Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

HDMI 1.3 - en kort presentation

Skriven av: digitaltvexpertense  |  Datum: 2007-09-13  |  34802 besökare

HDMI version 1.3 - en kort presentation

 
Det pratas just nu en massa om HDMI 1.3 men vad är det egentligen och varför har det kommit till?
 

 

Vad innebär egentligen HDMI 1.3?

Man kan väl börja med att säga att den största orsaken till att utveckla en version till av HDMI är att visa att de tillverkare som ligger bakom och stödjer HDMI har bestämt sig för att ligga i framkant och hålla gränssnittet modernt och välutvecklat.

Väldigt många "förståsigpåare" i branschen hävdar bestämt att HDMI 1.3 är "en lösning på ett problem som ingen har."
  

  
Vad är det som är nytt i HDMI 1.3?

För det första, hastigheten. Den "gamla" versionen (1.2) har en överföringshastighet på max 4.95 Gbps och jobbade då med en frekvens på 165Mhz. Med version 1.3 så har man ökat maxfrekvensen till 340Mhz vilket ger en överföringshastighet på 10.2 Gbps. Dock kommer övergången att ske gradvis där man initialt tar sig till 6.75 Gbps.

Här är det också viktigt att hålla tungan rätt i munnen när man jämför olika saker, för man pratar hela tiden om olika värden. Man pratar dels om den totala överföringshastigheten, dels om "channel transfer rate" vilket är hastigheten för varje enskild kanal. Denna är 1.65 Gbps i HDMI 1.2 och 2.25 Gbps i HDMI 1.3.
 

Vad mer erbjuder HDMI 1.3?

Deep color
HDMI 1.3 stödjer ett färgdjup på 10, 12 eller 16 bitar/pixel i RGB eller YCbCr (digital komponent). Tidigare var detta max 8 bitar/pixel. I många sammanhang pratar man inte om färger per pixel, utan anger bara 30-bit, 36-bit, and 48-bit. Detta är alltså samma sak!

Högre upplösningar
Det finns även ett stöd för högre upplösningar än 1080p även om det inte finns några bildvisare för det ännu. Vad man uppnår nu är för tv: 2560x1440, alltså max 1440p och för PC: 2560x1600.

Broader color space
Man adderar stöd för “x.v.Color™” som är ett enklare benämning på en ny färgstandard som egentligen heter "IEC 61966-2-4 xvYCC color standard", en ny standard som skall ge möjlighet att visa lika många färger som det mänskliga ögat kan uppfatta. Detta är alltså slutet för den gamla klyschan "miljoner färger"; nu blir det i princip obegränsat.

Ytterligare en kontakt
Man lanserar även en ny kontakt, en mindre HDMI-anslutning för att göra det enklare att använda HDMI på små bärbara apparater, en välkommen nyhet.

 

Läppsynkronisering
Lip Sync = Läppsynkronisering. Många är vi som märkt att ljudet och bilden inte alltid har matchat varandra till 100%. I HDMI 1.3 har man lagt in en funktion som fixar till detta. Detta är ju en funktion som typiskt implementeras i källan.

Nya förlustfria digitalljudformat
Nya "HD losless digital audio formats", dvs. stöd för nya digitala ljudformat. Man har byggt in stöd för Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio™.
 


 

Behövs HDMI 1.3?

Svaret är väl...nja. Det finns fortfarande försvinnade få produkter som stödjer dessa funktioner. Vad som är ännu värre är att branschen så gärna vill visa hur duktig den är och flera tillverkare har kastat sig ut och säger att deras produkter har HDMI 1.3. Men, då skall man läsa ordentligt. En hel del anger det nämligen på följande sätt: HDMI 1.3 (without deep color) eller kanske HDMI 1.3 (but only 1.65Gbps) eller vad sägs om: HDMI 1.3 (without lip sync).

Detta kan väl sammanfattas i en sak, branschen och produkterna är kanske inte riktigt redo för HDMI 1.3 ännu. Men det är klart, vill man ligga i framkant och investera för framtiden så skall man naturligtvis välja 1.3. Här finns en liten jämförelse av de olika versionerna.

Kom också ihåg att HDMI 1.3 är fullt bakåtkompatibelt med alla tidigare HDMI versioner!

      

Källa: Denna artikel är skriven av Digitaltvexperten.se Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.