Inledning
I en av Sveriges större kvällstidningar stod det att läsa för några månader sedan att skådespelaren Ashton Kutcher är den nye Brad Pitt. Om detta påstående innehåller ett uns sanning är Hollywood likt Titanic på väg mot ett isberg modell större. I mina högst subjektiva ögon är inte Kutcher någon vidare skådespelare till skillnad mot mannen med det könsorgansliknande efternamnet. Efter att skådat Kutchers insatser i den bedrövliga filmen Dude, Where´s My Car? och flera liknande komedier ansåg jag mig erhållit tillräckliga bevis för att styrka mitt ställningstagande. Jag blev därför minst sagt förvånad, och något skeptisk skall erkännas, när jag läste att han skulle spela huvudrollen i The Butterfly Effect, en science fiction-film med inslag av thriller. Hur skulle Kutcher tackla denna utmaning? Skulle han komma att stjälpa filmen eller styra hem skutan till säker hamn? Spänningen var olidlig redan innan filmen rullade igång när jag satte mig ner med mitt anteckningsblock beredd att recensera The Butterfly Effect.

Filmen
Filmen tar sin början nära slutet av historien för att direkt komplicera det hela. En till synes desillusionerad och jagad Evan (Ashton Kutcher) finner sig iklädd ett sjukhuslinne. Han barrikaderar sig i ett kontor varpå han rafsar ner några hastiga kommentarer på en bit papper, sedan hörs en kraftig smäll. Vi befinner oss plötsligt tretton år tillbaka i tiden där en sju år gammal Evan talar med sin mor ute på garageinfarten till deras hus. Efter ett tag uppdagas det att unge Evan har en minst sagt hemsk barndom. Inte nog med att han drabbas av blackouts som resulterar i minnesförluster. Nej han råkar även i klorna på sin bäste väns far som är en pedofil, får en psykotiskt överbeskyddande bror till sagda vän efter sig och försätter en annan kamrat i ett kroniskt traumaliknande tillstånd. Dessutom sitter Evans far Jason på ett hem för psykiskt sjuka. Saker och ting kunde ha sett ljusare ut. Under sin uppväxt får Evan rådet av en psykolog att föra dagbok för att eventuellt kunna låsa upp sina förtränga minnen av vad som sker med honom under de blackouts han drabbas av.

Tiden går och Evan studerar nu vid ett universitet. Han är enormt fascinerad av den mänskliga minnesförmågan, samtidigt som han desperat söker svar på vad som egentligen skedde med honom under de stunder som ung han inte kan erinra sig. Men en kväll då han läser en av sina gamla dagböcker sker något oerhört traumatiskt. Genom en kraftgärning transporteras Evan tillbaka i tiden till tillfället för dagboksanteckningen. Han har helt plötsligt möjlighet att inta sin kropp som ung. Genom denna handling kan han inte bara låsa upp sina förträngda barndomsminnen utan även påverka framtiden. Men han inser snart att även de minsta förändringar kan ha katastrofala följder.

The Butterfly Effect har hämtat både sin titel samt idéer från kaosteorin. Den säger att en fjärils vingslag kan orsaka en orkan på andra sidan jordklotet. Med andra ord beskriver man här effekten av att kasta en sten i en dam; det bildas större och större ringar på vattenytan även om stenen var liten. På samma sätt kretsar filmens historia kring de handlingar som Evan utför när han färdas tillbaka i tiden för att inta sitt yngre alter egos kropp. Även om avsikten är god och det bara är små förändringar som sker i ögonblicket har de desto större påverkan sett till det stora hela. Detta är en mycket intressant teori vilket skapar en rad frågeställningar som med fördel kan appliceras på filmer vars tema kretsar kring tidsresor. Filmerna i Tillbaka Till Framtiden-trilogin tog upp tankarna kring att fiddla runt med det förflutna på en ganska grund nivå sett till de filosofiska aspekterna, medan The Butterfly Effect går ett steg längre i sina tankegångar och visar upp en mycket bredare bild av handlingars effekter oavsett avsikt.

Det märks att regissörerna Eric Bress och J. Mackye Gruber har studerat sina böcker om filosofi då det är en rad fascinerade frågeställningar som tas upp i filmen: om en utomstående drabbas av negativa konsekvenser från dina handlingar trots att de var av god avsikt, gör det dig till en ond människa? Skall människan överhuvudtaget ge sig på rollen som Gud genom att försöka styra över andra personers öden? Vilket leder till frågeställningen om huruvida den mänskliga anden är under inseende av det som kallas för ödet eller är det vi som har kontroll över våra liv? Att påstå som många har gjort att The Butterfly Effect skulle vara en lättsmält eller naiv film i sin framtoning är att gravt underskatta dess potential. Det är fängslande att se en desperat Evan försöka ställa saker och ting till rätta, eller snarare vad just han anser vara rätt. Men resultatet blir bara än värre varpå nästa problem blir mer komplicerat att lösa. Detta är en ytterst smart historia där upphovsmännen har tänkt till både en och två gånger innan man började filma.

Samtidigt lämnas många frågor obesvarade när filmen är slut vilket ger en viss eftersmak av frustration. Hur kommer det sig att Evan kan resa i tiden genom att enbart läsa sina dagböcker? En tanke är att tittaren själv får avgöra huruvida Evan rent fysiskt lyckas ta kontroll över sitt yngre alter ego eller om resan endast sker i hans tilltrasslade medvetna. En annan svaghet i filmen är historien som är för komplicerad för sitt eget bästa. Genom metoder som kan liknas vid förskolepedagogik skall den förklaras och åskådaren skall övertygas att Evan har anledning att ändra sitt och andras levnadsöden. Detta görs genom att ha ett för stort antal traumatiska händelser i hans förflutna som plågar honom. Det hade räckt med incesten men när historien även innehåller en väns död, en far som sitter på psykhem, en galen kamrat som terroriserar hela omgivningen samt en vän som försätts i ett kroniskt tillstånd av trauma då blir det hela övertydligt. Det bästa är att dock lägga alla sina logiska funderingar åt sidan och bara acceptera det budskap The Butterfly Effect vill förmedla. Då blir denna film en högst spännande och gripande upplevelse.

Jag skall erkänna att jag blev lika positivt överraskad av filmen som av Kutchers insatser, mina tidigare åsikter om honom har fått sig en klar törn efter att ha sett The Butterfly Effect.Han levererar en helt godkänd prestation även om han inte kommer i närheten av t.ex. Bruce Willis bedrift i filmen De 12 Apornas Armé. Där Willis på ett högst övertygande sätt förmedlar den totala förvirringen det skulle innebära för en människa att färdas fram och tillbaka genom tiden och förändra historien, framstår Kutcher mer som ansträngt virrig. Det är dock klart positivt att se honom i en annorlunda och mer krävande roll än de komedier han tidigare medverkat i. Den övriga ensemblen håller även den god kvalité. Amy Smart som spelar Evans stora kärlek Kayleigh övertygar desto mer. Kayleigh drabbas hårt av Evans otaliga försök att ställa allt till rätta varpå hon utvecklar minst sagt skilda levnadsöden genom filmens gång. Fröken Smart lyckas väl i att acklimatisera sig till de olika rollerna och ger trovärdighet till Kayleigh. En annan som övertygar i sin roll som hemsk pedofil är veteranen Eric Stoltz som visar att han kan vara riktigt elak på film när han vill. Det är synd att vi inte ser honom i större roller då han har en enorm kapacitet som skådespelare.

Filmen hade en ganska ”liten” budget med sina tretton miljoner dollar i kassan men detta syns inte. Jag hade förväntat mig en orgie i datoranimeringar och andra specialeffekter när jag läste om filmens handling men så är inte fallet i The Butterfly Effect. De specialeffekter som är skapade i en datormiljö används sparsamt och främst när Evan transporteras tillbaka i tiden. Detta leder till att filmen får förlita sig mer på klassiskt filmarbete vilket är att föredra framför t.ex. George Lucas orgier i effekter.
En viktig sak skall nämnas om denna DVD-utgåva: den innehåller två versioner av The Butterfly Effect. Dels den som gick på biograferna (114 min) men även en Director´s Cut-version (120 min) av filmen skapad för denna release. Något som jag reagerade negativt på när jag såg bioversionen av filmen var slutet vilket är extremt tillrättalagt men perfekt enligt Hollywoods normer. Som tur är sker det en riktig uppryckning tack vare Director´s Cut-versionen. Genom ett mer utvecklat slut, karaktärsfördjupning samt mer tid för historien att mogna blir The Butterfly Effect en mer upplyftande film för åskådaren.

Bilden
The Butterfly Effect har bildformatet 1.85:1 som är anamorfiskt. De bägge versionerna av filmen ligger på varsin sida av en skiva vilket gör detta till en DVD 10 single layer. Det syns på bilden att den lider kraftigt av att ha tryckts ihop med minst två ljudspår samt extramaterial och menyer som tar upp värdefull plats på skivan. Det finns ett oerhört kraftigt bakgrundsbrus i bilden som nästan kan liknas vid ”myrornas krig”. Först funderade jag på huruvida detta var en avsiktlig inverkan från filmskaparnas sida för att förstärka effekterna av tidsresorna, men eftersom bruset är så kraftigt skiftande genom hela filmen och helt oberoende av scen kan jag inte annat än tolka detta som en klar brist. Även skärpan är långt ifrån strålande. Det känns som att man glömde att ställa in fokuseringen på kamerans lins när filminspelningen pågick då i princip allt har ett suddigt skimmer över sig.
Allt är dock inte negativt. Återgivningen av färger är bland det bästa jag har sett. I en scen i filmens början där vi ser det villaområde där Evan bodde som ung är de gröna gräsmattorna otroligt ögonfallande och enormt färgrika. Denna återgivning håller i sig genom hela filmen. Man märker snabbt att bilden har en brun nyans över sig men detta är jag mer övertygad om är avsiktligt till skillnad mot det tidigare nämnda bruset. Efter flertalet visningar har jag fortfarande inte hittat några spår av artefakter eller smuts i bilden. Överlag är bilden av godkänd kvalité men med klara brister vilket är synd på en bra film som The Butterfly Effect, den förtjänar double layer helt klart.

Ljudet
DVD-utgåvan av The Butterfly Effect har berikats med ett antal kvalitativa ljudspår. På The Theatrical Edition finner vi ett Dolby Digital 2.0-spår samt ett 5.1 EX-spår. På The Director´s Cut Edition finns det även ett DTS ES 6.1-spår att tillgå utöver de två från Dolby Digital. De som inte har möjlighet att ta del av DTS behöver inte känna sig nedstämda för detta då ljudspåret från Dolby Digital är alldeles förträffligt att lyssna till. Basen känns som ett slag i bröstkorgen när scenerna är som mest intensiva vad gäller ljudbilden, en härlig känsla. Surround-högtalarna är i vissa stunder lika mycket delaktiga som frontkanalerna vilket är positivt. Filmens soundtrack kommer verkligen till sin rätt och hjälper till att höja stämningen i filmen på ett mycket verkningsfullt sätt. Vad som jag dock fann negativt var att dialogen i vissa stunder kunde uppfattas som något grumlig och svårlyssnad. Detta var inte endast i scener med mycket omgivningsljud utan även i lugnare partier av filmen vilket är synd. Om man ser till skillnaderna mellan ljudspåren hos Dolby Digital respektive DTS handlar det om enskildheter. DTS ger oss en mer detaljrikare och exaktare upplevelse. Fjärilens vingslag i början av filmen, ölglas som krossas, ljudet när Evan färdas tillbaka i tiden etc. Detaljerna får mer effekt i DTS men samtidigt kan ljudet luta åt det vassa hållet. Då bägge ljudspåren håller mycket hög kvalité anser jag att det är en ren smaksak vilket man väljer att lyssna till vid visning av The Butterfly Effect.

Produktion/Extramaterial
The Butterfly Effect har både film samt extramaterial samlat på en enda skiva där de båda versionerna av filmen återfinns på var sin sida av skivan. Fodralet är ett keep-case som innehåller ett häfte på insidan där det går att läsa information om filmen samt kapitelindelning. Omslaget är synnerligen läckert att se på då det är tryckt med en sorts metallicliknande färg som skiftar nyanser beroende på vilken vinkling fodralet har, en mycket snygg visuell effekt. Filmens menyer är dock inte lika väl genomarbetade. Jag står för att jag hade vissa problem med att finna sektionen med extramaterial. Det är dessutom bara Director´s Cut-versionen som har ”riktiga” menyer gjorda i enlighet med filmens design och tema. Den andra versionen, Theatrical Edition, har ett förenklat menysystem som även till viss del återfinns på Director´s Cut.

Detta är en infinifilm-utgåva av The Butterfly Effect vilket betyder att filmen har ett speciellt systemupplägg för extramaterialet. Det första man som åskådare kan göra är att välja att spela upp filmen i infinifilm-läge. Då kommer det under filmens gång till och från dyka upp en ruta i filmens nederkant där man har möjlighet att ta del av olika segment från extramaterialet. Så fort man har sett klart på det valda stycket information återvänder man till filmen. Detta är ett ganska smart och interaktivt sätt att få ut information under filmens gång. Om vi ser till vad sektionen med extramaterial innehåller återfinns först ett kommentatorspår med de bägge regissörerna. Detta är ett av de bättre spåren jag har lyssnat till på senare tid. De båda herrarna håller hela tiden konversationen igång i ett följsamt tempo där de delar med sig allahanda intressanta fakta som spänner från arbetet med manus till filmens slut. Vi får veta mer om varför det finns olika slut på filmen och huruvida det som visades på biograferna är till fördel för filmen eller inte. Det märks när man lyssnar till kommentatorspåret att regissörerna tillika manusförfattarna verkligen har haft ett brinnande engagemang för The Butterfly Effect.

Efter detta finner vi ett par dokumentärer. The creative process (17:50) varvar intervjuer med scener från bakom kulisserna samt färdigt filmmaterial. Vi får ta del av hela processen med att skapa The Butterfly Effect: från ett simpelt utkast för ett manus till den färdiga produkten. Denna dokumentär är ganska ryckig i sitt utförande då den hoppar väldigt snabbt mellan de olika stadierna i skapandet av filmen. Precis när man har börjat bli fängslad av vad regissörerna har att säga om processen med att hitta rätt skådespelare klipps dokumentären och tar istället upp kameravinklar. Antagligen är detta ett resultat för att hinna med hela processen inom ramen av en enda dokumentär, vilket är synd när det uppenbarligen finns mycket intressant fakta att lyssna till.
Det är alltid lika förbluffande när scener som man tror inte innehåller specialeffekter visar sig vara rena myriaden av datorarbete. När så är fallet är det ett gott betyg till de ansvariga för en films specialeffekter, att lyckas skapa symbios mellan film och specialeffekter utan att det syns. I dokumentären Visual effects (16:05) får vi höra kommentarer från dem som arbetade med specialeffekterna för The Butterfly Effect. Det är väldigt intressant att se hur de olika förslagen för hur Evans resa genom tiden skulle se ut, de skiljer sig ganska kraftigt från varandra milt uttryckt.

Härnäst finner vi Storyboards comparison. Det är en stor mängd scener vi kan studera, närmare bestämt elva stycken. Man kan välja att spela upp enskilda scener eller samtliga i en följd. I extramaterialet finns även nio stycken borttagna scener. Dessa kan spelas upp antingen med eller utan kommentarer från regissörerna. Som vanligt finns det ganska naturliga skäl till att de scener som återfinns i dessa sektioner av extramaterial hamnade på golvet i klipprummet och de i The Butterfly Effect är inga undantag. Scenerna innehåller Dolby Digital 5.1 och är anamorfiska.
Nästa större stycke i sektionen med extramaterial har titeln Beyond the movie, här finner vi två stycken dokumentärer som är mer inriktade på bakomliggande fakta till filmen. Den första, The science and psychology of the chaos theory (08:55), tar upp de tankar och resonemang som finns kring kaosteorin. Vi får se intervjuer med diverse forskare och teoretiker som delar med sig av sina tankar kring denna teori och huruvida den är praktiskt applicerbar. The history of allure and time travel (13:25) handlar just om tidsresor samt de olika teorier som finns om det är möjligt eller ej. Avslutningsvis finns det en trailer (02:30) att beskåda för The Butterfly Effect.
Sammanfattning
The Butterfly Effect är en film som siktar högt men som tyvärr faller på målsnöret. Trots vissa uppenbara brister är detta en av årets mest positiva överraskningar på filmhorisonten. Tyvärr har den av någon anledning mottagit ganska svala omdömen, jag tror dock att den enade kritikerkåren klart underskattar denna films potential. För är det något The Butterfly Effect har så är det hjärta och engagemang som härstammar från alla inblandade i projektet vilket helt klart syns på slutresultatet. Du har framför dig en mycket fängslande och högst underhållande historia att beskåda, förutsatt att du är villig att lägga dina kritiska glasögon åt sidan för stunden. Jag rekommenderar varmt denna lilla oslipade diamant till samtliga som vill se ett stycke filmunderhållning på hög nivå.