Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Underworld - Unrated Extended Cut

Skriven av: Fredrik  |  Datum: 2004-06-30

Inledning

Ibland dyker det upp filmer på horisonten som blir unisont sågade av den enade kritikerkåren. Det utfärdas varningar och uppmaningar till total bojkott för mänsklighetens säkerhet ty dessa filmer är ett steg bakåt i filmens evolutionskurva och bör undvikas till varje pris. Ändå lyckades dessa verk nå stora framgångar hos biobesökare och köpare av DVD. Vad vi har att göra med är något motsägelsefullt bra B-filmer. Underworld kan sållas in under denna kategori. När reklammaskinen rullade igång inför releasen av Underworld fick jag, utifrån trailers för filmen, intrycket av att det skulle röra sig om en ren rip off på The Matrix. Scener i slow motion, en hjältinna kläd i latex och med vapen vars magasin aldrig får slut på ammunition. Det hela verkade inte helt lovande och ordet karbonkopia uppenbarade sig i mitt huvud. Men efter att ha sett Underworld: Unrated Extended Cut insåg jag att man skall akta sig för att döma boken efter omslaget eller snarare filmen efter trailern.



Filmen

Historien tar sin början i en inte allt för avlägsen framtid. Regnet öser ner över en okänd stad någonstans i östra Europa. Natten har hela samhället insvept i sin slöja. Platsen vi befinner oss på är slagfältet för ett krig som pågått sedan närmare tusen år tillbaka mellan vampyrer och Lycans, mer kända som varulvar för gemene man. Ett krig som mänskligheten är helt omedveten om. I filmens början möter vi vampyren Selene (Kate Beckinsale) på spaning efter Lycans. Selene är vad vampyrerna kallar en Death Dealer, en högst effektiv krigare specialiserad på utrotning av ärkefienden Lycans. Dessa varelser har på senare tid hoppat framåt i utvecklingskedjan och kan nu transformera sig oberoende av månens position. En natt när Selene spanar ut över staden ser hon ett par Lycans förfölja en människa varpå hon beslutar sig för att följa efter och utrota ytterligare ett par av sina fiender. Spåren leder henne ner i stadens tunnelbana där det visar sig att dessa Lycans är ute efter Michael Corvin (Scott Speedman). Total kalabalik och eldstrid bryter ut när de bittert rivaliserande grupperna drabbar samman mitt bland allmänheten. Efter att Selene räddat Michael visar det sig sakta men säkert att han inte var ett direkt slumpmässigt val av människa ämnat som mat för Lycans utan han är en del av något mycket större. Samtidigt pågår det ett politiskt spel bakom ridåerna i vampyrernas hus, ett spel som skall komma att påverka hela historien på ett högst oanat sätt. Som om detta inte vore nog börjar Selene utveckla känslor för Michael. Något som inte är direkt tillåtet enligt vampyrernas regelbok.



Om en film kan bedömas enbart utifrån sina beståndsdelar skulle Underworld klassas som rena samhällsfaran för filmkollektivet. Att kasta in den relativt okända skådespelaren Scott ”Felicity” Speedman i en av huvudrollerna gjorde att jag inte fick ett direkt imponerande intryck av filmens rollbesättare. Det hela blir än mer oroande av att Len Wiseman gör debut som både manusförfattare och regissör med Underworld och nu börjar jag bli ordentligt skeptisk. Det visade sig att filmen klassas som en ren lågbudgetfilm Hollywood mätt. Nu förväntade jag mig en ”direkt-till-videohyllan”-film, detta kan omöjligen bli bra. Men en av de absolut största tjusningarna med film är att ibland visar de sig vara större än sina beståndsdelar varpå slutresultatet blir ljuv musik. Underworld är ett exempel på detta. Nu skall jag inte påstå att denna film på något sätt är ett praktexemplar vad gäller originalitet för det vore att ljuga. Nej snarare har vi att göra med ett stycke extremt läcker yta med förvånande djup vid en närmare granskning.



Om man ser till manus har Underworld´s fått svidande kritik för att vara platt och innehållslöst. Detta har jag väldigt svårt att förstå. Då jag såg filmen fick jag intrycket att det är ett ganska invecklat stycke text herrarna Wiseman, McBride och Grevioux har plitat ner. Det är många vändningar i historien och det gäller att man koncentrerar sig för att hänga med. Ibland tenderar filmen dock att bli för komplicerad för sitt eget bästa då filmmakarna verkligen vill berätta extremt mycket på kort tid. Man skall ha i åtanke att detta är den första filmen i en planerad trilogi vilket till en viss del förklarar kompaktheten i manuset. På det stora hela är det likväl en intressant historia om kampen mellan vampyrer och varulvar som berättas i filmen, trots att vampyrerna framstår som hämtade ur en musikvideo av The Cure från mitten på 80-talet. Insatserna från skådespelarna är inga sensationer och jag tvivlar på att Oscar-akademin kommer belöna Underworld med några utmärkelser på den fronten. Kate Beckinsale gör en Trinity från The Matrix dvs. en hård madame med bistert ansiktsuttryck klädd i tight latexdräkt. Men Carrie-Anne Moss som spelade Trinity visade även en mer mänsklig sida av sin karaktär genom den relation som utvecklas mellan henne och Neo. Denna sida missar Beckinsale totalt när hon skall porträttera sina känslor för Michael. Jag tror dock att felet ligger mer i manusbrister gällande karaktärsutvecklingen än hos skådespelarna. Samma problematik kan appliceras på Scott Speedman som inte får något som helst utrymme att ge sin roll som Michael andra känslor än reagerande på vad som sker omkring honom.



Att Len Wiseman skulle vara en debutant i regissörssammanhang märks absolut inte och detta är en av de saker jag är mest imponerad av när det gäller Underworld. Wiseman är mycket säker i sitt arbete. Det syns att han har en klar vision av vad som skall synas på vita duken och han styr med en fast hand upp arbetet för att nå målet. Kameravinklarna är exakt placerade och rätt avvägda beroende på scenen i fråga. Actionscenerna med sina inslag av slow motion och svängande kappor må skrika brist på originalitet men det är så vansinnigt snyggt gjort att jag inte kan låta bli att tycka om det jag ser. Wiseman har helt klart en känsla för filmskapande och det skall bli intressant att se hur han utvecklar sin regi i framtida filmer. En annan punkt som är minst lika imponerande är scenarbetet. Filmen hade en relativt minimal budget att röra sig med men detta syns inte på vare sig inspelningsplatserna eller dekoren. Underworld ger snarare känslan av att vara en film med riktig hög budget. Detta har vi scenografen Tony Pierce-Roberts och produktionsdesignern Bruton Jones att tacka för som har lyckats skapa en oerhört detaljrik och spännande värld för våra hjältar och fiender att röra sig i. Atmosfären i staden är kännbart tryck och lika gråmulen som den regntunga natthimlen.


Det ser helt enkelt inte bra ut när morfningen sker från människa till varulv

Vad Underworld dock är kraftigt lidande av på grund av sin låga budget är specialeffekterna. Framför allt när Lycans transformeras från människa till sina lurviga former som varulv ser det riktigt illa ut och tankarna går tillbaka till när morfning precis hade lanserats som effekt till film och musikvideos. Kanske var det därför man valde att i största möjliga mån använda sig av kroppsdräkter i gummi framför datorgenererade figurer när Lycans är i sin varulvsform. Personligen tycker jag detta inte gör något då mitt öga har lättare att tro på en figur i en gummidräkt framför ett spektakel i CG á la George Lucas senaste installationer i Star Wars-sagan. Men detta är som allt annat en ren smaksak. Jag nämnde tidigare att en av de största bristerna i Underworld är de kraftiga avsaknaderna av karaktärsutveckling. Detta blir något bättre i denna Extended Cut-utgåva av filmen. Den största skillnaden gentemot den förra versionen som finns på DVD är att relationen mellan Selene och Michael förstärks ganska kraftigt genom ett antal nya alternativt förlängda scener. De bägge karaktärerna får mer kött på benen och framför allt Scott Speedman tillåts agera istället för att enbart reagera. Även vissa birollsinnehavare får mer utrymme och hjälper till att foga samman historien. Vi pratar inte om några överväldigande förändringar utan snarare en scen här och en där som tillsammans bildar en mer följsam helhet.


"Man you are one ugly mother..."
Bilden


Underworld har bildformatet 2.35:1 och är anamorfisk. Filmbolaget Columbia Pictures har för vana att släppa utgåvor med mycket hög standard när det gäller kvalitén på bilden och Underworld är inget undantag. I brist på bättre superlativ är bilden makalös. Vid visning på projektor kunde jag inte urskilja vare sig smuts eller repor utan bilden är ren och klart trivsam att se på. Underworld är en klart starkt visuell film och överföringen till DVD gör den rättvisa. De dominerande blåa och gråa tonerna återges med exakthet utan att dränka den övriga färgpalletten som är något sparsmakad av estetiska skäl. En annan mycket imponerande detalj med bilden är svärtan. Underworld utspelar sig helt och hållet under nattetid och är det inte vandring på regnstänkta gator befinner vi oss i mörka katakomber. Men inga detaljer går förlorade trots de dunkla miljöerna. Det enda jag kan klaga på är vissa spår av Edge Enchantment, dock kan jag trösta er med att det är väldigt få tillfällen de uppenbarar sig. De drar dock ner betyget från 10 till 9+. Detta är bildkvalité när det är som allra bäst och jag har svårt att se hur Columbia Pictures skall kunna förbättra bilden till den kommande Superbit-utgåvan.


När Carl inte är upptagen med att dricka blod brukar han fotografera regntunga städer i natten
Ljudet


Detta mina damer och herrar är höjdpunkten när vi talar om de tekniska aspekterna av denna DVD-utgåva. Det ljudspår som levereras ut genom högtalarna är inget annat än ren referensklass. När den första vågen av bas väller över mig redan innan filmens titel dykt upp inser jag att detta kommer att bli en upplevelse utöver det ordinära. Ljudspåret varierar från det extrema med avgrundsdjupt muller till absolut precision med kristallklar skildring av minsta regndroppe som slår ner mot asfalten. Det första jag lade märke till är den totala närvaron av basen, den tar i princip aldrig en paus för att andas utan ligger konstant på lur i bakgrunden och levererar härliga bastoner. Det andra i ljudbilden som imponerade mig var exaktheten i hur väl de olika kanalerna är uppdelade. Dialogen ligger klockrent i centerhögtalaren och är framträdande oavsett mängden ljud i omgivningen. Tro mig när jag säger att det är en hel del av den varan. I eldstriderna är jag som lyssnare totalt omgiven av ljudbilden. Alla detaljer fångas upp av surroundhögtalarna: från tomhylsor som regnar mot marken till kulor som viner förbi. Underworld har berikats med ett ljudspår av absolut toppklass och jag nämner detta till en av mina nya favoriter för att demonstrera en anläggnings ljudkapacitet.


När den här killen vrålar hörs det ordentligt i högtalarna. Tro mig
Produktion/Extramaterial


Underworld: Unrated Extended Cut levereras i ett keep-case med ett genomskinligt slip-case i hårdplast. Detta är en makalöst snygg förpackning! Själva omslaget visar bara staden filmen utspelar sig samt ett styck fullmåne modell större. All information finns sedan på slip-caset som titel, skådespelare etc. De som har sett omslaget till Criterions utgåva av Fear And Loathing In Las Vegas vet vad jag pratar om. Menyerna däremot är inget direkt sensationellt, startmenyn porträtterar Selene på spaning över staden i regnet. Ser vi till extramaterialet börjar detta redan innan jag ens stoppat in första skivan i spelaren. I denna utgåva medföljer det två mindre häften. Det ena visar jämförelser mellan story boards och de färdiga scenerna. Det andra häftet är faktiskt en serietidning baserad på filmen. Om detta gör Underworld till en bättre film eller inte låter jag vara osagt men det är helt klart en kul bonus.



Underworld: Unrated Extended Cut är en fulladdad utgåva när det gäller extramaterialet. En del har fått följa med från den originalutgåvan, vissa bitar har skrotats och helt nytt material har tillkommit. Om vi ser till den första skivan finner vi ett kommentatorspår där regissören Len Wiseman och skådespelerskan Kate Beckinsale medverkar. Även Scott Speedman finns med under en tid på spåret. De kommentatorspår som återfinns på originalutgåvan av Underworld är av många ansedda som ganska torra och trista till innehållet. Det är därför kul att höra att man valde att spela in ett helt nytt spår till denna utgåva av filmen. Vi bjuds på en frisk blandning av lättsamhet och intressant fakta. Till min förvåning visar det sig att fröken Beckinsale inte är typiskt stel britt utan har ett ganska skönt sinne för humor. Hela spåret är mycket lättlyssnat och innehåller intressanta fakta och anekdoter från inspelning som trion delar med sig av. Efter detta finner jag det smått obligatoriska gag reel:et (03:43). Inte vansinnigt underhållande direkt eftersom det mesta består av att Kate Beckinsale glömmer av sina löständer eller repliker. På första skivan finner vi även dokumentären Fang Vs. Fiction (47:06). Den tar upp varulvens och vampyrens historia och hur legenderna uppstod. Jag har uppriktigt sagt svårt att avgöra om denna dokumentär är bra eller inte. Den vill angripa ämnet med en seriös infallsvinkling men det blir svårt att hålla sig för skratt när människor som påstår sig vara riktiga varulvar och vampyrer intervjuas och berättar om sina livsstilar. Detta resulterar i att denna dokumentär stundtals fungerar bättre som skrattfaktor än gag reelen. Men jag kanske kommer att få ångra mina sarkasmer vid nästa fullmåne och jag hör ett morrande bakom ryggen. Extramaterialet på skiva 1 avslutas med trailers för filmerna Spider-Man 2, Underworld, Hellboy samt Resident Evil 2: Apocalypse.


Regissören Len Wiseman i en av extramaterialets dokumentärer

Skiva 2 i denna utgåva består av extramaterial vilket ligger fördelat på 7 stycken dokumentärer, en jämförelse mellan storyboards och den färdiga filmen samt en musikvideo. Om vi börjar med att se till dokumentärerna kan man välja att spela upp alla sju stycken i en följd eller var och en för sig. Den första är The Making Of Underworld (13:02). Detta är en typisk promo-dokumentär med ryggdunkande och lovord som jämt fördelas ut mellan de inblandade i projektet. Dock finns det en del scener bakom kulisserna som tar upp lite om arbetet med stuntsen samt specialeffekterna i filmen men överlag tillför inte denna dokumentär mycket till tittaren.

I Visual Effects Of Underworld (09:56) blir det genast mer informativt och djupgående. Här berättar både de ansvariga för specialeffekterna och redigering om arbetet med att skapa de olika effekterna och monstren. Vad som jag fann riktigt fascinerande är hur pass mycket effekter det finns i Underworld men som inte syns. Detta är ett gott betyg för specialeffektskillarna. Man tar även upp arbetet med att skapa morfningen från människa till varulv och jag tycker fortfarande det ser lidande ut. Det är dock alltid kul att se hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom saker som syns i kanske mindre än 1 sekund i slutresultatet.

Vi fortsätter den informativa vandringen med Creature Effects (12:29) där vi bjuds på en mer djupingående blick i hur skapandet av kostymerna och proteserna gick till. Patrick Tatopolos som var kostymansvarig berättar intressant fakta i hur han resonerade när han skulle skapa designen för Lycans utseende och alla som gillar gummimasker och latex kommer att få en högtidsstund av denna relativt korta men informationsrika dokumentär. Vi får även förklaring till varför regissören Len Wiseman ville ha kostymer istället för datorgenererade Lycans.


"Hallå där, vad gör en snygging som du på ett ställe som detta?" Bild från dokumentären Creature Effects

Dokumentären Stunts (11:42) tar upp, du gissade rätt, filmens olika stunt och hur skådespelarna tränade inför filmen. När jag såg Underworld fick jag intrycket av att mycket arbete för att skapa de läckra actionscenerna låg hos stuntmännen. Men i denna dokumentär blir det klart att både Scott Speedman men framför allt Kate Beckinsale gör extremt många egna stunts i filmen vilket alltid är positivt för det skänker mer trovärdighet till karaktärerna. Att jobba med vajrar är ingen lätt dans även om man har varit balettdansös får vi erfara. Härnäst i tur bland dokumentärerna är Designing Underworld (10:45). Här får vi en inblick i arbetet med att skapa dekorerna och mödan i att hitta de rätta inspelningsplatserna. Det berättas även om detaljer i smycken, varifrån man har hämtat influenser till vampyrerna respektive Lycans samt symboliken i de miljöer karaktärerna vistas i.


Se så kul Kate Beckinsale verkar ha när hon skall lära sig hantera vajrarna inför en stuntscen

Om Designing Underworld tar upp mer konkreta exempel på filmens omgivning behandlar The Look Of Underworld (19:11) desto mer de teoretiska aspekterna. Regissören Len Wiseman hade i ett tidigt skede av filmens utveckling en klar vision om hur Underworld skulle se ut. Mycket inspiration har hämtats från det bildspråk som går att finna i serietidningar. Att Wiseman själv är en duktig tecknar stärkte denna inriktning på designen av filmen än mer. Sist ut bland dokumentärerna är Sights And Sounds (09:07) som är en samling av material filmat bakom kulisserna. Det är detta som jag vill se mer av i extramaterial fast kanske inte i just denna form med dunkande musik och snabba klipp. Det är alltid intressant att se hur arbetet bakom kameran sker eller hur oglamoröst det är när den 20:e tagningen i ösregn skall filmas. Eller en Bill Nighy som stämmer sin luftgitarr framför en kameraman.

Till sist bjuds vi på jämförelser mellan storyboards och de färdiga scenerna i filmen samt en musikvideo med gruppen Fich som framför låten Worms Of The Earth. Inget du kommer att volta baklänges av men det är ett trevligt tillskott till den redan gedigna samlingen extramaterial.
Sammanfattning


Underworld är en oslipad diamant som gör det mesta utifrån de resurser som tilldelats filmen. Den må inte kamma hem några priser i originalitet när det gäller filmskapande men den vinner på sin oerhört läckra yta och ett väl genomfört arbete. Underworld kommer inte att falla alla på läpparna och denna Unrated Extended Cut kan knappast konvertera de som inte tycker om filmen då det är relativt lite nytt som tillförs filmen genom de nya scenerna. Men denna utgåva är av referenskvalité på ljud- och bildfronten så jag kan faktiskt rekommendera att skaffa den även om man inte finner filmen bland det hetaste man sett. Själv blev jag enormt positivt överraskad redan när jag såg bioversionen av Underworld så för mig blev det som var bra än bättre genom denna nya utgåva. Likt rivaliteten mellan vampyrer och Lycans är jag helt övertygad om att det kommer uppstå en kamp mellan de som gillar Underworld och de som skyr den som pesten. Må bäste man vinna.

Betyg
Filmen
Bilden
Ljudet
Extra
Totalt

Allmän produktfakta

Allmänt

Antal skivor 2 st
Filmkategori Action Skräck
Region 1
Rek. åldersgräns 18 år
Samlingsbox med flera filmer/TV-serier
Speltid 134 min
Textning Ja
Språk (texting) Engelska
Utgivningsland USA (US)

Bildegenskaper

3D-version Nej
Anamorfisk bild Ja
Bildformat 2.35:1
Videoformat NTSC

Dekodrar

Ljudformat Dolby Digital 5.1 Dolby Digital 2.0

Design

Exklusiv utgåva (samlarutgåva/limiterad) Nej

Övrigt

Nyckelord
Premiärår 2003
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2025 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.