Eftersom du kan mörklägga kommer projektorns ljusstyrka inte spela nån större roll (så länge den är tillräcklig med avseende på dukstorlek/gain) utan bekämpning av ljust inredda rum är en dukfråga mkt mer än en projfråga.
Bästa sättet att beskämpa rumsreflektioner (vilket ljusa rum har gott om) är att skaffa en duk som är just mindre känslig mot rumsreflektioner. Mindre känslighet mot detta får man genom en duk som
riktar infallande ljus, dvs en duk med gain > 1.0. Nackdelen med dessa dukar är
främst att tittvinkeln begränsas.
En duk som enbart
dämpar inkommande ljus, dvs en duk som är "grå" och har en gain på < 1.0, ger förvisso en viss kontrastvinst i ett ljust inrett rum med (eftersom det reflekterade ljuset dämpas med) men huvudsyftet med en sådan duk kan nog INTE sägas vara "vita väggar bekämpare".
Sen finns det dukar som både riktar ljuset och dämpar där Euroscreen React och Stewart Firehawk är de mest kända (önskar att det funnits många fler) och det är här vi hittar de dukar som verkligen är rumsreflektion dödarna!
Tänk på att den gain som anges för dukar är "total gain", Firehawk kan ses som en duk som via sitt riktade ljus har en gain på säg 2.0 men eftersom den har kombinerats med ett dämpnade material (vi säger att det materialet har en gain på 0.6) så kommer totalgainen (alltså den gain som anges i specen) vara cirkus 1.3.
ReAct och framförallt Firehawk är dyra dukar och jag vet att många skruvar på sig när det gäller att lägga ut mkt pengar på en dukar. Men jag skulle vilja påstå att det läggs för mkt fokus på projjen på bekostnad av fokus på duken. Den bild man tittar på kommer från duken! I slutändan handlar det om att få så bra bild som möjligt med de rumsförutsättningar man har för den budgeten man har.
Har man lite pengar att röra sig med (vilket du verkar ha) så KAN det vara så att t.ex. en React eller Firehawk kombinerat med en lite billigare proj ger bättre resultat än en halv-crappy duk plus den finaste proj man har råd med. Balansera proj vs duk budget mao. Har sagt det förr och säger det igen: projbild = proj PLUS duk PLUS rum, det man upplever är alltså en kombination av dessa tre (plus inställningar plus insignal), ha alla 3 (5) i bakhuvudet mao.
En annan faktor när det gäller rulldukar är att de tenderar att bli mer eller mindre vågiga. Samma här, kanske når du bäst totalresultat genom att satsa på en tabtension (rullduk som spänns upp med varjrar) duk istället för nått billigare?
Säger inte att nu j*vlar ska du inte köpa nått annat en tab-tension motordriven Firehawk (=mkt pengar) och en proj för 3000 (

) - säger bara att det kan löna sig att efterforska lika mkt när det gäller duken som du gör med projjen.
****
Ang ljusstyrka så är det bra att sikta på minst 16 ftL (footLamberts). Ljussvagare, säg ner mot 8-10 ftL funkar absolut i mörklagda (inget extrent ljus) men man ska komma ihåg att ljusstyrkan droppar allteftersom projlampan åldras varför man bör ha lite marginal så att säga.
Har man externt ljus (från fönster o dyl) hjälper förvisso dukarna ovan till (speciellt de med högre gain då förstås) men här är det främst proj-ljusstyrka som är motvapnet för att helt enkelt få en ljusare bild. Hur mkt ljus som behövs för att det ska vara tittbart beror förstås mängden extrent ljus (och vad man tittar på - det är mkt lättare att få en hockey-match tittbar än filmen Seven, typ) men att ha möjligheten att köra säg 30-40 ftL är sannerligen inte dumt när man inte orkar/kan mörklägga helt.
För att beräkna hur ljusstark bild du får med just din dukstorlek/gain så är bästa teoretiska sättet att man kollar vad en recension som man vet kalibrerar sina projjar (annars blir det äpplen vs päron) har uppmätt för ljusstyrka i lumens (vilket i sin tur som vi såg ovan varierar beorende på använt bildminne bl.a.) och stoppar in det i följande formel:
Antal footLamberts från din duk = projlumens/(dukstorlek i m2)/10.76* (dukgain)