Snyggt! Den ser verkligen stor ut.
Även jag kör obalanserat eftersom jag inte har något försteg som har stöd för det, men det skulle vara kul att testa.
Lycka till och glöm inte skriva vad du tycker om den 
Efter mer än en veckas intensivt användade kan jag nog ge en rätt så objektiv bedömning av AVP-A1HD, Tyvärr så är den enda A/B jämförelsen av vikt jag kan återge är den gentemot A1XVA(även detta haltar avsevärt eftersom jag använder A1XVA:n som slutsteg till AVP:n, Och detta med "lakritssnören").
OSD:
Här har verkligen Denon lyckats med att göra den förra helt värdelösa OSD:en(Svart bakgrund med extremt hög kontrastrik vit text,Ingen bra kombination för oss plasma ägare). Till ett gränssnitt som verkligen inbjuder till vidare utforskande av A1HD:s nödvändiga inställningar, Tog drygt en vecka innan jag fick ordning på allt vad inställningar heter(gissar att det tar i runda slängar dubbla tiden, Om inte mer för att verkligen hitta den optimala setupen för denna best).
Tyvärr så är upplägget på menyerna ej lika "smart" uppbyggt på AVP:n som dom var på A1XVA:n, men den färgglada GUI:n uppväger detta med råge.
Men det absolut bästa med den nya OSD:en är helt klart detta med att den kan visas med en HDMI kabel(1080p).
FEATURES:
Hårdvara:
-iPOD - Personligen kvittar denna funktion för mig eftersom jag ej har/kommer äga en ipod(men vem vet????...återkommer om så är fallet).
-WiFi - Tyvärr faller denna funktion på sitt eget grepp så att säga(Gäller mina förutsättningar) eftersom Denon själva rekommenderar en fast lina när det är dags för uppdatering/uppgradering, Så i praktiken måste du(läs:mig själv) dra fram ditt rack på ca.100kg för att komma åt baksidan där kopplingarna sitter och sedan dra en 8 meters kabel MITT i vardagsrummet genom hallen och sedan koppla upp dig på ett "säkert" sätt dvs. till modemet. Detta är inte praktiskt i min mening!
Lägg därtill detta att jag har en gömd kabel(kabelränna) till modemet genom väggen, Så för mig är WiFi Inget att hänga i granen.
-USB/INTERNET RADIO - Detta var på lässtadiet en funktion som verkligen kunde passa mig, Men som inte levde upp till mina höga förväntningar. Besviken är nog bara förnamnet på vad jag känner efter fått ta del av Denons "kunnande" när det gäller PC/hemmabio integration, Har man som mig en stor mängd data i form av Mp3/Flac/WMA etc. så klarar inte processorn i AVP:n att hantera detta. Detta medföljer i att AVP:n hänger sig och i vissa fall visar den underbara "blue screen of death" illustrationen. Tror nog detta gäller ALLA hemmabio pre/pro recievers, Ingen nämnd ingen glömd.
(Har du en som jag stor samling data(mp3, flac, jpg etc.) så är det bara glömma att använda AVP:en för streaming, Inte ens dom förprogrammerade radiostationerna går att söka genom utan att man blir gråhårig i förtid. PINSAMT Denon.)
-ETHERNET - Här besitter Denon verkligen kunskap, Vi alla vet att en Reciever/Pre/Pro inte kan släppas utan att ett flertal "buggar" existerar, Så frågan är hur tillverkaren löser detta. I Denons fall(gäller alla ethernet modeller) så sköts detta med att uppdateringar/uppgraderingar sker kontinuerligt genom att användaren kopplar upp sig mot en server som i sin tur talar om för dig om det finns en ny Firmware att tillgå eller ej. Det gäller bara att tillverkaren håller sig "ajour" med vad som spökar, Och det är här som Denon är otroliga i min mening. Har själv hittills laddat ner ca:400 minuter av uppdateringar/uppgraderingar och i vissa fall har det endast rört sig om att en BD titel är fel "flaggad".Mjukvara:
Äntligen en aha upplevelse igen, "Restorer" är en funktion som enligt Denon själva återskapar informationen som försvinner när man kopierar till ett "lossy" format(visst låter det som humbug).
Hur skeptisk(räkna in mig i denna skara) man än är till sådana uttalanden så kommer man ej ifrån det att "Restorer" är något en Mp3 lyssnare ej kan vara utan när man väl hört det med egna öron, Med "restorer HQ"(finns 3 lägen 64, 96 och HQ) så kommer dessa platta Mp3:or att få en bredare ljudbild, mer dynamik och inte minst mer 3D över sig(Jag vet att det låter som floskler, Men skillnaden är stor).
Sen finns det alltid dom som säger att en AVP ägare verkligen inte ska syssla med Mp3 från första början, Kan bara svara för mig själv och jag kan verkligen inte vara utan mina Mp3:or.
BYGGKVALITET:(external)
Här tar A1XVA:n hem priset inte konstigt nog eftersom denna verkligen är "out of the ordinary" när det gäller att inte snåla in på något(på gott och ont), Känslan man får när man vrider på volume/Source select "rattarna" kanske bäst kan beskrivas som nirvana. Detta gäller också en sådan banal sak som hur luckan på fronten öppnas/känns, Kan inte erindra mig att någon tillverkare har levererat en helgjuten aluminium front med oljedämpning som A1XVA gjorde.
Tyvärr har dessa egenskaper ej ärvts till AVP:n, Volume/Source select rattarna känns "plastiga" plus att dom fått ett riktigt töntigt silverglitter(läs.70'tals Disco kännsla ala platå) över sig. Även luckan på fronten känns inte lika gedigen, Självklart så har även detta "silverglitter" spridit sig till panelen bakom luckan.
Knapparna på fronten och bakom luckan har samma kvalitetskänsla, Så där är det dött lopp.
BYGGKVALITET:(internal)
Nu börjar det likna något!!!!! A1XVA:n med sitt erkännt gedigna innandöme kan se sig slagen på allt här, Utan att gå in på djupet(tror inte jag klarar det heller) så finns det inget som är bättre(komponenter, teknik, etc.) med den gamla trotjänaren. Eftersom Denon nu kan dela upp sin multikanalslösning i 2 separata boxar(AVP-A1HD/POA-A1HD) så finns det mer spelrum för en optimal lösning, Vikten/storleken på AVP:en är nästintill identisk med AVC-A1HD som då även måste se till att få rum med förstärkeriet.
BILD:
Dessa två pjäser spelar liksom inte i samma division här, Silicon Optix's Realta chip i AVP:n är vida överlägsen A1XVA:s Faroudjas dito. Kan tyckas att en pre/pro-reciever ej ska agera bildväxlare för den "inbitne" entusiasten, Men detta gäller inte när bildkretsen levereras av Silicon Optix PUNKT.
Ser man bara till att mata AVP:en med en signal av hög kvalitet från tex. SVT1 eller SVT2, Så är det nästan som att se en DVD med troligtvis den bästa DVD spelaren på denna planet(DVD-A1XVA). Båda dessa Denon apparater delar det mesta när det gäller bildbehandling, Med andra ord "top of the line" teknik.
Kan ej se någon skillnad alls när jag skickar ut en 480i signal till AVP:en från DVD-A1XVA och låter den sköta skalningen gentemot att låta DVD-A1XVA göra jobbet själv, För mig är detta ett TOPP betyg(En sanning med modifikation, Eftersom inställningsmöjligheterna är bättre i DVD-A1XVA så går det att se vissa förbättringar med denna).
(AVP-A1HD är med all säkerhet det bästa som går att erbjudas i fråga om bildegenskaper från en pre/pro enhet.)
LJUD:
Här är skillnaden nästan lika stor som den var när det gällde bild.
Även fast jag ej kan göra AVP-A1HD rättvisa genom att köra balanserat så är detta spel mot ett mål(kom ihåg mina lakritssnören), Nu börjar man förstå varför AVP:en huserar i samma chassi som Denons "värsting" reciever(Själv håller jag A1XVA som värsting, Men eftersom den ej saluförs längre så.....) just nu men utan förstärkeriet. Det bästa som jag kan beskriva det hela på är att "grummligheten" försvunnit från ljudet, Nu låter allt mycket klarare(som att dyka i ett kristallklart vatten) mer detaljrikt så att säga.
EDIT:Kommer bli en mer detaljerad recension av ljudet, Bara min POA-A1HD blir levererad(ca. en vecka har jag blivit lovad).
POA-A1HD:(bryggat 5*500W@4Ohm Balanserad XLR koppling till AVP-A1HDA)
Nu hände det saker!!!!
Trodde i min enfald att en Bi-ampad A1XVA(agerande slutsteg) kunde ge rättvisa åt mina högtalare, Men se det gjorde den inte alls....långt därifrån.
B&W802 formligen äter watt och detta har jag nu blivit varse om, Basen har nu fått mer att "leka" med och därefter verkligen "öppnat" upp ljudet avsevärt. Ljudet blir mer homogent inte alls lika "boomy" som med A1XVA:n, Känns som att hela högtalaren nu spelar i harmoni mellan alla register och det resulterar i ett mer "stort" ljud. Basregisteret är inte alls lika framträdande som förut utan är mer som ett komplement till övriga register men för den delen saknas ej "punchen", Nu infinner sig den här känslan av att ljudet blir mer 3D och inte lika "platt" som fallet är vid en feldosering av watten.
Måste även framhålla den ypperliga kontrollen man har över slutstegen i POA:n(styrs med lätthet över webb controllern) med kabeln som medföljer kopplat till AVP:n, Nu kan alla inställningar/val("assigna" slutstegen, välja obalanserat/balanserat XLR/RCA, köra bryggat/bi_amp eller normalt etc.) göras med en knapptryckning från datorns webbläsare.
En annan kul detalj är dom tre VU mätare(går att välja vilket steg som dessa ska visa) som tar upp en majoriteten av fronten, Tyckte först att dessa inte riktigt integrerades fullt ut med den mer "digitala" designen av resten av serien(AVP-A1HDA, DVD-A1UD), Men har nu helt bytt åsikt.
SLUTSATS:
Fast bankkontot gapar tomt så är detta inköp värd varenda knäckemacka som måste ätas(med tillhörande vatten) Istället för riktig husmanskost. AVP-A1HD hanterar allt vad ljud/bild heter på ett sådant övertygande sätt så hälften vore nog, Det som gör AVP till en vinnare i mina ögon är detta med den lyckade "helhetslösningen".
Ta bara en sådan tillverkarare som Classe. Visst klarar dom av att leverera en pre/pro som kanske är marknadsledande när det gäller ljud(SSP-800), Men när det kommer till bild/features så halkar dom betänkligt efter.
För eget vidkommande så är detta med "helhetslösning" nyckeln till framgång, Tar gärna att min AVP inte kan leverera ljudet som vissa konkurrenter(nu pratar vi verklkigen HIGH END multikanal) klarar av, Men sopar banan när det kommer till(för mig viktiga) bild/"features". Så än så länge är AVP-A1HD den ultimata lösningen för undertecknad.
Har lagt in en beställning på ett POA-A1HD som ska komma på Fredag(enligt utsago), När detta kommer kan jag ge en mer rättvis bild åt denna combo(dvs. balanserat).
EDIT: 2008-12-07Mvh.
Mats
Redigerat av Noobman, 07 december 2008 - 19:23.