Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

TViX Dvico M-6500

Skriven av: Henrikn  |  Datum: 2008-04-06  |  34780 besökare

En ny uppdatering av DViCO's mediaspelare har kommit. Den här gången med lite mindre förändringar än tidigare, men ändå en hel del värda att nämnas.
  

DViCO TViX M-6500

Lite snyggare, lite snabbare, lite fler funktioner

 

Då var det dags igen. DViCO släpper en ny version av sin mycket uppskattade och omtalade mediaspelare. Den här gången med snabbare processor, mer minne. Ett nytt hd-chip och svarteloxerad aluminiumfront. Framför allt det nya chipet ger nya möjligheter till ännu bättre kompatibilitet och den box som redan innan var bäst på detta område, kanske kan hålla sig framför konkurrenterna ännu en generation?

Flera tidningar har redan publicerat sina recensioner på denna HD-spelare så denna kan kännas som "tårta på tårta" för vissa. Men då mjukvaran först nu börjar komma upp i "färdigutvecklad" status har jag valt att vänta något med min publicering.

 

Teknsika skillnader
Model M4100/5100 M6500/7000
Chip EM8623 SMP8635
Processor 200MHz 300MHz
RAM 128 MB 256 MB
Flashminne 16 MB 64 MB
LAN 10/100 10/100/1000
HDMI 1.2 1.3
Wlan (via USB) 802.11g/b + Wireless N

 

 Grundfakta

Det här är ingen nyhet för många och det mesta tog jag upp redan i förra recensionen, men för att man skall kunna läsa även denna som en enskild artikel tar jag med grunden igen.

Den lille boxen, vid namn TViX M-6500A, är alltså en mediespelaremed främsta vapen att den kan spela upp så gott som alla olika filformat som används idag. Sedan ett antal år tillbaka bygger fler och fler HTPC's (Home Theater Personal Computer) för att länka samman sin samling bilder, musik och/eller film med sitt vardagsrum eller hembiorum. Priserna på datordelar har gått ner snabbt och prestandan gått upp i samma takt. Detta har gjort det möjligt för den kunnige att bygga en media-spelare som klarar att spela upp olika format av hd-material till samma eller t.o.m. lägre pris än en färdig spelare för endast ett format, som t.ex. en hd-dvd-spelare. Men som sagt kräver detta god kunskap om vilka komponenter som har bra pris/prestanda, vilka som går bra ihop och sedan vilka mjukvaror, drivrutiner, inställningar o.s.v. som man bör använda, så har behovet av en färdig produkt á la plug-n-play ökat.

Genom att ta fram chip med hårdvarustöd för de vanligast förekommande fil-formaten har man kunnat ta fram mediaspelare som klarar av att spela upp riktigt tunga filer med en i övrigt ganska billig hårdvara och kan därför pressa ner priset på den färdiga produkten ordentligt.

M6500A är en av de senaste mediaspelarna av den här typen. Med senaste chipet från Sigma har den stöd för "nästan allt" och med bara det nödvändiga instälklnings- och valmöjligheterna så blir det extremt lättanvänd. Perfekt för den som vill ha bra bild och användbarhet men utan viljan eller kunskapen att lägga den tid som krävs på en fullt utbyggbar och inställbar htpc.

 

 De anslutningsmöjligheter som finns är:

Bild: HDMI 1.3, Component, S-Video samt Video (RCA)

Filöverföring: USB 2.0, LAN 10/100/1000 och Stöd för WLAN via USB.

Ljud: Analog stereo (RCA), Coaxial digital, Optisk digital samt via HDMI

 

 Filformaten som stöds:

Video H.264, MPEG-1, MPEG-2, (VOB, ISO, IFO), AVI, TP, WMV9, tp, trp, ts, .mp4, XVID, .mkv(Matroska) Upplösning: 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i
Audio MP3, WMA, AAC, Ogg, PCM, AC3, M4A, DTS Pass Through och nedmixning
Bilder JPG

(även .img-filer stöds efter ändring av namnet (filändelsen) till .iso eller i vissa fall konvertering till .iso)

Vad jag vet finns det inget tekniskt hinder för att .img kan komma att stödjas i framtiden.

Det yttre


Vid en första anblick är inte detta något jättekliv från den tidigare modellen 4100, men det finns faktiskt en hel del som förändrats till det bättre och bäst-före-datumet har utökats ytterligare något. Fronten är som sagt bytt från blanksvart plast, som i ögonen på en ytmodellör inte var allt för imponerande, till en riktigt snygg svarteloxerad alufront med väl vald textur. Passar perfekt ihop med mitt försteg i samma material :D

 

Metallen ger även en mer gedigen känsla och känns som ett bra drag, trots att jag egentligen hade uppskattat en lite större designmässig ändring, för att spegla att något hänt på insidan...

Meny och navigering

Med nya stöd har man kunnat snygga till en hel del i navigeringen, dock har det inte hänt särskilt mycket, om något. Fortfarande saknar jag möjligheter att markera låter som man vill spela i en viss ordning som en slags playlist, och att navigera bland hundratals album/låtar genom att kunna hoppa mellan bokstäver t.ex. Dock ryktas det om bättre ljudanvändbarhet så vi kanske för se någon trevlig överaskning på den fronten snart.

 

Tillägg 080409

Efter påtryckningar och närmare eftertanke så vill jag komplettera denna artikel med lite mer bilder. Då de högupplösta menyerna är en ganska stor del av den visuella uppgraderingen så skall den givetvis presenteras! Bilderna förklarar nog sig själva så jag lägger helt enkelt in dem nedan.

 

Startmeny

 

Inställningar - A/V

 

Inställningar - Misc.

 

Inställningar - Nätverk

 

Ikonvisning, mappar

 

Mappar á la Utforskaren

 

Ny upplösning

Här kommer den största visuella förändringen. Den är utvecklingsmässigt väldigt liten, men ger en helt annan känsla och visar verkligen att detta är en produkt som tar dig in i det högupplösta materialets förtrollade värld

 Här tycker jag dock att de har tagit en liten genväg. Varför inte erbjuda menyer i flera olika upplösningar. Visst måste alla menyer anpassas, men så himla mycket arbete tror jag inte skulle kräavas.

Självklart kan de allra flesta använda de nya högupplösta menyerna, men OM man nu har en gammal tv, eller om man tar med sig boxen till sommarstugan för att titta på ett par filmer på den gamla 26" tjock-teven. Då blir det nog riktigt knivigt att se vad det står.

Men för oss med bildyta på 32" och uppåt är detta en mycket välkommen förändring!

 

Film

 

Då ska vi se. Här har det hänt en hel del och det mesta till det bättre.
En mycket välkommen nyhet är att man äntligen kan läsa in inbakad text ur .mkv-filer och som pricken över i:et går det mycket enkelt att importera valfritt teckensnitt, ändra färg samt huruvida man vill ha en bakgrundsfärg till texten eller ej. Själv tycker jag att en ganska mjuk font i vitt utan bakgrundsfärg ger ett extra bio-poäng, om man nu väljer att ha någon text alls.

Givetvis kan man fortfarande läsa in en extern fil om det är så att rätt språk inte är inbäddat i filmen.

Att spola under en film fungerar bättre och reagerar snabbare nu, detta antagligen tack vare den snabbare processorn och det utökade ramminnet. På det här området utvecklas fortfarande mjukvaran, så filmer som har krånglat tidigare fungerar med den senaste firmwaren o.s.v. förhoppningsvis är det snart en riktigt hög procent som fungerar. Men tyvärr kommer det antagligen alltid vara så att vissa fillmer fungerar bättre och andra sämre, både när det gäller att hoppa till tid, spola eller visa inbäddad text. Detta p.g.a. alla de olika program som används vid tillverkningen av dessa filer och den ständiga förändringen som pågår i hur filerna komprimeras o.s.v. Det bästa med en standarder är att det finns så många...

De filmer jag själv testat skall tilläggas, har fungerat både med inbäddad text och spolning upp till 8-16x, över det beror det mycket på materialet hur bra det går. Vissa går helt smärtfritt och andra hänger sig några sekunder innan de hoppar vidare.

Bildkvalitetsmässigt tycker jag mig faktiskt se en skillnad från förra boxen, men om detta är placebo, rent hittepå, eller ett faktum vet jag inte. Någon som är insatt i det nya chippets kvalitéer kan säkert ha en teori kring detta. Hursomhelst så upplever jag bilden mycket krispigt skarp, med bra färger och med ett mycket imponerande flyt, speciellt med tanke på den mängd data som hanteras.

Något som ännu inte fungerar, men som det nya chippet kan hantera, är exakta kopior av blue-ray och hd-dvd skivor. Självklart kan jag inte uttala mig om kommande funktioner, men stödet finns och det skulle vara en mycket välkommen funktion!

Musik

Inga större nyheter här. Ljudkvaliteten är mycket god och start-/buffertiden har minskat något från föregående modeller. Självklart är det välkommet, men jag skulle vilja ha ner tiden till nära noll samt bättre playlist-/navigeringsegenskaper, som jag nämnde tidigare,  för att boxen ska kunna utmana de dedikerade musikspelarna som finns.

 

Nå, hur faller domen?

Det är svårt att recensera en sådan här produkt. Helst vill man ju få ut artikeln så tidigt som möjligt för att kanske kunna vägleda och ge information till den som går i tankarna på att inskaffa en mediaspelare. Samtidigt är det en väldigt snabb förändring på mjukvaran, som konstant utvecklas vidare. Och här har vi faktiskt boxens främsta säljargument enligt mig. Andra tillverkare kommer givetvis ha liknande kompatibilitet när det gäller filformat o.s.v. eftersom det inte är företagen själva som utvecklar chipen utan de säls fritt på marknaden. Det som däremot är ovanligt är den respons man kan få som kund när det gäller DViCo och Canman i Sverige. Ser de att kunderna vill ha en ny funktion, som är möjlig med den tillgänglia hårdvaran, så försöker de uppdatera den redan sålda produkten så att den uppfyller så många krav och önskemål som möjligt. Man kan såklart tycka att det borde vara ren självbevarelsedrift och det stämmer, men det är ändå långt ifrån alla företag som tänker på det här sättet. Alltså: Här får man en produkt som kanske inte är bäst på allt, men det finns alltid en möjlighet att den blir ännu bättre. T.ex. håller jag verkligen tummarna för en kraftigt utökad ljuduppspelningsfunktionalitet, där är den inte så stark idag.

Det är helt uppenbart att fokus har legat på film inför lanseringen, det är antagligen det enda rätta och här gör den riktigt bra i från sig. 5st hembiosoffor för det! Uppdateringarna kommer löpande och senast i dagarna släpptes en ny beta med utökat stöd för .avi-filer m.m. Men även till den förra serien utvecklas mjukvaran fortfarande, vilket visar att de inte glömmer bort sina gamla kunder bara för att de fått nya att göra nöjda, plus i kanten för det.

Bildvisning är inte heller det något som imponerar stort. Tvixen dubbelbuffrar inte bilderna utan börjar läsa in nästa bild efter att den förra har släckt, vilket innebär att det blir svart och en paus. Pausens längd varierar beroende på upplösningen på bilderna (storleken har inte lika stor betydelse då det är den okomprimerade datan som laddas) men mina 10 Mpix-bilder tar i runda slängar 3-4 sek. En annan lite irriterande detalj är att "play" visas uppe i högra hörnet vid bildspelning, något som borde göras valbart och kanske kommer i framtiden om önskemålet kommer från fler än mig.

Ljuduppspelning har jag klagat lite på tidigare, men det beror på att jag använder boxen väldigt mycket till detta. Anledningen att jag ändå fortsätter med det är helt enkelt att kvalitetsmässigt har jag ingenting att klaga på och den gör jobbet klart godkänt ändå! Mina flac-filer laddas på ca 1-2 sek vilket fungerar helt ok men kan bli störande med skivor som har sammanflätade låtar på skivan.

Kort och gott är detta en uppgradering men utan någon större revolution.
Bättre prestanda, möjlighet till uppspelning av direkta rippar av högupplöst material, alufront och högupplösta menyer. Lite extra godis till ett lite högre pris.

Om jag skulle välja att köpa den här?

Helt enkelt: Ja. Film är ändå det viktigaste för en produkt som denna, det andra är viktigt det med men så länge det fungerar ok så är det godkänt. Efter en större uppgradering av ljuddelen så skulle den få en stark rekomendation. Det som ändå är avgörande, tycker jag, är känslan av respons man får och att det finns en drivkraft att göra så många som möjliga, om inte alla, tillfreds.

 

Fotnot:

Det har senaste veckorna talats febrilt om en del hårdvarufel som finns på ca 1% av de maskiner som sålts till dags dato. Även här visar Canman att de tar sin roll seriöst och byter ut alla boxar som fortfarande finns i butikerna runt om i landet. De som reda köpt en box och märker att de har något av de problem som beskrivs på www.canman.se får hem en retursedel och sedan en fungerande box hemskickad. De nya boxarna levereras till Sverige på tisdag den 8:e April och kommer sedan distribueras vidare så snart det är möjligt.

 

/HenrikNPrisjakt © 2000 - 2021 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.