Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

PM: 'SVT utrustar för HDTV-produktion från ax till limpa'

Skriven av: Tomas_D700  |  Datum: 2007-06-14  |  3417 besökare

 

Pressmeddelande - Sveriges Television, 2007-06-13

 

        
SVT:s nya Göteborgshus HDTV-utrustas
            
SVT Väst blir landets första HDTV-station när SVT satsar på att fullutrusta Kanalhuset på Norra Älvstranden i Göteborg med teknik för HDTV-produktion från ax till limpa. All allmän-tv-produktion i det nya huset kommer gradvis från och med hösten att göras i HDTV.

Satsningen innebär att SVT:s utbud av allmän-tv-program och drama i HDTV-kvalitet ökar betydligt. Bland annat kommer På spåret, Filmkrönikan, Carin 21:30, filmatiseringen av Camilla Läckbergs deckare Isprinsessan och Predikanten och SVT:s nya följetong Andra Avenyn att produceras och visas i HDTV.

HD står för High Definition och innebär att tv-bilden visas med upp till fem gånger så stor detaljrikedom. Bildformatet är genomgående 16:9 och ljudet 5.1.

- För det framtida vardagsrums- eller hemmabiotittandet på tv duger bara HD-kvalitet, säger SVT:s tekniske direktör Håkan Öster. Med satsningen möter SVT publikens allt större efterfrågan av HDTV-sändningar.

SVT Västs flytt från tv-huset på Delsjövägen i Göteborg till Kanalhuset på Norra Älvstranden pågår just nu och kommer att vara helt genomförd i september.

Det nya tv-huset blir Europas just nu modernaste. Lokalerna är konfigurerade för medieproduktion på alla plattformar, med fokus på öppenhet, rörlighet och flexibilitet. Huset är utrustad med en helt filbaserad produktionskedja, de absolut senaste produktionsverktygen för alla medarbetare och en studio som är byggd för snabba omställningar.

- För SVT Väst är framgången resultatet av ett långsiktigt strategiskt teknikutvecklingsarbete, säger Gunwi Silander på SVT Väst. Vi är mycket stolta över vara SVT:s första HDTV-station och över att kunna bidra till denna kvalitetshöjning i SVTs utbud.

SVT Väst är en av SVTs sju programenheter och utvecklar och producerar program inom SVTs alla genrer. 2006 producerade enheten 455 timmar program inom nyheter och samhälle, drama, nöje, barn, fakta och kultur, därtill kommer produktion för webb, podd och mobil.

Redan i höstas genomfördes SVT:s första produktion någonsin helt i HDTV på SVT Väst, med samhällsprogrammet Böglobbyn.

För att se HDTV behöver man en HD-ready plattskärm, en HDTV-märkt digital-box samt en operatör som sänder HD, i dagsläget Canal Digital och Comhem. Från och med halvårsskiftet sänds även SVT HD som fri-tv i det digitala marknätet över Stockholm, Västerås och Uppsala.

       

 Prisjakt © 2000 - 2019 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.