Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Vita fläckar LED tv Samsung

4 svar till detta ämne
  • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 09 maj 2025 - 10:11

THX007
  • THX007
  • Användare

  • 244 inlägg
  • 0

Har exakt samma problem som i denna länken:

https://www.reddit.c...ling_off/?tl=sv

 

Står i valet mellan att försöka prova och öppna tv och köpa ny blir väl att man provar och ser om det går att fixa innan man köper ny.

 

Men nu till frågan är alla nya TV lika dåliga att reflektorerna ramlar ner efter mindre än än 10 år livslängd? finns det något märke som är bättre än andra?

 

Min Tv är en Samsung där tre stycken reflektorer ramlat ner men sett flera LG där i princip alla ramlat ner. Är det någon skillnad mellan Samsung, LG, Sony, Panasonic och Billighetsmärkena? är det bara slumpen som avgör hur länge det håller?.

 

Mina förädlar har en gammal LCD Samsung ej led och denna har ej detta problem trots att den är runt 20 år.

 

Är annan teknik bättre funkar det samma på OLED? finns det någon tv som man slipper dessa vita fläckar om man inte vill byta tv ofta?

 

 



#2

Postad 09 maj 2025 - 12:49

Zacabeb
  • Zacabeb
  • Veteran

  • 2 478 inlägg
  • 1
OLED har inte bakbelysning och därmed inte några spridningslinser som avsiktligt lossnar med tiden.

Det skulle gå utmärkt att fästa spridningslinserna i en LED-LCD på ett sätt som gör att de inte lossnar med tiden, men tillverkarna vill naturligtvis inte det.

Äldre LCD-tv har lysrör som ljuskälla, saknar fastlimmade spridningslinser och höll överlag betydligt längre än nyare LCD-tv.

Man kan dock inte räkna med att nya tv-apparater håller speciellt länge, oavsett teknik. De är helt enkelt inte längre byggda för det.

#3

Postad 09 maj 2025 - 21:30

Ringblixt
  • Ringblixt
  • Mästare

  • 3 318 inlägg
  • 1

De ljusare fläckarna kommer av en enklare (och därmed billigare) konstruktion av bakbelysningen till LCD:er. Återfinns därför främst på enkla basmodeller. Ofta är det samma paneltillverkning i grunden och det som skiljer varumärkena åt är mjukvaran och bildkretsar

 

Du slipper just detta fenomen på (generellt dyrare) modeller som är kantbelysta, har en FALD eller förstås OLED där varje enskild pixel är sin egen ljuskälla. Samtidigt har var en och av dessa lösningar sina respektive nackdelar och potentiella problem i framtiden. Du får inte ljusa cirklar från ljusspridare som lossnar och trillar ned hos dessa TV men var och han har andra problem när TV:n blir äldre.

 

Finns inget som är direkt säkert eller beprövat bättre. Tekniken förändras så snabbt och vilka skavanker som kan uppstå 5-10 år framåt är en öppen fråga. Om 5–10 år har tillverkningen hunnit förändrats



#4

Postad 09 maj 2025 - 23:46

THX007
  • THX007
  • Användare

  • 244 inlägg
  • 0

OK ja läste någonstans att OLED hade kortare livslängd så även om det inte kan ramla ner något så kanske det inte innebär längre livslängd. Dock kanske det känns bättre om hela tv lägger av känns mindre hårt att byta då jämfört om man bara har några vita solar i bilden och allt funkar förövrigt.

 

Såg att Samsung även har QLED funkar det på samma sett som OLED eller har de något som kan ramla ner?


Redigerat av THX007, 09 maj 2025 - 23:48.


#5

Postad Igår, 10:13

Ringblixt
  • Ringblixt
  • Mästare

  • 3 318 inlägg
  • 1

TL;DR: utvecklingen går för snabbt för att säga hur dagens bättre TV-modeller fungera om 5-10 år eftersom det som säljs i dag rymmer teknik som endast funnits på marknaden i ett par år och dessutom vidareutvecklas varje år. Även om första generationerna kan ha problem som uppdagas med tiden är det inte självklart senare generationer har samma problem.

 

Undantaget är då basmodeller med enkla och billiga lösningar likt de fastklistrade ljusspridarna som faller ned och lämnar kvar ljusa cirklar. Sådan har funnits länge och lär finnas kvar länge till eftersom efterfrågan på större och billigare TV-apparater tar oss dit. :)

 

---

 

OLED som en bred tillgänglig konsumentprodukt har endast funnits sedan 2013 och egentligen först efter 2015 som det började komma ned i priser som gav massförsäljning. Dessa paneler förändras och förbättras varje år så det är en stor skillnad på OLED-paneler från 10-talet och de som tillverkas nu. Köper du en ny OLED idag är det alltså endast teknik som existerat i ett par år. 

 

Rtings välkända OLED-inbränningstest med 2017-modeller (vilka idag är jämförbara med bilar från 50/60-talet) visar att även om en del modeller var i praktiken förstörda efter 10.000 timmar stresstest hade de i stort inte tappat ljusstyrka eller färgomfång. Vilket är mycket mer uthålligt än vad många av dagens LCD:er med vita lysdioder (blå diod, gult fosfor) erbjuder då dessa förändras rätt i takt med att fosforn slits. Typiskt är att de blir blåare och blåare med tiden.

 

Fast även där med vita lysdioder blir det mer uthålligare med åren. De allra första LCD-modellerna med vita lysdioder som belysning – detta som då blev det halvt missvisande men väl spridda "LED-TV" – hade rätt tydliga problem med att de snabbt blev blåare och blåare och tappade färgomfång redan inom ett par år. Idag är detta inte alls samma problem.

 

QLED är samma gamla vanliga LCD-paneler där bakgrundsbelysning och/eller färgfiltren är förstärkta med kvantprickar/quantum dot. De enklare QLED-modellerna har typiskt vita lysdioder och kvantprickar förstärker grön och röd våglängd vilket gör dem mer kapabla än modellerna med traditionella vita lysdioder. Sådana modeller har funnits i många år och där verkar det inte vara problem med själva färgomfånget eller ljusstyrkan, utan mer det vanliga med konstruktionen, likt att kantbaserade lysdioder med tiden riskerar problem med värmeutveckling som förstör/släcker dioderna eller förändrar materialet i panelerna så att kanten i bilden blir missfärgad, typiskt då undre kanten där lysdioderna ofta sitter.

 

Hos de mer moderna QLED-modellerna används blå mini-LED med FALD och där sker komplett färgomvandling till röd och grön hos kvantprickarna vilket ger ett större färgomfång och högre ljusstyrka. Dessa modeller har även dem endast funnit i ett några år och vi vet inte hur dessa ser ut framöver. Samma sak där att förbättringar och utveckling sker varje år. Generation 1 är inte nödvändigtvis likadan som generation 2. Omöjlig att dra generella slutsatser om hur dessa är om 5-10 år.

 

Dessa ovanför har i alla fall inga ljusspridare som kan lossna och trilla ned. :)

 

Mycket är också en fråga om konstruktionen och användningen. Svaret finns endast delvis i själva tekniken. Med andra ord är inte alla OLED exakt samma, trots i grunden kanske likadana paneler från samma fabriker. De används på olika sätt av olika tillverkare vilket leder till olika livslängd och olika problem.





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

  • Framvägg och vänster sida
    Globe
    2025-05-08 07:38:43
  • Vänster sida med Paneler monterade
    Globe
    2025-05-08 07:35:28
  • Front Wide backvy
    Globe
    2025-05-08 06:25:36
  • Front Wide
    Globe
    2025-05-08 06:23:11
  • Ny soffa, vy bakåt i salongen
    DPC
    2025-05-07 10:21:06
  • Fler  |  Vilka bilder visas här?
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2025 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.