Nu återstår bara att någon förklarar varför 100 Hz och 600 Hz subfield drive är bra på en plasma. Min gissning är att 100 Hz gör att TV:n flimrar mindre, precis som var grejen med 100 Hz CRT. Frågan är då om det finns några nackdelar också. På hdtvtest rekommenderade de att stänga av 600 Hz funktionen i alla fall.
För den som inte vill sätta sig in allt för mycket så är "600Hz" i plasma-sammanhang inget annat än offensiv marknadsföring gentemot LCD-sidans 100/200Hz varpå dessa två olika saker inte kan jämföras. Att "stänga av 600 Hz-funktionen" låter ju inte så nyttigt, för hur ska plasma-tv'n då kunna visa bild?
"600 Hz Sub field drive" kan förenklat förklaras att för varje bild vid 60 Hz finns det 10 sub fields. Dessa sub fields styr hur varje subpixel ska lysa upp pixlarna. För några år sedan pratade man om 480 Hz sub field drive, så detta är inte på något sätt revolutionerande teknik.
För den som vill sätta sig in i det lite mer så handlar det om pulsbreddsmodulering för att variera hur mycket pixlarna ska lysa, och detta ska ju ändras ett antal gånger per sekund.
Kan tänka mig att t.ex. Pioneer har haft lika många sub fields under lång tid, men inte fan basunerar dom ut det i en TV-reklam. Det kanske de borde ha gjort, då väldigt många köper siffror i specifikation...
100 Hz hos en plasma kan betyda flera saker. Vissa kallar sin egen rörelseinterpoleringsteknik för 100 Hz, och vissa andra använder 100 Hz "double scan".
Är det interpolering så räknar TV'n ut vad som ska hända mellan de intagna bildrutorna, och lägger till en eller flera extra emellan. Detta resulterar ofta i den välkända dokumentärkänslan hos LCD-apparater med denna funktion påslagen. Dock är detta en smaksak och många väljer att inte köra med interpolering för att det helt enkelt inte var så filmen var menad att ses.
Är det "100 Hz double scan" vilket är den teknik som användes hos de senare CRT-apparaterna så är det bara till för att reducera eventuellt flimmer i bilden, och detta ger inget bättre "flyt" (t.ex. 24p-hack vid för snabba panoreringar). De flesta billigare plasma-apparaterna har detta i sin specifikation, och den oinvigde tror att man kan få interpoleringsfunktionen vilken oftast bara är inbyggd i de dyrare modellerna.
Finns säkert någon som kan lägga till något eller förklara bättre!
Redigerat av sadfoafs, 14 januari 2010 - 00:42.