Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Hero - Ultimate Edition

Skriven av: Fredrik  |  Datum: 2004-10-30

Inledning

Jag hade kommit till den punkten då inspirationen återigen var lika bortblåst som löven på träden i en novemberstorm. Jag började känna mig som stereotypbilden av fäder i väntrummet på BB: frustrerad, vankandes fram och tillbaka slitandes sina hår i frustration och nervositet. Det var dags för kvartsamtal med min gode vän Franz.

- ”Jag kommer ingenstans med min recension av Hero.”
- ”Mmmmmmm?” svarade han. Det kändes som jag var Frodo som frågade efter råd och stöd av Gandalf den vise.
- ”Det vill helt enkelt inte lossna, allt är bara en röra just nu. Hela recensionen är som, som…”
- ”Som ditt eget Vietnam?”



I brist på andra beskrivningar kan jag bara konstatera att den jämförelsen är totalt lysande. Hero har onekligen potential att bli mitt eget privata Vietnam-fiasko. USA räknade kallt med att den lilla konflikten i ett land långt bort i Asien skulle vara en snabbt avklarad affär, vilket visade sig vara en ganska fatalt felaktig kalkylering. Jag börjar närma mig brytpunkten för hur mycket mer jag kan tåla när det gäller att skriva en recension av Hero. Utkast efter utkast har mött en brutal men snabb död genom Delete-knappen på mitt tangentbord, jag har sett filmen så många gånger att det är svårt att se annat än människor som trotsar tyngdlagen vart jag än vänder mig. Vad skall man egentligen skiva om en film som är helt enkelt makalöst bra? Tro mig, det är lika svårt att finna ord för att beskriva en fantastiskt bra film som en motsvarande usel sådan. Men någonstans måste jag börja kravla mig ur de mentala träskmarkerna, och det är lika bra att börja från början.



Filmen

Det finns många legender om hur nationen Kina föddes, Hero berättar en av dem. För två tusen år sedan var det väldiga landet splittrat i sju mindre kungadömen som alla förde krig mot varandra för att nå total dominans. Kungen (Daoming Chen) av provinsen Qin ansågs av alla som den mest hänsynslöse och barbariske ledaren. Många var de som genom åren försökte ta hans liv men gång efter gång misslyckades man i sina assasinationsförsök. De tre farligaste lönnmördarna kom från det rivaliserande kungadömet Zhao och bar namnen Flying Snow (Maggie Cheung), Sky (Donnie Yen) samt Broken Sword (Tony Leung Chiu Wai). I tio år försökte de ta kungens liv utan att lyckas.



I filmens början anländer krigaren Nameless (Jet Li), en enkel väktare av lag och ordning i provinsen Qin, till konungens palats. Nameless har lyckats med det som tusentals före honom inte kunnat; att utrota de tre lönnmördarna från Zhao. Härskaren av Qin är mycket imponerad över denna bedrift och vill nu höra hur denne simple väktare av lag och ordning lyckades med detta storverk. Men är den historia han får berättad för sig verkligen av sanningens ord eller har Nameless en egen dold agenda?



Poetry in motion. Det var ett ordspråk som dök upp i mitt huvud efter att ha sett Hero första gången, det är onekligen som att skåda en skriven prosa uppläst genom en dramatisk balett. De som vill måla upp Hero som en ren kavalkad i vajerkonst, svärddueller och koreograferade action-sekvenser missar en mycket stor del av vad denna film vill berätta för åskådaren. Den kinesiske regissören Yimou Zhang är inte direkt känd för att skapa storslagna epos, hans styrka har tidigare varit utsträckt i politiska dramaproduktioner där tonvikten legat på mänskliga interaktioner. Den senare delen har han lyckligtvis tagit med sig när han bestämde sig för att skapa Hero. Det kan tyckas att denna film vandrar i spåren av Ang Lees Crouching Tiger Hidden Dragon, att det skulle röra sig om en karbonkopia baserat på att det i bägge filmerna förekommer avancerade sekvenser som involverar arbete med vajer. Men där slutar likheterna. Medan Lees verk var mycket mer anpassat för en västerländsk publik har Zhang gått åt helt motsatt håll och producerat en film som inte är diskret i sina hyllningar till den kinesiska staten och dess styrelseskick. Mycket kritik har riktats mot detta val och röster har proklamerat att Hero skulle vara en väl maskerad propaganda för diktatur. Kanske ville Zhang stryka staten medhårs för en gångs skull, hans tidigare alster har uppfattats som extremt kontroversiella i hemlandet och filmerna har bannlysts vid flertal tillfällen.



Det går inte att blunda för den diktaturvänliga tonen i filmen, allt för många element genomsyrar såväl historia som bildspråk för att det skall vara möjligt. Men jag tror man gör sig själv en kraftig björntjänst genom att stirra sig blind på det politiska budskapet. Risken är stor att man missar mycket av skönheten som illustreras i ett bildspråk som är inget annat än fenomenalt. Hero innehåller några av de absolut vackraste och storslagna scener som jag någonsin sett i en film, och jag har sett en del. Det råder ett stillsamt lugn över det vi ser oavsett intensiteten i handlingen som utspelas. Varenda detalj tas på vara, det känns t.ex. som att Zhang har beräknat och funderat över varje liten regndroppe i scenen vid tehuset. Ingenting lämnas åt slumpen i Hero. Genom olika färgtoner berättas historien ur skilda perspektiv och ger samtidigt en förklaring till det som sker i filmens handling. Det är en god hjälp för åskådaren ty filmen kan uppfattas som tämligen komplicerad och snabb genom sina ganska vilt skilda återblickar av den historia som berättas. Ibland är det man ser så bedövande vackert att hjärnan nästan har svårt att ta in den mängden information som matas, jag uppskattar Hero mer och mer för varje gång jag beskådar denna film. Man vill nästan kunna kinesiska så att ögonen inte behöver pendla mellan texten och övriga bilden.



Tro det eller ej men applikationen av vajrar i film för att skapa spektakulära actionscener fanns innan The Matrix gjorde entré. I Hero är denna konst fulländad till perfektion, skådespelarna springer på vatten, kastar sig mellan trädtoppar och kan avvärja ett bombardemang av pilar med enbart sina kroppsrörelser. Hero är en Wuxia-berättelse. En typ av berättarstil som har varit, och fortfarande är, enormt populär i Kina i flera hundratals år. I dessa legender kan människan flyga, röra sig snabbare än vinden och trotsa naturlagarna utan ansträngning. Hero tar väl vara på denna tradition och lyckas onekligen förvandla det som tidigare har varit skrivna ord till fantastiska visuella upplevelser. Jag vet att många rynkar på näsan åt filmer som denna och Crouching Tiger Hidden Dragon med motivering att ”det är overkligt att folk kan hoppa mellan trädkronorna på det sättet”. Men det är naturligtvis helt verkligt med dvärgar, alver eller folk utrustade med ljussablar.



När det gäller skådespelarinsatserna är det svårt att ge något direkt omdöme. Samtliga karaktärer porträtteras genom extremt neutralt kroppsspråk och dialog, bortsett från action-sekvenserna. Handling säger mer än tal i Hero. Jet Li som Nameless fungerar väl som den på pappret ganska betydelselösa väktaren av lagen som visar sig besitta en fantastisk förmåga att svinga sitt svärd. Den som ger absolut mest djup till sin karaktär är Daoming Chen i rollen som Kung av Qin. Han skapar en konung som inte låter sig duperas lätt, som har en fast tro om ett enat Kina och som är beredd att göra vad som krävs för att nå detta mål oavsett blodspillan. Ni som sett Infernal Affairs-trilogin kommer att känna igen Tony Leung Chiu Wai i rollen som Broken Sword. Detta är kanske en av Asiens bästa skådespelare i mina ögon; oavsett om han medverkar i thrillers eller svärdsepos likt Hero lyckas han att adaptera sig till situationen för att leverera mycket trovärdiga prestationer.



Det har varit mycket diskussioner om filmens längd. Miramax, som är ett amerikanskt filmbolag, klev in som co producers. Deras krav var dock att Hero klipptes ner, detta eftersom de själva ansåg att den västerländska publiken uppenbarligen inte kunde hantera komplexiteten i filmen som den var tänkt från början. Ja tack för den handlingen, vi som ser på film är stackars satar som knappt får på oss byxorna utan hjälp.

Skäms på er för detta enfaldigt korkade beslut! Vi behöver inte nedvärderas för vår intellektuella kapacitet. Som resultat av detta barbariska agerande har Hero presenterats med en speltid på 99 minuter. Nu på senare tid har det dock dykt upp en kinesisk ”Director´s Cut” som dock skall vara fruktansvärt bristande när det gäller kvalitén på bilden samt ljudet. Dessutom hävdar många att de få nya scener som presenteras inte tillför filmen något utan snarare stjälper. Jag har själv inte sett denna kinesiska utgåva men av alla de enhetliga kritiska röster som har höjts gentemot den har jag svårt att rekommendera den. I mina ögon är denna koreanska utgåva den mest fulländade man kan få tag på i dagsläget.

Bilden


Innan jag körde igång filmen valde jag att mäta bitraten. Resultatet fick mig att nästan ramla av stolen, med ett medeltal på 8,61 Mb/sek var det makalöst bra siffror som presenterades. Jag kan nu se framför mig ett antal individer som klappar händerna i ren extas men tyvärr, det finns smolk i bägaren. Vid visning på en mindre bildyta förefaller filmen nästan vara felfri, det är först när man ser denna utgåva med en projektor eller plasma som svagheterna visar sina fula ansikten. Det finns ett visst mått av bakgrundsbrus i bilden vilket är mest synligt i de scener som porträtterar större landskap, vid vissa förefaller himlen innehålla lika mycket brus som det är sandkorn på marken. Även skärpan är en tvådelad bekantskap då vissa scener borde utrustas med varningstexten ”Risk för skärsår”, medan andra scener tappar denna utsökta fokus totalt. Det är mycket trevligt att Hero har fått en kraftfull färgåtergivning med tanke på filmens högst eleganta bildspråk samt färgernas betydelse för berättandet av historien, dock har färgen röd en tendens att framstå som blödande under perioder. Svärtan håller dock absolut toppklass, utan att på något sätt dränka detaljer ger den ett härligt mörker till såväl miljöer som kostymer. Mot slutet av filmen noterade jag enstaka fall av persienn-effekter men dessa är av en sådan mild grad att de inte påverkar upplevelsen speciellt negativt.

Ljudet


Till denna utgåva serveras det både ett Dolby Digital EX- samt DTS ES-ljudspår, bägge med sina individuella för- respektive nackdelar. Dolby Digital levererar enligt mig en något mer specifik ljudupplevelse, framför allt när det gäller detaljljud i filmens omgivning. Samtidigt känns det något ”klent” i jämförelse med det från DTS, här får basen betydligt mer tryck varpå actionsekvenserna blir än mer medryckande. Oavsett vad du väljer är ljudet på denna utgåva mycket genomarbetat. Om jag med ett enda ord skulle beskriva personligheten i Hero när det gäller audiosektionen får det bli aggressivt. Det fungerar helt enkelt som en motpol till det poetiskt långsamma bildspråket likt Ying kontrar Yang. Pilar flyger genom mitt vardagsrum, det låter onekligen som att Nameless svärd kan skära sönder luften, varje litet löv gör sig hört när vinden dansar genom trädkronorna. Det finns ingen som helst nåd eller pardon. Men detta betyder inte att vi pratar om en burdus ljudupplevelse. Varje ljudkanal är klart presenterad med god separation från varandra samtidigt som de jobbar i harmoni för att leverera en enastående ljudbubbla. Det enda egentliga problemet jag ser är att välja vilket spår att lyssna till då bägge är suveräna tilldragelser.

Produktion/Extramaterial


Detta är en koreansk utgåva av filmen och frågan är om inte detta land är mästare på att producera vackra DVD-utgåvor. De får Sverige att framstå som ett U-land på filmfronten ty denna koreanska utgåva av Hero är makalöst vacker. Ett digipack döljer sig innanför ett fodral som är utrustat med magnetlås. Fodralet är klätt med det finaste av papper som är färgat blodrött där nattsvart text proklamerar innehållet: Hero Ultimate Edition. Rysningar av välbehag sprider sig längs min ryggrad. Det blir inte sämre när jag öppnar upp magnetlåset och vecklar ut förpackningen. Det första jag ser är ett vackert häfte innehållandes fotografier från filmen. Indelningen är baserad på de olika färgtoner som förekommer i Hero. Jag visade detta häfte för min mor som blev helt stum av beundran över skönheten som porträtteras i fotografierna.



Hero Ultimate Edition är fördelad på tre stycken DVD-skivor där den första innehåller filmen medan de två övriga innehåller extramaterial. Nu kommer dock det stora minuset med denna utgåva; det finns ingen engelsk textning att tillgå för extramaterialet vilket är en smärre katastrof om du inte behärskar kantonesiska eller kinesiska. Men allt är inte förlorat för det, man kan fortfarande få ut en hel del av denna utgåva. Dock kommer min recension av extramaterialet bli något komprimerad på grund av bristande språkkunskaper. Jag har dock anmält mig till en nybörjarkurs i kantonesiska för framtida recensioner.



På första skivan finner vi ett kommentatorspår med regissören Yimou Zhang. Han har säkert mycket informativa och spännande historier att berätta men som sagt, jag kan inte kinesiska varpå det blir tämligen meningslöst att försöka berätta något mer om detta spår. Ger man sig i kast med skiva nummer två som innehåller extramaterial finner man att detta är uppdelat i ett antal huvudsektioner; The Hero som består av intervjuer med både skådespelare samt regissören, producenter m.fl. Behind The Hero avslöjar en Making Of Hero som man får ut en hel del av trots brist på engelsk textning. Det finns även ett antal featuretts samt en sektion som tar upp storyboards för filmen. Something About Hero innehåller trailers, TV-spots samt en featurette om de olika färgernas betydelse för Heros historia. Den sista sektionen bär titeln Hero´s Gallery och här finns, ni gissade rätt, allt som har med bilder att göra såsom kostymer, behind the scenes etc. Man kan summera att sektionerna Something About Hero samt Hero´s Gallery är mest lättillgängliga då textning inte är fullt nödvändig som vid de andra två avdelningarna extramaterial på denna skiva.



Den tredje och sista skivan består av en över tre timmar lång dokumentär vid namn Cause, uppdelad på sex stycken sektioner. Detta är en av de mest intressanta dokumentärer jag beskådat, bestående av enbart intressant material filmat bakom kulisserna under filminspelningens gång. Det är som sagt smärtsamt att det inte finns engelsk text att tillgå då man verkligen vill förstå vad skådespelare och personal säger till oss men man kan ändå få ut mycket genom att se denna dokumentär. Summan av det hela blir en utgåva som är fullkomligt fullmatad med extramaterial men bara en bråkdel kan tas tillvara på för oss västerlänningar. Det höga betyget ges dels för mängden material samt den extremt vackra förpackningen med tillhörande fotoalbum.
Sammanfattning


Hero - Ultimate Edition gör onekligen skäl för sitt namn. Trots bristen på engelsk textning för extramaterialet är detta ändå den utgåva av filmen som jag rekommenderar till köp. Med bra bild, ljud samt makalöst vackert designat omslag är detta en riktig juvel för samlare av exklusivare utgåvor att placera i filmhyllan. Hero är inget annat än filmkonst som alla bör se. Skulle inte filmen vara din kopp te kan jag trösta att förpackningen som sådan är ett litet konstverk i sig självt, värt att stirra fascinerat på.

Betyg
Filmen
Bilden
Ljudet
Extra
Totalt

Allmän produktfakta

Allmänt

Antal skivor 3 st
Filmkategori Action Drama Äventyr
Region 3
Rek. åldersgräns
Samlingsbox med flera filmer/TV-serier
Speltid 99 min
Textning Ja
Språk (texting) Engelska
Utgivningsland Sydkorea (KR)

Bildegenskaper

3D-version Nej
Anamorfisk bild Ja
Bildformat 1.85:1
Videoformat NTSC

Dekodrar

Ljudformat Dolby Digital EX DTS ES Discrete 6.1

Design

Exklusiv utgåva (samlarutgåva/limiterad) Nej

Övrigt

Nyckelord
Premiärår 2002
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2025 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.