Panasonic DMP-BD10
Blu-Ray-spelaren Panasonic DMP-BD10 drar lätt ögonen till sig tack vare designen men det är ju innehållet som räknas.Panasonic DMP-BD10 stödjer givetvis 1080p och för att återge bästa möjliga bild så använder Panasonic tekniker som går under samlingsnamnet P4HD (Pixel Precision Progressive Processing for HD). Egentligen inget speciellt, det handlar om bildbehandling och är mer marknadsföring än nyskapande teknik. Dock använder Panasonic en del intressanta metoder i sin bildbehandling och om det är Panasonics teknik helt ock hållet eller består av tredjepartstillverkare framkommer inte i något informationsmaterial från Panasonic.

Panasonics första blu-ray-spelare - Panasonic DMP-BD10
Vad som kan nämnas angående P4HD är att den använder sig av Motion Detection och grupperar in alla pixlar beroende på hur de ska behandlas i 16 olika nivåer.
Sedan sker bildbehandlingen efter förutbestämda regler, där t ex pixlar som visar bilder som är i rörelse behandlas på ett sätt, pixlar som visar bildinformation som ej förändras behandlas på ett annat sätt och så vidare, olika behandling i 16 olika nivåer alltså.
Denna process är något som krävs för att kunna återge bästa möjliga bild men som dock är väldigt svårt att genomföra rent praktiskt då tiden hårdvaran har på sig att utföra denna bildbehandling är begränsad.
En annan bildbehanlingsprocess är att försöka göra diagonala linjer mjuka vilket Faroudja tidigare varit överlägsna på men alltfler tillverkare väljer nu andra lösningar för processen. Panasonic använder även här P4HD.
Givetvis stödjer spelaren den krävande omvandlingen från 1080i till 1080p, i/p conversion, men även uppkonvertering från lägre upplösningar stöds.
När det gäller utgångar så finns det:
- HDMI-utgång
- SCART med stöd för RGB
- Komponent
- S-Video
- Komponsit
- Optisk utgång för ljudet
- Koaxial utgång för ljudet
- 7.1 analoga utgångar för ljudet (man använder spelaren för att avkoda nya format som inte äldre receivers gör, tex Dolby Digital Plus)
Mer om själva spelaren, specifikation och information om den bildbehandling spelaren utför finns i två pdf-filer som länkas till sist i nyheten.
Panasonic SA-XR700
Det handlar om att använda kraften i receivern på bästa sätt.
Ponera att du lyssnar på en cd-skiva, du använder stereo-läget, alltså endast två kanaler aktiva. Då kan SA-XR700 via sin Triple Amp Drive aktivera tre slutsteg per högtalare i receivern så att de används utan att du behöver koppla fler kablar från receivern. Fullt kraft från sex slutsteg rakt in i högtalarna utan extra kablar!
Samma sak om man sitter med ett 5.1 system, då kan receivern använda de extra två kanalerna till att leverera mer kraft till frontarna, detta utan att behöva dra kablar.
Förhoppningsvis ger det en del extra kraft vid stereo-lyssning. Sedan tidigare har många receivers stött att man använt de två extra kanalerna till frontarna i ett 5.1 system men du har varit tvungen att dra extra kablar, detta behövs alltså inte i Panasonics lösning.

Bild från Panasonic - enbart ett slutsteg per högtalare.

Bild från Panasonic - tre slutsteg per högtalare och biwire-används.
Nu kanske inte effekterna blir så stora trots allt då bristen i en modern receivern inte enbart ligger i att själva slutstegen är för klena utan även andra delar kan agera flaskhals.
Själva transformatorn och de delar som hör till kan alltför ofta inte leverera den ström som behövs till slutstegen då transformatorn ofta är underdimensionerad på grund av att det helt enkelt skulle bli för dyrt med bättre delar. Så kraften för att driva slutstegen fullt ut finns inte alltid i receivern.
Men helt klart har Panasonic utvecklat en intressant teknik och de ska bli spännande att får höra hur det låter och om det är en teknik som även andra tillverkare kommer att använda sig av.
Annars innehåller SA-XR700 det man kan begära av en modern receiver idag. HDMI-switch med två ingångar och en utgång, stöd för de flesta ljudformat dock inget av de nyare från Dolby Digital och DTS (t ex Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS HD och så vidare). Vikten ligger enbart på 5,3 kg så man får säga att det är en lättviktare men trots det specificerad till 5 x 100 Watt vid 6 Ohm.
Lanseringsdatum är fortfarande okänt men ett pris runt 10 000 kronor är att vänta om man går efter riktpriset i USA, $999.

Panasonic SA-XR700
Panasonic SB-TP1000
När det gäller högtalarsystemet Panasonic SB-TP1000 så har Panasonic även här hittat på en intressant lösning. Det handlar om att man skippar centerhögtalaren och ”bygger in” den i de vanliga frontarna istället. Fördelarna sägs vara mindre placeringskänsligt då man lättare får ett vidare ljudfält från fronthögtalarna. Själva fronthögtalaren ska vara uppbyggd så att centerhögtalaren är en isolerad del i fronthögtalaren och väl dämpad för att inte skapa resonanser inne i högtalaren.Subwoofern använder sig av Dual Drive konstruktion för att undvika stående vågor och vibrationer i subwoofern. En förstärkare på 200 Watt sätter fart på det hela och subwoofern ska klara av att spela ner till 28Hz (-16dB). Inte avgrundsdjupt men tillräckligt för många grannar!
Även här är lanseringsdatumet okänt, pris runt 30 000 kronor om man går efter riktpriset i USA på $2999.

Panasonic SB-TP1000
Länkar
- Teknisk specifikation för de tre produkterna i pdf-format från Panasonic
- Produktinformation om Blu-Ray-spelaren DMP-BD10 med inriktning bildbehandling
- Pressmeddelande från svenska Panasonic
- Panasonics globala sida om Blu-Ray
- Tidigare nyhet om produkterna på minhembio.com
