Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Nytt från Toshiba - CEVO Engine

Skriven av: Minhembio  |  Datum: 2011-04-07  |  4450 besökare

Tillverkare inom hifi- och hemunderhållningsbranschen har en förkärlek att ge varje ny funktion ett namn eller en förkortning, exempelvis Sonys "BRAVIA" och LG:s "TruMotion". Det är nu dags för ännu en, och nu är det Toshiba som lanserar "CEVO-Engine".

Frågan är om det rör sig om ännu ett marknadsföringsknep, eller om det i slutändan ger bättre bild? Ett nyligen publicerat pressmeddelande från Toshiba skingrar frågetecknen kring tv:n som tidigare under utvecklingen kallats "cell tv" eller "ZX900", men som nu heter "55ZL1", där "55" föga förvånande anger bildytans storlek i tum. Tv:n är utrustad med en sjukärnig bildbehandlingsprocessor, höghastighetsminne av DRAM-typ och en sidoprocessor för bildalgoritmer.

 

I praktiken innebär detta att det finns en automatisk kalibreringsfunktion vars uppgift är att optimera tv:ns display för att visa färger och gråskalor precis som exempelvis filmskaparen tänkt sig. Tidigare krävde den färganalysbaserade kalibreringen en extern dator, alla beräkningar sköts nu internt av ”CEVO-Engine”.

 

Självklart kan denna tv visa 3D också och den har som många andra en funktion för att omvandla 2D till 3D. Toshiba säger att man har implementerat sofistikerad 3D-rendrering där användaren själv, med hjälp av ”Depth Control”, kan justera 3D-djupet. Återigen nämner man ”CEVO-Engine” som här ska hjälpa till att eliminera ghosting (skuggeffekter/rörelseoskärpa enkelt förklarat), säkerställa rik färgåtergivning och hög ljusstyrka i 3D-läget.

 

Med CEVO-Engine introducerar Toshiba “Personal TV” vilket gör det möjligt att bland annat spara bildinställningar för upp till fyra olika användare. Dessutom har den en kamera med ansiktsigenkänning och använder sig sedan av den personens bildinställningar. Den känner också av om det sitter någon framför tv:n, gör det inte det så går tv:n i standby-läge. Förhoppningsvis finns det inställningar för allt detta, och att funktionen går att stänga av utgår vi ifrån.

 

Som så många andra tillverkare så har Toshiba sitt eget namn på online-tjänsterna. De kallas för ”Smart-TV” och innehåller streaming, inköp och delning av webbaserat innehåll. Hur detta ser ut här i Sverige när tv:n släpps är ännu oklart. TV:n har också en inbyggd hårddisk på 500GB och med den kan man starta inspelningar med en enkel knapptryckning, manuellt programmera en inspelning eller sköta det med hjälp av EPG:n, den inbyggda tv-guiden.

 

 

55ZL1 har även "local dimming" (kontroll av ljuset på specifika områden/zoner) vilket många andra tv-apparater också har, dock finns det 512 zoner vilket är avsevärt fler än någon annan tv. Enligt Toshiba skall detta resultera i ”perfekt återgivning av svärta och gråskala”. Den är utrustad med 3 072 LEDs som hjälper till att åstadkomma en ljusstyrka på 1,000cd/m² vilket i sig inte är något att höja på ögonbrynen för.

 

 

Tyvärr får vi vänta lite på att se hur allt detta fungerar i verkligheten. 55ZL1 kommer vara tillgänglig från och med maj här i Europa, något mer exakt datum än så finns inte. Toshiba meddelar även att just ”CEVO-Engine” ska implementeras i den billigare WL-serien samt kommande YL-serien. Bägge serierna kör med aktiv 3D-glasögonteknik och kommer i storlekarna 42, 46 och 55 tum.

 

Skribent: Christian ReinmarPrisjakt © 2000 - 2023 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.