Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Jämförande test: Full-HD för folket - 9 apparater testade!

Skriven av: Toms Hardware Guide  |  Datum: 2007-05-28

År 2007 börjar HDTV bli aningen mer tillgängligt för den breda massan. Det finns idag 42 tums HD-apparater med prislappar på 15 000 kronor! Konfronterade med strömmen av nya märken anpassar sig branschens jättar och sänker sina priser. Är det nu rätt tillfälle att köpa?

Denna artikel är skriven av Toms Hardware Guide

Sidor:

1 - Inledning
2 - Toshiba 42WL67
3 - Sony KDL40W2000
4 - Sony KDL40X2000
5 - Thomson 42LB330B5
6 - Samsung LE40F71
7 - Philips 42PF9731
8 - Xoro HTL4242
9 - Sharp LC42XD1E
10 - Amoi LC42T1E
11 - Sammanfattning

 

HDTV Till alla

Playstation 3 har kommit och hysterin är påtaglig. Borde man skaffa en HD-TV? Vad kostar alla de nysläppta modellerna? Borde man avvakta till ett prisras kommer? Och vad ska man tro när priserna för modeller med samma specifikationer skiljer sig från 15 000 kronor till 35 000 kronor? Hur gör man för att skilja agnarna från vetet i denna prisdjungel?

Till att börja med, och det kan inte sägas för ofta, måste konstruktörernas specifikationer tas med en nypa salt. Om man ska tro herrarna i branschen så presterar skärmarna en otrolig kontrast och lyser bättre än en halogenlampa på ettusen watt. De dundrar även ut ljud med en ljudstyrka värdig en Stoneskonsert och har responstider som tagna ur Formel 1. Har ni läst på om ämnet det minsta vet ni att liknande påståenden inte stämmer och att varje prov vi genomför bevisar detta ytterligare. Vad gäller HD är skillnaden mellan olika modeller påtagliga, trots att specifikationerna är identiska.

Det som är viktigt

Det råder hos allmänheten en accepterad myt enligt vilken alla flatscreen LCD:er byggs i en enda fabrik nere i Kina. En fabrik som alltså bygger alla skärmar för Samsung, Sony, Sharp, o.s.v. vilket då skulle betyda att kunden bara betalar för märket. Den här myten är otroligt spridd och så sent som imorse hörde jag den yttras av en mycket allvarlig, gråklädd ingenjör på tåget. Det är värt att påpeka att han också var fast övertygad om att plasma och LCD i princip är samma sak förutom namnet.

Och givetvis är detta helt fel. Även om det finns strategiska allianser mellan tillverkare (Sony och Samsung i synnerhet), är inte Sharps fabriker så lika Samsungs att man kan säga att två 42 tummare är identiska! Dessutom är det inte bara skärmen som räknas, vilket vi redan har visat vid ett flertal tillfällen med våra test. Ofta är det elektroniken som skiljer en billig TV från en högklassig sådan och detta blir ännu tydligare när det handlar om HDTV. Det mest förekommande problemet är, utan tvekan, bildbrus.

Det finns fortfarande alldeles för mycket störningar på skärmen och det är irriterande. Skillnaden mellan en kvalitativ skärm som behandlar bruset på ett lämpligt sätt och en billigare variant som nöjer sig med ett grundläggande filter är oerhörd. Dessutom har de basfilter som fungerar enligt principen om genomsnittsbild tendensen att öka skärmens responstid för att sänka graden av bildbrus.

För att sammanfatta finns det konkreta skillnader mellan apparaterna, och även om ett billigt inköp inte nödvändigtvis är ett misstag är det inte heller omotiverat att investera i en högklassig apparat. Retsamma kommentarer från dem som tror sig göra "en bra affär" med en 20 000 kronor billigare skärm är alltså helt obefogade. Mer än någonsin får man vad man betalar för när det gäller TV-apparater.

Men problemet ligger i att det finns HD skärmar för 30 000 kronor som inte är värda priset, på samma sätt som vissa av de billigaste skärmarna knappt ens borde kallas HD-apparater. Och det är detta vi har gett oss i kast med att undersöka. Här har ni en ny upplaga av vår senaste jämförelse av HD skärmar, anpassad för att återspegla marknadstrenderna. Utöver de apparater vi tidigare provat kommer ni här att finna de billigare, men också de riktigt lyxiga skärmarna som går upp till 37 och 42 tum i storlek. Mycket nöje!

Klagomuren

Många läsare undrar över clouding. Vad är det för något? Det handlar om en tydlig ojämnhet i bakbelysningen på en LCD skärm. Känt sedan länge från gamla LCD-skärmar återtar problemet idag sin plats i strålkastarljuset. Och vi har sedan 2004 använt ett prov för ljusets likformighet, som tillåter oss att upplysa er om det. Problemet är att två av de mest anklagade skärmarna – Sony KDL40X2000 och KDL40W2000 – kom till oss helt opåverkade av den här defekten, vilket gjorde att vi inte kunde varna er i tid...

Med tanke på hur många klagomål vi mottog från missnöjda Sonykunder har vi kontaktat det japanska märket för att få deras officiella svar och för att se om de var medvetna om problemet och undersökte det. Enligt Sony är problemet känt. Det påverkar endast vissa LCD Full-HD skärmar. På dessa skärmar är bakljuset satt för högt och belyser följaktligen alla brister i LCD-matriserna. Sony försäkrar oss om att fenomenet är begränsat. För oss är det givetvis svårt att acceptera för en skärm som kostar 30 000 kronor. Medvetna om detta arbetar det japanska märket för att undvika problemet i kommande generationer av produkter, men ärligt talat är skadan redan skedd.

Clouding är i slutändan en följdeffekt av specifikations-racet som tillverkarna har med sig själva. Bilden måste hela tiden bli ljusare, även om det är oviktigt, vilket medför att kvalitén blir lidande. Och eftersom Full-HD skärmarna är pixeltätare än HD-ready skärmar är deras ljusstyrka lägre. (Svartmatrisens dunkla yta beror på antalet pixlar på skärmen). För att hålla takten ökade Sony i ett felaktigt beslut bakljuset i sina apparater. Märk väl att vi mottog skärmar med lägre ljusstyrka: med 170 och 190 cd/m2. Därmed skillnaden i cloudingeffekt mellan skärmarna ni fick och de vi fick.

För oss är tävlandet om ljusstyrka vansinnigt. Det finns bara till för att tillfredställa butiksmontrar där en flashig och övermättad bild kan dra kunder. Men i vardagsrummet är det annorlunda. En bild med hög ljusstyrka i mörkret tröttar ut ögonen. Den blir dessutom mättad, saknar dynamik och erbjuder i slutändan en sämre kontrast. För oss är skärmens ljusstyrka inte av avgörande betydelse.

Här följer våra råd för alla som har en TV-apparat med clouding. Hos Sony och Sharp kan du reglera bakljus och ljusstyrka var för sig. Vi råder er att sänka bakljuset för att minimera cloudingeffekten, och om ni känner att det behövs kan ni kompensera med ljusstyrka. Detta löser inte problemet helt, men testet vi genomförde i butiken (eftersom de apparater vi fick av Sony saknade felet) visar att det hjälper ganska mycket. Men det här problemet innebär att ni måste fråga er själva hur mycket ljusstyrka ni behöver och anpassa det till det omgivande ljuset. Dessutom bli det inte nödvändigtvis bättre. Sharp och LG erbjuder sedan länge automatiska anpassningssystem. Utöver att mildra denna obehagliga effekt, så ger sänkningar av ljusstyrka en bättre kvalitet av svärta och antagligen en bättre livslängd för er TV-apparat.

 

 Klicka på denna länk för att jämföra alla 9 apparaterna sida vid sida!

Fler sidor:

1 - Inledning
2 - Toshiba 42WL67
3 - Sony KDL40W2000
4 - Sony KDL40X2000
5 - Thomson 42LB330B5
6 - Samsung LE40F71
7 - Philips 42PF9731
8 - Xoro HTL4242
9 - Sharp LC42XD1E
10 - Amoi LC42T1E
11 - Sammanfattning



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.