Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Vårens stora kameranyheter (Del 2)

Skriven av: Joakim  |  Datum: 2006-02-27

I år är bildstabilisering och DSLR-kameror på allas läppar. Kameratillverkarna anpassar sig efter konsumenternas krav och visar upp några riktigt intressanta modeller på årets PMA-mässa. De flesta modeller beräknas komma ut under vår och sommar.


Olympus
sticker ut med något helt nytt i deras senaste digitala systemkamera. Modellen som fått namnet E-330 ger användaren möjlighet att använda LCD-skärmen som sökare, något som är väldigt unikt bland DSLR-kameror. Skärmen är dessutom vinklingsbar och 2.5 tum stor. Vidare har kameran en 7,5 megapixlars bildsensor med en inbyggd funktion för att ta bort damm, något som annars är ett vanligt problem bland digitala systemkameror.

https://www.dpreview.com/articles/OlympusE330/Images/specsview.jpg" />


Ricoh har gjort sig bekant genom att göra prisvärda kompaktkameror. Caplio R3 som kom ut för inte så länge sedan får nu en ersättare. Modellen heter Caplio R4 och är funktionsmässigt lik sin föregångare, men erbjuder ett högre pixelantal på 6 mp, längre batteritid och en högre upplöst LCD-skärm.
https://www.dpreview.com/news/0602/ricoh/ricoh_r4_front-001.jpg" />


Sony visar upp två nya modeller som är tänkt att ersätta den populära DSC-H1. Modellerna heter DSC-H2 och DSC-H5, och har fått en bildsensor med 6 respektive 7.2 megapixlar. Båda modeller kommer med en optisk zoom på 12x och inbyggd bildstabilisering. Ljuskänsligheten har höjts och stödjer nu upp till ISO1000. DCS-H2 har en skärm på 2.5 tum medans DCS-H5 har fått en skärm på hela 3 tum.
https://www.dpreview.com/news/0602/sony/sony_dsch5_frontback-001.jpg" />


GX-1L heter Samsungs nya DSLR-kamera, deras andra digitala systemkamera i år. Det är oklart om exakt vilka skillnader som finns mellan GX-1S och GX-1L, men bakom fasaderna döljer sig DS2 och DL2 från Pentax som Samsung har ett nära samarbete med. Kameran har en bildsensor med 6 megapixlar och en skärm på 2.5 tum.
https://www.dpreview.com/news/0602/samsung_gx1l_front-001.jpg" />


Vad sägs om en digitalkamera med HDMI? Samsung har skapat världens första stillbildkamera med stöd för HDMI. Med detta vill tillverkaren göra det möjligt att visa upp bilder från kameran med dess ursprungliga kvalitet direkt på högupplösta TV-apparater. Utöver denna funktion har Digimax L85 en skärm på 2.5 tum, 5x optisk zoom och 8 megapixlar.
https://www.dpreview.com/news/0602/samsung_L85_Front-001.jpg" />


Panasonic
ger ut en ersättaren till den populära FX9. Modellen, vid namn FX01, har en högre ljuskänslighet på ISO1600 och bredare vidvinkelzoom med 24-105mm mot tidigare 35-105mm. Bland nyheterna finns även en LCD med bättre betrakningsvinkel, längre batteritid, 20% snabbare uppstartstid och möjligheten att spela in videofilm med 848x480 i 30fps. Kvar finns förstås även bildstabiliseringen som gjort serien så känd.
https://www.dpreview.com/news/0602/PANASONIC/panasonic_fx01_frontback-001.jpg" />


Från samma tillverkare kommer det första resultatet av samarbetet mellan Olympus och Panasonic. Kameran är av DSLR-typ och heter DMC-L1. Modellen använder samma bildsensor som nya E-330 (se överst) och stödjer därmed möjligheten att använda LCD-skärmen som sökare. Skärmen har en storlek på 2.5 tum. Eftersom att modellen fortfarande är under utvecklingen så är det ont om specifikationer. Det är dock bekräftat att DMC-L1 kommer ha den dammborttagningsfunktion som Olympus utvecklat. Kameran använder sig av objektivfattning 4/3 som även den är utvecklad av Olympus.

I sammanband med lanseringen av DMC-L1 kommer också en tillhörande kvalitetslins från Leica. Objektivet är det första från Lecia som använder 4/3-fattningen. Brännvidden är på 14-50mm med 2.8-3.5 som högsta bländaröppning. Nytt är också att detta hittills är det enda objektiv med 4/3-fattning som har inbyggd bildstabilisering. Tekniken baserar sig på Panasonics O.I.S.-system som finns i flera av deras digitala kompaktkameror.
https://www.dpreview.com/news/0602/panasonic/dmcl1-front-001.jpg" />


En annan mycket intressant nyskapelse är FinePix F30 från Fujifilm, efterföljaren till omtyckta F10 och F11. Modellerna har gjort sig kända för dess höga ljuskänslighet, något som kommer väl till hands i dåliga ljusförhållanden. Ersättaren F30 höjer ribban och erbjuder en ljuskänslighet på upp till ISO3600.

Nytt är också det "intelligenta blixtsystemet" som sägs motverka mörka bakgrunder och hårda kontraster som ofta är ett tråkigt resultat vid användning av den inbyggda blixten. Modellen erbjuder ingen bildstabilisering, men tack vare dess höga ljuskänslighet blir effekten ungefär densamma; möjlighet till kortare slutartider och därmed mindre rörelseoskärpa.
https://www.dpreview.com/news/0602/fuji/fuji_f30_frontback-001.jpg" />


Källa: www.dpreview.com

(Nyhet uppdaterad 2006-02-27 med modeller från Panasonic och Sony)


Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.