Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

CES 2009

Skriven av: Dreadlock  |  Datum: 2009-01-14  |  11590 besökare

I en tuff tid när Stockholm High End endast huserar i åtta rum behöver ett Hifihjärta sin livsviktiga injektion av anläggningar i prisklasser man som vanlig arbetare inte ens har råd med även om man vinner storvinster på Triss. Det är något märkligt med de stora utställarna, och trots att gemene man aldrig ens kommer att ha råd att köpa signalkablarna som används, behöver vi dessa stunder - att sitta ner, lyssna och drömma oss bort.

När Las Vegas Convention Center slog upp dörrarna för första dagen på CES 2009 var förväntningarna höga - vilka revolutionerande produkter kommer lanseras? Till att börja med vill vi säga att CES är stort. Större än man anar. Ta Arken, multiplicera med sju High End mässor och lägg till en 20, 30 ytor stora som Ullevi så förstår ni.

Foto: Martin

Dag 1 koncentrerades på High End delen av CES, vackert belägen i The Venetians lokaler på The Strip. Fem fulla våningar av det yttersta marknaden kan erbjuda, och för oss introverta Hifi-människor bjöds det överaskningar som gjorde undertecknad lite lätt emotionell och nära till tårarna. Men mer om det senare.

Som vanligt när det är mässdags så finns det mängder av rum med stora högtalare, tjocka kablar och ett ljud är direkt omvänt proportionellt mot vad anläggningen kostar- denna mässan är inget undantag.


Musik måste man ha i alla anläggningar!

Foto: Martin


Tjocka kablar - check!

Foto: Martin

 

Tjocka kablar i små vägguttag - check!

Foto: Martin


Svenska "The Lars" var på plats, hur det lät var svårt att säga med mässjazzen som spelades. Men läckra är dom ju helt klart. Skönt att det äntligen är en färdig produkt istället för de titangråa prototyperna som turnerat svenska mässor ett tag. Nu ser de ut att nästan kosta lika mycket som de verkligen gör.Foto: Martin

Foto: Dreadlock

Stora horn fanns det här och där. Hur dom lät... som vanligt svårt att säga med konstmusiken som spelades - vi utser med lätthet mässans sämsta musikutbud. Snygga var de hursomhelst även om risken att tappa bort såväl fru, hund och husvagn innuti de enorma hornen är uppenbar.


Foto: Martin


 

Utsikten från utställningsrummen var det inget fel på

Foto: Martin

Prima Luna som med flertalet svenska försäljningsställen till trots inte blivit närmare bekantskap för flera av oss har funnits i fem år och fokuserar sig på rörbestyckad elektronik. På bilden The ProLogue One, 2x35W som tillsammans med högtalare Sonus Farber var något av det bästa vi hörde på mässan.

Foto: Martin


 

DYI Vibeeaters? 200 kilo sand fixade den skallrande väggen.

Foto: Martin

 

Mässans bästa rum enligt både Dreadlock och Martin - Ocean Way recording studios med 120 graders spridningshorn och dubbla 18" basar. Passar perfekt till hemmabioanläggningar!

Foto: Martin

På bilden ser vi Ocean Ways lilla system som innan det blev tillgängligt för allmänheten fanns att lyssna på i studiorum på George Lucas Skywalker Range. Förutom CD användes även en rullbandare med Master-tapes. Mannen i fråga är inte vem som helst utan Allen Sides (Ocean Way Recording). Han har producerat bland annat Michael Jackson, Quincy Jones, Phil Collins,Green Day, Eric Clapton, Alanis Morrisette,Faith Hill, Trisha Yearwood, Wynonna Judd,Beck, Mary J Blige, Ry Cooder, Joni Mitchell,Frank Sinatra, Ray Charles, Count Basie, DukeEllington. Ella Fitzgerald, John Williams,Jerry Goldsmith, Tom Newman, Andre' Previn,and Frank Zappa och många många  fler. Album som han producerat har sålt långt över en miljard (ja miljard) skivor!! Helt fantasistkt att få chansen att möta en sådan legend. Dreadlock blev tårögd och var tvungen att landa i korridoren utanför rummet.


Foto: Martin

Som grädde på moset kom det in en annan besökare. Ingen mindre än Steve Hoffman. Jag fick gådhud på armarna på riktigt (Martin). Vad han har varit med och producerat och mastrat orkar jag inte ens tänka på att skriva upp så det kommer en länk, se själva! https://www.stevehoffman.tv/discography/Foto: Martin

De båda legenderna tillsammans, verkligen en ära att få skaka deras hand och få en pratstund. Otroligt ödmjuka och trevliga killar båda två. Otroligt nog fick vi vara helt ensamma med dom  en bra stund och lyssna på Master-tapes på rullbandaren med Ray Charles och någon inspelning som Allen gjorde 1975 i sitt garage som lät otroligt bra, det känns rätt banalt att använda sin CD-spelare efter denna demo. Artisten var okänd, och hade tydligen trillat in i Allens studio för att spela in en låt om hans mormor...Foto: Martin


DLS hade släppt lite nya produkter. Bland annat slutsteget till höger och högtalarna. Vi var dom första svenskar som fått klämma på dom, trevligt!Foto: Martin


Foto: Martin

 

En högtalare som gjorde debut på CES var Perfect 8 The Force

 

Foto: Dreadlock

 

Som med all annan high-end utrustning är det viktigt att baksidan ser bra ut

Foto: Dreadlock

 

Matchande subben The Force

Foto: Dreadlock

M&K nya sub MX350, släpps snart men här en prototyp på mässan. Såklart THX Ultra - (Ultra 2 pending) klassad, dubbla 12" och en 350 watts förstärkare. Roll-off vid 18 hz.
Foto: Martin

När vi trodde att vi blivit oss själva efter mötet med två fantomproducenter springer vi i Von Schweikerts rum på Albert Von Schweikert himself tillsammans med LGs utvecklingschef Jong Kim som ligger bakom flertalet av de apparater vi idag har på vår svenska marknad. En av mina favorithögtalare VR4-JR kommer i Mars i en skandinavisk utgåva i endast 1000 exemplar.Foto: Martin

Något som är mycket stort här på andra sidan atlanten är Custom Installation. Högtalare skall inte synas och man skall gärna rackmontera sin elektronik för en snyggare installation.


Totem Audios Tribe In-Wall

Foto: Dreadlock

 

Totem Audio In Ceiling

Foto: Dreadlock

 

Arcam Rackmonterat slutsteg MZ8

Foto: Dreadlock

 

Ditt hem skall kontrolleras av Meridian Soolos - enligt Meridian Själva

Foto: Dreadlock

 

Desktopversionen av Soonos

Foto: Dreadlock

Imorgon väntar den stora Las Vegas Convention Center med allt vad tv-apparater, blu-ray spelare, mobiltelefoner och kameror heter. Här är en liten teaser på vad Universal har att erbjuda i home-integration-fjärrkontroller!

 

Utsikt från hotellrummet

Foto: Dreadlock

Även om effekterna av den minst sagt sviktande ekonomin är tydiga även hos elektroniktillverkarna skymtade framtiden på flera ställen på årets stora elektronikmässa CES - consumer electronics show i Las Vegas Nevada. Antalet revolutionerade nyheter var färre än på länge även om det fanns guldkorn att hitta - bara man vaskade tillräkligt noga. Dock är tidsomställningen svår att hantera för vissa.

Foto: Dreadlock

För att sammanfatta gällande trender kan vi säga att saker skall vara trådlösa, utan knappar och tredimensionella. Vad menar vi med det? Vi börjar med det trådlösa.

I och med att skärmar blir plattare och plattare (vi kommer till det lite längre ner) får man in mindre elektronik i själva skärmen vilket leder till en extern tunerbox med sladdar upp på väggen som mindre smickrande resultat. Alla tillverkarna hade löst detta på lite olika sätt men allt kretsar runt trådlös HDMI som nu när standarden är fastställd skall klara 1080p och okomprimerat PCM-ljud.

Andra saker som var trådlösa var Sonys konkurrent till USB - Transfer Jet som med sina 375 Mbit imponerar i hastighet. Dock är räckvidden aningen begränsad till ca. 30mm vilket Sony själva säger beror på att de värnar om datasäkerheten. Två sätt att se på samma fenomen.

Ladda saker skall man också göra trådlöst vilket Fulton visade upp med trådlös laddning av mobiler med den lite svagare varianten, men även att kunna koka vatten eller köra en mixer med den starkare. Det som var intressant var att tekniken är "intelligent" vilket betyder att den känner av vilken laddspänning apparaten du vill driva behöver och anpassar sig efter det. Än så länge finns inga komersiella produkter som har det speciella laddchippet monterat från start, men Motorola mfl. har produkter på väg ut på marknaden under Q2.

 

Lågeffekt-laddning

Foto: Dreadlock

 

Mer effektkrävande prylar klarar Fulton också

Foto: Dreadlock

Saker skall även vara utan knappar för i framtiden viftar vi bara åt våra apparater. Tänk att du med ett vift byter kanal, med en roterande rörelse (tänk öppna en burk med sylt) ökar volymen och studsar med en påhittad boll framför dig för att stänga av apparaten. Vi går en spännande framtid till mötes med hyperaktiva barn i soffan framför TVn och myggor i Norrland...

 

Touch á la Microsoft

Foto: Dreadlock

Microsoft visade upp en touchstyrd version av Windows 7 med egna skärmar där touchinterfacet var byggt på IR-strålar i skärmens ram, lite liknande det Neonode försökte med till sina mobiltelefoner.

 

Trevligare än Tom Cruise

Foto: Dreadlock

Utvecklarna på Intel hade nog tittat ett par gånger för mycket på Minority Report och visade upp en touchglasruta där man med fingertryckningar kunde manipulera innehållet precis som i filmen. Ingen känd release till den komersiella marknaden är dock känd. De flesta tillverkare hade lösningar för Hand Gesture-interface, men det var just Microsoft och Intel som stack ut med bättre fungerande lösningar.

CES är som vi skrivit inledningsvis tredimensionell, men det var med stor skepsis som minhembios utsända satte på sig Clark Kent-glasögonen, men i Panasonics bås gav vi upp på knock out efter 2 minuter då ögonen och hjärnan vant sig vid det nya sättet att titta på film. Är framtiden tredimensionell vill vi att det skall vara framtid imorgon. Samsung och Nvidia hade båda tekniker för att framställa 3D-material från befintliga 2D skivor med sviktande resultat, så vi konstaterar att så länge källmaterialet är filmat för 3D ser det riktigt spännande ut.

TV-kriget rullar vidare och om det var 200Hz som gällde på IFA var det 240Hz som inte oväntat gällde här då det är en jämn och fin multipel av NTSCs 60Hz. Sonys Oled hade vuxit ordentligt från de 11 tum som visades för ett halvår och har nu nått den representabla storleken 27 tum. Inget säljstartsdatum kunde dock levereras även om Sonys representant lovade att det var mycket nära. Hur det blir med det får vi se.

 

Sony levererar OLED

Foto: Dreadlock

 

LG är inte långt efter

Foto: Dreadlock

Något som dock hade krymt ordentligt var Panasonics nya plasma-TV som legat på bantningskur sedan i somras och nu var 1/3 tum tjock - under centimetern alltså. Samsung visade upp något liknande i prototypform som det dock inte fanns någon information alls om - det rådde till och med fotoförbud, något som vi självklart trotsade.

 

Samsung ville inte att vi fotade

Foto: Dreadlock

 

Sony Vaio Netbook

Foto: Dreadlock

När vi ändå är inne på saker som är riktigt små, måste vi bara nämna Sonys nya Netbook, Vaio Netbook VGN-P500 som med sin storlek imponerade tills vi såg prislappen. 8" skärm, 3G, GPS och Atom CPU på 1,3 Ghz. Minsta modellan för 900$ och 1400$ för den tyngst utrustade.

 

Så liten men ändå så stor. Hårddiskar är för amatörer!

Foto: Dreadlock

Till små saker behöver man självklart små kort - SD XC (Extended Capacity) finns snart i 2Tb storlekar även som micro SD... Med så mycket data tillgängligt till portabla enheter är det tur att USB 3.0 är på gång med 5 gigabit per sekund. Vi såg första demot och det imponerade. Även utveckligen på SSD har gått framåt och nu kan Toshiba leverera 512Gb som 2.5" och 250Gb som 1.8".

 

SSD från Toshiba

Foto: Dreadlock

 

Vi längtar efter USB 3.0

Foto: Dreadlock

LG har ju slagit sig samman med Prada och kommer nu lansera den första telefonen som man kan ha på sig som ett smycke eller accesoar - nämligen som en klocka.

Foto: Dreadlock

Saker vi aldrig vetat att vi behövde hittade vi också

 

Only in America

Foto: Dreadlock

Canons bås var tillsammans med  B&Ws de absolut största besvikelserna. Dock kan vi konstatera att det FINNS en Canon EOS 5D mk2, den KOMMER att säljas men ingen vet när.

Foto: Dreadlock

Foto: Dreadlock

Vi vet att vi pratat massor om LED-projektorn som skall komma från Vivitek, men när vi såg den nya modellen trodde vi att vi skulle slänga den i huvudet på pressinformatören. Nytt chassi som numera har 28dB fläktar, 800 Ansi och 20.000 timmar brinntid - men 20.000$ retail price och ingen premiär förrens i Juni - tack och godnatt.

Självklart finns det damer som representerar företag på CES; sk. Booth Babes. Men Minhembio.com värnar om jämnställdheten och visar därför upp CES från dess bästa sida!

Vi har hur mycket bilder och information som helst att leverera, men tyvärr måste vi nävara på Monster Cables fest med Diana Ross och Stevie Wonder, det hetaste partyt alla vill vara på i Las Vegas! Vi hade hellre suttit på hotellrummet, njutit av den amerikanska SD-televisionen och skrivit text, men ibland får man offra sig...

 

När solen går upp över Las Vegas för tredje dagen börjar vi fråga oss själva hur vi egentligen mår och att sätta sig ned är förbjuden frukt då man med största sannolikhet inte kommer upp igen. Vi har tidigare skrivit om att den ekonomiska krisen även hittat till elektronikmässan, och detta blir extra tydligt under mässans tredje dag.

Besvikelsen var total när det visar sig att tillverkare som Denon, Marantz, Boston Accoustics mfl hade valt att hålla sig borta från mässans huvudhallar och istället köra invitation only visningar av produkter som egentligen alla redan sett, bara för att kunna motivera deras dyra sviter högt upp i Las Vegas Hilton Tower. Man får komma ihåg att USA-marknaden är något annorlunda från den europeiska varför endel saker vi redan sett i europeiska sammanhang nu landserades med amerikansk produktbeteckning. Ingenting nytt för oss egentligen hos någon av dessa tillverkare fick vi se innan vi blev eskorterade ut, högljudda protester till trots.

NBC Sände live från CES

Foto: Dreadlock

Något som inte nått oss i Europa på fullt allvar är hur de stora tillverkarna ser på miljöfrågor. Här använde en tv-tillverkare i snitt 20% av sitt utrymme på mässan för att visa upp hur energisnåla deras produkter är, hur mycket de arbetar för en bättre miljlö och i vissa fall till och med så långt att tillverkarna ställt upp återvinningsstationer i egen regi som skall ta hand om uttjänta produkter. Det vorde något för sopspionerna hemma i Stockholm!

 

Panasonic visar deras energitänk

Foto: Dreadlock

Skillnaderna mellan de Amerikanska modellerna och de europeiska var i de flesta fall ytterst små, även om det i USA är mycket populärt att lägga på applikationer ovanpå något annat, exempelvis kunna kolla vädret i en transparant "widget" ovanpå din blurayfilm. Viera-link är Panasonics implementation, men även de flesta andra stora tillverkare har egna lösningar.

 

 Intels lösning på transparent widget

Foto: Dreadlock

 

Panasonic DMP-BD80 - en DMP-BD55 fast med Vieralink

Foto: Dreadlock

Något som kanske representerar hur illa ställt det är med nya banbrytande tekniker är Panasonics DMP-BD70V som är något så unikt som en kombinerad VHS och Blu-Rayspelare. Något för er som fortfarande har hyllmeter med sköna band kanske?

 

Panasonic DMP-BD70V

Foto: Dreadlock

 

 

 

Panasonics bärbara blu-rayspelare med fullhd upplösning och HDMI-utgång

Foto: Dreadlock

En annan tydlig trend på mässan var att utöka befintliga produkters funktioner för att nå en ny målgrupp, vilket också är ett resultat av att tillverkarna försöker återanvända gamla idéer och sälja dem i nya kläder. Även om det låter mindre roligt väckte åtminståne Irivers klockradio / mediaspelare / webbkamera habegär.

 

Allt-i-ett från Iriver

Foto: Dreadlock

Pioneer som gått mot strömmen och lanserat sina nyheter redan förra sommaren hade inte många nyheter utan trummade hårt för sin spelare BDP-05FD. Dock hittade vi trojkan BDP-23FD, BDP-320 samt  BDP-120. Den första ur ELITE-serien, de två första med 1GB  internminne och den sista som en ren instegsprodukt. 23FD och 320 stoltserar även med KURO-link och 7.1 analoga utgångar.

 

Pioneer BDP-05FD

Foto: Dreadlock

Något som också var nytt för oss var att Pioneer numera även märker sina Plasmor med ELITE-märkning, för att skapa en enhetlig highend prägel på allt från bildvisare, bildkälla och receivrar.

 

Pioneer ELITE PRO-11FD

Foto: Dreadlock

En intressant applikation som inte fick någon större uppmärksamhet var en fjärrkontroll byggd på Googles öppna Androidplattform, något som tillåter små tillverkare att utveckla produkter som de annars inte haft varken möjligheter eller kapacitet att göra. Komplett med wlan och stöd för X10 såg den intressant ut ur ett hemintegrationsperspektiv.

 

Android kontrollerar ditt hem

Foto: Dreadlock

Om vi så vänder blicken mot HTPC-delarna av mässan kan vi till att börja med konstatera att det är X58, idag det enda chippet för Intels nya i7-serie av CPU, som gällde hos de flesta stora tillverkare. Vi fick oss en snabb pratstund med Asus chief technical engineer som tyvärr beklagade att inga av företagets absolut senaste moderkort fanns tillgängliga. Dock lovade han att en patch som kom ut för ca en vecka sedan skall fixa de problem ägare av Asus Xonar HDAV 1.3 har upplevt med såväl 1080p24 samt bitstream av de nya ljudformaten skall vara åtgärdat förutsatt att man använder Asus version av Arcsofts Total Media Theater.

 

LGs nya tunna spelare för laptops eller HTPC-chassi har tappat sitt HD-DVD stöd och heter nu GBW-T10

Foto: Dreadlock

LGs NAS med Blu-raystöd har numera 6Tb diskutrymme. Hur de löst det med defekta 1.5Tb diskar som rapporterats sades det inget om.

Foto: Dreadlock

Gesture Control har även nått spelindustrin, något vi kanske skall tacka Nintendo för som med sin Wii-konsoll formligen sprutat ur sig nya idéer hur vi skall kontrollera våra konsoller. Frågan är bara vart gränsen går för vad som är nytt/roligt/spännande och vad som endast blir komplicerat och jobbigt?

 

Håll upp händerna för Stureplan

Foto: Dreadlock

 

Rocka med Ricky - Samba de Amigo!

Foto: Dreadlock

Även om den stora mässan för HTPC-tillbehör är CEBIT, så fanns endel roliga nyheter hos tillverkarna.

 

Thermaltake med LCD och VFD-version av samma chassi

Foto: Dreadlock

 

Thermaltake DH202

Foto: Dreadlock

 

Moneual 972

Foto: Dreadlock

 

Silverstone har skärpt till designen och har även samma touchsystem som Moneual

Foto: Dreadlock

Sista uppdateringen kommer imorgon med avslutande intryck samt vad CES hade att erbjuda inom de områden vi inte tagit upp hittils. Bilder som inte tillhör nyheten kommer också att löpande läggas i kommentarstrådens första inlägg!

 

 Prisjakt © 2000 - 2021 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.