Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Recension: Halo Legends

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2010-04-29

 

  1. Ljud: DD 5.1
  2. Bild: 1080p, 16x9, 1.85:1
  3. Längd: 118 minuter
  4. Release: 2010-02-17
  5. Filmbolag: Warner

 

Nu kan alla ni PS3-ägare som alltid suktat efter Master Chief äntligen få stoppa in Halo i er PS3. Jag har testat Blu-ray versionen av Halo Legends och sett vad som händer när Japan möter USA.

Legends är, likt Animatrix och Batman: Gotham Knight, en samling animerade kortfilmer från sju av japans bästa animestudios om ca 15 minuter vardera som går djupare i Halo-universumet och berättar från andra aspekter än John 117, a k a, Master Chief. Ungefär som ODST med andra ord. De sju kortfilmerna varierar i både kvalitet som grafisk presentation och jag tänkte berätta kort om dem.

Origins: Uppdelad på två avsnitt är detta en ca 30 minuter lång presentation av storyn berättad av Master Chiefs AI, Cortana. Från Forerunners och the Flood till människans erövring av galaxen och Covenantkriget. Den ger kött på benen och är visuellt välgjord.

The Duel: En mäktig och sorglig (de flesta filmerna är sorgliga) spaghettivästern/samurai-saga om eliten The Arbiter och hans interna konflikter i sin hemmaby. Vi får se en annan sida av honom, hans familj och just hur kraftfull han egentligen är när han ensam tar sig an hundratals fiender. Visualiserad som en japansk vattenfärgsmålning är detta den visuellt mest avvikande av alla och kommer lämna ett bestående intryck.

Homecoming: Fokuserar på en personlig och tämligen mörk berättelse ur en känslomässigt sårad flickas perspektiv om hur spartanerna rekryteras till programmet i ung ålder (dvs kidnappas från sin familj) och sedan utsätts för stenhård träning. Som namnet på titeln avslöjar försöker hon ta sig tillbaka till sin familj för att leva ett normalt liv.

Odd One Out: Den utan tvekan sämsta berättelsen. En komedi som går ifrån canon och handlar om en klantig spartan kallad 1337, en stor gorillaliknande brute, två övernaturliga föräldrar, och tre barn som rider på en T-rex.... Den påminner mer om Dragon Ball än Halo och slapstickhumorn fungerar inte i sammanhanget. Det är också den kortfilm som har störst chans att gå hem hos icke-Halo fans efter vad jag läst.

The Babysitter: En välgjord historia om rivaliteten mellan ODST-trupper ute på ett sniperuppdrag och en medföljande spartan. Tänk om vi kunde utföra såna stealthkills i spelet!

The Package: En CG-animerad prequel till Halo, och den enda där Master Chief är huvudperson (eller med överhuvudtaget förutom några sekunder i Odd One Out). Mycket action när han och en handfull andra spartaner tar sig an ett Covenantskepp. Närmast spelupplevelsen av alla filmer men saknar totalt story.

Prototype: Den mest actionorienterade av alla, explosioner överallt. Vi följer ”Ghost”, en känslokall ledare, som alltid får jobbet gjort oavsett konsekvenserna för de runt omkring honom, och hans emotionella problem.

Alla filmer har ett genomgående tema och är tämligen förutsägbara men det är ändå ganska bra underhållning så länge de varar. BR-skivan kommer dessutom packad med extramaterial: kommentarer och en ingående "making of" till varje avsnitt, en titt på Halo som spel och fenomen (som inte finns på DVD-versionen), samt en ytterligare mycket bra, pedagogisk sammanfattning av storyn som lärde mig mycket som jag inte förstod genom att bara spela spelen. Ett roligt och intressant sätt att få reda på storyn för er som känner ett behov av det (alla?).

Grafiskt är det färgglatt och knivskarpt, men eftersom varje animation har en annorlunda grafisk stil är det svårt att bedöma tekniskt. Det ser väldigt bra ut helt enkelt. Ljudmässigt är det de klassiska tongångarna vi vant oss vid som spelas och det låter bra i DD5.1, även om det kunde varit mer tyngd i basen och inte utnyttjar HD-ljud.

Alla kommer inte gilla Legends, det säger sig självt. Flyktiga, animerade kortfilmer i ett universum man nästan måste känna till för att förstå är inte direkt något för kärnfamiljen även om de flesta kan ta till sig den underliggande meningen och temat som genomsyrar alla berättelser. Men för Sci-Fi fantaster och speciellt Halo-fans (och det finns ju en del) blir det en klar rekommendation. Jag är åtminstone glad att jag sett den. Nu vet jag så mycket mer av en story jag knappt alls var intresserad av tidigare.

+ Bra sammanfattning av storyn
+ Härlig animering
+ Flera intressanta kortfilmer
+ Välorganiserad huvudmeny

- Den svenska textningen är lite ”off”
- Passar inte alla
- Ett par av filmerna håller inte måttet

 

 

7/10 - Bra

Skribent: Zoiler


Betyg
Filmen
Bilden
Ljudet
Extra
Totalt

Allmän produktfakta

Allmänt

Samlingsbox med flera filmer/TV-serier Nej
Antal skivor 1 st
Filmkategori Action Anime Barn Sci-Fi Äventyr Animerat
Region B
Rek. åldersgräns 11 år
Speltid 118 min
Textning Ja
Språk (texting) Svenska Engelska Norska Finska Danska Spanska Grekiska Holländska Portugisiska Franska Italienska
Typ av skiva
Utgivningsland Sverige (SE)

Bildegenskaper

Bildformat 1.85:1
Format Blu-ray
3D-version Nej
HDR Nej
Komprimeringsformat
Upplösning 1080p

Dekodrar

Ljudformat Dolby Digital 5.1 Dolby Digital 5.0 DTS-HD Master Audio 5.1

Design

Exklusiv utgåva (samlarutgåva/limiterad) Nej

Övrigt

Keyword
Premiärår 2010
Prisjakt © 2000 - 2023 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.