Hoppa till innehåll

Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Akustikproblem i 25 kvadrat

30 svar till detta ämne
 • Vänligen logga in för att kunna svara

#1

Postad 01 november 2010 - 16:42

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Mitt rum är ca 5 ggr 5 meter, 2.5 meter i takhöjd med 5 hörn samt 5 dörrar(!) till rummet. Tror att mitt rum är tillräkligt stort för diffusorer som lösning men kanke skall det kompletteras med absorbenter?
Jag har börjat med att inhandla lite begagnat: 7 Golden Horn som diffuserar ner till 800 hz samt två V4:or frånSvanå som är ställbara mellan 25 -100 hz.
Sen om jag ska dämpa/diffusera vad jag ska diffusera med annat än viss basfrekvens och diffusera i intervallet 100-800 där inte Golden Horn diffuserar är en gåta.

Problem:
Basen saknas just där jag sitter vid lägre volymer
Den är ju t ex högre vid högtalarna och ljudet låter bäst då jag är står upp i rummet. Om jag ställer in V4: orna rätt får jag då mer bas vid sweetspot?

Ett annat problem är att när samtliga 5 dörrar är stängda (enligt Ingvar Öhman skall de vara det) till vardagsrummet jag sitter i blir det påtagligt eko om jag pratar högt även. Något "flutter" eko tror jag inte att jag har, men ljudet blir ofokuserat med mera som händer i ljudbilden och vid starkare volymer. Diskanten upplevs som vass..kan vara högtalarens banddiskanter också. Det är framförallt cymballjud som är jobbiga; typ tsss eller ssst-ljuden. Det låter då bättre om jag går in i ett annat rum så jag slipper lyssna på "sss..". De flesta väggarna i rummet låter ihåligt när jag knackar på dem; är nog inga gipsväggar uppsatta. Något ombygge är inte aktuellt då jag hyr. Bakom soffan har jag två stora fönster som tar upp mycket av ytan. 2 stycken med 120ggr 120 i mått. Funderar på om jag ska sätta upp stora diffusorer där som man kan rulla bort då man inte lyssnar.
Är det något specíell frekvensområde man skall diffusera vid bakvägg, hur stora skall de vara eller hur mycket av väggen behöver jag täcka?
Golden Horn är ju 2D diffusorer och vad jag vet så skall dessa placeras vild första reflexerna. Vid sidvägg med hjälp av en spegel är givet och bakom högtalren på grund av den bakåtriktade diskanten. Men vad jag hört från Ethan Winer (akustikexpert) så är 1D diffusorer bättre då de inte slösar ljudvågens energi vertikalt mot golv och tak.

Har läst att qrd 1D diffusorer är det bästa vid bakvägg och sett exempel på behandlade rum dör de enbart placerat Golden horn i tak. Jag sitter 1- meter från bakväggen.

Försökte använda ett ritprogram som tyvärr inte lät mig kopiera min färdiga ritning så jag lägger in bilder av mitt rum i kommande inlägg istället.

Vore kul att höra från någon som tacklat liknande problem eller har några vettiga tips.

Redigerat av jonte83, 08 november 2011 - 18:24.


#2

Postad 01 november 2010 - 18:01

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
edit: tar bort lite tråkiga bilder

Redigerat av jonte83, 06 februari 2011 - 22:49.


#3

Postad 01 november 2010 - 18:20

Saturnus
 • Saturnus
 • Beroende

 • 1 181 inlägg
 • 0
Har du testat att dra ut högtalarna ytterligare en halv meter från bakväggen? Kanske kan du testa ett par absorbenter bakom högtalarna istället för diffusorer också.

#4

Postad 01 november 2010 - 19:56

trebban
 • trebban
 • Über-Guru

 • 16 107 inlägg
 • 0
Du behöver dessutom något som hindrar att ljudet studsar runt på dina nakna väggar. Ställ dig upp där du sitter och lyssnar och smäll ihop händerna hårt. Du kommer bli varse om att ljudet kommer att studsa runt.

Jag har åtta mineralullsplattor på mina väggar och nästan all klappeko har försvunnit. Men längre upp på väggarna, där inte de finns, där kan jag höra klappeko. Varken golvet eller taket är klädda med något så jag får stå ut med att det ekar lite mellan dem.

Anledningen till att ljudet blir lite ofokuserat när du stänger dörrarna är troligtvis det att dörrarna får ljudet att studsa runt. Du kan ju alltid experimentera med att hänga tyg över dem och stänga. Kanske det blir lite bättre då.

Kul att du köpte V-4:orna. Jag är själv sugen på dem. Dock kommer du inte få mer bas av att ställa in dem. Du kommer snarare få mer kontrollerad bas i de problemområden du ställer in dem på. Och ju fler du har, ju mer tar de av den problematiska frekvensen. Tyvärr tar de ju plats. Men det kostar utrymme att göra basen "snygg" frekvensmässigt.

Att du får högre bas när du reser på dig får nog någon annan svara på. Jag har själv samma "problem". Det har säkert med rummets dimensioner att göra. Men jag skulle vilja att du flyttar sweetspot dit där basen låter bättre. Själv sitter jag en tredjedel in i rummet och har hyfsad bas. Alla rum är ju olika, men kartonlådeformade lägenheter brukar ha bättre bas cirkus en tredjedel in i rummet.

När du ändå håller på, så slösa gärna pengar på att få kontroll på basen. Det kan betyda några basabsorbenter till. Du skrev att basen kunde bli mer diffuserad, men jag tror du tänkte på absorberad(uppsugen).

Jag ser med spänning fram emot mera rapporter från dig. :)

Redigerat av trebban, 01 november 2010 - 19:57.


#5

Postad 01 november 2010 - 20:20

mikeman
 • mikeman
 • Forumräv

 • 518 inlägg
 • 0
Ursäka mig men jag funderar oxå på det här med ingen bas i sweetspot, kan man inte få mer bas där man vill genom att dämpa och få bort stående vågor?

läste någonstans om att man bör dämpa ordentligt vid frontvägg och kanske lite bak eller bara diffusera, det tråkiga är ju att man oftast har mycket mer plats för att dämpa bak än vid frontvägg(gäller mig iaf) sant?

Det är klart att det måste vara bra att dämpa fram då dom flesta lågbas-skapande(öööh) högtalarna är där, och i mitt fall står dom igentligen för nära väggarna så kommer inte kunna få plats med särskilt tjocka absorbenter.

#6

Postad 01 november 2010 - 21:06

trebban
 • trebban
 • Über-Guru

 • 16 107 inlägg
 • 0
Inte mer bas. Tydligare bas. Det som händer är att absorbenten "suger" i sig den felaktiga frekvensen. Du får mindre eftersläpning av tonen vilket får basen att kännas tajt och mysig.

Drar man in en subwoofer i ett kaklat rum så komer du snabbt märka hur illa det låter när frekvenserna smetar ut andra frekvenser på grund av för lång efterklang.

Absorbenter används bäst för att just få bort efterklangen på vissa frekvenser. Har man plats för många basabsorbenter så är det bra för ljudet. Jag har egentligen inte så mycket problem med att diskant och mellanregister ekar. Men att basen låter olika högt från samma plats är inget roligt. Så satsa så mycket ni vågar på bra basabsorbenter. Börja från grunden så att säga.

#7

Postad 01 november 2010 - 23:27

Kronkan
 • Kronkan
 • Forumräv

 • 783 inlägg
 • 0
Det bästa är väl att ha en mätning av efterklang o sv i rummet. Svårt annars speciellt att ställa in basfällor. Men några kommentarer.

Du har ett relativt stort rum. Stora rum får större problem med för lång efterklang eftersom ljudvågen inte dämpas så mycket. Så stora rum behöverproportioneligt större insatser. Mitt allmäna intryck från bilderna är att du har för lite diffusion/absortion. Dock är det svårt att säga i basregionen. Låter det ihåligt så är det nog gips. Då passerar säkert en del av basen ut ur rummet. Hur mycket är ju svårt att veta utan mätning.Erfarna kan nog gissa.

Sedan förstår jag inte detta med stängda dörrar. Kan inte förstå detta som ett generellt påstående. Bara att prova.

På mig låter det som att du har probelm med för lång efterklang och speciellt med första reflexen i de högre registren. Räkna allt inom två studs som första reflex. Placera ex mellan fönstren och sitt i sweetspot. Blir det mindre vasst? Låt någon flytta medans du sitter kvar. De hjälper nog dåligt på ytterkanterna. PRova att placera bredvid tvn. I detta fall är det inte första reflexen. Men det är inte om det är första reflexen utan det är tiden som gått som räknas.

Låter det bättre när du reser dig. Blir ljudet mindre vasst? Har du banddiskanter? Vet inget om sådana men de kanske sprider som elektrostater. Ljudet går rakt fram. Därför blir bakväggen nog viktig för dig.

Sedan prova att backa högtalarna något förattseomdu fårmera bas. Basproblemen kan vara av två slag. För mkt efteklang i basområdet vilket gör den otydlig eller s åär den för svag. (Gipsväggar?)

Omvdu harvkabelhärvor så red ut dem först. Svår innan att veta vad du lyssnar på.

Redigerat av Kronkan, 01 november 2010 - 23:29.


#8

Postad 02 november 2010 - 15:58

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Jag håller på att ställa in V4:orna. Är nog inte aktuellt att ta in fler pga av att de tar plats. Det där med att flytta subben låter vettigt, så det kommer jag att testa. Den är för tillfället bakom soffan och spelar både rakt fram och ner i betongen.
Ekot minskar ju när dörrarna är öppna. kanske lika bra att låta en del vara det. Kommer att testa med absorbenter då jag sett vad GH kan göra.De kommer bl a att sitta bakom högtalarna bakåtriktade diskanter (på baksidan av högtalaren). Ska de sitta bakom, utåt eller inåt bakvägg i så fall? Fick tipset att använda spegel. Sidväggen har jag koll på. Kommer testa med 2 st mellan fönstren. Funderar också på en bakdrop från thomann.de där att dra för framför fönstren.
Någon som testat att måla Golden Horn utan förstöra funktionen? Kanske går det att spreja dem med något som torkar fort.

Redigerat av jonte83, 02 november 2010 - 16:01.


#9

Postad 02 november 2010 - 17:23

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0

Har du testat att dra ut högtalarna ytterligare en halv meter från bakväggen? Kanske kan du testa ett par absorbenter bakom högtalarna istället för diffusorer också.

Jepp, de spelar inte någon bas då. De står 70 cm från vägg nu och är dessutom vinklade. Har också testat nära vägg och då blev basen högre men "boomande" + att stereo och 3D känslan försvann. P g a av att deras basreflexportar är bak så ska de också stå en bit ifrån vägg. De har ju förutom banddiskanterna där fram diskanter bakåt som mår bättre en bit från vägg.
Ska testa med absorbenter.

#10

Postad 02 november 2010 - 17:42

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0

Det bästa är väl att ha en mätning av efterklang o sv i rummet. Svårt annars speciellt att ställa in basfällor. Men några kommentarer.

Du har ett relativt stort rum. Stora rum får större problem med för lång efterklang eftersom ljudvågen inte dämpas så mycket. Så stora rum behöverproportioneligt större insatser. Mitt allmäna intryck från bilderna är att du har för lite diffusion/absortion. Dock är det svårt att säga i basregionen. Låter det ihåligt så är det nog gips. Då passerar säkert en del av basen ut ur rummet. Hur mycket är ju svårt att veta utan mätning.Erfarna kan nog gissa.

Sedan förstår jag inte detta med stängda dörrar. Kan inte förstå detta som ett generellt påstående. Bara att prova.

På mig låter det som att du har probelm med för lång efterklang och speciellt med första reflexen i de högre registren. Räkna allt inom två studs som första reflex. Placera ex mellan fönstren och sitt i sweetspot. Blir det mindre vasst? Låt någon flytta medans du sitter kvar. De hjälper nog dåligt på ytterkanterna. PRova att placera bredvid tvn. I detta fall är det inte första reflexen. Men det är inte om det är första reflexen utan det är tiden som gått som räknas.

Låter det bättre när du reser dig. Blir ljudet mindre vasst? Har du banddiskanter? Vet inget om sådana men de kanske sprider som elektrostater. Ljudet går rakt fram. Därför blir bakväggen nog viktig för dig.

Sedan prova att backa högtalarna något förattseomdu fårmera bas. Basproblemen kan vara av två slag. För mkt efteklang i basområdet vilket gör den otydlig eller s åär den för svag. (Gipsväggar?)

Omvdu harvkabelhärvor så red ut dem först. Svår innan att veta vad du lyssnar på.


Det låter faktiskt bättre när jag står upp i rummet, Det jämnar ut sig med en mer närvarande basen. Om jag kryper på golvet så är det riktigt otydligt blir yr av basen som tar över ungeför som röken vid en brande... hörs mest otydlig bas och står jag med huvudet upp vid taket så hör man hur både bas och diskant ekar.
Kabelhärvor ska redas ut. Annars har jag cd och försteg från Xindak och Emotiva:s slutsteg som fick ersätta Xindak XA8800Mnu, biwirade kablar från Intelligent sound , och. Furutech kontakte

Väntar nu på att få en tid av Eora Sound Engineering som ska göra en mätning i rummet. Kostar 2500 inklusive förslag på åtgärder; då åker han ner från Göteborg till Halmstad. Blir nog billigare än att köpa samma utrustning och gör nog inte så mycket nytta utan bra tolkning av dem..

Ursäka mig men jag funderar oxå på det här med ingen bas i sweetspot, kan man inte få mer bas där man vill genom att dämpa och få bort stående vågor?

läste någonstans om att man bör dämpa ordentligt vid frontvägg och kanske lite bak eller bara diffusera, det tråkiga är ju att man oftast har mycket mer plats för att dämpa bak än vid frontvägg(gäller mig iaf) sant?

Det är klart att det måste vara bra att dämpa fram då dom flesta lågbas-skapande(öööh) högtalarna är där, och i mitt fall står dom igentligen för nära väggarna så kommer inte kunna få plats med särskilt tjocka absorbenter.


Just basen spelar inte så stor roll vart de dämpar i rummet bara att absorbenterna tar mycket bättre i hörn p g a att bas strålar 360 grader oberoende av konstruktion. Hörn samlar koncentrerar också ljudvågorna. Rätta mig om jag har fel.

Redigerat av jonte83, 02 november 2010 - 21:06.


#11

Postad 02 november 2010 - 20:25

Kronkan
 • Kronkan
 • Forumräv

 • 783 inlägg
 • 0
Kommer bli lättare fördig om du mäter upp rummet. Han kommer säkert också mäta med öppen repektive stängd dörr. Men lite funderingar innan dess. MEn börja med öppna dörrar om ljudet blir mindre vasst. Men går väl alltid att argumentera för olika sätt här.

Basen. Skullle bära ut basabsorbenterna. Sedan ställa in högtalarna så att du får nivå på basen. Det kommer möjligtvis bli bumligt och otydligt. Då vet du att du har problem som väldigt många av oss har. Därefter in med dem igen. Du vet ju inte exakt vilka stående vågor som finns. Men de har väl någon port som skall ställa in. Prova dig fram med olika inställningar. Någon som ändrar och någon som lyssnar är ju en fördel men du kanske ändå kan lyssna dig fram. Om du lyckas kommer bumligheten försvinna och till och med subektivt få höra en kraftigare bas med större karaktär. Du kan också reglera basen genom att stoppa en strumpa i basporten. Detta kan något minska problem med stående vågor. Så är det hemma hos mig.

Sedan till diskanten. förstod inte att du hade bakåtriktade diskantelement. Prova att diifusera bakom högtalarna men ställ dem inåt mot tvn. Så att du fångar införsta reflexen. Denna plats är nog viktigast att dif/abs. Lättast att höra är om du kan sitta kvar medan någonflyttar på diffusorerna. Sedan den tredje difforn bakom lyssningspositionen.

Finns det nu flera akustiskt material? Skule vilja ha mera bakom högtalarna i din situation. Detta är eftersom du har bakåtriktade diskanter. Så om det finns fler än tre diifusorer så ta så mycket som möligt på väggen bakom högtalarna.

Så här skulle jag gör med det du har. Alltid kul att eventuellt få en reaktion tillbaka om du prövar.

Redigerat av Kronkan, 02 november 2010 - 20:37.


#12

Postad 02 november 2010 - 20:53

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Skrev lite om det början men jag har 7 st Golden Horn som täcker 52 cm2 styck förutom de två v4:orna.
V4:orna väger kanske 40 kg styck så chansade på att ha portarna stängda på dem. Har kört 25 - 100 hz testtoner genom subben. det är lite svårt att veta vad man ska lyssna efter för att möbler och dörrar darrar till på vissa frekvenser t ex 65 herz till 80 hz så jag får leta upp några gummi underlag från Biltema för bänken samt ha ett par dörrar öppna innan jag kan fortsätta. Förhoppningsvis kommer inte väggen darra på allt för många frekvenser om det nu är väggen.... Nåja, jag får se vad som händer.

Redigerat av jonte83, 02 november 2010 - 20:55.


#13

Postad 02 november 2010 - 23:27

Kronkan
 • Kronkan
 • Forumräv

 • 783 inlägg
 • 0

Skrev lite om det början men jag har 7 st Golden Horn som täcker 52 cm2 styck förutom de två v4:orna.
V4:orna väger kanske 40 kg styck så chansade på att ha portarna stängda på dem. Har kört 25 - 100 hz testtoner genom subben. det är lite svårt att veta vad man ska lyssna efter för att möbler och dörrar darrar till på vissa frekvenser t ex 65 herz till 80 hz så jag får leta upp några gummi underlag från Biltema för bänken samt ha ett par dörrar öppna innan jag kan fortsätta. Förhoppningsvis kommer inte väggen darra på allt för många frekvenser om det nu är väggen.... Nåja, jag får se vad som händer.


Har aldrig kört testtoner genom anläggnigen eller varit med om detta. Så därkan jag inte råda dig om hurdu skall synliggöra problemet. Men när du mäter så får du veta. Nu istället ett försök med att lyssna sig fram till problemet.
Ärsäker påatt du kan detta. Lärorikt att göra detta. Nu är det inte subbar och högtalare du skall lyssna på utan problemen med akustiken. Du besrkiver detta bra. Koppla ur subbarna. Ställ högtalarna lite närmare väggen så att du stressar igång en bumlig bas. Så öppnar du stegvist portarna till V4orna. När basen blir tydligare och bättre så har du kunnat begränsa en eller två stående vågor. Borde funka så att lyssna sig fram. Sedan koppla in subbarna. Och meka eventuellt igen. Så kan du ändra högtalarnas plats igen och lyssna in var de skall stå.

Samma med diskanten.Min beömningär dock att de viktigaste reflexerna att ta hand om är bakom högtalran och bakom lyssningspositionen. Vid sidan om högtalarna bedömmer jag att du inte har speciellt mycket dirketa refelxer från diskantelementen. De sprider nog mera framåt eller bakåt. Du beskriver ett hårtoch vasst ljud. Det är problem med de tidiga reflexerna bedömmer jag.

Men lyssna dig framåt. Prova underlättas om man får hjälp så man slipper flytta sig från lyssningspositionen.

#14

Postad 07 november 2010 - 21:27

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Jag ska beställa SD fötter för min sub gör att tv:bänken vibrerar som besatt under testtonerna. Går nog att använda en vanlig stenplatta från trädgården och är då tänkt att det ska vara fötter under subben och under stenplattan den står på. Få se om detta tar dö på lite resonanser i golvet.

Kommer testa dina förslag vid tillfälle Trebban, segt på jobbet just nu...

Utöver det akustik material jag redan har så tänkte jag ge mig på att bygga en 1D QRD diffusor. Laddade ner ett program som heter AcousticCalc för att rälna ut djupen i facken. Problemet är att jag inte riktigt förstår vad som är optimalt att mata in som värden. man ska mata in "Frequency" och "Prime Seed". Vad jag förstått så är detta primtal ett modulo som vanligast är 7, 11, 13, 19 eller 23. Är det bara att bygga en diffusor för en godtycklig bandbredd eller finns det något sett att räkna ut vad passar i mitt rum?

Jag har letat och hittat färdiga instruktioner för QRD 2D (skyline) diffusor, men inget med färdiga mått för 1D QRD.

...är det någon som använt AcousticCalc, QRDude när de byggt 1D diffusorer eller har ett bra byggförslag på 1D diffusor med minimalt relativt djup?
Den frekvens man ska ange som Frequency seed är den samma som "design frequency" eller lägsta frekvensen modulen ska diffusera i?

Redigerat av jonte83, 06 februari 2011 - 22:58.


#15

Postad 07 november 2010 - 21:31

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
edit

Redigerat av jonte83, 23 juli 2011 - 02:01.


#16

Postad 25 juli 2011 - 16:00

Sounds Of Science
 • Sounds Of Science
 • Användare

 • 135 inlägg
 • 0
Tänk på vad gäller diffusorer att man skall sitta minst ungefär två till fyra (det lägre värdet för 2D och högre för 1D) gånger lägsta effektiva våglängden ifrån dessa. Diffuserorna skickar ut en rad olika reflektioner och det tar nämligen det avståndet för ljudet att falla samman igen innan det når örat. Annars får man inte den spatiala känsla man sannolikt försöker uppnå utan helt sonika en hoper reflektioner i olika våglängder sig serverat i sweet spot och har då gjort situation värre, snarare än bättre.

Rent praktiskt så innebär det att om du ämnar använda en diffusor som är verksam ner till 500 Hz (något man väl allra minst bör använda för förstareflexer, gärna lägre) så blir våglängden 340/500 = 0,68 meter. Tar man då denna våglängd gånger 3 (medelvärde av ovanstående avstånd) så blir minsta avståndet från diffusorn till sweet spot cirka två meter.

Diffusorer är således något som mestadels används i större utrymmen.

.

#17

Postad 31 juli 2011 - 15:04

jourhighness
 • jourhighness
 • Lärjunge

 • 320 inlägg
 • 0
(som vanligt skrev jag innan jag kollade på datumet, kanske någon annan får nytta av informationen)

Har inte läst tråden jättenoggrant så det kanske tas upp någonstans men med dina begränsningar tycker jag det låter som en god ide att använda dina många dörrar. Jag vet inte vad Öhman har emot detta men för att kontrollera bas på ett enkelt sätt så är det en väldigt enkel lösning. Dra på lite pinknoise, stäng alla dörrar ställ dig med mätmick vid en av dörrarna och kolla den värsta toppen vi den positionen. Öppna nu dörren på glänt och fortsätt öppna den tills du ser en förändring (minskning förhoppningsvis) rita med en penna/krita i golvet vart dörren stod, kan sätta fast dom med dörrstoppar när du lyssnar, fortsätt så med rummets alla dörrar. Ett enkelt sätt att använda intilliggande rum som fällor ala helmholtz principen. Sen får du mindre parallella ytor med :) Kan vara värt ett försök och ett kul experiment. Se bara till att intilliggande rums dörrar/fönster är stängda.

/J

Redigerat av jourhighness, 31 juli 2011 - 15:06.


#18

Postad 26 september 2011 - 01:00

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
v

Tänk på vad gäller diffusorer att man skall sitta minst ungefär två till fyra (det lägre värdet för 2D och högre för 1D) gånger lägsta effektiva våglängden ifrån dessa. Diffuserorna skickar ut en rad olika reflektioner och det tar nämligen det avståndet för ljudet att falla samman igen innan det når örat. Annars får man inte den spatiala känsla man sannolikt försöker uppnå utan helt sonika en hoper reflektioner i olika våglängder sig serverat i sweet spot och har då gjort situation värre, snarare än bättre.

Rent praktiskt så innebär det att om du ämnar använda en diffusor som är verksam ner till 500 Hz (något man väl allra minst bör använda för förstareflexer, gärna lägre) så blir våglängden 340/500 = 0,68 meter. Tar man då denna våglängd gånger 3 (medelvärde av ovanstående avstånd) så blir minsta avståndet från diffusorn till sweet spot cirka två meter.

Diffusorer är således något som mestadels används i större utrymmen.//
Jag har läst mig till detta men har varit hemma hos en som sitter 30 cm från Svanås Wingar placerade bakom lyssningposition. Installerad av Svanå Mats själv.... Dessa är 1D diffusorer. I taket har han Golden Horn.
Har själv installerat Golden Horn vid första reflex och bakom bakåtriktade diskanterna har jag 1D diffusorer från GIK Acoustics. Köpte på mig 10 st.så labbar lite bakom och vid sidvägg med dem med. Vad jag märkt av så har separeringen i höger och vänster kanal blivit tydligare, detaljer i ljudbilden som jag inte lade märke till har framträtt som bakgrundssångare har blivit mer märkbara. Mest detaljer i diskanten som har blivit tydligare; basen är bumlig och är säkert ansvarig för att det smetar längre upp i registret. Fortfarande lite svagt klappeko kvar också.
Vet att man igentligen bör börja vid basproblemen men ska trixa lite med v4: orna när programmet kommer.
Bredbandiga basabsorbenter från GIK kommer också så småningom men dröjer minst en månad till dess...

Såg precis att ni lanserat ett mätprogram till bra pris... attans - hade ju precis beställt program från XTZ. Återstår att se hur bra deras förbättrade version är. Kan man stå och hålla i micken när man mäter eller måste man lämna rummet då man drar igång mätningen? Är ny på detta område.

(som vanligt skrev jag innan jag kollade på datumet, kanske någon annan får nytta av informationen)

Har inte läst tråden jättenoggrant så det kanske tas upp någonstans men med dina begränsningar tycker jag det låter som en god ide att använda dina många dörrar. Jag vet inte vad Öhman har emot detta men för att kontrollera bas på ett enkelt sätt så är det en väldigt enkel lösning. Dra på lite pinknoise, stäng alla dörrar ställ dig med mätmick vid en av dörrarna och kolla den värsta toppen vi den positionen. Öppna nu dörren på glänt och fortsätt öppna den tills du ser en förändring (minskning förhoppningsvis) rita med en penna/krita i golvet vart dörren stod, kan sätta fast dom med dörrstoppar när du lyssnar, fortsätt så med rummets alla dörrar. Ett enkelt sätt att använda intilliggande rum som fällor ala helmholtz principen. Sen får du mindre parallella ytor med :) Kan vara värt ett försök och ett kul experiment. Se bara till att intilliggande rums dörrar/fönster är stängda.

/J
Det låter onekligen roligt! Har du provat själv? Vad menar du med att kringliggande rummens dörrar ska vara stängda? Det är bara vardagsrummet jag sitter i som har fem dörröppningar. Alla rum i lägenheten är kopplade till vardagsrummet och dessa har enbart en dörr - och är kopplade till vardagsrummet.

Har faktiskt tyvärr inte hänt jättemycket på akustik fronten, men ett mätprogram är beställt från XTZ. Det handlar om en ny version tydligen med bättre mick som inte kommit in i lager ännu; har väntat en månad på att den skall komma in så den är väl här när som helst. Har bytt frontar ett antal gånger också... så därför har det känts dumt att utgå från ett par högtalare som ändå ska bytas ut. Känner mig nästan som Audiovector och Hifi-Perra här på forumet. Nästan...

Är en seg jävel men lovar att skriva när mätprogrammet anländer om någon vecka.

Edit: Har äntligen fått hem utrustningen. Tog lite tid dock... Kommer köra en separat tråd om den.

Redigerat av jonte83, 16 oktober 2011 - 00:36.


#19

Postad 26 september 2011 - 01:30

Sounds Of Science
 • Sounds Of Science
 • Användare

 • 135 inlägg
 • 0
Inga problem med att vara i rummet när man gör mätningar :) (ja, bara du inte är "i vägen", gör ljud och liknande). Hålla i micken med handen skall du däremot inte göra utan fäst den på stativ och sträva efter att få den i ungefärsamma höjd/position/ställe som dina öron skulle vara om det var du som satt i lyssningspositionen.

#20

Postad 26 september 2011 - 04:06

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Ok, tack:)

#21

Postad 26 september 2011 - 11:06

trebban
 • trebban
 • Über-Guru

 • 16 107 inlägg
 • 0
Käka inte mycket bönor och chips och sådant där innan du börjar mätningarna.

#22

Postad 27 september 2011 - 01:38

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0

Käka inte mycket bönor och chips och sådant där innan du börjar mätningarna.


:lol:

#23

Postad 21 oktober 2011 - 13:27

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Har testat den nya versionen av XTZ Pro. Ger tyvärr variationer mellan 0.5 - 8 sekunder i rt60 efterklangsmätningen på samma frekvens. Får förklaringen att det kan bero på buggar. Köp inte om de inte skriftligt kan försäkra att de fixat dem. Kommer ge mer feedback på produkten då det fixas. Annars gedigen utrustning...
Blir då att lägga pengarna på en akustiker som förmodligen har fungerande programvara med sina instrument. :(
Eventuellt så går det att kalibrera REW mot micken.

#24

Postad 21 oktober 2011 - 18:08

Komorok
 • Komorok
 • Lärjunge

 • 332 inlägg
 • 0
Att anlita en kunnig akustiker är den bästa insikten jag läst om i denna tråd iaf. :) Vad är den kostnaden mot att bygga fel och lägga ned otaliga timmar på att testa olika lösningar i blindo? Lycka till Jonte!

#25

Postad 28 oktober 2011 - 22:12

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Tack :)

Ser att du har bilder på avstämda basfällor i ditt galleri. Välplanerat och mysigt i övrigt! Kan man likna dem vid de V4:or som jag har?
Fick tag på en mindre uppmuntrande uppsats där man testar dem: http://epubl.ltu.se/1402-1773/2008/195/LTU-CUPP-08195-SE.pdf

Har inte fått dem att funka och med en buggig mjukvara från XTZ så vet jag inte vad jag gör. Har testat sinustoner men hjälpte inte mig att ställa in den.
Har du något tips?

Redigerat av jonte83, 28 oktober 2011 - 22:25.


#26

Postad 29 oktober 2011 - 11:08

Komorok
 • Komorok
 • Lärjunge

 • 332 inlägg
 • 0
Mina egna helmholtzabsorbenter justerade jag med hjälp av impedansmätning över ett högtalarelement som jag monterat i en demonterbar baksida på absorbenten och kopplat med några motstånd i serie. När jag hittat impedanstoppen så justerade jag rörens längd tills impedanstoppen lagt sig vid den frekvens jag har problem med. Sedan monterade jag dit en baksida utan hål i. Vips... en färdig absorbent*.

Finns det inte någon justerskala på V4orna så man vet vilken frekvens de är inställda på?

*Finns lite bättre förklaringar på min medlemspresentation på faktiskt.se: http://www.faktiskt....1167050#1167050

#27

Postad 29 oktober 2011 - 11:54

Evil Homer
 • Evil Homer
 • Guru

 • 4 086 inlägg
 • 0
Gubbarna som var hos mig visade ett effektivt sätt att ställa in dom.

Mät upp vart du har problemet du vill åtgärda. låt säga att det är 60hz
Spela upp en sinuston @ 60hz justera porten på din HH där lådan vibrerar som mest är där den skall stå.
Klart!

#28

Postad 29 oktober 2011 - 12:44

trebban
 • trebban
 • Über-Guru

 • 16 107 inlägg
 • 0

Tack :)

Ser att du har bilder på avstämda basfällor i ditt galleri. Välplanerat och mysigt i övrigt! Kan man likna dem vid de V4:or som jag har?
Fick tag på en mindre uppmuntrande uppsats där man testar dem: http://epubl.ltu.se/1402-1773/2008/195/LTU-CUPP-08195-SE.pdf

Har inte fått dem att funka och med en buggig mjukvara från XTZ så vet jag inte vad jag gör. Har testat sinustoner men hjälpte inte mig att ställa in den.
Har du något tips?


Jag har också läst uppsatsen. Jag undrar hur effektiva V-4:orna är egentligen när de hittar rätt "resonans" att absorbera?

#29

Postad 09 november 2011 - 22:13

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Tjena. Nu har grejerna från GIK Acoustics kommit och jag har bara snabbt ställt upp 3x soffit traps i tre av rummets fem främre hörn och 3x monster traps bakom soffan hittils. 6 st. 244 paneler ska upp i taket efter målning.
Basen blev märkbart tajtare. Even ljudbilden uppåt i registret blev tajtare och lugnare. Tystare ljud i bakgrunden framträder tydligare. Bara jag packat upp två soffit traps i rummet så märkte man att det genast dämpat då man snackade i rummet. Basen är inte helt perfekt men så har jag också släpat in två portade hundralitare på 57 kg styck in i mitt rum. Jag får inte ont i huvudet längre... Återstår ju biten i taket. Ska bli spännande.
Rekommenderar GIK :)

#30

Postad 10 november 2011 - 11:45

trebban
 • trebban
 • Über-Guru

 • 16 107 inlägg
 • 0
Akustik kan vara riktigt roligt. Det bästa är när basen blir tajt som ett grodarsle.

#31

Postad 08 januari 2012 - 09:47

jonte83
 • jonte83
 • Forumräv

 • 512 inlägg
 • 0
Mätte upp 125 Hz till +17dB! Kan säkert göra en del med placering (med hjälp av trall). V4:orna funkar ju under 100 Hz... Blir en laddning till Soffit Traps i februari, mars som det ser ut nu.
Tanken är att göra klart bredbandig absorbtion först innan akustiker lägger sig i och eventuell Helmholtz behandling (som jag igentligen inte har plats för i hörnen) GIK:s går ju att flytta... Har oturen med dörrar i tre av fem hörn.

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Prisjakt © 2000 - 2017 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.