskanten i DM309 har samma konstruktion som diskanterna i de betydligt mer kostsamma Nautilus-högtalarna. Tekniken innebär att en pipa monteras på baksidan av diskantelementet. Genom ett hål i magneten kan luft passera fram och tillbaka i denna pipa, och det problematiska över- och undertrycket försvinner. Pipan är dessutom klätt med dämpmaterial som absorberar energi, så att diskanten inte färgas av oönskade reonanser.
Resultatet av denna avancerade diskantkonstruktion är en detaljerad diskantåtergivning som inte färgas av högtalaren. Musiken blir mer nyanserad och reagerar blixtsnabbt även på de minsta förändringarna i signalen, vilket gör att tonerna låter mer äkta och naturliga. DM309 har mycket bra diskantegenskaper, med en upplösning och låg förvrängning som är sällsynt i prisklassen.

Stora krafter i rörelse
De övriga elementen i DM309 är konstruerade med samma hårda krav och efter samma kritiska principer som diskanten. För att musiken ska ha en väldefinierad bas och en fast botten att bygga vidare på, har högtalaren två nyutvecklade 6-tums element för mellanregister och bas. Membranen är tillverkade av glasfiber och Kevlar, som är både styvt och lätt. Ett baselement rör sig våldsamt fram och tillbaka, och vid höga volymer är det förståeligt att det behövs tåliga material för att membranen ska orka med påfrestningarna och inte böja sig eller svikta.
De nedersta av de två elementen spelar bara basfrekvenser upp till 150 Hz, medan det översta spelar både bas och mellanregister. Det innebär att DM309 är en så kallad 2½-vägskonstruktion. Fördelarna med en sådan högtalare är att den både klarar en djup, fyllig och distinkt bas, samtidigt som mellanregistret låter oansträngt och öppet.

Bi-wiring
DM309 har dubbla högtalarterminaler. Det gör att man kan använda två uppsättningar högtalarkabel, så kallad bi-wiring, där den ena kablen ger signal till diskanten och den andra till bas/mellanregister. Att göra på detta sätt ger en högre ljudkvalitet eftersom höga och låga frekvenser delas upp redan vid förstärkaren. Om du använder bi-wiring måste du komma ihåg att ta bort de guldpläterade blecken som kopplar ihop de fyra ingångarna på högtalaren.

Förstärkarvänlig högtalare
DM309 en avancerad högtalare med tekniker från långt dyrare modeller, men det innebär inte att den kräver mer av förstärkaren än andra högtalare i prisklassen. Tvärtom är den konstruerad för att kunna användas tillsammans med de allra flesta mindre och medelkraftiga förstärkare. Huvudsaken är att även förstärkaren är musikalisk och spelglad så att högtalaren kan visa vad den går för.

Stereo och hemmabio
DM309 spelar musik på ett naturligt sätt, och den passar till alla musikstilar. Tack vare de fina detaljerna och den potenta basen passar den också bra till hemmabio, där det krävs närvaro och atmosfär för att upplevelserna ska bli engagerande. I hemmabion krävs det också bra dynamik och framför allt lite högre volymer, och det är en uppgift som är som klippt och skuren för DM309. Om du klarar påfrestningarna, så gör DM309 det!

Hifi Musik nr.9 2003: “Vi har svårt att tro att 6 000 kronor köper så mycket bättre ljud än vad B&W DM309 presterar. En fullträff till högtalare som övertygar på alla parametrar”

Specifikationer:
1-tums diskant
2x6,5-tums bas/mellanregister
Frekvensomfång: 40-22 000 Hz
Impedans: 8 ohm
Känslighet: 88 dB
Bi-wiring
Utförande: svart eller lönn
Vikt: 19.5 kg
Mått i cm (H/B/D): 91/20/30

Postad bild Postad bild Postad bild Postad bild


Stativhögtalare B&W DM303:

DM303 är en av de tuffaste stativhögtalarna från B&W på länge! Både design och ljudkvalitet visar dock att detta inte är en halvbra stativmodell, utan en högtalare med stora ambitioner!

Stativhögtalare har naturligtvis sina begränsningar. De är mindre och har färre element än golvhögtalare, vilket gör att de inte brukar hänga med på höga volymer och inte klarar av den tyngsta basen. B&W visar dock tydligt att även en liten högtalare kan hänga med i svängarna om man konstruerar den på rätt sätt. DM303 kan spela riktigt högt och har en överraskande bra basåtergivning, utan att den kostar en förmögenhet.
Mycket av detta beror på B&W:s utveckling och forskning bakom sina dyrare och mer avancerade modeller. Som vanligt lånar de teknik från betydligt mer kostsamma högtalare och använder det i sina billigare modeller. Ett exempel på detta är diskanten som är utrustad med karaktäristiska pipan som används i Nautilus- och CDM NT-modellerna, fast med skillnaden att den är placerad inuti kabinettet och inte syns utifrån. Bas-/mellanregisterelementet har ett membran av vävt glasfiber, även det en teknik som man oftast hittar i betydligt dyrare modeller.

Fronten på DM303 är tillverkad i gjuten plast och har små fördjupningar. Detta är någonting som B&W från början har hämtat från golfbollar, där de används för att minska luftmotståndet, och som de även använt i basreflexportar. Ny forskning har visat att dessa fördjupningar har en positiv effekt även på andra ställen. Därför har B&W använt sig av fördjupningarna både på basreflexporten och på fronten.

Eftersom DM303 har basreflexporten på baksidan bör den inte placeras alldeles intill bakväggen. Ett avstånd på 10-15 centimeter ökar ljudkvaliteten betydligt. Får du plats med ett par bra stativ är det absolut att rekommendera!

European Audio Awards 2001-2002: “DM 303 is the base model for B&W`s new 300 series. The tweeter features Nautilus technology, and the mid-bass unit is one of B&W`s favourite woven glass fibre cones. To fulfil the demand for more attractive audio components, B&W has designed a subtle enclosure with a profiled and dimpled front. The DM 303 is well balanced in response with good coherency and dynamics, fast, tight bass and very detailed high frequencies. Its easy driveability makes it suitable for all low budget stereo amps and multi-channel receivers.”

Hi-Fi Choice (England), juli 2001: “In short, B&W`s return to budget territory goes straight to the top of the class”

Specifikationer:
1-tums diskant med akustisk pipa
6-tums bas/mellanregister i glasfiber
Frekvensomfång: 72-20000 Hz (+/-3 dB)
Impedans: 8 ohm
Känslighet: 88 dB
Utförande: svart eller lönn
Vikt: 5 kg
Mått i cm (H/B/D): 33/20/24

Postad bild


Centerhögtalare B&W LCR3 S2:

Praktisk högtalare som både kan användas som vanlig centerhögtalare och – om den placeras lodrätt – som fronthögtalare.

LCR betyder Left, Center, Right och betyder att denna högtalare kan användas som både center- och fronthögtalare. Naturligast är att använda den som center i en hemmabioanläggning med högtalare ur B&W:s DM300-serie, till exempel stativhögtalaren DM303. LCR3 är tillverkad för att passa ljudbilden från dessa modeller så att ljudet blir identisk framifrån. Detta är viktigt om hemmabioupplevelsen ska bli riktigt bra.

LCR3 placeras ovanpå eller strax under TV:n om den används som centerhögtalare. Det är en tvåvägshögtalare, vilket innebär att de två 4,5-tums bas/mellanregisterelementen som sitter på var sin sida om diskanten spelar samma sak. Genom att använda två mindre element istället för ett stort är detta en högtalare som är så liten som möjligt och som därför är lätt att möblera med.

Trots att detta är en liten och förhållandevis billig högtalare, är det långt ifrån en simpel konstruktion. På insidan sitter teknik som för bara några år sedan bara fanns i riktigt dyra modeller. Diskanten är till exempel monterad i ett rör – på precis samma sätt som i de extremt avancerade Nautilus-högtalarna – vilket reducerar ljudförvrängning. Detta ger ett renare och mer detaljerat ljud. Bas/mellanregisterelementet har membran av vävd glasfiber, och med ett så styvt och lätt membran blir återgivningen framför allt i mellanregistret klarare. Även detta är en mycket sällsynt lösning i denna prisklass.

Specifikationer:
1-tums diskant
2x4,5-tums bas/mellanregister
Frekvensomfång: 80-20.000 Hz (+/-3 dB), 60-30.000 Hz (+/-6 dB)
Känslighet: 90 dB
Impedans: 8 ohm
Utförande: svart eller lönn
Vikt: 5 kg
Mått i cm (H/B/D): 15/42/22

Postad bild


Aktiv subbas B&W ASW300:

En kompakt subbas med ett 8-tums baselement och en 100-watts förstärkare. Överraskande mycket bas och djup bas från en så liten låda, och en perfekt partner till mindre högtalare.

Det är inte alla som har plats för en stor subbas. I små rum kan en kompakt subbas som ASW300 vara mer är tillräckligt för att ge den kraft, dynamik och extra bas som ofta saknas i mindre högtalare. När det behövs kan dessutom denna subbas spela både högt och mäktigt.

ASW300 har ett 8-tums baselement som passar bra ihop med mindre högtalare. Om man använder en subbas med större element, till exempel 10 eller 12 tum, kan ljudet från anläggningen ibland låta lite osammanhängande. En subbas som denna spelar däremot bra tillsammans med mindre högtalare, och eftersom basen dessutom är både exakt och snabb blir ljudet både sammanhängande och musikaliskt.

Förstärkaren som driver baselementet har en effekt på 100 watt och det är mer än tillräckligt för att basen ska reagera blixtsnabbt på musikens eller filmljudens detaljer. Förstärkaren har också den kraft som behövs för att ha kontroll över elementet även på lite högre volymer och för att dynamiken ska blir naturtrogen.

ASW300 har en rad olika justeringsmöjligheter så att den kan anpassas till olika anläggningar och behov. Den kan anslutas till förstärkaren på två sätt: antingen med signalkabel från till exempel en subbas-utgång, eller med högtalarkabel.
På baksidan av subbasen finns också omkopplare så att man kan justera volym, delningsfrekvens (hur höga frekvenser den spelar) och fas. Den senare är en inställning som man använder för att se till att ljudet från subbasen når öronen samtidigt som ljudet från högtalarna.

Detta är en subbas som i först hand är avsedd för högtalare ur B&W:s DM300-serie, men det går naturligtvis lika bra att använda den tillsammans med andra mindre högtalare som saknar den djupaste basen. Ett fylligare ljud låter inte bara mer naturtroget, det är också mycket roligare!

Specifikationer:
8-tums baselement av Kevlar/papper
100-watts förstärkare
Basreflexkonstruktion
Frekvensomfång: 27-180 Hz (-3 dB), 23-140 Hz (-6 dB)
Högtalar- och lågnivåingång
Delningsfrekvens lågpass: 40-180 Hz
Delningsfrekvens högpass: 80 Hz
Volymkontroll
Fasjustering
Automatisk av/på-funktion
Utförande: svart eller lönn
Vikt 15 kg
Mått i cm (H/B/D): 41/33/38

Postad bild


Specifikationer och info kommer från Hi-Fi Klubben.

Något ni vill ska ligga här? Skicka mig ett pm!

Redigerat av Viggen, 06 mars 2005 - 23:48.


#2

Postad 13 februari 2005 - 18:15

Squeezemaster
  • Squeezemaster
  • ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

  • 19 825 inlägg
  • 0
Denna tråden är nu * Officiell tråd * för B&W 300 serien!

#3

Postad 15 februari 2005 - 05:18

jonasprivate
  • jonasprivate
  • Über-Guru

  • 11 286 inlägg
  • 0
Ja det va ett bra initiativ Viggen :lol:

#4

Postad 15 februari 2005 - 08:49

Commando
  • Commando
  • Amatör

  • 87 inlägg
  • 0
Ett köp jag är supernöjd med.
Vad använder ni för kablar till frontarna? HFK rekommenderade Tara Labs bi-wire för 300:- /m men jag skulle vilja komma lite billigare undan...

EDIT: Ps, Viggen vad är det för spikes du använder? Dessa hgt låter enligt mig bäst med spikes, men tyvärr gillar inte hyresvärdens parkettgolv det...
Går det inte att dra kablen inuti stativet till dina surroundhgt?
Fina prylar ;-)

Redigerat av Commando, 15 februari 2005 - 08:56.


#5

Postad 15 februari 2005 - 09:04

Gäst_Viggen_*
  • Gäst_Viggen_*
  • 0

Ett köp jag är supernöjd med.
Vad använder ni för kablar till frontarna? HFK rekommenderade Tara Labs bi-wire för 300:- /m men jag skulle vilja komma lite billigare undan...

EDIT: Ps, Viggen vad är det för spikes du använder? Dessa hgt låter enligt mig bäst med spikes, men tyvärr gillar inte hyresvärdens parkettgolv det...
Går det inte att dra kablen inuti stativet till dina surroundhgt?
Fina prylar ;-)

Kör själv med Supra Classic 4.0mm till frontar och center samt 2.5mm till bakre surround. Ixos eller QED kan också rekommenderas om man ska ha OFC-kopparkabel annars får man gå upp till silverledare. Enligt test på hififorum så hör man ej skillnad med bi-wire på dm309.
Stativen är Atacama Nexus och det går ej att dra kabeln genom rören.
Kör med de spikes som följer med dm309, fungerar bra, köpte till billiga spikesunderlägg på hi-fi klubben.

#6

Postad 15 februari 2005 - 15:42

Commando
  • Commando
  • Amatör

  • 87 inlägg
  • 0
Dags att införskaffa dessa spikesundelägg då.

Ingen skillnad på singel- och bi-wire? Jag har väl inga expertöron och jag har endast jämfört med Biltemas sunkiga kablar, men det blev en väldig skillnad mellan s- och b-wirat. Med bi-wirat utvecklades basen mer, den blev rundare, djupare och ljudbilden blev än mer djup. Tyvärr tappade jag en del av den fina diskanten och det blev nästan lite bastungt. Enligt HFK så beror detta på dåliga kablar... Även B&W själva förordar ju bi-wire. Å andra sidan menade HFK-snubben att skillnaden är större mellan bra och dåliga kablar än mellan singel- och bi-wire. Hififorum har säkert inte heller den stora skillnaden i kvalité mellan kablar... Hmm

Redigerat av Commando, 15 februari 2005 - 16:16.


#7

Postad 15 februari 2005 - 15:53

Gäst_Viggen_*
  • Gäst_Viggen_*
  • 0

Ingen skillnad på singel- och bi-wire?

Detta är testen av DM309 gjord av snobbarna på hifi-forum:
http://www.hififorum...DM309/index.htm
Har själv ej testat bi-wire av dm309.

Redigerat av Viggen, 15 februari 2005 - 15:53.


#8

Postad 15 februari 2005 - 17:38

Commando
  • Commando
  • Amatör

  • 87 inlägg
  • 0
Tackar för den länken. Tror dock att jag läst den någon gång tidigare. Teorin att de har bättre kablar och att skillnaden mellan s- och bi-wirat är mindre då stämmer nog...
I övrigt har jag rätt lågt förtroende för skribenten då han beskriver hgtterminalerna som lite plastiga och menar att detta är en av hgts kompromisser. Hade han bemödat sig med att skruva av en mutter så hade han upptäckt att det är british steel på insidan av den... Dessutom kan man ifrågasätta lyssningsmiljön (bilden). Ljudet lär nog studsa runt rätt bra där inne bland tegelväggarna och hans uppfattningar om väggens basstöd osv kanske inte blir helt korrekta då.

Redigerat av Commando, 15 februari 2005 - 17:44.


#9

Postad 15 februari 2005 - 20:59

jonasprivate
  • jonasprivate
  • Über-Guru

  • 11 286 inlägg
  • 0
Hej jag kör med Marcus Cables Black Silver Maestro till frontar o center,är riktigt nöjd med dessa kablar.
Jag andvänder Soundcare Superspikes kan varmt rekomendera dessa.

#10

Postad 15 februari 2005 - 23:53

Gäst_Viggen_*
  • Gäst_Viggen_*
  • 0

Hej jag kör med  Marcus Cables Black Silver Maestro till frontar o center,är riktigt nöjd med dessa kablar.
Jag andvänder Soundcare Superspikes kan varmt rekomendera dessa.

Är de fina silverledande högtalarkablarna värda merkostnaden ljudmässigt ?

#11

Postad 16 februari 2005 - 04:29

jonasprivate
  • jonasprivate
  • Über-Guru

  • 11 286 inlägg
  • 0

Hej jag kör med  Marcus Cables Black Silver Maestro till frontar o center,är riktigt nöjd med dessa kablar.
Jag andvänder Soundcare Superspikes kan varmt rekomendera dessa.

Är de fina silverledande högtalarkablarna värda merkostnaden ljudmässigt ?

<{POST_SNAPBACK}>


Ja du Viggen det är upp till var o en att avgöra,men för egen del så märkte jag skillnad mot de jag hade innan.

#12

Postad 21 februari 2005 - 21:05

Patrik Li
  • Patrik Li
  • Wannabe

  • 26 inlägg
  • 0
-

Redigerat av Patrik Li, 30 augusti 2009 - 10:24.


#13

Postad 21 februari 2005 - 21:12

Rochard
  • Rochard
  • Forumräv

  • 581 inlägg
  • 0

Ingen skillnad på singel- och bi-wire?

Detta är testen av DM309 gjord av snobbarna på hifi-forum:
http://www.hififorum...DM309/index.htm
Har själv ej testat bi-wire av dm309.

<{POST_SNAPBACK}>


Moget.

Är man snobb om man inte köper H/K och B&W så skriv upp mig på listan är du snäll.

Redigerat av Syntheslizer, 21 februari 2005 - 21:12.


#14

Postad 21 februari 2005 - 23:45

Gäst_Viggen_*
  • Gäst_Viggen_*
  • 0

Moget.

Är man snobb om man inte köper H/K och B&W så skriv upp mig på listan är du snäll.

Figure of speach... :D var bara kul att killarna på hifi-forum som annars testar ganska dyra prylar provade B&W's entrymodell DM309 :huh: men märk du ord :huh:

Redigerat av Viggen, 22 februari 2005 - 07:56.


#15

Postad 21 februari 2005 - 23:54

nurfen
  • nurfen
  • Veteran

  • 2 031 inlägg
  • 0
Viggen.. Spela roll vad det är för högtalare, och vad man har lyssnat på innan. Ska man recensera en högtalare måste man se till priset och ge ett betyg utifrån det.. Det förstår väl du med?

#16

Postad 22 februari 2005 - 00:06

Gäst_Viggen_*
  • Gäst_Viggen_*
  • 0

Viggen.. Spela roll vad det är för högtalare, och vad man har lyssnat på innan. Ska man recensera en högtalare måste man se till priset och ge ett betyg utifrån det.. Det förstår väl du med?

Absolut...

#17

Postad 26 februari 2005 - 14:16

Unregisteredae4b07cd
  • Unregisteredae4b07cd
  • Beroende

  • 1 374 inlägg
  • 0
Förstod inte om det var ngn som testat biwire och upplevt skillnad eller ej...

Viggen, bra initiativ,
jag förstod det med snobbar såsom ironi/skämt/osv, hoppas folk kan läsa in humor i det vi gör här!
Vore ju för tråkigt om man måste sitta och seriöst överväga varenda ord man plitar ner på ett forum för att inte riskera att uppröra andra.

ringmuskelfaktor = hög

#18

Postad 13 juli 2005 - 14:08

mangeP
  • mangeP
  • Lärjunge

  • 369 inlägg
  • 0
Var inne på Hifi-klubben idag och lyssnade på DM309.
Blev väldigt nöjd med hur det lät för priset (Har satt min budget till max ca.8000-8500 för frontar + center)
Nu är det så att jag har en Onkyo601E som jag är väldigt nöjd med, så vad tror ni, orkar den driva och kommer det låta bra? :P :)

#19

Postad 01 mars 2006 - 21:28

Professor_Kalkyl
  • Professor_Kalkyl
  • Guru

  • 4 342 inlägg
  • 0
Vet någon om en Marantz SR-4600 räcker för att driva ett hembiosystem med DM309, DM303 och LCR3?

#20

Postad 15 juni 2006 - 12:22

Unregistered5d9ed3f6
  • Unregistered5d9ed3f6
  • Rookie

  • 7 inlägg
  • 0
Jag har nyligen införskaffat mig en H/K 430... dock har jag inget ljud att tala om... var inne på hifiklubben och provlyssnade dali concept 6 ( https://www.prisjakt...ukt.php?e=15083 )...tyckte inte riktigt om vad jag hörde. Sen frågade jag om B&W 309 men försäljaren sa att han inte tyckte att det var nån skillnad på ljudet mellan concept 6:orna och 309:orna...inte som motiverade prisskillnaden iaf... lyssnade aldrig på de pga tidsbrist men vad tror ni om skillnaden mellan dessa?

/Per

Redigerat av Unregistered5d9ed3f6, 16 juni 2006 - 22:53.


#21

Postad 15 juni 2006 - 14:58

Unregistered168c8572
  • Unregistered168c8572
  • Lärjunge

  • 472 inlägg
  • 0
Hej !

Jag valde B&W 309 framför liknande dali högtalare, tyckte helt enkelt det lät bättre och det är det enda du skall gå efter, dvs tycker du det ena låter bättre än det andra så spelar det ju ingen roll i vad försäljaren sägger. Sen är dte ju alltid en prisfråga...
Enda nackdelen jag kan känna ibland är att center kan kännas lite liten. Men i övrigt är jag grymmt nöjd med B&W 309 serie. Har dock en AP AceBass2 subwoofer.

MVH / Joakim

#22

Postad 30 juli 2006 - 13:17

Theo05
  • Theo05
  • Lärjunge

  • 431 inlägg
  • 0
Vänder mig till alla Er B&W:are och alla andra med erfarenhet! Jag har DM303 som frontar och skall efterhand bygga ut och tänkte då använda dem som satelliter! Nu har jag börjat snegla på SUB och första blicken faller naturligtvis på ASW 300. Synpunkter: Funkar den till musik? Jag lyssnar mest på musik.

Hittade ingen användbar tråd eller länk, lotsa mig gärna rätt!

#23

Postad 12 oktober 2006 - 10:17

Theo05
  • Theo05
  • Lärjunge

  • 431 inlägg
  • 0
Ville bara kommentera det faktum att mina 303:or nu är inspelade och vilken skillnad :( Det är fanimej en helt ny högtalare...det trodde jag inte! Skillnaden som vuxit fram de senaste veckorna är slående ÄVEN om den skett gradvis!

Ha det gott!



0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • tnorlund
    2024-04-22 20:00:21
  • Nya hyllor. 2670 DVD+Blu-Ray
    tnorlund
    2024-04-22 19:58:56
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:17:29
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 17:09:47
  • UPDATE 2024
    jacoby
    2024-04-15 16:57:35
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.