Är du ny på området och tycker det finns många skumma förkortningar och begrepp? Jag har skrivit ner några av de vanligare. I denna första version är det på vissa håll bara enkelt förklarat. Jag kompletterar efterhand.
Projektorns upplösning
Alla projektorer har en fast upplösning, ett givet antal pixlar som utgör själva bilden (jämför en datorskärm där man kan ställa in olika upplösningar, t ex 800x600, 1024x768 eller 1280x1024). Ju högre upplösning desto bättre, men också (mycket) dyrare.
En vanlig DVD-skiva har upplösningen 720x576 i PAL och 720x480 i NTSC. För bra DVD-bild skall projektorn minst ha denna upplösning.
För full HDTV skall projektorn minst ha 1280x720. Projektorer kan ofta VISA många olika upplösningar. Då skalas bildkällans upplösning om till projektorns upplösning. Om skillnaden mellan dessa upplösningar är stor kan det bli avbräck i bildkvaliteten.
Kontrast:
Lumen:
DLP:
En av två huvudtekniker för projecering av bild. Varje pixel i projektorns upplösning motsvaras av en liten spegel i projektorn som vippar fram och tillbaka mycket snabbt. Speglarna styr ljusintensiteten på deras respektive projecerade pixlar.
DLP ger allmänt sett den bästa bildkvaliteten sett till upplösning. Bra svärta och briljanta färger. Nackedelen blir följdaktligen att DLP är dyrare än LCD sett till upplösning.
Färgerna styrs av ett färghjul som roterar i projektorn. Färghjulen kan ha olika många färgsegment (Red, Green, Blue och White-transparent är vanliga) och olika hastigheter. Ju fler segment (6 är bra, RGBRGB) desto bättre färger. Ju högre hastighet (4x eller mer är bra) desto mindre tendens till RBE (se nedan).
RBE:
Rainbow Effect, eller Regnbågseffekt. Ett DLP problem orsakat av långsamt snurrande färghjul. Färgerna visas var för sig i snabb följd. De flesta människor har inte problem med detta, medan andra uppfattar ett mycket störande/tröttande färgflimmer eller ljusblixtar. Speciellt vid mörka bilder med ljusa partier, eller vit text på svart bakgrund.
Redigerat av andretti, 29 december 2004 - 16:17.