Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

HenrikN installerar Kanallister

Skriven av: Henrikn  |  Datum: 2007-05-30  |  44900 besökare

Alla dessa kablar, nu ska de väck!

Som vissa av er har sett i mitt galleri så har jag nyligen flytttat, igen. Den här gången planerar vi dock att stanna lite längre och därför känner jag att man kan lägga både tid och pengar för att få det som man vill. Eftersom denna hobby för det mesta innebär en mängd olika kablar hit och dit så har jag bestämt mig för att sätta in golvlister från Kanallisten. Dels blir det ett rejält estetiskt lyft jämfört med de gamla listerna, och samtidigt kan jag få undan de flesta fula sladdarna på ett smidigt sätt.

Då jag tidigare varit verksam inom hembio-branchen har jag stött på dessa lister ett par gånger och varje gång förundrats över varför jag inte ser dessa mer ute i handeln och att fler  har dem installerade, speciellt här på MinHembio. När jag nu fick möjligheten själv att installera nya lister så var valet ganska givet. Eftersom jag tycker att dessa lister förtjänar lite uppmärksamhet, så vill jag med denna artikel, dels slå ett slag för det kabelfria/(dolda) hemmet, och samtidigt tipsa om en möjlig väg att komma närmare målet.

Ovan ser man hur listerna såg ut INNAN jag började riva dem, inte helt tilltalande måste jag säga.

 

 

Val av list

 

Utbudet passar nog de flesta och för mig kändes det givet att ta den högre varianten med plats för fler kablar. Vilket ytskikt jag skulle välja kändes inte lika säkert, men det var ek eller vit jag valde mellan. Valet föll på ek då vi har ekgolv och jag tror att det blir riktigt fint.

 

Nu river vi!

De gamla listerna var verkligen inte särskilt fina (som ni såg) och eftersom vi även ska tapetsera framöver så behövde jag inte vara onödigt försiktig, givetvis fick man passa sig lite för golvet.
På bilden nedan ser man listen ut mot balkongdörren och vidare mot främre delen av rummet. Längst in i hörnet, till höger i bild, finns ett litet hål borrat där det tidigare funnits antennkabel. Framöver kommer det användas för digital överföring av ljud från datorn, samt en vga-kabel till tv:n. Tanken är att de ska gå direkt in bakom listen för att sedan ledas bort bakom bänken.

För att inte dra med mig tapeten/tapeterna när jag bände bort listerna så använde jag en vanlig spackelspade som jag slog ner bakom listen. Det minskade även risken att få med sig väggen, vilken annars var överhängande. Ojämnheter i övrigt spelar ingen större roll då den nya  listen har få infäsningspunkter och täcker över det mesta på ett bra sätt.Tyvärr har det "fuskats" när man renoverade senast. Man tog inte bort de gamla listerna då, utan placerade bara golvet helt sonika på insidan av listerna, självklart med marginal för att det ska kunna svälla och röra på sig. Sedan lade man dit en kvartslist för att täcka glipan, och det här skapar givetvis ett problem för mig. I vanliga fall så täcker kanallisten glipor väldigt bra, men i mitt fall varierar det upp till 3,5 cm! Hur jag ska lösa detta har jag inte bestämt i skrivande stund, men troligtvis får även jag ta till kvartslistens döljande egenskaper, tyvärr med ett något mindre estetiskt tilltalande slutresultat. Givetvis blir det dock eklister även där, så så himla fult kan det ju inte bli?

 

När jag skurit av tapeter och annat som satt fast i listerna var det bara att bända lite med hammaren.

Sen ska det sågas...

 

Många 45° hörn blir det. Totalt krävdes 18 sågningar i vinkel (+ några justeringar när min säkerhetsmarginal varit för stor). Att man kan låna sig en såg som den nedan, hjälper därför enormt. En bit tejp där man ska såga, för att skydda ytan och sedan schrrriiiiiiiiiiing så är det klart!

Total tid för att kapa till listerna blev ca 4h, mycket beroende på att jag ville vara på den säkra sidan med mina mätningar, samt att jag tidigare inte hanterat den här typen av sågar.

...för att sedan börja montera...

Här kommer det roliga! När man väl fått till alla längder, inklusive locket som man kapar för sig, så är det bara att skruva in de svarta plastfästena som medföljer och sedan trycka dit listen. 2-3st per längd tror jag är lagom och sedan när det är dags för tapetsering så lyfter man bara av listen igen på nolltid. Grymt smart funktion tycker jag själv och en stor anledning till att jag valde dessa lister, förutom huvuduppgiften såklart.

1. Tabort de gamla listerna

2. Montera fäste

3. Snäpp på listen
4. lägg på locket, klart!

 Det man ändå ska tänka på vid monteringen, är att fästet bör vara i så lodrät linje som möjligt med övriga väggen. Detta underlättar passningen med locket sedan.

Så fram med borren!

Då vi "endast" har en dator här hemma i dagsläget, och jag uppenbart spenderar en del tid framför denna dumburk, så har jag mycket av mitt ljud- och bild-material sparat här. För att få till en bra lösning mellan detta mediebibilotek och stereon/teven, så blev det till att ta i med hårdhandskarna.

Här hade jag faktiskt lite tur. De som bott i lägenheten hade redan borrat upp ett litet hål för att dra en antennkabel som jag nämnde tidigare. Detta räckte givetvis inte för mina kablar, men det räckte för att få ett OK från fastighetsägaren att borra fler/större hål, eftersom det alldeles säkert inte fanns någon ledning där. Så, jag tog en ny sväng runt bland polarna och fick ihop en HIL.. *host* BOSCH slagborrmaskin och ett 40-cm-borr i lite grövre storlek.
40 cm... Det låter inte långt, men med ett tempo på i snitt 1-2mm/min så tar det en jäkla tid. Totalt höll jag på med det där hålet ca 4h!
Nåja, ett hål blev det till slut. Jag hade funderingar på att göra flera hål bredvid varandra, för att få igenom t.ex. en vga-kontakt. Men de tankarna flög snabbt vidare när jag påbörjat det första :D
Istället klippte jag kabeln och såg fram emot en stunds lödning, vilket var ganska länge sedan sist.

Här kommer vga-kabeln och en digital coaxial kabel ut i vardagsrummet, från datorrummet. Jag drog även en tunn tre-ledare efter att jag tog bilden, mer om det senare.

Lödning var som sagt ett tag sedan, men det gick över förväntan tycker jag. 12 lödningar senare och efter en massa småtejpbitar, så kopplades kabeln in och fungerade direkt. Kanon!

Bara 2 ledare kvar...

 

Platt-tv-list installeras

Under installationen (den tog några veckor) så fick jag ett samtal från TBH. Efter att jag varit där och hämtat listerna så kände de till mina installationsplaner, och ville berätta att Kanallisten även tagit fram en platt-tv-list nu, som de undrade om jag ville testa. Självklart tog jag chansen att vara en av de första som testar denna och utvärderar lite, innan de tar beslut om större produktion.

När jag hämtade listen blev jag inte direkt överväldigad, men jag ville inte stryka den från listan utan bestämde mig för att sätta den på plats innan jag avgjorde om den skulle få vara kvar. Monteringen skedde på liknande vis som listerna. Jag kapade till rätt längd, matchade den mot listen och började tejpa ihop och dra kablar. 

Nå, hur blev då slutresultatet?

Ärligt talat så tog denna installation ganska mycket längre tid än vad jag räknat med. Konceptet med fästen som man skruvar in i väggen för att sedan skjuta på listerna är klockren, men med dåliga väggar, golv som är monterat utanpå de gamla listerna och väldigt mycket att göra på nya jobbet, så rullar dagarna och veckorna på i en hiskelig fart. Tyvärr inget som jag kan lasta listerna för

Sedan igår kväll kan jag dock kalla detta projekt färdigt och det känns väldigt bra att än en gång kunna sätta sig ner i soffan, njuta av musik och denna gången med endast ett par högtalarkablar synliga :D

Med mycket plats kvar i listerna så har jag nu monterat två elkablar, antennkabel, coaxial digital, vga-kabel samt ir-kabel med mycket gott resultat.

 Och såhär ser det ut idag!

 Nedan följer några under-tiden och efterbilder och slutligen en översiktsbild. Håll tillgodo!

Gamla listerna borta och plasmalisten börjar monteras. Även denna följer Kanallistens enkla monteringsprincip. Förutom sladdarna som syns på bilden drog jag även en strömkabel från höger.

 

 Så var allt på plats och det är dags att bära tillbaka bänken med innehåll och högtalare för att sedan förhoppningsvis få till ett väldigt stilrent utseende. Det blev riktigt bra om jag får säga det själv, och med nya tapeter framöver så kommer vardagsrummet vara i topp! 

 

 

 

OBS! Bilden är ett montage!
Vga-, antenn- och strömkabel får utan problem plats och det finns rum kvar för minst dubbla antalet.

 

Foto och text: Henrik Nilsson

 Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.