Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Det här var vecka 10...

Skriven av: dp79.com  |  Datum: 2008-03-09

Veckans tillbakablick är lite av blandade känslor. Ingredienserna består av tidiga vårkänslor som kom från ingenstans, varade en dag och sen försvann i regnet igen, att allt alltid handlar om pengar – Pioneer som länge varit ”prestanda-kungar” på bildsidan nu mer eller mindre slänger in handduken då det kostade för mycket att leda utvecklingen, att fortfarande år 2008 så lyser bra nedladdningstjänster med sin frånvaro – SVT Play visar att intresset finns med nyslagna rekord härom veckan men hur får man in det man vill till vardagsrums-tv:n?

 

Pioneer

Först och främst, det är ju helt klart synd att Pioneer inte längre kommer leda utvecklingen när det gäller bildprestanda och korrekthet. Med fokus på lcd-tekniken så får Pioneer utgå från samma grundförutsättningar (lcd-paneler) som flera andra tillverkare och får förmodligen kompromissa betydligt mer än tidigare för att kostnaderna ännu en gång inte ska skena iväg.

För dig som missat hela soppan så har Pioneer gett upp tillverkningen av egna plasma-paneler och kommer istället börja sälja lcd-skärmar där Sharp bland annat står för lcd-panelerna. Pioneer kommer förmodligen fortsätta med att sälja plasmaskärmar men panelerna kommer att komma från tredje part.

SVT leder utvecklingen

Nedladdning är omdiskuterat på många plan och det är synd att debatten allt för ofta handlar om den olagliga sidan istället för att fokusera på möjligheterna och vad man faktiskt kan göra med dagens teknik.

Vårt kära SVT har faktiskt gjort en ganska ambitiös satsning på webben och testar flitigt både det ena och det andra för att se vad vi konsumenter egentligen vill ha, inte bara vad vi tror vi vill ha utan vad vi vill ha och faktiskt använder i vårt dagliga liv.

Genom SVT Play så kan man idag se många av SVT:s egna program när man själv vill. Detta tillsammans med extramaterial lockar faktiskt en hel del tittare, rekordet ligger upp emot 200 000 unika webb-tv-tittare på ett dygn (189 135 tittare den 2:e mars) och strax över 500 000 unika webb-tv-tittare på en vecka (vecka nio 2008). Inte fy skam alltså, än så länge är inte kvaliteten på materialet så bra att man kan njuta i större format (läs 40 tums tv) och detta är ett av de stora hindren för nedladdningstjänsterna idag.

Hur får man materialet från webben in till vardagsrums-tv:n?

Är det en öppen standard som behövs så vem som helst kan bygga sig en box som kan strömma material eller ska stora spelare som Apple TV, Sony med Playstation3 och Microsoft med Xbox 360 Live bygga stora slutna system där man blir tvungen att ha flera boxar för att ha tillgång till ”allt”?

Oavsett, SVT är med i svängarna och är inte främmande för att lägga ut sitt egenproducerade material på webben – cred till dem att de lyckats skapa tjänster som verkligen används av den ”något breda” massan!

 

 

Pirater har det svårt på mässorna

Under veckan har CeBIT pågått, världens största IT-mässa och förutom en stor polisinsats mot piratkopierade varor, hela 51 utställare fick sitt pick o pack beslagtaget och är bland annat misstänkta för patentintrång, topp tre bestod av Kina med  27 utställare, 12 från Taiwan och 9 från Tyskland. 
Strömförbrukning var samtalsämne nummer två och vi kommer få se betydligt lägre strömförbrukning framöver, framför allt i standby-mode.

 

Dollarn

Pengar i dollar har varit dåligt på sistone, för ett år sedan kostade en dollar strax över 7 SEK, för lite mer än två år sedan kostade en dollar 8 SEK, nu behöver man bara betala lite mer än 6 SEK (6,12 den 7:e mars).


Hur detta påverkar våra drömmar om en bättre hemmabio återstår att se men vissa produkter kommer att gå ner i pris då grundkomponenterna till de flesta prylar handlas i dollar och med viss fördröjning så brukar priserna justeras nedåt även till slutkonsumenten. Lite av detta har redan nått Svedala, bland annat spelkonsoler, högtalare och diverse datordelar men mer är nog att vänta om dollarn fortsätter försvagas mot bland annat EUR.

Bild från Avanza.se. Utveckling USD/SEK de senaste tre åren.

Beta blir Classia

Infinity har uppgraderat sin Beta-serie med en ny serie högtalare som går under serienamnet Classia. De har fått mycket utseendemässigt från Cascade-serien och det mer påkostade utseenden är nog en av orsakerna till att priserna justeras uppåt jämfört mot Beta-serien.

Infinity slänger ut fyrkantiga Beta till förmån för mjuka Classia.

Forumet

Det märks att Onkyo på allvar tagit upp kampen mot Yamaha, Pioneer, Sony, Marantz, Denon med flera när det gäller hemmabioreceivers. Med den senaste tekniken och bra prislappar så snackas det Onkyo på forumet som aldrig förr, framför allt Onkyo TX-SR605 och TX-SR805E. Mer om dessa två surroundreceivers hittar du här.  Även Marantz verkar vara framgångsrika med sin 02-serie om man går på aktiviteten på forumet.

Samma sak när det gäller mobiltelefoner, visste knappt själv att det fanns en avdelning för just denna "varje människas egenom" på minhembio.com, väl där så kikade jag in i "min telefons" tråd och får då givetvis se att det snackas firmware, buggar, features, bra eller dålig osv. Riktigt informativt och precis så som ett forum ska vara!

Dock kommer jag nog inte röra firmwaren på nuvarande telefon, så länge den fungerar så får den allt köras på gammal beprövad kod...

 

 

Mer information

 

 /Daniel Petersson (dp79.com)



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2025 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.