Hej!
Nu är jag ingen expert alls på ämnet, så det kommer säker massor med folk som kommer att rätta mig i de sakfel som med största säkerhet smugit sig in i inlägget. Har dock, som du, varit på subbjakt ett längre tag men har äntligen bestämt mig och tänkte skriva lite om mina erfarenheter efter de 8 subbar jag haft hemma och provat. I och med att vi tittar på lite olika prisklasser har jag inte angett några direkta modeller i min beskrivning.
Inledningsvis vill jag säga att jag ännu inte lyckats hitta något bra officiellt värde att välja subbar utifrån. Vad menar jag med det nu egentligen? Jo! Jag har haft hemma allt från hyffsat smidiga 8" både med och utan slavbasar (ett extra membran som inte är anslutet kan man förklara det som, utan som endast arbetar med lufttrycket som uppkommer som drivning) upp till rätt stora otympliga 15". Det jag märkt är att man inte skall stirra sig blind på membranstorlek och frekvensrespons men framförallt inte märkeffekten på förstärkardelen. Skall återkomma till det.
Jag som du skall använda min bas i 95% av fallen i min bio, så skönspelande baslådor som perfekt fyller i de djupaste oktaverna i perfekt samklang med fronthögtalarna går bort. Jag ville ha ett elakt 'ompa' som känns i njurarna och som lämnar dig sittande i soffan med ett elakt flin på läpparna efter att ha satt hela kåken i självsvängning. (Ja, jag bor i villa

). Du skrev att du inte ville störa grannarna, vilket gör att vi letar efter samma sorts subb, bara att du skall ha modellen mindre. En bra sub som spelar på lägre volymer låter bättre än en dålig sub som du får vrida i botten för att spela lagom högt. Framförallt dina grannar kommer höra mindre av en bättre bas.
Då börjar vi med musik:
Små högtalare är på pappret rappare och skall inte spela lika djupt som sina stora lite mer håriga kusiner, medans de stora versionerna med längre slaglängd skall tappa i hastighet och inte vara lika pigga. Detta visade sig i praktiken inte alltid stämma. Det jag började med att testa var lite hederlig tung gungande hiphop. So far so good, alla basar jag provade med undantag av en märklig rund sak från B&W fick mig att svaja runt till Beenie Man's King of the dancehall som en raggamuffin på svenska. Alla klarade alltså att spela ganska långsam basgång på ett tillfredsställande sätt. Snabbt byte till Stonebridge - Chlorophillia en av mina absoluta dansanta spår. Även här fylldes mitt lystmäte helt men det var hörbart att de största 15" basarna började bli på gränsen till mumliga i brist på bättre ord. Körde sedan ett par akustiskt rockiga plattor och där fickB&W sin gruvliga revanch och lät förvånansvärt tung för att ha klappat igenom i tidigare lyssningar.
Slutsats: Stora membran gräven oftast djupare men blir precis som förväntat lite segare med undantag REL, SVS och Mosscade som överaskade mig med djupbas trots sina mindre element.
I film var det ungefär samma visa. De basar som i musiktestet visade sig snabba och rappa gav samma ljudbild vid explosion-och katastroffilmer. Ingenstans märktes det att vissa av dem var svagare rent förstärkarmässigt utom B&W SW675 som var en jättebesvikelse med sin stora förstärkare inte klarade att leverera något som man blir glad av.
Som alltid när man mäter saker som man sedan använder som utgångssiffror vid försäljning fuskas det en hel del. En watt är inte alltid en watt i.o.m endel obskyra mätsätt. Hur djuypt basen gräver kan man också mäta på olika sätt genom att ange bottenvärdet vid -12dB eller i värsta fall på klassiskt elektronik-varuhus sätt vid -24dB. Mycket viktigt att titta på.
Efter ca 4 veckors lånande, ringande och lyssnande, två samtal till störningsjouren och otaliga hånskratt och THX basstest klockan 4 på morgonen har jag hittat min drömbas - En magnat omega 380. Jag hade visserligen hemma minst 2 basar som lät bättre men kostade minst dubbla pengarna vilket gjorde att jag valde som jag valde.
Så mitt tips till dig är att satsa på en vettig sub som levererar bra ljud utan att du behöver vrida den i botten samt att försöka att låna hem ett par olika som har ärliga specifikationer och inga 'on-off watt' (inget ont om on-off nu...)
Hoppas du fick lite svar iallafall.