Sigge Lundqvist
Dag två blev en dag med delade intryck. Å ena sidan förstärktes känslan från gårdagen där allt kändes som fler fristående applikationer intryckta i ännu märkligare produkter. Vi startar där vi avslutade igår och hälsar snabbt på hos Panasonic.
Låt oss börja med att säga att nyheterna hos Panasonic bestod av SmarTViera samt en ny omgång plasmapaneler som enligt Panasonic själva skall erbjuda betydligt djupare svärta och ökad kontrast. Självklart såg panelerna bra ut jämfört med de modellerade bilderna från förra årets modell, men precis som demonstrationen av subfield optimerad 600Hz jämfört med "200Hz" så kändes hela konstruktionen konstruerad. Trevligt är dock att det fortfarande sker utveckling på plasmafronten. Ovan ser vi Panasonics designförslag på LCD med tunn metallram.
Andra nyheter i Panasonics apparater är ansiktsigenkänning för att kunna korrigera nivåer av bildbehandling runt ansikten som annars är känsliga för överbearbetning. Panasonic tycker även vi skall börja koppla produkter som löpband och personvågar för att med intergrerade applikationer kunna sprida resultatet via dina andra uppkopplade vänner. Eller varför inte ta en löptur och se kartbilder från kända städer i världen medan du springer samtidigt som du glider fram genom stadsbilden?
Sedan var det då dags. Mässans snackis. LG släpper en 55 OLED tv som var välbevakad av de argaste asiatiska medarbetare LG kunde uppbringa. Akta er!
Hela LG's monter är ett enormt 3D landskap där alla besökare blir försedda med glasögon för att till fullo njuta av utställningen. Nytt för i år är att nästan uteslutande alla apparater använder passiv teknik med polariserande glas - Panasonic undandtaget - vilket i mitt tycke är en trevlig utveckling med billigare och lättare glasögon. Besökarna välkomnas av LG av en 40 meter bred 3D-vägg ubppbyggd av nära 200 stycken 50" apparater som trots sina relativt breda ramar lyckas producera en imponerande 3D upplevelse.
Så stod den där då i all sin prakt. 55 tum som känns som att titta ut genom ett fönster. Självklart är demonstrationsslingan som rullande skapad för att visa upp tvns absolut bästa sidor, men med tanke på de absolut värsta ljusförhållanden som rådde presterade tvn riktigt bra. Vi ser fram emot att få titta lite närmare på den när den landar i Sverige senare i år. Hittils OLED 1 - Sonys Crystal LED 0
.
Så om du inte har en halv årslön att lägga påen TV kanske du skall kika in nya 9000 serien, i detta fall 60LM9600 som numera fått dubbla processorer för att snabba på menyhanteringen. 60-tummaren kommer inte ha nano-designen som borgar för tunnare apparater som lillebröderna 47 och 55" i serien har. LG implementerar också four-way Magic Motion med röstkontroll samt skickar med 6 par glasögon per apparat.
LG jobbar vidare på plasmaspåret och har även skruvat upp kontrasten och jobbat med svärtbottnen. Resultatet? PM9700 - 60" packad med Magic Motion och riktigt bra bild omständigheterna till trots. Plasman är inte död - det märkte vi klart och tydligt och speciellt med PM9700 som faktiskt hade riktigt bra flyt och kvalitet även i klipp vi normalt ser LED-apparater briljera med.
Kommer ni ihåg projektorn från Mitsubishi förra året från IFA som vi inte alls gillade - som led av kraftiga problem med färgskalorna, kontrasten och flytet i bilden? Den har börjat skeppas nu och går under namnet HC9000D - för oss i europa ingen större nyhet - men ny för den amerikanska marknaden. Mitsubishi släpper också en projektor som till större utsträckning än HC9000D är gjord med 3D som primärt användningsområde HC7800D, en 1-chip DLP, 1500 ANSI och 100.000 : 1 i full on/off kontrast. Apparaten såg lovande ut men förtjänade ett betydligt bättre rum än där den stod.
Så var det då äntligen dags att träffa Samsung som överaskade med att flytta fram gränserna lite vad det gäller produktutveckling och luddiga releasedatum. Vi börjar med att titta på deras OLED som även den är full HD, 3D och dessutom med en svensk release under andra halvåret 2012. Åter igen är demonstrationsmiljöerna fruktansvärt dåliga på en mässa men i mina ögon var Samsung snäppet vassare än vad LGn var - även om jämförelsen inte är rättvis då Samsung visade kontrastrika 2D-bilder där LG körde rörlig 3D. Hade jag varit tvingad att välja hade jag sagt 2-0 till OLED över Crystal Led och 1-0 till samsung.
Om det känns lite svettigt i plånboken med OLED skulle kanske nya Samsung 8-serie passa - tyvärr kommer inte 75" att lanseras i Sverige utan vi får nöja oss med något mindre storlekar. Nytt för i år är den ännu tunnare ramen, integrerad kamera på toppen, dubbla processorer för snabbare menysystem och de tre olika sätten att styra din TV på. Genom handrörelser, genom tal eller genom en av de två fjärrkontrollerna som skickas med. Antingen en vanlig eller en helt i metall med touchytor.
Går vi ner ett snäpp i pris finner vi en glasram istället för 8-seriens metall, en annan fot och större local dimming områden. I den miljö apparaterna stod var det helt ärligt svårt att skilja dem åt nämnvärt sett till bildkvalitet. Vi kommer titta närmare på apparaterna när de når Sverige någon gång under Q2.
Plasma lever och frodas även från Samsung som likt andra tillverkare har skruvat ytterligare på svärtan och trycket i bild. I mina ögon var denna apparat minst lika imponerande som 8-serien LED, och vi ser fram emot att få njuta av ett par riktiga filmer istället för de halvstatiska kontrastbilder som visades på mässan. Release Q2 även här.
Nytt för Samsung i år är även inbyggda rörförstärkare i såväl iPoddockor som hemmabiosystem vilka jobbar tillsammans med de digitala förstärkarna för att ge lyssnaren värmen från rörförstärkare tillsammans med klarheten från klass D-förstärkare. Toppenheten kommer i Q2 och kommer kosta runt €750.
Morgondagens utmaning är att scouta resten av mässan och försöka hinna med att se lite mer High End ljud - eller vad vill ni se? Kommentera!