Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Recension: LG BD390 - mer än bara en Blu-rayspelare?

Skriven av: Berggren  |  Datum: 2009-11-24  |  8431 besökare

 

Inledning

Då har turen kommit till mig att delge er mina intryck av LG BD390 efter att ha haft den hemma under en tid.
Utrustningen som den har kopplats till är en Samsung LCD-tv (LE40A656) och en Pioneer reciever (VSX-D2011). Bild och även cdljud har jämförts med min gamla dvdspelare från Pioneer (DV-575A).
Kartongen som den kommer i är en veritabel orgie i beteckningar och reklam för allt som spelaren klarar av att göra. Informativt kanske men ibland stämmer devisen "Less is more".

 

Utseende och anslutningsmöjligheter

Det är en ganska sparsmakad framsida på denna blu-rayspelare som möter en när man packat upp den ur kartongen. Men det är ett utseende som tilltalar mig och det är en väldigt ren front som endast upptas på högersidan av de mest basala knapparna som behövs för att kunna styra uppspelningen. Vill man göra några inställningar eller ta sig runt i menyerna så är man hänvisad till fjärrkontrollen som för övrigt är en enkel historia som dock gör sitt jobb med bravur. Det är inte en massa onödiga knappar utan allt sitter där det ska sitta och efter en liten tids användning så hittar i alla fall jag knapparna utan att kika på den innan jag ska använda den. Det som är negativt med fjärrkontrollen är att den är väldigt riktningskänslig och man måste vara väldigt noggran när man riktar den mot spelaren annars så tar den inte kommandot som man skickar till den.                                            
Man har i mina ögon gjort en miss när det gäller placeringen av USB-ingången som sitter längst till höger bakom en gummiflärp som definitivt inte ger samma intryck av exkluvisitet som spelaren för övrigt. Om man ansluter en flyttbar HDD för att kunna spela upp sina mediafiler så vill man inte ha en sladd hängandes på framsidan utan det logiska valet hade väl varit att ha den på baksidan? Jag kan iofs se nyttan om man kopplar till och från sin disk ofta , men i mitt fall så sker inte det (kör allt via nätverk) så jag hade hellre sett en ingång på baksidan och hållt framsidan helt ren utan ingångar.

Om vi går över till baksidan så har vi där de allra flesta in- och utgångar som man kan tänkas behöva.                                      

Menyer och inställningar

Det som jag har hört om blu-rayspelare är att de ska vara långsamma på att starta upp från standby och innan man får bild på sin TV eller projektor. Detta måste jag säga imponerar på mig när det gäller denna spelare, den är lika snabb som min gamla dvdspelare på att få ingång filmen och det är skönt att man inte irriterar sig på att det tar onödigt lång tid innan filmen startar.
Menyerna som kommer upp när man startar LG BD390 gör sitt jobb och om man vill ändra "tema" så man personalisera sin spelare lite grann. Ingen direkt nytta med detta men en rolig grej.
Menyerna är rätt snabba att ta sig runt i och är logiskt uppbyggda så man behöver inte manualen direkt för förstå vad de olika menyalternativen gör för något.

Bild och ljud

Vad kan man då säga om bilden? Då detta är min första blurayspelare som jag har hemma och provar, eller rättare sagt ser i "verkligheten" på min utrustning så har jag kanske inte så mycket att jämföra med men jag kan bara säga "WOW". Bilden är helt underbar och jag förstår nu verkligen vad de som förespråkar bluray pratar om. Det är ju så här som det ska se ut när man tittar på film hemma.
Vilket djup och klipp det är i bilden. Det går inte att jämföra med vanlig dvdupplösning på film. Helt plötsligt så ser man en massa detaljer som man inte har sett i dvdversionen av filmen. Filmer som har gått varma här hemma är Iron Man, Transformers I, Superhunden samt alla 3 Pirates of the Carabbeanfilmerna.

Då jag inte har någon ny reciever så har jag inte kunnat testa de "nya" högupplösta ljudformaten utan har varit hänvisad till de vanliga DD och DTS-spåren på filmerna. Detta är synd men jag får köpa en ny reciver i framtiden när ekonomin tillåter detta. Har som sagt inte testat de högupplösta ljudspåren men det som jag har hört via DD och DTS har varit bra.
Jag har även provat att spela vanliga cdskivor och även där gör den ett mycket bättre jobb än min gamla dvdspelare som nu har 3-4 år på nacken. Om den slår en dedikerad cdspelare i högre prisklass vet jag inte men en budgetspelare ger den en match utan problem. 

Övriga format

Det som kanske gör att just den här spelaren sticker ut i mängden av blu-rayspelare är filstödet och att man kan ha den som en mediaspelare som kan ta emot streamat material från din dator, NAS eller WHS-maskin. Hur fungerar detta i praktiken? Förhållandesvis bra faktiskt, jag blev positivt överraskad över att den spelar upp det mesta som man kan mata den med och alla de filformat som jag vanligtvis låter min HTPC spela upp när det gäller bildfiler går galant att spela upp.

Det finns två olika sätt att streama saker till BD390, antingen via trådlöst nätverk eller via trådat dito. Jag har provat båda men gick snabbt över till trådat för jag fick inte det trådlösa att fungera som jag ville. 
Problem uppstod när jag hade kopplat in den på mitt nätverk då jag inte kunde komma åt den eller ut på nätet. Efter lite detektivarbete så visade det sig att det var min D-Link DIR-655 som krånglade, jag var tvungen att uppgradera firmwaren i den till den senaste och sedan stänga av något som heter "Securespot" för att LG'n skulle kunna ta sig ut på nätet. Men när väl detta var gjort så var det inga problem längre. Då gick det bra att söka efter nyare firmwareversioner direkt i menyerna på LG'n. Nerladdning och installation av nyare firmware var inga problem utan det skötte sig själv.
Att streama 1080P material via det trådlösa nätverket får jag inte till trots att jag har draft-N utrustning, så det fick bli trådat och då flyter det på som det ska. Den tar ett litet tag på sig innan den startar en fil som man valt och sedan så är det problemfri uppspelning under hela filmen. Man kan snabbspola åt båda hållen utan problem och det kan vara bra när man vill hoppa förbi de tråkigare partierna. Det finns även en searchfunktion som tar upp en söklist i nederkant som man kan flytta en markör på, när man kommit så långt som man vill komma så klickar man bara igen så börjar uppspelningen därifrån. En variant på snabbspolning fast utan bild som fungerar mycket bra tycker jag.

Finns det någon nackdel med att använda den som mediaspelare kanske någon därute undrar? Ja, den beter sig inte riktigt konsekvent när det gäller undertexter. Ibland så går det utan problem, medans det i andra fall inte går att få till alls. Det gäller både filer med undertexter inbakade eller filer med undertexterna i samma mapp som filmfilen. Jag har inte lyckats att utröna något mönster i detta utan det är lite hipp som happ när det gäller vad som fungerar eller ej. Tråkigt på en så pass kompentent mediaspelare, men en tröst att är att LG släpper nya firmwareversioner med jämna mellanrum så hoppet står till att det löser sig i framtiden.
Jag har inga problem med att skicka ljudet som ligger i filerna via nätverket oavsett om det är DD eller DTSspår.

Vad det gäller bild och musikuppspelning så fungerar det ok men inte mer i mina ögon. Fotovisning tar en stund att byta bild och fyller i mitt fall ingen funktion. Jag har helt enkelt inte sett nyttan med att visa bilder på Tv'n än, men kanske är jag hopplöst omodern i denna fråga.
MP3 uppspelningen fungerar också kanske som man kan förvänta sig men återigen inte en funktion som jag ser som en "dealbreaker" hurvida man ska köpa denna maskin eller ej. Spotify är det som gäller hemma hos mig och hade man på kunnat få in detta i denna maskin så hade lyckan varit total.

Youtube hade jag inga stora förväntningar på men det fungerar faktiskt riktigt bra. Lite krångligt att mata in det som man ska söka efter men så blir det ju när man inte har ett riktigt tangentbord att knappa in bokstäver med. Håller man sig till topplistorna så är det en grym funktion. Det går även snabbt att bläddra mellan de olika alternativen i Youtubeläget.

Programmet som jag har använt för att sköta streamningen är det som LG skickar med och det är ett program från Nero som heter Nero Mediahome. Det gör sitt jobb hyffsat men det är gratisversionen som skickas med och vill man ha full funktionalitet så får man betala knappa 250kr för detta. I mina ögon inga jättesummor men det hade varit en trevlig gest av LG om de hade inkluderat en fullversion då man ändå har betalat såpass mycket för sin blurayspelare. Lite krångel är det att få till så att biblioteket uppdaterar sig, man får göra detta manuellt och det är här som jag tror att det strular med undertextfilerna. De finns helt enkelt inte med när man uppdaterar biblioteket. Tar man bort mappen som man har sina filer i och lägger till den igen så får man OFTAST men inte alltid med undertextfilerna. Som sagt, det är ingen riktig logik i hur den beter sig när det gäller undertexter. Kanske någon därute har lyckat bättre än mig och kan dela med sig av sina tips?

Slutord och betyg

Skulle jag rekommendera den här spelaren till någon som är på gång att köpa en blurayspelare?
Svaret på denna fråga är ett lite kluvet ja, letar man efter en spelare som kan streama material från datorn också så är det ett mer givet köp.
För pengarna får man en mycket kompetent spelare som återger bild och ljud på ett bra sätt utan krusiduller och den är såpass lättanvänd när det gäller dvd- och blurayuppspelning att till och med min mamma skulle kunna packa upp den och få igång det utan min hjälp.
Ska man dock använda den till att streama material från sin dator så får man vara beredd på lite krångel och att allt inte längre flyter problemfritt. Förhoppningsvis så löser sig de flesta problemen med nyare firmwareuppdateringar men det är lite synd att man ska vara betatestare åt alla företag nu för tiden. 
Men har man överseende med detta så kommer man vara nöjd länge med sin nyinköpta LG BD390.Mer om LG BD390
Allmän produktfakta
 Här finner du egenskaperna hos produkten. Ifall du anser att något är fel kan du, om du är inloggad, redigera dessa på produktens Prisjaktsida.
 

Allmänt

D/A för bild 12 bit / 148 MHz
Inbyggd D/A-omvandlare Ja
D/A för ljud 24 bit / 192 kHz
DAC (ljudchip)
TV-mottagare, digital Nej
Typ av skivinmatning Frontmatad med släde

Anslutningar

Analog RCA stereoutgång Ja
Analog RCA(5.1/7.1) ut Ja
Typ 7.1
Balanserad ut (analog) XLR
Balanserad ut digital XLR (AES/EBU)
Digital koaxial ut (S/PDIF) 1 st
Digital optisk ut (S/PDIF) 1 st
DVI-utgångar 0 st
Front / sidoanslutningar
HDMI Ja
Antal HDMI-ingångar 0 st
Antal HDMI-utgångar 1 st
HDMI-version 1.3a
Komponent ut (YPbPr/YCbCr) 1 st
Komposit ut 1 st
S-video ut 0 st
SCART-utgång Nej
USB-kontakt Ja
Inspelningsfunktion via USB (PVR) Nej
USB-kontakter (totalt) 1 st

Bildegenskaper

Bildfrekvens 24p 60p 50p
Stödda bildformat ut (Blu-ray) 1080p 1080i 720p
Stödda bildformat ut (DVD) 1080p 1080i 720p 576p 480p

Dekodrar

Bildfiler som stöds JPEG/JPG PNG
Ljudfiler som stöds MP3 WMA WAV (PCM) AAC MP3 även på DVD
Ljudformat Dolby Digital Dolby Digital Plus Dolby TrueHD DTS HD High Resolution Audio DTS HD Master Audio DTS
Undertexter
Videofiler som stöds DivX Xvid MPEG2 MPEG4 AVC/H.264 AVI Matroska (MKV) AVCHD VC-1 DivX HD

Design

Tillgängliga färger Svart

Dimensioner

Mått (BxHxD)

Bredd 430 mm
Djup 277 mm
Höjd 58 mm
Produktvikt 3 kg

Funktioner

Funktioner Inbyggt minne
Internettjänster/appar som stöds YouTube Netflix

Kommunikation

Ethernet-anslutning Ja
Trådlöst nätverk (Wi-Fi) Ja
Inbyggt/medföljande adapter Inbyggt
Trådlös nätverkstandard (IEEE 802.11) 802.11b 802.11g 802.11n (Wi-Fi 4)

Kompatibilitet

3D-stöd (3D-ready) Nej
DLNA-certifierad Ja
HDR
Högupplösta ljudformat
Regionsfri Ja
Streaming-standarder
Ultra HD Blu-ray Nej

Lagring

Brända skivor som kan läsas CD-R CD-RW DVD-R DVD+R DVD+RW DVD-RW DVD+R DL DVD-R DL BD-R BD-RE
Inbyggd hårddisk Nej
Inspelning på Blu-ray Nej

Strömförsörjning

Effektförbrukning drift (min-max) 21 21 W
Effektförbrukning standby/viloläge 1 W
Separat strömanslutning till elnätet Liten nätbrunn (tex. IEC C7)

Övrigt

Lanseringsår 2009

Länkar

Tillverkarens produktsida
Prisjakt © 2000 - 2020 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.