TL;DR: utvecklingen går för snabbt för att säga hur dagens bättre TV-modeller fungera om 5-10 år eftersom det som säljs i dag rymmer teknik som endast funnits på marknaden i ett par år och dessutom vidareutvecklas varje år. Även om första generationerna kan ha problem som uppdagas med tiden är det inte självklart senare generationer har samma problem.
Undantaget är då basmodeller med enkla och billiga lösningar likt de fastklistrade ljusspridarna som faller ned och lämnar kvar ljusa cirklar. Sådan har funnits länge och lär finnas kvar länge till eftersom efterfrågan på större och billigare TV-apparater tar oss dit. 
---
OLED som en bred tillgänglig konsumentprodukt har endast funnits sedan 2013 och egentligen först efter 2015 som det började komma ned i priser som gav massförsäljning. Dessa paneler förändras och förbättras varje år så det är en stor skillnad på OLED-paneler från 10-talet och de som tillverkas nu. Köper du en ny OLED idag är det alltså endast teknik som existerat i ett par år.
Rtings välkända OLED-inbränningstest med 2017-modeller (vilka idag är jämförbara med bilar från 50/60-talet) visar att även om en del modeller var i praktiken förstörda efter 10.000 timmar stresstest hade de i stort inte tappat ljusstyrka eller färgomfång. Vilket är mycket mer uthålligt än vad många av dagens LCD:er med vita lysdioder (blå diod, gult fosfor) erbjuder då dessa förändras rätt i takt med att fosforn slits. Typiskt är att de blir blåare och blåare med tiden.
Fast även där med vita lysdioder blir det mer uthålligare med åren. De allra första LCD-modellerna med vita lysdioder som belysning – detta som då blev det halvt missvisande men väl spridda "LED-TV" – hade rätt tydliga problem med att de snabbt blev blåare och blåare och tappade färgomfång redan inom ett par år. Idag är detta inte alls samma problem.
QLED är samma gamla vanliga LCD-paneler där bakgrundsbelysning och/eller färgfiltren är förstärkta med kvantprickar/quantum dot. De enklare QLED-modellerna har typiskt vita lysdioder och kvantprickar förstärker grön och röd våglängd vilket gör dem mer kapabla än modellerna med traditionella vita lysdioder. Sådana modeller har funnits i många år och där verkar det inte vara problem med själva färgomfånget eller ljusstyrkan, utan mer det vanliga med konstruktionen, likt att kantbaserade lysdioder med tiden riskerar problem med värmeutveckling som förstör/släcker dioderna eller förändrar materialet i panelerna så att kanten i bilden blir missfärgad, typiskt då undre kanten där lysdioderna ofta sitter.
Hos de mer moderna QLED-modellerna används blå mini-LED med FALD och där sker komplett färgomvandling till röd och grön hos kvantprickarna vilket ger ett större färgomfång och högre ljusstyrka. Dessa modeller har även dem endast funnit i ett några år och vi vet inte hur dessa ser ut framöver. Samma sak där att förbättringar och utveckling sker varje år. Generation 1 är inte nödvändigtvis likadan som generation 2. Omöjlig att dra generella slutsatser om hur dessa är om 5-10 år.
Dessa ovanför har i alla fall inga ljusspridare som kan lossna och trilla ned. 
Mycket är också en fråga om konstruktionen och användningen. Svaret finns endast delvis i själva tekniken. Med andra ord är inte alla OLED exakt samma, trots i grunden kanske likadana paneler från samma fabriker. De används på olika sätt av olika tillverkare vilket leder till olika livslängd och olika problem.