Från Ny Teknik:
Svenskt hdtv-monster
snart klar för rymden Nästa sommar skjuter det svenska satellitbolaget SES Sirius upp sin nya tevesatellit Sirius 4 i rymden. Det är en riktig "teracomdödare" som har plats för 120 hdtv-kanaler och som kommer att kosta ett par miljarder kronor att bygga och skjuta upp.
- Sirius 4 är nog den största svenska rymdsatsningen någonsin. Det är en lika stor investering som hela det digitala marknätet i Sverige, men ger väsentligt mycket mer bandbredd för pengarna, säger Benny Norling, affärsutvecklingschef på SES Sirius i Sundbyberg.
När Sirius 4 väl är på plats i sin geostationära bana 36.000 kilometer ut i rymden, cirka 100 gånger lägre ut än den internationella rymdstationen ISS, ska den ta över jobbet från både Sirius 2 och Sirius 3.
- Sirius 4 kommer att ha 20 tevetranspondrar enbart för Norden och ytterligare 20 även för övriga Europa. Vi får plats med 3-4 hdtv-kanaler i varje transponder, vilket betyder en teoretisk kapacitet på 120 hdtv-kanaler för Sirus 4, säger Benny Norling.
Från Afrika till Ural
- Nu sänder vi nästan uteslutande "standard-teve-kanaler" och det kommer vi att göra tills hdtv slår igenom fullt ut, säger han till Nyteknik.se.
Sirius 4 får ett täckningsområde som sträcker sig ända från Uralbergen i öster till norra Afrika i söder och Västeuropa i väster.
Över en halv miljon platta skärmar
- Det kommer att bli en enorm efterfrågan på hdtv-kanaler redan nästa år, när alla som köpt platt "hd-ready"-teve inser att de måste ha hdteve-sändningar för att få så bra bild i teven som de trodde när de köpte den, säger Benny Norling.
Det har i år sålts nästan 600.000 platta hd-ready-apparater i Sverige enligt elektronikbranschens uppskattning och det kommer att sätta press på programbolagen att öka antalet hdtv-sändningar.
En snabb och stark efterfrågan på hdtv-sändningar kan ställa till problem för det statliga sändarbolaget Teracom i och med att man bara har kapacitet för en handfull hdtv-kanaler i det digitala marknätet.
- Hdtv kräver en bandbredd på minst 16 megabit per sekund och kanal. Det visar nyligen gjorda tester med mpeg4-kodning, säger Benny Norling.
Amerikansk satellit och rysk raket
Sirius 4-satelliten håller just nu på att färdigställas av den amerikanska flyg- och satellittillverkaren Lockheed Martin. Den ska skjutas upp av en rysk Protonraket från Bajkonur i Kasakstan, en raket som svenska Saab är med och levererar delar till.
- Det är framför allt telekommunikation som är den stora vinsten av all den forskning och alla de miljarder som satsats på rymdteknik, säger Benny Norling.
Sirius 1 till de sälla jaktmarkerna
För närvarande har Sverige tre satelliter uppe i rymden - de två kommunikationssatelliterna Sirus 2 och Sirius 3 samt forskningssatelliten Odin.
Sirus 1 har förpassats till satellitkyrkogården längre ut i rymden. Alla satelliter behåller ett bränsleförråd för sista raketfärden ut mot "graveyard orbit".
Tele-X var avstampet
Bolaget SES Sirius ägs till 75 procent av Luxemburgbolaget SES Astra och till 25 procent av statliga svenska Rymdbolaget.
Ursprunget till SES Sirius är NSAB, Nordic Satellite Company, som var ett samprojekt mellan Sverige och Norge om Tele-X-satelliten i början av 1980-talet. Teracom, som på den tiden hade Telia som största ägare, var hältenägare i NSAB under en period.
I december 2003 tog SES Astra/SES Global över 75 procent av aktierna i NSAB och i december 2005 ändrades namnet på NSAB till SES Sirius.