Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Recension: T1000

Skriven av: Dreadlock  |  Datum: 2011-04-04

En brun låda

I en väl förpackad kartong anlände då T1000, företaget JDS Tekniks första bidrag till den HTPC marknad som aldrig riktigt tog den fart man förutspådde i mitten på förra decenniet. Orsakerna till detta är omdiskuterade men mycket beror på två saker som egentligen är nära besläktade – handhavandet och filstödet. Med en stor flora av olika ej standardiserade format på bilder, musik och framförallt film blir det svårt att från fabrik se till att allt fungerar för alla kunder vilket då självklart påverkar kundupplevelsen; hur väl fungerar den nya datorn egentligen?

Just HTPC har en egen fallang datorbyggare som ständigt jagar den sista ljudkällan och försöker hitta avvägningen mellan knäpptyst underhållningscentral och högljutt spelmonster. Hur står då T1000, med namn passande nog hämtat från filmens värld sig mot de hemmabyggda datorerna och framförallt från de allt mer kompetenta mediaspelarna, det är vad vi skall försöka ta reda på.

Htpc - Allt man behöver?

En HTPC är en dator som vilken dator som helst vilket både är en för- som en nackdel om man jämför med en ren mediaspelare. Fördelen är att man inte är begränsad till en specifik layout, en specifik spelare eller ett begränsat filstöd. Du får uppdateringar snabbare än till en stängd lösning och du kan alltid komplettera om det är någon funktion du saknar. Nackdelen är att det lätt kan bli rörigt, svårt att ställa in eller få stabilt. Detta är något man måste fundera över innan man gör valet vilket som passar bäst – en mediaspelare i form av Tvix, Popcorn Hour etc, eller en renodlad HTPC.

Fördelen med att köpa en färdig HTPC är att den är komplett från början och tillverkaren i detta fallet lovar uppdaterade installationer som aldrig är äldre än 30 dagar när datorn levereras, något som borgar för ett stabilt system från dag 1. Precis som alla andra datorer valde T1000 att uppdatera såväl Windows som brandvägg och antivirus via nätverket när den startades första gången, en process som gick smärtfritt om än något tidskrävande.

I kartongen finns allt man behöver för att komma igång, och då vårt testexemplar är ett tidigt demoexemplar har vi förståelse för att ingenting är uppmärkt, något som måste till innan datorn kan anses som produktionsfärdig, antingen på delarna som ingår, eller i en pedagogisk instruktionsbok. Vi märker snabbt att de olika delarna är utvalda för att de skall passa in i lösningen på ett bra sätt, och vi tackar för de extra USB-kablarna med vilka man kan flytta runt lite på de externa tillbehören vilket behövs – det blir trångt bakom lådan.

Under skalet

Under skalet hittar vi en Intel Core i3 540 som snurrar på i 3Ghz, 4Gb DDR 3 ram i dual channel konfigurering (9:9:9:24 stepping) allt monterat på ett Gigabyte GA-H55-USB3 moderkort, ett kompetent mini-itx moderkort som vi provat sedan tidigare.

Hårddisken som är av 3.5” storlek kommer från Samsungs EcoGreen F4 serie, snurrar på i 5400 rpm och är 2Tb stor. Den tunna Blu-Ray kombospelaren  är en Teac BD-C24SS-A även den provad och omtyckt sedan tidigare men tyvärr lite svår att få tag på på den Svenska marknaden. Lite synd då det är en mycket kompetent spelare som framförallt är tyst. För att undvika vibrationer i lådan ligger ett dämpmaterial mellan hårddisk och tray som den optiska spelaren är monterad på.

 

Men där upphör standardlösningarna och vi blev glatt överraskade av det inbyggda Terratec Cinergy HTC USB-tvkortet som snyggt är uppfäst mot lådans front.

Med en fiberoptisk kabel fungerar mottagaren även från fjärrkontrollen och anslutningen mot antennuttaget på datorns baksida sker via en egentillverkad kabeldragning under moderkortets distansskruvar. Riktigt snygg lösnig! Vi var lite oroliga att fjärrkontrollen skulle vara extremt riktningskänslig i.o.m. att den fiberoptiska kabelns huvud som tittar ut ur lådans framsida är relativt platt och att den därför skulle ha svårt att fånga ir-signaler från sidan, men den oron var obefogad. Även om vi inte har några direkta invändningar mot mottagaren hälsar tillverkaren att ny modell som ännu inte haft svensk lansering är på gång in i nya modellerna. 

 

Fjärrkontrollen som medföljer är en standard fjärrkontroll som återfinns tillsammans med säkert 85% av alla TV-kort som säljs idag och gör ingen direkt glad. Den är rätt plastig, ligger lite obekvämt i handen, har en nängd knappar man antagligen aldrig kommer använda och saknar bakgrundsbelysning. Det sistnämnda gör tillsammans med en halvrörig layout att knapparnas placering aldrig riktigt kom naturlig när vi satt i biomörkret. Tack och lov kommer T1000 förinstallerad med mjukvara för att kunna konfigurera om knapparna. Dock hade vi problem med att få fjärrkontrollen att fungera i tv-tunerns EPG på ett korrekt sätt, där vi flera gånger gav upp försöken med fjärrkontrollen och resignerade till tangentbordets styrplatta.

Tangentbordet med den inbyggda styrplattan kommer från ACE och är litet, till och med på gränsen till för litet. Det är en balansgång där man måste väga om man vill ha en fjärrkontroll med de vanligaste funktionerna eller om man har behov att styra alla program ner på detaljnivå tilll vilket man behöver ett fullt tangentbord.

När det gäller T1000 kommer man beöva tangentbordet, mer om det senare. Tangentbordet går på RF 2.4Ghz bandet och har bra slaglängd på tangenterna för att vara så litet men vi hade ibland svårt att skriva några längre stycken eller sökvägar utan att konsekvent trycka på fel knapp, vi rekommenderar tillverkaren att överväga alternativet att erbjuda olika tangentbord som tillbehör.

Styrplattan är dryga 3*3 cm stor och erbjuder tvåfinger-scroll på Mac-manér vilket är en riktigt trevlig funktion även om upplösningen på själva plattan kunde varit lite högre – även med känsligheten högt ställd i Windows blir det endel skyfflande med fingrarna för att täcka hela skärmen.  Tyvärr ville datorn inte känna igen tangentbordet vid första uppstart, men efter en omstart och en polsk reset (stäng av tangentbordet och slå på det igen med den lilla knappen under) kom allt igång som det skulle och har fungerat felfritt under resterande test, något vi misstänker har med hur Windows hanterar USB-tillbehör snarare än något direkt fel i konfigurationen. Har tillverkaren installerat med RF-mottagaren i en USB-port och vi väljer en annan kan man få liknande problem. T

Nätverk

T1000 erbjuder såväl trådat som trålöst nätverk där det senare erbjuds via en extern dongel från D-link vilket gör att de flestas behov täcks in. Det är dock svårt att se hur en kompetent medialösning skall klara sig på endast WLAN då högupplösta filmer är på gränsen för tungrodda för trådlös överföring. När vi ställde routern i samma rum som T1000 hade vi inga problem med att streama några av våra filer (Trådlös 1), men då när vi flyttade tillbaka routern till sin vanliga plats två rum bort blev filmupplevelsen lidande (Trådlös 2). Via kabel var det inga som helst problem som väntat.

 

Hårddisken presterar som väntat med en Eco Green disk installerad och på lagom avstånd för att titta på film störs vi inte av knattrandet som alla mekaniska diskar avyttrar. Har man en central lagringslösning hemma i form av en NAS eller en egen server hade vi personligen hellre utrustat datorn med en 2.5” hårddisk inkapslad i exempelvis ett kabinett från Scythe för att bli av med det sista ljudet som slipper ur lådan. Nu vet vi inte exakt hur JDS Teknik har tänkt att valfriheten på hårdvarunivå skall se ut, men en option att välja med SSD eller med 2.5 disk hade varit välkommet.

Mer om T1000

Lådan är spegelblank svart som drar till sig fingeravtryck likt en nyputsad sportbil och kräver lite underhåll iform av behandling med putsduk efter installation för att det skall se fortsatt prydligt ut.  Den är föredömligt liten och smälter lätt in i de flesta tv-bänkar så länge man lämnar god plats på ovansidan för ventilation.

Nätaggregatet är av extern passiv typ liknande sådan man använder till laptops och är specificerat på  90W (12V, 7,5A). Aggregatet blir inte oroväckande varmt som det blev på den HTPC vi testade för några månader sedan och vi har inga bekymmer med att prydligt packa ner det bakom stereobänken. Minhembios HTPC använder sig av fullstort ATX-nätaggregat vilket gör den större, men lämnar mer kraft för eventuella strömtörstiga tillbehör. Vilket man föredrar faller åter tillbaka på diskussionen vad man vill ha sin HTPC till. Popcorn Hour har även den ett externt passivt nätaggregat.

Det finns ingen aktiv kylning av själva lådan förrutom den SilverStone kylare som kyler processorn. Det är inte den tystaste lösning vi hört och under vissa perioder skulle vi kalla kylaren för klart hörbar. Tack och lov finns det lösningar för även detta i form av mjukvarustyrning förinstallerade, vilket vi kommer till lite senare i recensionen.

 

Som sagt är allt prydligt uppfäst i lådan för att maximera luftflödet och minimera ljudnivån och med det lämnar vi själva lådan och hårdvaran och kastar oss raskt på mjukvaran. 

Funktion

Det finns flera olika sätt att bygga en HTPC på, antingen bygger man den som en ren front-end där man alltid stannar inuti det skal man valt, Windows Media Center, XBMC eller vilket skal man själv föredrar, eller använder man de styrkorna en HTPC har kontra en ren mediaextender och väljer en lösning där man startar de de program man önskar från startmenyn. T1000 är av den senare sorten på gott och på ont. Vi börjar med det goda. 

T1000 är sprängfylld med alla mjukvaror du någonsin kommer att behöva för att maximera din upplevelse framför tvn, och det bästa av allt – allting fungerar direkt ur kartong utan ytterligare inställngar, sena nätter framför forum och okvädesord när undertexten inte fungerar. Vi testkodade I am Legend i flera olika format och inställningar, med extern undertext och med intern undertext samt med olika ljudspår och ställde T1000 mot Minhembios tröskverk till HTPC samt mot en Popcorn Hour A100, alla med tidigare historik av att spela det mesta. Det finns mjukvara för inhämtning av metadata, att styra fläktar, mappa om knappar till fjärrkontrollen, hantera undertexter - ja kort och gott - varje program du någonsin kan tänkas behöva i en HTPC finns där.

T1000 har en liten fördel mot de andra då den även är paketerad tillsammans med programvara för att omarbeta mkv-filer så om en extern undertext strular är det snabbt åtgärdat. Minhembios HTPC är låst i sitt Media Center skal och klarar alltså inte av sådana manövrar av sig själv och Popcorn Hour är även den beroende på en extern hantering av bråkiga filer.

Allt vi matade T1000 spelade den med väl godkänt resultat. Den enda gången vi upplevde något utanför protokollet var vid vissa externa undertexter vi inte fick den att spela som de skulle utan fick använda mkvmerge för att lägga till texten i mkv-containern varpå de spelades utan problem.

T1000 använder sig av Media Player Classic Home Cinema (härefter benämd MPC HC) vilket av många anses som den absolut bästa spelaren för användning under Windows och den presterade precis som väntat. Windows Mediacenter är alltså installerat på datorn men är inte konfigurerat att användas som front-end. Tanken är att användaren skall använda den spelare som föredras snarare än att vara bunden i ett skal. I senare versioner av T1000 kan man välja att få mediabrowser förinstallerat mot en tilläggskostnad, vilket är upp till var och en att välja om man vill ha. När vi testade mediabrowswr i T1000 presterade lösningen allt vi önskade helt enligt våra förväntningar.

Mediabrowser in action innuti WMC på T1000

 

Detta leder oss till nackdelarna. är T1000’s största problem – för en ovan HTPC användare kan mängden program upplevas som rörig, svårmanövrerad och onödigt komplicerad där Minhembios HTPC upplevs som betydligt mer lättanvänd då allt sköts inifrån Windows Media Center. Mjukvaran till Cynergy-mottagaren sköter sig iofs utan märkligheter förruom en ibland seg fjärrkontroll vid manövrering i EPG, men gränssnittet känns gammalt och inte alls speciellt fräscht. Minhembios HTPC plockar pluspoäng på den integrerade lösningen där även live-tv såsom inspelning av densamma sköts direkt i samma skal som allting annat.

Prestanda

Så hur låter det och hur ser det ut? Eftersom såväl T1000 och Minhembios HTPC använder sig av MPC HC codecs ser vi ingen skillnad mellan spelarna vid en sida vid sida jämförelse. Bilden har bra flyt, inga överdrivna färgstick och efter inställning visar båda hyffsat korrekta färger. Popcorn Hour A100 ligger aningen efter sina HTPC-syskon med en aningen ansträngd färgskala som är svår att justera bort.

Ljudet ur de digitala utgångarna låter precis som det skall ur alla spelarna, med fast bas, väl separerad och tredimensionell ljudbild och ett sprött diskantregister som dock inte uppfattas som skrikigt. Nackdelen med T1000 och Popcorn Hour A100 är att dessa saknar analoga utgångar om någon skulle vilja använda spelaren att koppla mot ett slutsteg – en lösning som dock får anses som marginellt utnyttjad då de flesta kopplar sin spelare digitalt med HDMI till en förstärkare som sedan får sköta avkodningen.

Tystast i gruppen är vår modifierade fläktlösa Popcorn Hour som helt saknar rörliga delar följt av vår egen HTPC. T1000 kommer sist, men skall ändå inte anses som högljudd – men den märks där den står framme vid duken.

Så vem skall köpa vad?

Vill du bara att det skall funka utan några egentliga inställningar är inte en HTPC för dig. Inte ens en färdigbyggd som T1000. Om du däremot är mer än snittintresserad av datorer och gillar friheten i en HTPC så är T1000 absolut ett alternativ. Det är inget prestandamonster, och spel som kräver lite mer fart under huven är inte att tänka på - men som komplett underhållningslösning är T1000 ett riktigt bra val. Känner du också att du inte orkar spendera timmar på olika forum för att få liv i dina undertexter samtidigt som hårdvaruaccelereringen av filmen fungerar - då är T1000 din nya kompis. Frågan är bara om de med tillräklig teknisk kompetens för att överväga en lösning som denna inte bygger en helt egen maskin helt efter sina egna krav på funktion, spelare och mjukvara omkring.

Därför är det väldigt svårt att sätta ett betyg på T1000 då den är lite av en maskin med två ansikten men utifrån ett rent HTPC perspektiv med allt vad det innebär ger vi den sju stora starka av maximala 10.

 

 

 

 



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.