Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Create

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2010-11-27  |  2322 besökare

Betyg: Betyg: 6


 

  1. Genre: Sandbox/Simulation
  2. Release: 2010-11-16
  3. Utvecklare: EA Bright Light Studios
  4. Utgivare: EA
  5. Plattform: PC, PS3, Xbox 360, Wii


Du skapar inte; du löser problem.

Speltiteln är något missvisande i min mening. När jag fick Create i min hand och såg på omslaget så förväntade jag mig ett spel i klass med Scribblenauts, att man skulle kunna få ett urval av saker ur ett hyfsat stort galleri och leka runt i sin värld, som Spore. Att lösa problem skulle komma i andra hand. Världen som man har till sitt förfogande skulle kunna modifieras helt efter ens omättliga fantasi.

Tyvärr är det inte så, utan man lämnas med en förutbestämd ”scen” där man kan dutta till med lite blommor och bänkar som mest. Visst kan man också använda saker som man vinner under spelets gång till att skapa sina egna händelser, men det förlorar sin charm när man fortfarande begränsas.

EA Create innehåller fjorton temabaserade banor med tio olika utmaningar i vardera – det kan variera, från att få en liten jeep att komma över ett stup till andra sidan, till att skapa en lösning till ett problem med så få tillhyggen som möjligt. För det får man sparks, som är till för att låsa upp nästa värld. Fjorton banor är inte att leka med – det kommer att ta lång tid att lösa alla problemen till fullo, och svårighetsgraden stiger successivt ju längre man kommer, förstås. Det är enklast i början, men trappas snabbt upp efter ett tag. Tyvärr stödjer inte Create multiplayer, men man kan alltid sitta ett gäng problemlösare och tänka igenom varje problem, eftersom det kommer behövas.

Vidare finns det s.k. femgradiga Chains som man kan skapa i den världen som man befinner sig i genom att dekorera inom temat på olika vis, må det vara genom färger, stickers, bänkar eller buskar.

Create är kompatibelt med Move-kontrollen och det var den jag gav mest tid. Det kan emellertid bli jobbigt att justera föremål till lösningar som ska vara perfekt placerade för att det ska gå att genomföra, men kontrollen kan inte belastas för det. Den är smidig och lättanvänd och gör ett riktigt bra och finkänsligt jobb, men jag hade önskat att kameran kunde zoomas ut lite mer.

Ljudet är väldigt subtilt och bakom kulisserna. Man skulle kunna skapa musik också... men den känns inte relevant i sammanhanget. Det spelas upp en konstant ljudslinga för varje tema man besöker, och den fortsätter, och fortsätter, och fortsätter i all evighet tills man lämnar banan och börjar på en ny bana; allt för att få börja om med en annan ljudslinga.

Grafiken är varierad och småmysig med – såklart – olika teman för varje värld. Det finns ett hyfsat brett urval av föremål och dekorationer, men det är ändå inte helt sandboxaktigt, utan är ett slags mellanting.

EA försöker blanda Sims med Scribblenauts och World of Goo på något underligt sätt, och det faller inte väl ut på ett sätt som skulle göra det fräscht och unikt. Istället blir det ett generiskt försök till sandbox med stora kreativa möjligheter, som kanske lyckas med hjärngympan, inte med idén att skapa utefter dina önskemål.


+ Grafiken
+ Utmanande
+ Långt
+ Move-kontrollen är bra


- Inte ”Create”, utan”Decorate”
- Lite begränsat
- Inget utöver utmaningarna som står ut
- Chains

 

6/10 – Godkänt

Skribent: Filip_M

 Prisjakt © 2000 - 2022 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.