Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Fearless

Skriven av: Dreadlock  |  Datum: 2007-04-02

Inledning

Det är inte lätt att göra filmatiseringar av någons liv och när Jet Li för sista gången syns i en stor kampsportsfilm gör han det i form av Hou Yuan Jia, grundaren av Chin Woo Athletic Association, en kampsportsskola i Shanghai. Son till Hou En Di som förutom att vara bonde, livnärde sig på att skydda handelsmän på vägen till och från Manchuriet föddes Hou Yuan Jia med icterus – en sjukdom som enligt hans far gjorde honom olämplig till att lära sig kampsport. Istället för att lyssna på sin far gömde sig Yuanjia i träningslokalen och sög in intryck från alla som tränade Wushu och inte fören han förvånade alla i sin familj genom att besegra den kämpe som slagit hans bror tog hans far upp honom i familjens träning.

För regi står Ronny Yu som innan Bride of Chucky mest sysslat med Hong Kong rullar i såväl den hårda som den lite mjukare delen av skalan där den underskattade matlagningsfilmen (Ja du läste rätt) Hou tou fu xing (Shogun and his little kitchen) är en riktig pärla. Manus är skrivet av Chris Chow och Christine To, och att kalla deras CV för filmer av denna storlek för digert vore årets överdrift. Detta tillsammans med att ingen av Ronny Yus amerikanska verk (som förutom Bride of Chucky består av Freddy vs Jason och 51 State) är några rullar som  får herr Wiklund speciellt upphetsad gör att  iallafall mina förväntningar inte var skyhöga.

Det är inte en liten roll Jet Li tar på sig inför detta som han själv har sagt är hans sista stora roll som kampsportshjälte och många var tvivlande inför att göra en film om just Hou Yuan Jia som ses som något av en nationalsymbol i Kina, dels för sin ställning som grundare av tidigare nämnda akademi, men även för det arbete han med sin kampsport utförde för att förena de splittrade kineserna under tidigt 1900-tal. Samma kritiker totalsågade filmen när den hade premiär vilket gör mig lite undrande om vi verkligen har sett samma film.

Filmen


Filmen handlar som sagt om Hou Yanjia och är uppdelad i tre delhistorier, alla med olika karaktär, som vävs tillsammans av den övergripande handlingen. Jag får en känsla av att Jet Li med sin rolltolkning försöker framhäva originalets storslagenhet istället för att vara hundra procent trogen den egentliga handlingen, något som inte nödvändigtvis är något dåligt. Jag måste erkänna att jag inte är något stort fan av just kampsportsfilmer men just det välskrivna manuset i Fearless gör att jag har abdikerat.

Vi får först möta Yuanjia som liten där han ser sin far hålla tillbaka det avgörande slaget i en tävling om att bli mästare i regionen, något som resulterar i att han aldrig bli den mästare Yuanjia själv drömmer om att en gång bli. Precis som i verkligheten vägrar hans far att lära ut Wushu vilket leder till att han lär sig själv och efter att ha blivit förnedrad av sin värsta konkurrent svär att aldrig förlora en match igen. I sin strävan att bli bäst förlorar han sig i sitt omogna sinne utan riktig förståelse för kamsportsstilens hörnstenar och när samma konkurrent flera år senare läxar upp en av hans lärjungar använder Yuanjia detta som ett argument för att få till stånd en avgörande match så att han kan titulera sig regionsmästare. Matchen vinner han men förlorar i samma stund allt som står honom kärt och drivs ut på landsbygden som en bruten man.

Här tar den andra delen i filmen vid, en del som är befriad från actionscener och som även är filmad på ett annat sätt där de mörka gränderna i Tianjin är utbytta mot storslagna vyer över det kinesiska landskapet. Kontrasten mellan den nedbrutna Yuanjia och groende risplantor som symboliserar hopp och liv går hand i hand med den underton som präglar hela denna delen av filmen. Efter att fått kontakt med Moon (spelad av långfilmsdebuterande Betty Sun) börjar Yuanjia förstå vad som gått snett i livet och varför han står där han nu står - utan vänner och familj, och kommer även till insikt vad Wushu handlar om.


Styrkt av sina nyfunna insikter väljer han att återvända till Tianjin för att besöka sina föräldrars grav och erkänna sitt misslyckande att leva upp och hedra deras namn men finner sitt folk hårt pressade av de imperialistiska vindar som blåste hårt över Kina. Detta blir starten till såväl filmens tredje del såväl som för den rad av händelser som la grunden till Hou Yuan Jia. För att vinna ära till sitt folk ställer han upp på en turnering där kämpar från såväl västvärlden som från grannlandet Japan i öst. Vi ser även jätten Nathan Jones från såväl WWF och Troy gör en tunn men rätt målande insats som kämpen Hercules O'Brian.


Fearless som för övrigt är den andra Jet Li filmen som har en namne i en flygkatastroffilm är som sagt löst baserad på en verklig karaktär där den hellre glorifierar Hou Yuan Jia än följer sin förlaga slaviskt. Det är mindre antal kineser som hänger i kablar och sparkar på varandra samtidigt som de utför höga hopp som skulle få Sergei Bubka att bli grön av avund än i exempelvis Crouching Tiger Hidden Dragon, men även Fearless har sin beskärda del av slagsmål som trotsar naturlagarna. Koreografin i dessa är dock i toppklass - och det är sällan våld har sett så vackert ut som nu.

Bilden

Filmen är lagrad i biokorrekt anamofisk 2.35:1 och lider endast i ett par scener av edge enhanchement. Överföringen till digitalt media har inte lämnat några direkta komprimeringsartefakter men dock har lite grynighet  i orginalfilmen följt med till dvd. Bilden är dock genomgående skarp med djupa och fina färger som varken blöder igenom eller känns bleka något som skall tillskrivas den höga bitraten (som är ett resultat av den totala avsaknaden av extramaterial). Dock saknar filmen både den sista skärpan och stabiliteten vilket syns extra tydligt i de mörka scener som inleder och avslutar filmen.


Ljudet

Det kantonesiska orginalljudspåret lyfter filmen framförallt i de många slagsmålsscenerna, vilka trots allt är de som är tongivande. Vad du än gör så välj inte det dubbade engelska ljudet då du kommer gå miste av både pondus och timing. Ljudbilden är ganska bred och ger en riktigt bra närvaroillusion till de scener som så kräver men även om bakhögtalarna levererar såväl vind, vatten, insekter som publikens vrål så är det mest den typen av ljud som 5.1 ljudspåret bjuder på snarare än någon konkret ljudinformation. Det är dock små detaljer när man ser på det stora hela och även om inte filmen innehåller några direkta demosekvenser är ljudspåret på det hela taget ett av de bättre jag hört på länge.

Extramaterial

Förrutom ett par obligatoriska trailers innan huvudmenyn innehåller denna utgåva ingenting alls i extramaterialsväg något som känns ytterst snålt. Även om filmen håller en mycket hög bitrate så borde det finnas plats för något speciellt då filmen klippts ned från sina ursprungliga 141 minuter. Om man kunde sätta ett negativt betyg för extramaterial så skulle Fearless fått det.

Sammanfattning

Med denna film tar Jet Li farväl av Hongkong actionfilmerna vilket han i mina ögon gör strålande. Jag förstår om de mest inbitna fansen av denna genre inte riktigt känner sig nöjda med det som enligt dem skulle kunna blivit ännu mer av i princip allting. Som jag inledningsvis skrev brukar inte denna typ av filmer tilltala mig men det kanske är därför jag blev så förförd. Ett för filmtypen gediget manus tillsammans med välkoreograferade slagsmålsscener och ett kompakt ljudspår gör Fearless ett givet köp i min samling.


Betyg
Filmen
Bilden
Ljudet
Extra
Totalt

Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.