HEMLIGHETEN bakom bäst bas i film! (lång)
268 svar till detta ämne
#1
Postad 04 januari 2006 - 23:59
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
Såg nyligen ett inlägg i ett hembio-forum huruvida man skulle satsa på stora fronthögtalare eller subwoofer för en viss summa pengar – vilket val skulle ge bäst bas i slutändan på film? Svaren i forumet var många och varierande. Nedan kommer mina 2 cents… Sorry för det långa inlägget :-(
JAG VILL NU BERÄTTA BRANSCHENS BÄST BEVARADE ”HEMLIGHET” SOM INTE MÅNGA KÄNNER TILL: HUR DU PÅ 5 MINUTER JUSTERAR DIN SURROUNDANLÄGGNING FÖR MYCKET BÄTTRE BASLJUD I FILM!
Ursäkta om jag ”skriker” (stora bokstäver) och är lite dramatisk, men jag känner mig lite irriterad över de brister som finns i surround-systemen, och som nästan aldrig skrivits om i fack-press eller i dessa forum (förutom min brorsa som skrev om detta för 3 år sedan i Prisjakts forum). Sedan tycker jag synd om alla oss konsumenter som sitter med mycket bra fronthögtalare som inte nyttjas till sin fulla potential!
Nåväl, jag skall försöka hålla mig kortfattad (inte lätt) och du som läser kommer själv inom några minuter själv kunna testa med din egen anläggning och se om jag har rätt eller inte. Spänningen stiger :-)
Vad innebär ändringen?
- Plötsligt kommer du att höra mycket mer och bättre bas i dina filmer! Från att tidigare funnits ett ”glapp” mellan frontarnas bas och subwooferns bas, blir det nu plötsligt ”fullt frekvensomfång”. Innan vi gjorde ändringarna var jag och min brorsa nöjda med ljudet, vi hade aldrig kunnat gissa vilken markant förbättring det skulle bli – åtminstone på våra anläggningar. Nu vill vi aldrig gå tillbaka till standardinställningarna (dvs. att ange att ”subwoofer finns” i förstärkarens setup)!
- I exempelvis filmen ”The Haunting” (se mer detaljer nedan) gick referensscenen från ”ok” till ”extremt maffig”. Från att tidigare pumpat på ok med bas i scenen (via subwoofern), så plötsligt skallrade hela rummet om (och det då subwoofern helt kopplats bort)!
Värt att veta att detta har testats av mig och min brorsa på tre (3) helt olika surround-system, i tre helt olika hemmiljöer, med precis samma resultat! Surround-förstärkarna vi pratar om är Marantz SR5200, Denon 3803 samt Arcam AVR300. Dessutom var det tre helt olika högtalaruppsättningar (B&W 600-serie i olika storlekar) och tre olika subwoofers (två olika Audi Pro och en B&W). Anläggningarnas totalpris (högtalare+förstärkare) har legat mellan 20.000-50.000 kr som lite jämförelsetal. Alla dessa tre anläggningar har nu fått väsentligt bättre filmbas än tidigare.
Förutsättningar för att kunna testa:
1. Du måste ha en subwoofer. Din surround-förstärkare är förmodligen inställd att du har en subwoofer, vilken är inkopplad på subwoofer-utgången på surround-förstärkaren och på LFE-ingången på subwoofern.
2. Din subwoofer bör ha möjlighet till separat linjeingång (L+R) utöver den LFE-ingång som du använder idag.
3. Du måste ha ”stora” fronthögtalare. Med det menar jag att de bör vara golvhögtalare med mycket bra baskapacitet och inställda som ”Large” i surround-förstärkaren. Utan sådana högtalare är det knappast någon idé att testa vidare!
4. Du måste ha pre-out/lågnivå-utgångar på din surround-förstärkare.
5. Du måste ha en film med ett demoparti innehållande lång och hyfsat djup bas. Idealiskt är om du har filmen ”The Haunting (1999)”, helst med DTS-spåret men Dolby Digital duger också. I scenen som börjar knappt 38 minuter in i filmen efter att skådespelaren säger ”Coming mother…”, då ”spökena” bankar i dörrarna (och 2 minuter framåt), är en mycket bra referensscen att testa ändringen med (dvs. scenen låter bättre UTAN subwoofer jämfört med en subwoofer med standardinställning)!
Kortversionen för att testa ändringen:
- Ställ in surround-förstärkaren att INGEN subwoofer finns. Flytta sedan subwoofer-kabeln från subwoofer-utgången på surround-förstärkaren till pre-out utgången istället (gärna L+R med split-kabel om möjligt, annars på antingen L(eft) eller R(ight)). Justera därefter subwooferns brytfrekvens och nivå (genom att titta på referensscenen) och flytta kabeln till line-in istället för LFE-in om möjligt på subwoofern.
Långa versionen, steg-för-steg beskrivning:
1. Lyssna/titta på din favoritscen och på hög ljudnivå (den nivå du brukar ha som maximal lyssningsvolym vid film-tittande).
2. Ställ nu in din surround-förstärkare i setup:en att INTE ha någon subwoofer. Dvs. all lågbas skall då skickas till dina fronthögtalare istället.
3. Lyssna nu igen på din favoritscen. Observera att din subwoofer inte används alls nu. Hur låter det tycker du? Du kan växla fram och tillbaka (subwoofer på/av) genom att bara ändra i setup:en på surround-förstärkaren. Förhoppningsvis mäker du att du får mer naturlig och maffig bas, men tappar kanske lite av den djupaste basen (beroende på vilken filmscen du valt).
4. Nästa steg (om du tycker att basen blev maffigare men tappade den sista botten) är att koppla in subwoofer-kabeln på surround-förstärkarens pre-out utgång istället. Dvs. flytta subwoofer-kabeln från surround-förstärkarens subwoofer-utgång till surround-förstärkarens pre-out. Välj antingen L(eft) eller R(ight), eller om du har en split-kabel så att du kan koppla in både L+R till subwoofer-kabeln. Vad som händer nu är att att fronthögtalarnas signal skickas i sin helhet även till subwoofern.
5. Ställ in subwooferns ”cut off-frequency” och ”level” på subwoofern till lämpliga värden (cut-off kanske kring 50-60 Hz). Du får testa att lyssna på din referensscen fler gånger och ändra frekvens och nivå efter ditt tycke och smak.
Finns det då några nackdelar? Jo:
- Du måste förmodligen koppla ur din subwoofer (stänga av strömmen) då du lyssnar på musik. Anledningen är att subwoofer-nivån förmodligen är för hög för att vara njutbar vid musiklyssning. Men testa och se.
Analys:
1. Det verkar finnas en ”defekt” i Dolby Digital/DTS-specen för surround-förstärkare som orsakar detta. Beror det på att specen är gjord för biografer där man har mycket bättre och större högtalare? Förmodligen kan inte våra små hembio-subwoofers återge alla frekvenser under 80 Hz som skickas dit, på ett bra sätt. Kanske basen mellan 80-40 Hz hanteras mycket bättre av en stor fronthögtalare, medan först kring 40 Hz och nedåt är subwoofern mest lämpad? Trots att jag labbat med vilka brytfrekvenser som skall skickas till subwoofern så har resultatet inte blivit bra.
2. Felet är som sagt solklart enkelt att konstatera genom att i setup:en plocka bort att subwoofer ingår – plötsligt blir basen (ej djupbasen) så mycket bättre i många filmer.
Så sammanfattningsvis (och en eloge till dig som orkat läsa så här långt!):
- Man får bättre filmbas enligt mitt förslag tycker jag. Resultatet kommer förmodligen att bero på vilka fronthögtalare och vilken subwoofer man har. Jag själv har stora B&W 604 fronthögtalare och där blir skillnaderna markanta. Min Audio Pro Ace Bass 2 sköter lågbasen bra, men mäktar kanske inte med de högre frekvenserna lika bra som fronthögtalarna.
- Har du ingen subwoofer, men har stora fronthögtalare som går djupt, så tillför en subwoofer mindre än man tror – Dolby Digital/DTS-specen ”sabbar” istället den totala ljudbilden för basen. Dock tycker jag du SKALL skaffa en subwoofer för att få den där sköna basbotten, men koppla inte in den på det ”vanliga sättet”, utan koppla enligt denna beskrivning. Annars kommer du att märka att dina favoritscener visserligen får ny djupbas, men tappar den andra basen.
- Men lita inte på mig - testa själv och se!
Lycka till och meddela gärna vad ni kommer fram till – bu eller bä!?
/Jonzy
PS. Postat i siterna minhembio, dvdforum samt component.
#2
Postad 05 januari 2006 - 00:07
Unregisteredf1616e6c
-
Unregisteredf1616e6c
-
Forumräv
-
-
786 inlägg
oj oj oj vilket långt inlägg... orkar inte ens läsa igenom det, men lovar att göra det imorrn!! Intressant ämne!
#3
Postad 05 januari 2006 - 00:31
Lukassvensson
-
Lukassvensson
-
Beroende
-
-
1 201 inlägg
Saken du (jonzy) inte har fattat är att Subwoofern låter högre för att det går två st kablar till den istället för en, det har inget med kanaler att göra, och genom att köra subben genom frontkanalen åstakommer du ingen förutom att försämra ljudet.
Om du har en subwoofer med Low-freq-in (L & R), då kan du använda en splittad kabel (sådan du använder om du har 2 st subwoofers) och stoppa in ena änden i receiverns sub-out, köra in båda dem andra ändarna i din sub.
#4
Postad 05 januari 2006 - 00:51
Heron
-
Heron
-
Veteran
-
-
1 800 inlägg
Hej.
Det finns en nackdel, och det är om subban inte har samma avstånd till sweet spot som frontarna.
Det går nämligen inte att justera avståndet längre på subban utan det får bli samma som frontarnas.
För övrigt tycker jag också man skall pröva jonzys koppling, bara man har bra bas från frontarna. Har man inte den där riktiga djupbasen från frontarna av någon anledning så finns det ett annat alternativ.
Ha alla högtalarna inkopplade som det normalt är tänkt.
Kör frontarna på "large" och subban på "both" så den även får frontarnas bassignaler.
Använd subbans lågpassfilter.
Då kan man även justera avståndet separat på subban.
/Heron
#5
Postad 05 januari 2006 - 00:53
svanbo
-
svanbo
-
Forumräv
-
-
558 inlägg
Har faktiskt läst igenom hela kakan och kan meddela att det är väl värt att läsa!
Är rätt ny på detta med hemmabio men rätt erfaren inom ljud och hifi, tvåkanals, där jag valt att lägga mitt krut. Nu har en kompis skaffat en rätt fet hemmabioanläggning som vi hållt på och pillat med och jag har nu förstått precis varför jag undvikit området i alla år: Vilken ###### Djungel. Pro logic hit och DTS dit. Nu har jag väl börjat reda ut begreppen men just detta med vilken signal som skickas till olika högtalare har jag inte fått någon rätsida på. Som tvåkanalsidiot resonerar jag alltid "ju renare desto bättre" och har inte fattat varför man inte ska skicka hela signalen till t.ex. frontarna utan skära bort basen. Följdaktigen har jag ställt in frontarna på "large" trots att de inte är speciellt stora, i tron om att stärkaren då skickar hela signalen till dem. Men tydligen inte!
Jag har heller inte fattat varför man ska skära signalen till suben flera gånger, dels i förstärkaren (där man kan ställa in skärningsfrekvensen), OCH i suben. Detta låter mer logiskt i mina öron, och "renare" d.v.s. man mixtrar mindre med signalen.
Eller? DD 5.1 t.ex. innehåller ju ett separat subspår (.1), detta borde väl vara "färdigskuret och klart" eller? Om man kopplar såsom du föreslår, så mixas väl subspåret in i frontarnas signaler?
Ska bli mycket intressant att testa detta när jag kommer hem till honom nästa gång.
#6
Postad 05 januari 2006 - 01:05
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
står ett par frontar på large så skall hela frkvensomfånget gå till den 20-20000hz
men står dom som small så är det subbens brytfrekvens som gäller
sen 'r det upp till andvändare vilken sub som andvänds i systemet och vid vilken brytfrekvens som den är ställd på.
men så som trådskaparen har kopplat så är det högnivå och då blir det mera fart i en subba än om den kopplas med rca då rcan i regel har mellan 1-2volt ut medans högnivån följer hur mycket som volympotten åker upp.
#7
Postad 05 januari 2006 - 09:14
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
står ett par frontar på large så skall hela frkvensomfånget gå till den 20-20000hz men står dom som small så är det subbens brytfrekvens som gäller sen 'r det upp till andvändare vilken sub som andvänds i systemet och vid vilken brytfrekvens som den är ställd på.
<{POST_SNAPBACK}>
Detta är det exakta problemet! Om frontarna är inställda på Large så får de tyvärr INTE hela frekvensområdet (dvs L+R OCH LFE-kanalen) om man samtidigt säger att man har en Subwoofer inkopplad. Då får då bara L+R vilket i mina öron inte kommer att låta helt homogent. För mig med riktigt stora högtalare låter basen mycket mer homogen om de även får LFE-kanalen från Dolby Digital/DTS-spåret. Om du provar att i setupen säga att du inte har en subwoofer kommer du att märka skillnad - då får du plötsligt hela frekvensområdet till frontarna. Min gissning är att specen/mixning av basfördelning mellan frontar och LFE som görs för Dolby Digital/DTS inte är optimerad för våra små hemmabio-anläggningar utan mer för biografernas tyngre arsenal. Testa själv får du se - jag hade samma uppfattning som du tidigare. /Jonzy
Redigerat av jonzy, 05 januari 2006 - 09:20.
#8
Postad 05 januari 2006 - 09:34
Unregistered40127
-
Unregistered40127
-
Mästare
-
-
2 592 inlägg
Jag hade problem med detta att det alltid lät skit med subwoofer i min anläggning. Jag testade olika subbar och placeringar. Till slut gav jag upp och köpte mina vegor för att få "normal" bas vid filmtittande. Jag kör helt utan sub, och har inte funderat över ett skaffa en heller.
case
#9
Postad 05 januari 2006 - 10:43
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
står ett par frontar på large så skall hela frkvensomfånget gå till den 20-20000hz men står dom som small så är det subbens brytfrekvens som gäller sen 'r det upp till andvändare vilken sub som andvänds i systemet och vid vilken brytfrekvens som den är ställd på.
<{POST_SNAPBACK}>
Detta är det exakta problemet!
Om frontarna är inställda på Large så får de tyvärr INTE hela frekvensområdet (dvs L+R OCH LFE-kanalen) om man samtidigt säger att man har en Subwoofer inkopplad. Då får då bara L+R vilket i mina öron inte kommer att låta helt homogent. För mig med riktigt stora högtalare låter basen mycket mer homogen om de även får LFE-kanalen från Dolby Digital/DTS-spåret.
Om du provar att i setupen säga att du inte har en subwoofer kommer du att märka skillnad - då får du plötsligt hela frekvensområdet till frontarna.
Min gissning är att specen/mixning av basfördelning mellan frontar och LFE som görs för Dolby Digital/DTS inte är optimerad för våra små hemmabio-anläggningar utan mer för biografernas tyngre arsenal.
Testa själv får du se - jag hade samma uppfattning som du tidigare.
/Jonzy
<{POST_SNAPBACK}>
men hur det är med dom stärkarna som ni har testat på det vet jag inte hade en yama1400 förut och dom frontarna spelade bas med subban in kopplad man kan ju mäta frekvensgången . men har man acustiska problem med hur rummet är utförmat så kan det bli kostigt att basen försvinner bort från frontarna. men ett mät instrument kan vissa ett annat resultat. sen kan det vara brytfrekvensen som spökar om den är ställd för högt ex 120hz så kan dom stärkarna skicka alt under 120hz till subben . men då är det bara att ställa ner den till 40hz och då skickar den övrigt frekvens till frontarna men har man det inställt both så skickar förstärkaren hela 20-20000hz till front och subb sen är det hur exata är bryt frekvensena i en stärkare hur många dbdämpning är det 6 eller12db
#10
Postad 05 januari 2006 - 11:43
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
sen kan det vara brytfrekvensen som spökar om den är ställd för högt ex 120hz så kan dom stärkarna skicka alt under 120hz till subben . men då är det bara att ställa ner den till 40hz och då skickar den övrigt frekvens till frontarna men har man det inställt both så skickar förstärkaren hela 20-20000hz till front och subb sen är det hur exata är bryt frekvensena i en stärkare hur många dbdämpning är det 6 eller12db
<{POST_SNAPBACK}>
På alla tre förstärkarna har jag labbat med brytfrekvensen utan att få det att låta bättre. Med inställningen "both" tror jag det är ett missförstånd, den gör bara så att frontarnas bas-innehåll skickas även till subben, men inte tvärt om - dvs. LFE-signalen (".1") skickas ju ändå inte till frontarna, vilket är det jag vill. Eller? /Jonzy
#11
Postad 05 januari 2006 - 11:58
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
sen kan det vara brytfrekvensen som spökar om den är ställd för högt ex 120hz så kan dom stärkarna skicka alt under 120hz till subben . men då är det bara att ställa ner den till 40hz och då skickar den övrigt frekvens till frontarna men har man det inställt both så skickar förstärkaren hela 20-20000hz till front och subb sen är det hur exata är bryt frekvensena i en stärkare hur många dbdämpning är det 6 eller12db
<{POST_SNAPBACK}>
På alla tre förstärkarna har jag labbat med brytfrekvensen utan att få det att låta bättre.
Med inställningen "both" tror jag det är ett missförstånd, den gör bara så att frontarnas bas-innehåll skickas även till subben, men inte tvärt om - dvs. LFE-signalen (".1") skickas ju ändå inte till frontarna, vilket är det jag vill.
Eller?
/Jonzy
<{POST_SNAPBACK}>
inte om frontarna står som large och subbasen står both då skall dom få hela frekvensomfånget men står den som lfe så går bra den bas ut som har lägst frekvens under 50hz men om den står som lfe så funkar den bara när det är dd format . sen hänger det på förstärkarna hur strömstarka dom är då basen är det som kräver mest effekt och dom flesta reciers är inte strömstarka när dom skall dela på 7kanaler och en trafo och i regel så har dom taskig konings bank. så det kan vara så enkelt att recivrarna inte orkar skicka fullfrekvens när det tittas på film utan skickar det till subben.
#12
Postad 05 januari 2006 - 13:03
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
inte om frontarna står som large och subbasen står both då skall dom få hela frekvensomfånget men står den som lfe så går bra den bas ut som har lägst frekvens under 50hz men om den står som lfe så funkar den bara när det är dd format .
Intressant, men då har din förstärkare andra inställningsmöjligheter än mina tre jag testat på (Marantz SR5200, Denon 3803 och Arcam AVR300). Vad har du för förstärkare? Är du helt säker på det du säger? Har du testat med en basrik scen innan och efter du deaktiverar suben i förstärkarens setup? sen hänger det på förstärkarna hur strömstarka dom är då basen är det som kräver mest effekt och dom flesta reciers är inte strömstarka när dom skall dela på 7kanaler och en trafo och i regel så har dom taskig konings bank. så det kan vara så enkelt att recivrarna inte orkar skicka fullfrekvens när det tittas på film utan skickar det till subben.
Det finns en logik i det du säger, men är det i praktiken ett problem kan man undra - jag har inte märkt att mina förstärkare har "kroknat" - åtminstone inte min nuvarande Arcam AVR300 biampad tillsammans med B&W 604. De pumpar ut DTS-bas så det står härliga till :-) Som sagt, testa att ta bort din sub i setup:en så får du höra vad dina frontar egentligen klarar av att leverera kanske? Vore kul om du kunde testa för att se om det är skillnad. Eller så är det som du säger att din förstärkare verkligen kan leverera även LFE-signalen till frontarna även då du har sub inställt - grattis i så fall! /Jonzy
Redigerat av jonzy, 05 januari 2006 - 13:06.
#13
Postad 05 januari 2006 - 13:06
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
har suttit och testat nu och fan du har rätt
men centern skickar sin lfe till subben i och med det är där all huvod dialog är
men det finns bra med bas i frontarna beroende på hur dts spåret är inspelat och varifrån ljudet kommer.
har haft två return of the king och testat med och det är skilnad på ljudspåren mellan ext och den vanliga den vanliga skickar ut även i front medans ext vill ha det till subban och det vid senen med elefanterna som har en brutal djupbas när dom springer.
så det är nog ganska enkelt problem det beror på hur filmmakaren lägger spåren på dvd skivan
har även testat vanlig 6.1 med musik och då går alla hötalare med bra bas och där finns ingen skillnad
men det breor på hur högt subban är gainad i förhållande till dom andra högtalarna.
mina förstärkare det kan du se i galleriet
Redigerat av Unregistered1022, 05 januari 2006 - 13:17.
#14
Postad 05 januari 2006 - 13:07
Unregistered40863e2a
-
Unregistered40863e2a
-
Användare
-
-
137 inlägg
Hej!
Måste gör ett inlägg i debatten!
På min yamaha så KAN man välja LFE-out till antingen sub eller BOTH. Då skickas LFE-signalen både till suben & front. Det måste ju vara det du var ute efter, eller? Då borde väl det bli typ samma resultat som du eftersträvade! -eller??
-intressant forskning i alla fall!
/Danne
#15
Postad 05 januari 2006 - 13:44
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
Hej!
Måste gör ett inlägg i debatten! På min yamaha så KAN man välja LFE-out till antingen sub eller BOTH. Då skickas LFE-signalen både till suben & front. Det måste ju vara det du var ute efter, eller? Då borde väl det bli typ samma resultat som du eftersträvade! -eller??
-intressant forskning i alla fall!
/Danne
<{POST_SNAPBACK}>
Yes! Jag kan bara gratulera att du har en bra surround-förstärkare! Precis - jag vill att LFE-signalen kan skickas ut till frontarna också. Vad heter din Yamaha? /Jonzy
#16
Postad 05 januari 2006 - 13:46
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
har suttit och testat nu och fan du har rätt men centern skickar sin lfe till subben i och med det är där all huvod dialog är men det finns bra med bas i frontarna beroende på hur dts spåret är inspelat och varifrån ljudet kommer. har haft två return of the king och testat med och det är skilnad på ljudspåren mellan ext och den vanliga den vanliga skickar ut även i front medans ext vill ha det till subban och det vid senen med elefanterna som har en brutal djupbas när dom springer. så det är nog ganska enkelt problem det beror på hur filmmakaren lägger spåren på dvd skivan har även testat vanlig 6.1 med musik och då går alla hötalare med bra bas och där finns ingen skillnad men det breor på hur högt subban är gainad i förhållande till dom andra högtalarna. mina förstärkare det kan du se i galleriet
<{POST_SNAPBACK}>
Toppen - tack för att du testade! Tolkar jag det som att fr.o.m. nu kommer du se till att LFE-signalen alltid skickas till frontarna också? Det klarade din förstärkare av att göra? Blev scenen med elefanterna mycket bättre tyckte du? /Jonzy
#17
Postad 05 januari 2006 - 13:57
jonzy
-
jonzy
-
Lärjunge
-
-
266 inlägg
Jag vill dela mig av ett mycket bra inlägg som Pär skrev på component-forumet:
"Hej Jonzy, och tack för din gedigna genomgång av vad som kan vara ett problem för många
Defekten ligger inte i de standards som är framtagna, utan i en dålig implemantation av dem i t ex recievers. Det är framförallt i hanteringen av bass management (i receivern, källan eller subbasens x-over) som saker går fel, eller hanteringen av signalen är för inflexibel.
De vanligaste bass-management systemen i en receiver, pre/pro, eller källa ger, precis som du nämner möjligheterna till antingen large eller small för front, center, och bakhögtalare, plus i bästa fall en enkel on/off möjlighet för subbasen. När man ställer bassmanagement till small så "kopplar" man in ett högpass filter (vanligtvis runt THX rekommendation på 80-Hz) som då dirigerar om signalen under x-over frekvensen till subbasen för de "kanaler" som blivit ställda som small - eller till fronthögtalarna om man inte har en subbas. När man ställer något som large så skickas signalen som fullfrekvens till de kanaler som är ställda som det.
Vad som ställer till det, och vad du egentligen har konstaterat är att oftast finns ingen inställning som tillåter att skicka fullfrekvens till t ex fronthögtalare om subbasen är inkopplad. Detta är något som tillverkarna av produkter har kompromissat med, och alltså ingen del av DD/DTS specifikationen.
För att motverka detta finns det externa processorer för bassmanagement - Har för mig att t ex M&K samt Outlaw hade produkter som recenserades i någon svensk hemmabiotidning.
Men det finns även de receivers/processorer/källor som kan hantera basen korrekt. Jag har t ex inga som helst problem att ställa in exakt (inkluderar också fas/amplitud) hur basen skall distribueras vid avspelning av samtliga mina källor, och vid samtliga processade ljudlägen
Ett annat vanligt probelm (och dörmed tillkortakommande för processorer/receivers) är vid avlyssning av musik, då man kanske vill ha subbas med, men processor/receiver inte tillåter det Då finns det subbasar som hanterar det - t ex REL, där man kan koppla högnivå (samma som matas till frontar) till basen för att komplettera
mvh
/Pär"
Och mitt svar på hans inlägg:
"Tack själv Pär!
Efter ditt svar, och andras i detta och andra forum, har jag nu konstaterat följande:
- Mina 3 olika förstärkare som jag testat med klarar inte av en inställning där LFE-signalen kan skickas även till frontarna samtidigt som den går till subben.
- Andra har dock skrivit nu att deras förstärkare har möjighet att göra dessa inställningar - grattis till dem säger jag! Detta kände jag inte till förrän nu!
- Så för oss andra som inte har sådana förstärkare får leva med att koppla in subben på annat (läs "mitt") sätt. Låter lite billigare än att skaffa extern bass-management utrustning, men tack för tipset!
- Slutligen tycker jag synd om alla konsumenter som kanske sitter med sina dyra 5.1-system felaktigt uppsatta så att de inte får den kompletta basupplevelsen...
/Jonzy"
Så, end of story!
Tack för er hjälp!
/Jonzy
#18
Postad 05 januari 2006 - 14:07
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
har suttit och testat nu och fan du har rätt men centern skickar sin lfe till subben i och med det är där all huvod dialog är men det finns bra med bas i frontarna beroende på hur dts spåret är inspelat och varifrån ljudet kommer. har haft två return of the king och testat med och det är skilnad på ljudspåren mellan ext och den vanliga den vanliga skickar ut även i front medans ext vill ha det till subban och det vid senen med elefanterna som har en brutal djupbas när dom springer. så det är nog ganska enkelt problem det beror på hur filmmakaren lägger spåren på dvd skivan har även testat vanlig 6.1 med musik och då går alla hötalare med bra bas och där finns ingen skillnad men det breor på hur högt subban är gainad i förhållande till dom andra högtalarna. mina förstärkare det kan du se i galleriet
<{POST_SNAPBACK}>
Toppen - tack för att du testade!
Tolkar jag det som att fr.o.m. nu kommer du se till att LFE-signalen alltid skickas till frontarna också? Det klarade din förstärkare av att göra?
Blev scenen med elefanterna mycket bättre tyckte du?
/Jonzy
<{POST_SNAPBACK}>
har inte testat det ännu men som du skrev om yamahan den klarar att skicka lfe till frontarna har haft en 1400 sen beror det på vilket avcodnings chip som sitter i respektive apparater men jag byter inte ner mig igen för jag kan nästa garantera att dom flesta inte hör när nicolas cage drar av en rökare i national tresure eller när en tekniker tappar ett rör i return of the king ext men efter som det verkar vara ett problem med avcodnings chipen så varför inte meila importören och fråga dom det tänker jag att göra och ställa dom mot väggen för det här är ett problem för skall lfe gå till både subb och front så skall det göra det . jag har det inställt på att lfe skall sckika till frontarna och det gör det men som sakt det beror på hur ljudet kommer. kommer det frånsidan så skickar dom på ordentligt men kommer det fram ifrån så hörs det inte mycket i dom utan då går det genom subban. men jag skall testa vidare med comander and master som är bra att testa med då kanonerna sjuter till höger och vänster då är det lättare att av göra om det funkar som det skall så det testas vidare
#19
Postad 05 januari 2006 - 14:35
Unregisterede13144d8
-
Unregisterede13144d8
-
Användare
-
-
136 inlägg
Även Nad´s V2 uppgraderade 7X3 recievers har ett val som heter enhanced bass som tillåter fullt register till frontarna samtidigt som man har subben på.
#20
Postad 05 januari 2006 - 15:34
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
Även Nad´s V2 uppgraderade 7X3 recievers har ett val som heter enhanced bass som tillåter fullt register till frontarna samtidigt som man har subben på.
<{POST_SNAPBACK}>
tyvär zimex så gör det inte har nu testat så det knakar i öronen men stänger man av subben helt så går hela frekvensomfånget till fromtarna slår man på suben så tappar frontarna i bas registret och det oavsett vilken brytfrekvens som subben står på .
#21
Postad 05 januari 2006 - 18:10
Unregistered2c249222
-
Unregistered2c249222
-
Wannabe
-
-
39 inlägg
"Brorsan" kan göra ett inlägg i debatten efter några års frånvaro
Hade en tråd om det här i detta forum för några år sedan och då trodde jag att min Marantz SR 5200 var trasig så den var på lagning men utan resultat. Det ledde till att jag köpte en "värre" förstärkare, Denon 3803 med BASS MANAGEMENT. Men även den hade samma problem.
Så av erfarenhet och som X-12 skriver så "ljuger" tyvärr (många) tillverkarna när de skriver att de har bass management som ska klara av att skicka fullregister till front och sub.
Hursomhelst så vore det helt klart intressant om svensk hifi/hembiopress skrev om detta och vad det beror på. Som i sin tur kanske sätter press på receiver-tillverkarna. Av alla svar i forumena så verkar det vara några olika problem:
o ljudkmixningen i DVD-skivor
o dålig implementation av bass management i receiver
o hur ljudet riktas (framifrån, sidor)
Klurigt!
#22
Postad 05 januari 2006 - 18:29
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
har delvis fått en förklaring som jag skrev tiigare så är det brytfrekvensen som är problemet
i reciverna då det lägst är 40hz så går frontarna inte lägre även om det är satt i set uppen att det skall vara fult frekvensomfångoch front på large.
så här är det tillverkarna som ljuger om frekvenserna i sina manualer då dom vet om problemet
och jag kommer inte att nöja mig med det utan nu kommer jag att gå vidare med det här
och hoppas ni andra gör det ochså oavsett vilken reciver eller processor man har
för det är falsk marknadsföring anser jag.
#23
Postad 05 januari 2006 - 19:06
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
inte om frontarna står som large och subbasen står both då skall dom få hela frekvensomfånget men står den som lfe så går bra den bas ut som har lägst frekvens under 50hz men om den står som lfe så funkar den bara när det är dd format . Intressant, men då har din förstärkare andra inställningsmöjligheter än mina tre jag testat på (Marantz SR5200, Denon 3803 och Arcam AVR300). Vad har du för förstärkare?
<{POST_SNAPBACK}>
I manualen till Denon 3803 står det: "Då du väljer avspelningsläget "LFE + MAIN", återges lågfrekvensomfånget för de kanaler som ställts på "LARGE" samtidigt med signalerna från subwoofer-kanalen. I detta avspelningsläge expanderas lågfrekvensområdet jämnare i lyssningsrummet. Beroende på rummet storlek och form, kan ljudåtegivningen dock påverkas till följd av en allmän ljudstyrkesänkning av lågfrekvensomfånget." (detta är ett citat så den dåliga svenskan är inte mitt fel) I engelska manualen står det: "When the "LFE + MAIN" playback mode is selected, the low frequency signal range of channels set to "Large" are produced simultaneously from those channels and the subwoofer channel." Utifrån detta (den engelska texten känns tydligast) låter det som om det är frontarnas bas som spelasäven i subben och inte som jag trott, att LFE-spåret spelas i både subben och frontarna (vilket hade löst problemet). En stor skillnad faktiskt. /A
Redigerat av Unregistered610e2837, 05 januari 2006 - 19:16.
#24
Postad 05 januari 2006 - 19:10
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
inte om frontarna står som large och subbasen står both då skall dom få hela frekvensomfånget men står den som lfe så går bra den bas ut som har lägst frekvens under 50hz men om den står som lfe så funkar den bara när det är dd format . Intressant, men då har din förstärkare andra inställningsmöjligheter än mina tre jag testat på (Marantz SR5200, Denon 3803 och Arcam AVR300). Vad har du för förstärkare?
<{POST_SNAPBACK}>
I manualen till Denon 3803 står det:
"Då du väljer avspelningsläget "LFE + MAIN", återges lågfrekvensomfånget för de kanaler som ställts på "LARGE" samtidigt med signalerna från subwoofer-kanalen. I detta avspelningsläge expanderas lågfrekvensområdet jämnare i lyssningsrummet. Beroende på rummet storlek och form, kan ljudåtegivningen dock påverkas till följd av en allmän ljudstyrkesänkning av lågfrekvensomfånget." (detta är ett citat så den dåliga svenskan är inte mitt fel)
Borde inte detta innebära att man skickar LFE-spåret (.1) till både frontarna och subben?
/A
<{POST_SNAPBACK}>
nix det är fortfarande brytfrekvensen för subben som styr det är det som är problemet med av recivrarn den lägsta brytfrekvensen är 40hz och där skär subben sen högpass delar den till front högtalarna så dom får 40och uppåt det bästa vore om man kunn de stänga av delningsfiltret i recivern då som först går det att köra fullregister till front och sub och låta suben sköta brytfrekvensen själv utan på verkan av recivern
Redigerat av Unregistered1022, 05 januari 2006 - 19:28.
#25
Postad 05 januari 2006 - 19:15
Lust
-
Lust
-
Veteran
-
-
1 707 inlägg
Om detta stämmer så kan man undra varför vissa AV-förstärkare anses "gå på knäna" ibland, som det har skrivits om här. Slipper de förstärka allt under 40 Hz måste de i så fall vara riktigt klena.
Fast det kanske är enbart vid fullfrekvensförstärkt 2-kanalsspelning som fenomenet uppstår?
#26
Postad 05 januari 2006 - 19:18
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
inte om frontarna står som large och subbasen står both då skall dom få hela frekvensomfånget men står den som lfe så går bra den bas ut som har lägst frekvens under 50hz men om den står som lfe så funkar den bara när det är dd format . Intressant, men då har din förstärkare andra inställningsmöjligheter än mina tre jag testat på (Marantz SR5200, Denon 3803 och Arcam AVR300). Vad har du för förstärkare?
<{POST_SNAPBACK}>
I manualen till Denon 3803 står det:
"Då du väljer avspelningsläget "LFE + MAIN", återges lågfrekvensomfånget för de kanaler som ställts på "LARGE" samtidigt med signalerna från subwoofer-kanalen. I detta avspelningsläge expanderas lågfrekvensområdet jämnare i lyssningsrummet. Beroende på rummet storlek och form, kan ljudåtegivningen dock påverkas till följd av en allmän ljudstyrkesänkning av lågfrekvensomfånget." (detta är ett citat så den dåliga svenskan är inte mitt fel)
Borde inte detta innebära att man skickar LFE-spåret (.1) till både frontarna och subben?
/A
<{POST_SNAPBACK}> nix det är fortfarande brytfrekvensen för subben som styr
<{POST_SNAPBACK}>
Editerade inlägget samtidigt som du skrev detta svar. Kolla mitt editerade inlägg... /A
#27
Postad 05 januari 2006 - 19:28
Heron
-
Heron
-
Veteran
-
-
1 800 inlägg
Hej!
Måste gör ett inlägg i debatten! På min yamaha så KAN man välja LFE-out till antingen sub eller BOTH. Då skickas LFE-signalen både till suben & front. Det måste ju vara det du var ute efter, eller? Då borde väl det bli typ samma resultat som du eftersträvade! -eller??
-intressant forskning i alla fall!
/Danne
<{POST_SNAPBACK}>
Det var just det han eftersträvade, men fungerar det verkligen så på din förstärkare? Jag har också en Yamaha, en RX-V1500 och då händer följande enligt manualen när man väljer läge "both" på subwoofern och när frontarna står på "large": Basljudet från frontarna går till både subwoofern och frontarna. LFE-ljudet går endast till subwoofern. Enda gången man kan få LFE-ljudet till frontarna är att välja subwoofer "none" dvs avaktivera subban och ha frontarna på "large". Att man kan få LFE-ljudet även till frontarna och samtidigt ha subwoofern aktiverad har jag som sagt mycket svårt att tro på, men livet består samtidigt av många överraskningar. /Heron
#28
Postad 05 januari 2006 - 19:31
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
har delvis fått en förklaring som jag skrev tiigare så är det brytfrekvensen som är problemet i reciverna då det lägst är 40hz så går frontarna inte lägre även om det är satt i set uppen att det skall vara fult frekvensomfångoch front på large. så här är det tillverkarna som ljuger om frekvenserna i sina manualer då dom vet om problemet och jag kommer inte att nöja mig med det utan nu kommer jag att gå vidare med det här och hoppas ni andra gör det ochså oavsett vilken reciver eller processor man har för det är falsk marknadsföring anser jag.
<{POST_SNAPBACK}>
Varifrån kommer dessa uppgifter? Vet du att det gäller alla tillverkare? /A
#29
Postad 05 januari 2006 - 19:32
Unregisterede4ad32dd
-
Unregisterede4ad32dd
-
Användare
-
-
243 inlägg
"When the "LFE + MAIN" playback mode is selected, the low frequency signal range of channels set to "Large" are produced simultaneously from those channels and the subwoofer channel."
Kruxet här är att det inte framgår vart signalen skickas nånstans... Är det med adress till subben eller till frontarna? Om det är med adress till subben msåte ju effekten bli att: I subben spelas LFE plus lågfrekventa signaler från andra högtalare I frontarna spelas den vanliga signalen Om det är med adress till frontarna så: I subben spelas LFE I frontarna spelas LFE plus den vanliga signalen Dvs: under vilken rubrik hittade du citatet, ala?
#30
Postad 05 januari 2006 - 19:37
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
har delvis fått en förklaring som jag skrev tiigare så är det brytfrekvensen som är problemet i reciverna då det lägst är 40hz så går frontarna inte lägre även om det är satt i set uppen att det skall vara fult frekvensomfångoch front på large. så här är det tillverkarna som ljuger om frekvenserna i sina manualer då dom vet om problemet och jag kommer inte att nöja mig med det utan nu kommer jag att gå vidare med det här och hoppas ni andra gör det ochså oavsett vilken reciver eller processor man har för det är falsk marknadsföring anser jag.
<{POST_SNAPBACK}>
Varifrån kommer dessa uppgifter? Vet du att det gäller alla tillverkare?
/A
<{POST_SNAPBACK}>
troligtvis så gäller det många tillverkare om du läste det första inn lägget så finns denon med som trådskaparen hade testat med .
#31
Postad 05 januari 2006 - 19:37
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
har delvis fått en förklaring som jag skrev tiigare så är det brytfrekvensen som är problemet i reciverna då det lägst är 40hz så går frontarna inte lägre även om det är satt i set uppen att det skall vara fult frekvensomfångoch front på large. så här är det tillverkarna som ljuger om frekvenserna i sina manualer då dom vet om problemet och jag kommer inte att nöja mig med det utan nu kommer jag att gå vidare med det här och hoppas ni andra gör det ochså oavsett vilken reciver eller processor man har för det är falsk marknadsföring anser jag.
<{POST_SNAPBACK}>
Varifrån kommer dessa uppgifter? Vet du att det gäller alla tillverkare?
/A
<{POST_SNAPBACK}>
troligtvis så gäller det många tillverkare om du läste det första inn lägget så finns denon med som trådskaparen hade testat med .
#32
Postad 05 januari 2006 - 19:41
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
under vilken rubrik hittade du citatet, ala?
Rubriken är: Ställa in delningsfrekvens och lågfrekvensdistribution vid avspelning av Dolby Digital- och DTS-signaler
Redigerat av Unregistered610e2837, 05 januari 2006 - 19:46.
#33
Postad 05 januari 2006 - 19:44
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
troligtvis så gäller det många tillverkare om du läste det första inn lägget så finns denon med som trådskaparen hade testat med .
<{POST_SNAPBACK}>
Jag läste det första inlägget och det var naturligtvis därför jag refererade till Denons manual för just den modellen. /A
Redigerat av Unregistered610e2837, 05 januari 2006 - 19:45.
#34
Postad 05 januari 2006 - 19:45
Unregisterede4ad32dd
-
Unregisterede4ad32dd
-
Användare
-
-
243 inlägg
nix det är fortfarande brytfrekvensen för subben som styr det är det som är problemet med av recivrarn den lägsta brytfrekvensen är 40hz och där skär subben sen högpass delar den till front högtalarna så dom får 40och uppåt det bästa vore om man kunn de stänga av delningsfiltret i recivern då som först går det att köra fullregister till front och sub och låta suben sköta brytfrekvensen själv utan på verkan av recivern
Jag förstår inte vad du menar här, kan du förtydliga? Menar du att alla AV-receivrar har två brytfrekvenser, en reglerbar (på t ex mellan 40 och 120 Hz) och en absolut (på 40 Hz), där signaler under 40 Hz alltid skickas till subben, oavsett omständigheter? Detta är ju i så fall bara att kolla genom att inte ha nån sub och göra ett frekvenssvep. Jag sitter på jobbet just nu tyvärr. Experimentlusta, någon?
#35
Postad 05 januari 2006 - 19:46
Unregisterede4ad32dd
-
Unregisterede4ad32dd
-
Användare
-
-
243 inlägg
[quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:41 '] [quote name='johal' date='Jan 5 2006, 20:32 '] [quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:06 ']Dvs: under vilken rubrik hittade du citatet, ala? <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Rubriken är: Ställa in delningsfrekvens och lågfrekvensdistribution vid avspelning av Dolby Digital- och DTS-signaler <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Rubriken på engelska, tack! Översättningarna brukar vara av babelfish-kvalitet
#36
Postad 05 januari 2006 - 19:50
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
[quote name='johal' date='Jan 5 2006, 20:46 '] [quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:41 '] [quote name='johal' date='Jan 5 2006, 20:32 '] [quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:06 ']Dvs: under vilken rubrik hittade du citatet, ala? <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Rubriken är: Ställa in delningsfrekvens och lågfrekvensdistribution vid avspelning av Dolby Digital- och DTS-signaler <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Rubriken på engelska, tack! Översättningarna brukar vara av babelfish-kvalitet  <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Setting the crossover frequency and low frequency distribution when playing Dolby Digital and DTS signals
#37
Postad 05 januari 2006 - 19:54
Unregisterede4ad32dd
-
Unregisterede4ad32dd
-
Användare
-
-
243 inlägg
[quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:50 '] [quote name='johal' date='Jan 5 2006, 20:46 '] [quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:41 '] [quote name='johal' date='Jan 5 2006, 20:32 '] [quote name='ala' date='Jan 5 2006, 19:06 ']Dvs: under vilken rubrik hittade du citatet, ala? <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Rubriken är: Ställa in delningsfrekvens och lågfrekvensdistribution vid avspelning av Dolby Digital- och DTS-signaler <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Rubriken på engelska, tack! Översättningarna brukar vara av babelfish-kvalitet  <{POST_SNAPBACK}> [/quote] Setting the crossover frequency and low frequency distribution when playing Dolby Digital and DTS signals<{POST_SNAPBACK}> [/quote] Ja den översättningen stämde ju i alla fall... fast tyvärr vet vi fortfarande inget om vilken adress signalen har
#38
Postad 05 januari 2006 - 19:54
Unregistered8316c305
-
Unregistered8316c305
-
Rookie
-
7 inlägg
Hej,ska köpa en surrondanläggning i vår och det bli valda delar inget paket för då kan man bli besviken.
Förstärkare:Marantz
Fronthögtalare:Canton eller XL-fidelity Pg-1800(27 000 kr/paret)
Center:B & W
Satelliter:Yamah
Subwoofer:Velodyme(om jag inte väljer PG-1800)
#39
Postad 05 januari 2006 - 19:56
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
nix det är fortfarande brytfrekvensen för subben som styr det är det som är problemet med av recivrarn den lägsta brytfrekvensen är 40hz och där skär subben sen högpass delar den till front högtalarna så dom får 40och uppåt det bästa vore om man kunn de stänga av delningsfiltret i recivern då som först går det att köra fullregister till front och sub och låta suben sköta brytfrekvensen själv utan på verkan av recivern
Jag förstår inte vad du menar här, kan du förtydliga? Menar du att alla AV-receivrar har två brytfrekvenser, en reglerbar (på t ex mellan 40 och 120 Hz) och en absolut (på 40 Hz), där signaler under 40 Hz alltid skickas till subben, oavsett omständigheter? Detta är ju i så fall bara att kolla genom att inte ha nån sub och göra ett frekvenssvep.
Jag sitter på jobbet just nu tyvärr. Experimentlusta, någon?
<{POST_SNAPBACK}>
avrecivern har en brytfrekvens och subbasförstärkaren har en det har varit test idag och det trådskaparen skrev stämmer till 100% och jag har funderat på varför min högtalare inte kunnde spela lågfrekvent bas ljud och dom klarar som lägst 18hz och alt beror på den innbyggda brytfrekvensen i processorn 40,60,80,100,120,150,170,200 hz och det är fasta lägen
#40
Postad 05 januari 2006 - 20:00
ekon
-
ekon
-
Guru
-
-
5 778 inlägg
Så om jag kopplar/ställer in så här:
Frontar: LARGE
Sub: NONE
Kopplar från FR/FL pre-out på recievern till subens L/R ingångar och sedan ställa in önskad brytningsfrekvens på subben.
Så borde både frontarna och subben få en fullregistersignal (men subens signal delas av vid den valda brytningsfrekvensen).
Har jag förstått rätt?
#41
Postad 05 januari 2006 - 20:02
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
Så om jag kopplar/ställer in så här:
Frontar: LARGE Sub: NONE
Kopplar från FR/FL pre-out på recievern till subens L/R ingångar och sedan ställa in önskad brytningsfrekvens på subben.
Så borde både frontarna och subben få en fullregistersignal (men subens signal delas av vid den valda brytningsfrekvensen).
Har jag förstått rätt?
<{POST_SNAPBACK}>
helt rätt
#42
Postad 05 januari 2006 - 20:15
Unregisterede4ad32dd
-
Unregisterede4ad32dd
-
Användare
-
-
243 inlägg
nix det är fortfarande brytfrekvensen för subben som styr det är det som är problemet med av recivrarn den lägsta brytfrekvensen är 40hz och där skär subben sen högpass delar den till front högtalarna så dom får 40och uppåt det bästa vore om man kunn de stänga av delningsfiltret i recivern då som först går det att köra fullregister till front och sub och låta suben sköta brytfrekvensen själv utan på verkan av recivern
Jag förstår inte vad du menar här, kan du förtydliga? Menar du att alla AV-receivrar har två brytfrekvenser, en reglerbar (på t ex mellan 40 och 120 Hz) och en absolut (på 40 Hz), där signaler under 40 Hz alltid skickas till subben, oavsett omständigheter? Detta är ju i så fall bara att kolla genom att inte ha nån sub och göra ett frekvenssvep.
Jag sitter på jobbet just nu tyvärr. Experimentlusta, någon?
<{POST_SNAPBACK}> avrecivern har en brytfrekvens och subbasförstärkaren har en det har varit test idag och det trådskaparen skrev stämmer till 100% och jag har funderat på varför min högtalare inte kunnde spela lågfrekvent bas ljud och dom klarar som lägst 18hz och alt beror på den innbyggda brytfrekvensen i processorn 40,60,80,100,120,150,170,200 hz och det är fasta lägen
<{POST_SNAPBACK}>
Jo, jag är lite trög, visst fattar jag egentligen... som du noterar ett inlägg senare, det är ju förstås bara med subben i läge on (på receivern) detta spelar roll. Tur att man inte har nån sub då
#43
Postad 05 januari 2006 - 20:22
thetias
-
thetias
-
Mästare
-
-
2 965 inlägg
Intressant "debatt"!
Det här måste i alla fall provas.
#44
Postad 05 januari 2006 - 20:31
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
Men om det är som ni säger, att inget ljud under den inställda brytfrekvensen skickas till frontarna när subben står som"ON" i recivern, varför har vi då inställningsmöjligheterna mellan "SMALL" och "LARGE"? Systemet agera ju som att frontarna var inställda på "SMALL" hela tiden!
Eller?
/A
#45
Postad 05 januari 2006 - 20:35
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
Men om det är som ni säger, att inget ljud under den inställda brytfrekvensen skickas till frontarna när subben står som"ON" i recivern, varför har vi då inställningsmöjligheterna mellan "SMALL" och "LARGE"? Systemet agera ju som att frontarna var inställda på "SMALL" hela tiden!
Eller?
/A
<{POST_SNAPBACK}>
thx normen kräver att alla högtalare står på small och all bas från 80hz skickas till subban det andra har med dts systemet att göra och då är det valbart
#46
Postad 05 januari 2006 - 20:48
Unregistered7d7d3d61
-
Unregistered7d7d3d61
-
Amatör
-
-
55 inlägg
Jag har för tillfälligt ingen subwoofer, så jag kan inte testa detta praktiskt, men jag är lite skeptisk.
Jag hade en hemmabio anläggning för några år sedan som bestod av en billig yamaha rxv-620 och där kunde man välja om man ville skicka hela frekvensomfånget till fronten eller bara till suben. Dvs "sub" eller "both". Enligt manualen skulle detta leda till att du får ALL information till frontarna om du hade valt both och frontarna som large.
Skulle dagens receivers vara sämre?? Jag har precis köpt mig en Marantz SR-7500. Menar du/ni att denna apparat, som i övrigt är i en helt annan liga än min gamla yamaha, inte skall kunna göra samma sak??
Jag tror absolut inte att ni hör "fel" utan det kan mycket möjligt bli så att det låter som att basen från frontarna blir bättre när du väljer bort suben, men det tror jag beror på lite fasproblem mellan frontarna och din subwoofer. Har du variabel fasvred, så kan du ju testa att laborera lite med fasen på subwoofern och se om det blir någon skillnad.
Detta är faktiskt ett rätt vanligt problem att basen ur subwoofern och frontarna "släcker" varandra pga av fasproblem.
Jag hade detta problem i min tvåkanalsanläggning när prövade lite olika subwoofers till mina stativare. Basen vart sämre helt enkelt med subwoofer inkopplad (via pre out). De subwoofers jag testade hade bara en fasswitch för antingen 0 eller 180 grader. För mig skulle något därimellan funkat bäst som jag placerade subwoofern.... Det hela gick att delvis lösa genom att flytta subwoofern lite längre från frontarna, men du blev basen sämre pga av dålig placering för suben. Det hela slutade med att jag skippade sub...
Kul tråd iaf och jag kommer följa fortsättningen med stor nyfikenhet.
mvh
Erik
#47
Postad 05 januari 2006 - 21:00
Unregistered610e2837
-
Unregistered610e2837
-
Lärjunge
-
-
368 inlägg
Men om det är som ni säger, att inget ljud under den inställda brytfrekvensen skickas till frontarna när subben står som"ON" i recivern, varför har vi då inställningsmöjligheterna mellan "SMALL" och "LARGE"? Systemet agera ju som att frontarna var inställda på "SMALL" hela tiden!
Eller?
/A
<{POST_SNAPBACK}> thx normen kräver att alla högtalare står på small och all bas från 80hz skickas till subban det andra har med dts systemet att göra och då är det valbart
<{POST_SNAPBACK}>
Fast THX är ju inte ett ljudsystem som DTS är. Menar du att alla förstärkares Dolby Digitalinställning är satt efter THX-standard och därför automatsikt lirar alla högtalare som "SMALL" även om vi ställer in dem på "LARGE"?
#48
Postad 05 januari 2006 - 21:04
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
Jag har för tillfälligt ingen subwoofer, så jag kan inte testa detta praktiskt, men jag är lite skeptisk.
Jag hade en hemmabio anläggning för några år sedan som bestod av en billig yamaha rxv-620 och där kunde man välja om man ville skicka hela frekvensomfånget till fronten eller bara till suben. Dvs "sub" eller "both". Enligt manualen skulle detta leda till att du får ALL information till frontarna om du hade valt both och frontarna som large.
Skulle dagens receivers vara sämre?? Jag har precis köpt mig en Marantz SR-7500. Menar du/ni att denna apparat, som i övrigt är i en helt annan liga än min gamla yamaha, inte skall kunna göra samma sak??
Jag tror absolut inte att ni hör "fel" utan det kan mycket möjligt bli så att det låter som att basen från frontarna blir bättre när du väljer bort suben, men det tror jag beror på lite fasproblem mellan frontarna och din subwoofer. Har du variabel fasvred, så kan du ju testa att laborera lite med fasen på subwoofern och se om det blir någon skillnad.
Detta är faktiskt ett rätt vanligt problem att basen ur subwoofern och frontarna "släcker" varandra pga av fasproblem.
Jag hade detta problem i min tvåkanalsanläggning när prövade lite olika subwoofers till mina stativare. Basen vart sämre helt enkelt med subwoofer inkopplad (via pre out). De subwoofers jag testade hade bara en fasswitch för antingen 0 eller 180 grader. För mig skulle något därimellan funkat bäst som jag placerade subwoofern.... Det hela gick att delvis lösa genom att flytta subwoofern lite längre från frontarna, men du blev basen sämre pga av dålig placering för suben. Det hela slutade med att jag skippade sub...
Kul tråd iaf och jag kommer följa fortsättningen med stor nyfikenhet.
mvh Erik
<{POST_SNAPBACK}>
det enklaste är att vrida ner subben och låta frontarna gå själva då hör man tydligt att dom får ingen lfe bas konstigare är det inte
#49
Postad 05 januari 2006 - 21:09
Unregistered1022
-
Unregistered1022
-
Guru
-
-
5 433 inlägg
Men om det är som ni säger, att inget ljud under den inställda brytfrekvensen skickas till frontarna när subben står som"ON" i recivern, varför har vi då inställningsmöjligheterna mellan "SMALL" och "LARGE"? Systemet agera ju som att frontarna var inställda på "SMALL" hela tiden!
Eller?
/A
<{POST_SNAPBACK}> thx normen kräver att alla högtalare står på small och all bas från 80hz skickas till subban det andra har med dts systemet att göra och då är det valbart
<{POST_SNAPBACK}>
Fast THX är ju inte ett ljudsystem som DTS är. Menar du att alla förstärkares Dolby Digitalinställning är satt efter THX-standard och därför automatsikt lirar alla högtalare som "SMALL" även om vi ställer in dem på "LARGE"?
<{POST_SNAPBACK}>
thx är ett ljudsystem uppfunet av lucas industris och dolby digital är ett engelsk ljudsystem och dts är ett ljudsystem
#50
Postad 05 januari 2006 - 21:43
Unregistered4a2e7abb
-
Unregistered4a2e7abb
-
Amatör
-
-
96 inlägg
Hemligheten bakom bäst bas heter: Minst två subwoofers!
Har man två subbar så lär det inte fattas någon fyllighet i lfe-kanalen, som det gör när man har bara en.
En sub är en för för lite, den kan inte samarbeta med rummet lika bra som två fullregisterhögtalare eller två subwoofers och det handlar inte om frekvenser eller nivåer eller effekt hos subben, utan om rumsakustik.
7 användare läser detta ämne
0 medlemmar, 7 gäster, 0 anonyma medlemmar
Svara på citerade inlägg Rensa
-
-
Minhembio forum
-
→
Ljud
-
→
Högtalare
-
Personuppgiftspolicy
|
-
Baffelvägg
Anton
2025-05-24 08:28:29
-
JBL 4309 vs 708i
Anton
2025-05-23 13:58:22
-
Botten av lådan limmas.
Anton
2025-05-23 13:48:01
-
Seas L26roy Nr2
Anton
2025-05-22 21:14:10
-
Bio front med duk på plats
Globe
2025-05-22 08:43:45
-
Fler
|
Vilka bilder visas här?
-
Listan visar de senaste galleribilderna av typen "Egen bild", dvs. bilder som medlemmarna själva tagit. För att bilder ska listas krävs att albumet är synligt samt att det inte är av typen "Historik", "Önskelista", "Övriga byggbilder" eller "Övrigt".
|