Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter filmer
Söker efter produktkategorier
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

Som registrerad användare på MinHembio kan du utnyttja många funktioner som du annars inte har tillgång till:

  • Skapa ett galleri och filmsamling
  • Skriva inlägg i forumet
  • Skapa prisbevakningar på Prisjakt
  • Annonsera gratis på Marknaden.
  • Ge omdömen på produkter och butiker

 Klicka här för att bli medlem.

Användarnamn  
Lösenord  
     
     
 
 Glömt ditt lösenord?
Klicka här
 

Pro Evolution Soccer 2012

Skriven av: Zoiler  |  Datum: 2011-10-29  |  2571 besökare

Betyg: Betyg: 7


 

  • Genre: Sport
  • Släppdatum: 2011-10-14
  • Utvecklare: Konami
  • Utgivare: Konami
  • Plattform: PS3 II Xbox 360 II PC II PS2 II Wii II PSP II N3DS

 

PES är på rätt väg igen.
Skribent: Filip_M & Zoiler

 

PES har börjat halka efter FIFA på det senaste. Medan FIFAs utveckling har gått spikrakt uppåt de senaste åren, så har PES inte riktigt hittat tillbaka till det som gjorde PES 6 så överlägset och omfattande för fotbollsgenren. Nu är det dock en ändring, men PES lider av enormt mycket småfel, som fyller ut mycket av den här recensionen, men som är en fraktion av spelets värde. Tyngden ligger i gameplayet, och där kan jag nästan säga att vi har en vinnare.

PES är traditionsenligt en arkadbetonad fotbollssimulator för er som inte vet, och är lite mer verklighetsfrånvänd än sin seriösa konkurrent FIFA. PES blandar och ger medan FIFA har en strikt verklighetsbetonad syn på fotboll.

OGILLAR

 

Målvakterna – Målvakterna är seriöst game breaking detta året. Det är helt vansinnigt. Man får alltså stå ut med att elitmålvakter som Casillas, Cech, Buffon och Julio Cesar släpper in strumprullare i 0.5 km/h, är oresponsiva och reagerar sinnessjukt på situationer där bollen är lös i boxen, de är opålitliga, tar idiotbeslut, har tvålhänder och är en enda stor säkerhetsrisk. I verkligheten ska målvakten vara lagets sista utpost, men jag är inte säker på att denne ska ha problem att lobba en boll, ta emot en rullande passning och låta den gå genom benen, eller fälla spelare bakifrån eller inte ingripa alls.

Det tog några matcher innan man fattade att absolut enklaste sättet att göra mål på är att bara springa förbi den utrusande målvakten som bara korkat springer vidare. Målvakten rusar gärna ut per automatik så man kan inget göra när motståndaren får samma lägen.

Målvakterna MÅSTE förbättras, det är inte ens roligt hur dåliga de är.Skotten –
Som jag kommer komma till så är spelet på planen nästan klanderlöst. Allt fram till målchanserna är nästintill felfritt, men när man kommer till sista tredjedelen av planen så hopar sig problemen. Ingen kan skjuta. Villa missar lägen 1v1, Sneijder kan skjuta precis utanför straffområdet hur mycket han vill och ändå missa, Balotelli kan bli fri med målvakten och fortfarande se bollen segla bland molnen, etc. Ibland glidtacklar man och panikskjuter en slags lobb istället för ett skott. Ibland kommer bra, riktiga skott, men det är ytterst sällan. Det är ett så stort problem att man måste runda idiotmålvakten för att göra mål regelbundet, eller vägpassa förbi målvakten – men man kan fortfarande missa öppen kasse. Det finns ett precisionsskott, men det är inte alls i klass med FIFA.

Det kan vara roligt att skjuta eftersom resultatet alltid är helt random. Om man tar i mycket kanske det blir en lös passning, om man bara trycker jättelöst kanske den flyger över. Man har ingen större kontroll helt enkelt. Men tack vare att målvakterna är så dåliga så kan man göra mål ändå ibland och ibland får man dessutom till helt otroliga skott.


Styrda spelare – Som vanligt i PES måste man lära sig att använda supercancel eftersom allting är styrt så att säga. Spelarna blir ibland fast i styrda löpningar och man märker även när en boll tagit på någon att man inte kan ta emot den. Ibland går en passning rakt igenom försvaret trots att man står där och egentligen ska ta den, spelaren tar helt enkelt inte bollen. Ofta har jag stått och täckt en passningsväg för att se bollen bara gå rakt förbi utan att spelaren ingriper. Boll och spelare måste bli friare.

Har också hänt flera gånger när man kommit fri att spelaren saktar in och väntar på bollen så att läget är borta.


Domaren –
Domaren hade varit bra... för damfotboll eller nåt. Han ger aldrig ut rött kort i princip – det måste ha hänt en eller två gånger, och jag har spelat över femtio matcher med flera straffsituationer, frihetslägen och tacklingar bakifrån med dobbarna före. Man blir full i skratt när Valdes hånskrattandes amputerar C. Ronaldos högerben bakifrån och bara får gult kort och en straff som vedergällning. Cesc Fabregas har också varit ett instrument till att mörda mina spelare bakifrån på mittplan De Jong-style. Domaren gillar straffar också, fick två straffar inom loppet av en minut.

Annars är det populärt hos domaren att blåsa av till halv- eller fulltid när man har en möjlighet till att kontra eller när man anfaller och i stort sett bara behöver lägga en genomskärare och göra mål. Han tar aldrig hänsyn till om man anfaller eller ej, situationen får aldrig avslutas tyvärr.


Lagen – Det här är mer skämtsamt, men jag har spelat över 30 matcher online. Jag tror jag mött Olympiakos, Roma, Polen och Arsenal, sen har jag bara mött Barca, Madrid, Spanien eller Milan. Konami kanske ska satsa på att bara göra två lag och ett landslag och sen putsa gameplay istället, så har alla fanboys minst ett lag att spela och ett riktigt bra spel. Det blir tråkigt att bara nöta Madrid och Barca till slut.

Det är såklart inte spelets fel, men man blir bara äcklad av att se hur alla går automatiskt till Barcelona eller Real. 95% av matcherna blir mot dem. Det är samma problem i FIFA. Även om det finns matchmaking där så möter man i de högre divisionerna enbart Barca eller Real. Folk är patetiska.

Sen är det som vanligt tråkigt att man inte har alla licenser, de kommer väl aldrig att kunna tävla med FIFA på det planet. Däremot har man fler landslag, FIFA kör på med sina vanliga tråkiga (förutom när det är VM eller EM). Dessutom Copa Libertadores.


Utanför plan i MP – Tänker ta upp tre saker: Matchmaking, pauserna och ”betygssystemet”.

PES har alltså ingen matchmaking som FIFA har infört, och det har gjort att ovanstående problem med lagen alltid inträffar. Man möter alltid Barca för att folk bara vill spela Barca. De vet inte ens vad Togo gör i spelet. De förstår inte vad Tottenham betyder, eller hur bra England är. De spelar bara Barca, och då måste man själv spela Barca, om man inte vill bli krossad då, förstås.

Pauserna är ett annat problem. I FIFA har man varit smarta och låter folk lägga upp strategin INNAN matchen börjar för att slippa vänta. Man har dessutom en begränsad väntetid om byten eller liknande ska göras under matchen. I PES är det annorlunda. Där har du 120 sekunder på dig, och ingen förutom den som startat pausandet kan avsluta det. Det betyder att om man håller på att vinna mot någon så kan denne bara gå in och pausa för kung och fosterland i upp till TVÅ MINUTER medan du sitter och vill göra rage quit. Det är inte två minuter IRL heller, det är längre än så.

Dessutom kan din motståndare ta bort repriser, så glöm att kolla på snygga mål, en misstänkt offside, målchanser eller en ful tackling. Jättetråkigt.

Slutligen har vi betygssystemet, som indikerar hur många matcher du slutför och inte hoppar ut ifrån, hur schysst du anses vara av både spelet och andra, och hur den påverkar ditt spelande. I skrivande stund kan man bli bestraffad och få ett försämrat betyg för att din motståndare frånkopplas från matchen eller avslutar på förhand. Det betyder att du får en sämre spelupplevelse och riskerar att få sämre matcher med opålitliga motståndare, eller i värsta fall, knappt kan spela alls. Allt för att någon är en dålig förlorare eller har dålig internetuppkoppling. Det måste fixas genast.

Det har hänt tre gånger att jag fått försämrat betyg (did not finish) för att matcherna inte ens kunnat påbörjas. Hur sjukt är det? Vi håller på och väljer lag, helt plötsligt kastas man ut och det står att ens betyg har försämrats... I andra fall har det stått när jag startat spelet trots att jag avslutade den sista matchen jag spelade.

 

GILLAR

 

Gameplayet – Det här är vad som gör spelet bra, trots alla negativa delar som jag redan tagit upp. FIFA och PES har som sagt olika fokus, och medan FIFA har tappat i min mening så har PES stärkt sina aktier oerhört genom att göra speluppbyggnaderna och kampen om planen varierande, kreativ, flytande och i sina bästa stunder magisk. Vad som gjorde mig förälskad i PES 6 är i stort sett bevarat och återinfört i årets version, och då gör det i slutändan inte så värst mycket att tekniska fel existerar.

Det är i PES du kan lägga sanslösa smörpassningar genom motståndarens försvar, spela en intrikat serie av väggpassningar och kombinationer utan att behöva tänka på att spelet lägger krokben på dig, lobba svepande crossbollar för att vända spelet och det är tydligt vem som är bäst på att spela fotboll i PES, för spelet belönar folk som spelar bra. Tjurrusningar mot mål och dribblingsräder med Messi är inte i närheten så effektivt som en riktig speluppbyggnad med tillhörande avslut – det är nyckeln till hur vi  har besegrat folk som spelat 100+ matcher med endast 30 matcher online i bagaget. Du ska tänka fotboll. Du ska ha ett spelsinne. Och det är det som alltid har varit PES för mig.

Nu är spelet väldigt responsivt så det fungerar faktiskt att köra nätta småpassningar och passa sig ur situationer på små ytor. Det är helt fantastiskt när man lyckas och det är så snyggt att kolla på när spelet gör PRECIS som man vill.

Dessutom, om man pressar en motståndare så vinner man oftast tillbaka bollen. I FIFA kan det kännas som att motståndaren har spelare lite överallt. I PES känns planen större (den ÄR större) och man får mer ytor, spelet blir inte lika stängt, och man kan vinna slaget om mittfältet och behålla press på ett annat sätt.


Co-op online – PES går i bräschen tillsammans med några andra spel och låter dig lira 2v2-matcher online med rankningspoäng och bra matchmaking. Otroligt värdefullt och absolut kul att lira fotboll med någon som har samma fotbollstänk, vilket skapar riktigt snygga situationer och speluppbyggnader. FIFA har som bekant lagt ned detta de sista två åren, från att ha haft med det i World Cup, och jag förstår inte varför.

Defensiven – FIFA tycker jag har misslyckats – jag går inte på att det finns ett djup i det och att man måste bemästra det, för det är ju bara urbota fånigt. Responsen är för dålig i FIFA. I PES, som verkar ha rippat lite av FIFAs idé, är man följsam, kan lätt stänga av spelare och det är inte ovanligt att jag har spelat ut folk ur matcherna så de har gett upp totalt, allt för att defensiven kan bli och förblir stark om du vet vad du sysslar med.

Och det bästa av allt. Inget missilförsvar. Du slipper bli pressad ständigt av en outtröttlig dator som täcker alla dina passningsvägar.Taktiktavlan – Vet att man klagat på hur taktiken görs, väljs ut och hur man byter spelare i PES, men jag tycker att det är riktigt praktiskt. Spelarna representeras genom en taktiktavla och du kan egentligen slänga runt dina spelares positioner hur du vill, och det går lätt att byta spelare, till skillnad från FIFAs trubbiga och medeltida konstruktioner. Det är ett kreativt och annorlunda sätt att manövrera taktikdelen på, inte helt olikt FM.


Spelarskillnaden –
Det är verkligen en stor skillnad på bra spelare och mindre bra spelare. Messi susar förbi Majstorovic och Xabi Alonsos passningar gör Rasmus Elm grön av avund. Villa är mer pricksäker än Elmander, Drogba är lika stark som en häst, etc. Förutom några missar så är det klasskillnad på Sverige och Barcelona, och det är bra. Har inte känt av samma skillnad i FIFA exempelvis där alla kan vända på en femöring.

Animationerna – Jag fullkomligt älskar PES på sin topp. När det är som bäst så flyter verkligen animationerna galant i en gemensam rörelse – aldrig mer behöver jag se någon passa, stanna en mikrosekund och sen börja springa, utan nu kan man köra väggspel, löpa för att följa upp passningen och skapa ytor istället. Spelet har en anselig mängd nya animationer och de är ett snyggt komplement till spelet på planen.

Det är bara så snyggt att gå tillbaka för att ta emot en passning, passa tillbaka direkt, och sedan springa vidare i en och samma rörelse utan någon försening eller lagg. Man bestämmer vad som ska göras och spelet utför det. Perfekt.


Inlärningskurvan – Initialt var det svårt, men man märker verkligen hur man blir bättre och bättre ju mer man lär sig. Som det ska vara.


Dribblingarna – Det vill säga – inte finterna. Finterna är jobbiga att utföra och FIFA är klart bättre på denna punkt. Men dribblingarna, att göra snabba, små vändningar – är perfekta. Det tar mig tillbaka till tidigare PES-spel där man verkligen kunde göra bort flera spelare. Det är samma här, misstajmar motståndaren tacklingen så kan man lätt ta sig förbi. Jag har gjort många snygga dribblingsräder bara genom att byta riktning – FIFA fungerar inte på samma sätt och är klumpigare.

 

Slutsats: Gillar du inte PES och föredrar FIFA så kommer du antagligen inte tycka om PES nu heller, för det är PES fast bättre. Gillar du dock ett flytande gameplay, med lysande box-to-box-spel, 2v2-onlinematcher, stabilt försvarssystem, så passar det här dig som handen i handsken. Jag vill dock utfärda en varning för alla tekniska missar som begåtts – det är dock klart värt det i slutändan att genomlida dessa.

 

8/10 – Mycket bra (Zoiler), 7/10 – Bra (Filip_M)Prisjakt © 2000 - 2018 Prisjakt   Denna sajt använder cookies.   Våra regler.